12 Şubat 2011 Cumartesi

SOYA ETLİ İÇ PİLAV

Soya etli tarifler
Soya eti nasıl pişirilir
Soya etli iç pilav tarifi
Soya etli iç pilav nasıl yapılır
     Ben çok uzun zamandır kırmızı et yemiyorum, son zamanlarda da sadece misafir sofralarında tavuk ve balığa yer veriyorum. Böyle olmasına rağmen dışarıda içinde et ürünü olmayan yiyecek bulmanın güçlüğünü yaşadığımdan, yıllarca yanımda birkaç kurabiye veya sandviç taşımak zorunda kaldım.
    Canım oğlum Can, aynı sıkıntıları yaşamasın ve genel geçer kurallara göre dengeli beslenebilsin diye yıllarca ameliyata girer gibi mutfağa girdim, elimde eldiven, burnumda maske etler, köfteler pişirdim.Yıllarca domates ve patates gibi birkaç sebze dışında ki sebzelerin tadını bile bilmeyen oğlum, iki yıl kadar önce vejetaryen daha sonra da vegan beslenmeyi tercih eder oldu.Oğlum bizden ayrı üniversite eğitimi için başka bir şehirde yaşıyor ve sorun da zaten bu noktada başlıyor.Dışarıda içinde et ve et ürünleri olmayan bir yiyecek bulmak çok zor, zeytinyağlı dedikleri yemeklerde bile çoğu zaman et, et suyu veya kemik suyu  bulunuyor.Zeytinyağı üreticisi olan ve bu kadar çok sebze, ot çeşidi bulunan bir ülkede dışarıda yemek istediğinizde kebap benzeri yiyecekler dışında pek alternatif bulunmaması açıkçası bana çok tuhaf geliyor.Sonuçta yanınızda yiyeceğinizi taşıyorsunuz ya da simit, etsiz çiğ köfte gibi seçeneklere kalıyorsunuz.Gerçi son zamanlarda etsiz çiğ köfteye bile et bulyon koyduklarını duydum yani evde yemek yapabilenler için neyse de oğlum gibi yalnız yaşayanlar için hayat biraz daha zor :(
     Blog yazma nedenlerimden biri de, oğlum ve oğlum gibi beslenmeyi tercih edenlere uygun, denenmiş tariflerimden yazıp, seçeneklerini arttırmak ve oğlum için ulaşılabilir bir arşiv oluşturabilmekti.Bazen geleneksel tariflerimizi uyarlayarak, bazen de kendi geliştirdiğim tariflerle değişik menüler oluşturmaya çalışıyorum.Bu tarifi uygulayarak, soya eti ile iç pilav yapabilirsiniz.    
      Malzemeler:
  • 100 gram soya eti 
  • 2 çay bardağı pirinç 
  • 2 tatlı kaşığı kuşüzümü 
  • 2 orta boy kurusoğan
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı soya eti suyu 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 demet dereotu 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Yarım çay kaşığı tuz 
      Yapılışı:     
  • 100 gram soya eti, 1 litre su ile 5 dakika kaynatılır. 
  • 15 dakika sonra soğuk sudan geçirilip kullanılır.Kaynama suyu kullanılmak üzere saklanır.
  •  Zeytinyağında dolmalık fıstıklar 5 dakika kavrulur.
  • Yemeklik doğranmış soğanlarda eklenerek karamelize olana kadar kavrulur.
  • Pirinçler eklenip biraz çevrilerek kavrulur.
  • Pirince soya etinin haşlama suyu ve haşlanmış doğranmış soya eti eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapanmadan önce kuş üzümü, yenibahar, tarçın, tuz ve karabiber eklenir.
  • Üzeri kağıt havlu ile kapatılıp, 20 dakika kadar dinlendirilir.
  • İnce kıyılmış dereotu eklenip bir kez karıştırılıp servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...