20 Nisan 2011 Çarşamba

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Kabak çiçeği dolması tarifi
Çiçek dolması nasıl yapılır
    Oğlumun doğum gününde yanında olmak, hem de çalışma hayatına biraz ara verip nefes almak için, geçtiğimiz hafta  İzmir'e kaçtık.Bu arada bizim için çok güzel gelişmeler oldu.İnanılır gibi değil ama hem oğlumuza, hem İzmir'e kavuşmak yakın gibi görünüyor.İzmir'e yerleşmemiz gerçekleşecek gibi olunca, burada günler daha uzamaya daha anlamsızlaşmaya başladı. ''En yorgun nehir bile dolanıp ulaşırmış denize '' dilerim, bir terslik olmaz da, 30 yıllık özlem sona erer, biz de ulaşırız denize...İzmir'e gidince her zaman ki gibi pazar pazar dolaşmaya başladık.Sanıyorum, pazarların en güzel zamanı...Enginarlar, baklalar, şevket-i bostanlar, kabak çiçekleri, çeşit çeşit otlar...Yediğimizi yedik, yanımıza enginarlar, otlar ne varsa alıp, döndük.Sabahın erken saatlerinde aldığımız kabak çiçeklerini ise bekletmeden hemen doldurup, pişirdim.Pek çok yerde bilinmiyor ama gene de yolu tatil amaçlı da olsa Ege'ye düşenler için belki yapmak isterler diye kendi yaptığım şekliyle kabak çiçeği dolmasının tarifi,
Malzemeler:
  • 20 - 25 adet kabak çiçeği  
  • 1 - 1,5 su bardağı pirinç  
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Kabak çiçekleri zedelenmeden yıkanır.
  • Yaprakları yırtmadan, ortalarındaki tohum kısımları kopartılıp çıkartılır.
  • Çiçeklerin kapanmaması ve varsa böceklerin çıkması için buzlu su içinde bekletilir.
  • Pirinç ayıklanıp, sıcak su dolu bir kabın içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • Rendelenmiş bir domates eklenip, zeytinyağında çevrilir.
  • Süzülen pirinçler, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır..
  • Kabak çiçeklerine bir tatlı kaşığı kadar pirinç doldurulup, yaprakları içe doğru kapatılır.
  • Yayvan bir tencereye yan yana  gelecek şekilde aralıksız dizilir.
  • Üzerine zeytinyağı, tuz ve çiçeklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
  • Yarım saat kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Biraz ılıyınca servis tabağına olduğu gibi ters çevrilip, ılık servis edilir.

42 yorum:

  1. Nasıl da severim,Nergis'cim.Eline sağlık.Buzlu suda beklediğini bilmezdim,ben de hızlı hızlı doldururdum.Öğrendiğim iyi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de en sevdiklerimizden Dilek'ciğim :) Aslında çiçekler hemen kopartılıp doldurulabilse kapanmaz da biz pazardan alıp eve getirene kadar maalesef kapanıyor ama buzlu su gerçekten işe yarıyor. Sevgilerimle...

      Sil
  2. Nasıl bi tadı var bilemiyorum ama görsel olarak süper :)
    Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz çok seviyoruz ama eminim deneseniz seversiniz :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  3. Sevilmez mi? hemde çok severim,ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en sevdiklerimden :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  4. Ellerine sağlık ben ilk kez geçen yıl tattım (çok da merak ediyordum) Arkadaşım yapmış konusu geçti aa dur çayın yanına koyayım deyince keşke başka bir şey isteseydim modunda gülüştük:))))
    Çok ama çok beğendim nefis bir lezzet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanmıyorum nasıl denemedin bunca yıl, senin için kayıp yıllar olmuş :)

      Sil
  5. ben çok severim ama bulmak biraz sıkıntı oluyor malum sabah erken toplanıyor ama hazır pişirilmişi varsa afiyetle yerim :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada pazarlarda belli bir dönem bol miktarda bulunuyor.Ben de sabah erkenden çiçekler kapanmadan yapmak gerekir diye acele ederdim ama soğuk su içinde ertesi gün bile pişirmek çok sorun olmuyor, yeter ki çiçek bulunabilsin.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  6. Dolmalar çok güzel olmuş...Ellerinize sağlık... İzmir konusunda her şey gönlünüze göre olsun derim... Sevgiler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazıyı Ankara'da olduğumuz yıllarda yazmıştım, yani eski bir paylaşım ve şükürler olsun ki o zamandan beri artık İzmir'deyiz :) Ege otları, kabak çiçeği dolmaları o zaman çok daha önemliydi şimdi neyse ki hepsine ulaşabilecek mesafedeyiz :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  7. Yıllar önce bir kere Kıbrıslı bir arkadaşımda yemiştim. Ama bir daha kısmet olmadı, Ankara pazarlarında rastlamak mümkün değil tabi, ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu postu Ankara'da yaşadığımız yıllarda yazmıştım, bilirim Ege'ye ait hiç bir şey maalesef bulunmaz ve çoğu zaman bilinmez :) Gerçi şimdilerde Çayyolu pazarında enginar satıldığını duydum ama çiçek koruması zor olduğundan oralara kadar gelmez sanıyorum.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  8. bayılırım kabak çiçeği dolmasına ama kendim hiç yapmadım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçek bulabilirseniz, tarife göre yapabilirsiniz :)

      Sil
  9. Çok severim ama her yerde olmuyor herkes yapamıyor arada annem yapar ama çiçek bulduğunda nefis olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kabak olduğuna göre çiçeği de her yerde oluyordur ama bilinmediğinden yapılmıyor herhalde.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  10. harika görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Patlıcan ve biber dolmasını çok severim. Ama kabak çiçeği dolmasını yemedim. Kabak dolması yedim :) ellerinize sağlık
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından tatil için Ege'ye yolunuz düşerse, mutlaka deneyin derim :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  12. Her türlü dolma benim favorim ama bunu hiç yapmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçek dolması dolmaların en güzellerinden yada bizim için öyle bilemiyorum :) Sevgilerimle.

      Sil
  13. Ben bilmediğim halde bi yiyesim geldi, çok nefis duruyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ikram etme olanağımız da olsa değil mi :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  14. Harika görünüyor, elinize sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  15. Annemin Egeli olması sayesinde bahsettiğiniz lezzetlerin birçoğuyla tanıştım. Özellikle kabak çiçeği dolmasını çok çok çok severim.
    Tarifiniz harika, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, bu lezzetleri tadabilmişsiniz :) Annenize de selamlar, sevgiler.

      Sil
  16. bayılırım ya ilk Datçada tanıştım bu dolma ile sonrası geldi tabi bu hafta yapmayı dusundum bir an tesekkurler tarif için Sevgiler Lezzettramvayı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çiçek bulabilirseniz ve çiçekleri parçalamadan doldurabilirseniz diğer dolmalardan farkı olmayan bir tarif, size de kolay gelsin.Sevgilerimle.

      Sil
  17. Bayılırım ama anca memlekete gidince bulabiliyorum ellerini sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim için de uzun yıllar öyle oldu maalesef, o kadar narin ki kargo ile de gönderilemiyor :)

      Sil
  18. Ayy ne güzel görünüyor , çiçekleri ancak bahçeme kabak dikince bulabiliyorum onun dışında bulamıyorum. Çok severim çok lezzetli olur. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahçenizde kabak ve kabak çiçeği oluyorsa ne güzel; bizim yediklerimizden daha taze, dalından kopartıp yiyorsunuz :) Size de afiyetler olsun, sevgilerimle.

      Sil
  19. çok güzel görünüyor :) ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...