27 Mart 2011 Pazar

SÜTLAÇ

Sütlaç tarifi
Sütlaç nasıl yapılır
     Sütlaç, annemin bizim için en çok yaptığı tatlılardandı. Özellikle tatillerde, bayramlarda gittiğimizde sütlaçları masanın üzerinde sıralanmış, bizi beklerken bulurduk. Annem koku vermesi için Ege'de hemen her bahçede bulunan mis çiçeğinden koparttığı bir dalı sütlaç pişerken içine daldırır veya önceden tatlılara koymak için hazırladıkları gültopu tanelerinden dövüp tatlının üzerine serperek mis kokulu sütlaçlar yapardı. O günler şimdi o kadar uzaklarda ki, annemin yaptıklarının tadında olmasa da artık sütlaçlarımızı kendim yapıyorum. 
Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı sıcak su   
  • 1 dal ıtır yaprağı( mis çiçeği yaprağı )
Yapılışı:
  • Pirinçlerin üzerine sıcak su eklenerek, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Su soğuyunca, yumuşayan pirinçler el blenderi ile iyice parçalanır.
  • Parçalanan pirinçler arada karıştırılarak 10-15 dakika kadar haşlanır.
  • Yıkanıp, kurulanmış ıtır yaprağı daldırılan bir başka tencerede süt kaynatılır.
  • Kaynayan süte pirinçli karışım eklenip, sürekli karıştırılarak kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
  • İndirmeye yakın toz şekeri de eklenip, şeker eriyene kadar pişirilir.
  • Itır yaprağı tencereden çıkartılıp, atılır.
  • Kaselere dökülüp, soğuduktan sonra istenirse tarçın veya dövülmüş gültopu eklenerek servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...