25 Ocak 2011 Salı

ENGİNAR DOLMASI

Enginar Dolması Tarifi
Enginar Dolması Nasıl Yapılır
Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi

       Bu mevsim Ege'de enginar mevsiminin başlangıcı. Enginarı ve enginarlı her şeyi çok severim, en çok da dolmasını...Ankara'da, dolmalık enginara rastlamak neredeyse imkansız olunca, yıllarca Ege'den yanımızda enginarlarla döndük ve ben geçmiş yıllardan alışkanlık, her sene birkaç paket enginarı derin dondurucuya koydum. Eğer yaşadığınız yerde pazarlarda taze, yemyeşil enginarlar satılmaya başlandıysa dolma yapmanın tam vakti ya da geçen yıldan dondurulmuş enginarlarınız kaldıysa, onları da tüketmek için son günler diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar
  • 2 adet limon 
  • 12 yemek kaşığı pirinç
  • 3 adet kuru soğan 
  • 5-6 adet taze soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber  
Yapılışı:
  • Enginarların sapları dip kısmından kesilir, tazeyse ayrıca haşlanarak yenilebilir.
  • Yaprakların araları biraz açılıp, iyice yıkanır.
  • Alt yapraklarından 5-6 tanesi kopartılıp, atılır.
  • Yaprakların üst kısmı 2-3 cm kadar bıçak veya mutfak makası ile kesilir.
  • Enginarlar ters tutulup tezgaha biraz vurularak yaprakların açılması sağlanır.
  • Orta kısmında ki yapraklar aralanıp, birkaç tanesi çekilerek çıkartılır.
  • Ortada ki tüylü kısım, çanak kısmını zedelemeden tatlı kaşığı ile çıkartılıp, temizlenir.
  • Limonla ovulup, tuzlu limonlu su dolu kaba atılarak kararmaması sağlanır.
  • Limonlu su içinde kapağı kapalı olarak 10- 15 dakika haşlanır.
  • Enginarlar  ocaktan alınır, tepsiye ters çevrilerek suyu süzdürülür.
  • Pirinçler kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Başka bir tencerede yarım su bardağı zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanlar kavrulur.
  • Suyu süzülmüş pirinçler, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, tuz ve karabiber de eklenip kuru soğanlarla karıştırılır.
  • Enginarların orta kısmına ve yaprak aralarına tatlı kaşığı ile iç malzemesi doldurulur.
  • Yayvan bir tencereye yan yana yapraklar dağılmayacak şekilde dizilir.
  • Enginarların yarısını geçecek kadar su, kalan zeytinyağı, tuz ve bir limonun suyu eklenerek enginarın tazeliğine göre 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Piştiğini anlamak için yapraklarından biri çekilir, kolayca kopup geliyorsa pişmiştir.
  • Yaprakların ucundan tutularak pilavı ve diş ile sıyrılarak yapraklarının etli uç kısımları yenilir.


22 yorum:

  1. merhaba elinize sağlık dolmalar lezziz görünüyor keşke nasıl temizlendiğini nasıl dondurucuya koydunuz daha detaylı fotolar ekleseymişsiniz bende bir defa yedim bu dolmadan çok güzel değişik bir lezzeti vardı o yüzden temizliği nasıl yapılıyor tazesi nasıl anlaşılır. bilmiyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Emine hanım.Aslında ayrıntılı anlatmaya çalıştım,fotoğrafta koydum ama yeterli olmamış mı acaba.Bu mevsimde yeni çıktığı için genellikle hepsi tazedir ama daha sonra sapından tutup sallayınca baş kısmı ağır ,başı ağırlığından eğilen,yaprakları sıkıca kapalı ve koyu yeşil enginarlardan almaya çalışıyorum.Zaten sapından da anlaşılır tazeliği,içindeki ilik gibi kısım kurumamış, açık yeşil ,yaprakları da canlı olur.Taze olmayanlar ise kartlaşır,sapın içi kurumuş gibi olur.Dondurucuya koyma kısmı ise,limonlu su ile 10-15 dakika haşlanır kısmına kadar aynı sadece daha az 5 dakika kaynar su da haşlayıp,soğuk sudan geçiriyorum.Suyu süzülen enginarları buzdolabı poşetine ikişer ikişer koyup donduruyorum.Sonra ki aşamalar enginar çözüldükten sonra gene aynı devam ediyor.Umarım açıklayabilmişimdir,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üst kısımları kesiyorsunuz degilmi

      Sil
    2. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi üstten bir parmak kadar kesiyorum.

      Sil
  3. Enginar dolmasını sadece bir kere yapabildim.Enginarı da sevmeye başladım..Şuradan bir tane alıp yiyesim geldi :)
    Ellerine sağlık.
    http://cocuklarlamutfakta.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'de olup da enginar sevilmez mi Şeniz'ciğim,lafı mı olur ne kadar istersen yiyebilirsin :)
      Sevgiler.

      Sil
  4. Mükemmel görünüyor ellerinize sağlık nese

    YanıtlaSil
  5. Enginar dolmasına bayılırım :) Ellerinize Sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Bunu çok severim ama yapamam kesinlikle:( elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında aşamaları takip edince zor değil ama isterseniz yarım olarak yaptığım enginar dolmasını deneyebilirsiniz.Enginar dolması buketi- http://nergismevsimi.blogspot.com.tr/2012/05/enginar-dolmalari.html

      Sil
  7. Merhaba, ben de enginar dolmasını çok seviyor ve yapıyorum ama Sanırım en güzel enginarlar İzmir de. Geçen sene arkadaşım bir koli göndermişti İzmir den. Hepimiz bol bol enginar pişirebilmiştik.Ellerinize sağlık. Çok güzel olduğu kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllarca enginar bulduğumuza razı olarak yaşadığımız yerlerden sonra şımarıklık gibi olmasın ama mesela Urla'nın, Cunda'nın mor küçük enginarları çok güzeldir gerçekten :) Çok teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  8. Bayılırım enginara... ♥ Ellerinize sağlık, harika gözüküyor! :)

    YanıtlaSil
  9. Enginar'ı çok severim ancak hep dışarda yeme şansı buldum.Nedense evde yapmayı hiç denemedim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumdaki enginar tariflerinden birini olsun evde de deneyebilirsiniz.Sevgiler.

      Sil
  10. ellerinze saglık muhteşem olmuş

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...