25 Ocak 2011 Salı

ENGİNAR DOLMASI

Enginar dolması tarifi
Enginar dolması nasıl yapılır
       Bu mevsim Ege'de enginar mevsiminin başlangıcı.Enginarı ve enginarlı her şeyi çok severim, en çok da dolmasını...Ankara'da, dolmalık enginara rastlamak neredeyse imkansız olunca, yıllarca Ege'den yanımızda enginarlarla döndük ve ben geçmiş yıllardan alışkanlık, her sene birkaç paket enginarı derin dondurucuya koydum.Eğer yaşadığınız yerde pazarlarda taze, yemyeşil enginarlar satılmaya başlandıysa dolma yapmanın tam vakti ya da geçen yıldan dondurulmuş enginarlarınız kaldıysa, onları da tüketmek için son günler diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar
  • 2 adet limon 
  • 3 su bardağı pirinç
  • 3 adet kuru soğan 
  • 4-5 adet taze soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber  

Yapılışı:
  • Enginarların sapları dipten kesilir.
  • Yaprak araları biraz açılıp iyice yıkanır.
  • Sapları tazeyse ayrıca haşlanarak yenilebilir.
  • Alt yapraklarından 5-6 tanesi kopartılıp, atılır.
  • Yaprakların üst kısmı 2-3 cm kadar bıçak veya mutfak makası ile kesilir.
  • Enginarlar ters tutulup tezgaha biraz vurularak açılması sağlanır.
  • Orta kısmında ki yapraklar aralanıp, birkaç tanesi çekilerek çıkartılır.
  • Ortada ki tüylü kısım, çanak kısmını zedelemeden tatlı kaşığı ile çıkartılıp, temizlenir.
  • Limonla ovulup, tuzlu limonlu su dolu kaba atılarak kararmaması sağlanır.
  • Limonlu su  içinde kapağı kapalı olarak 10- 15 dakika haşlanır.
  • Enginarlar  ocaktan alınır, tepsiye ters çevrilerek suyu süzdürülür.
  • Pirinçler kaynar su içinde, su soğuyana kadar bekletilir.
  • Başka bir tencereye yemeklik doğranan soğanlar konulur.
  • Yarım su bardağı zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pirinçler süzülür, soğana eklenir.
  • Dereotu ve maydanoz incecik kıyılır.
  • Tuz ve karabiber de eklenip, bütün malzeme karıştırılır.
  • Haşlanıp,hazırlanmış enginarlara iç malzemesinden birer tatlı kaşığı yaprak aralarına ve iki çorba kaşığı kadar orta kısmına doldurulur.
  • Yayvan tabanlı bir tencereye yan yana,yapraklar dağılmayacak şekilde dizilir.
  • Enginarların yarısını geçecek kadar su, kalan zeytinyağı,tuz ve bir limonun suyu eklenerek 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Piştiğini anlamak için yapraklarından biri çekilir eğer kolayca kopuyorsa pişmiştir.
  • Yaprakların ucundan tutularak pilavı ve diş ile sıyrılarak yapraklarının etli uç kısımları yenilir.Her bölgede bilinen, yapılan bir yemek olmadığından ve bıçakla bölüp yaprakları ile birlikte yemek isteyenleri gördüğüm için :) bilmeyenler olabilir diye düşünüp yenilme şeklini de yazmak istedim.

10 Ocak 2011 Pazartesi

YENİ YIL PASTA VE KURABİYELERİ

Yeni yıl pastası tarifi
Şeker hamurlu pasta ve kurabiye tarifi
Royal icingli  kurabiye tarifi
         Yeni yıl, yeni umutlar... Dilerim, herkesin dilediğince yaşayabileceği bir yıl  olsun.
     Bir kaç yıldır blogları gezerken gördüğüm, beğendiğim şeker hamuru ve royal ıcıng ile süslenmiş kurabiyeleri, pastaları, zaman buldukça çevremizde ki çocukları sevindirmek için doğum günlerinde yada hiç bir özel günü beklemeden yapıyorum.Çocukları mutlu etmenin en kolay yolu belki de  bu renk renk kurabiyeler...Bu yıl, yeni yıl pastasını da kurabiyeden evler ve karlar altında bir şehir görüntüsünde yaptım.Pastanın etrafını kurabiyeden evlerle çevirip, kar görüntüsü için pastanın üzerinde krem şanti ve hindistan cevizi kullandım.    
Malzemeler:
Kurabiye için:
  • 200 gram tereyağı  
  • 1 su bardağı pudra şekeri  
  • 4 su bardağı un  
  • 1 adet yumurta  
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 çay kaşığı tarçın  
  • 1 çay kaşığı zencefil  
  • 1 paket vanilya  
  • 1 adet limon kabuğu rendesi 
Pasta için:
  • 1 adet hazır pandispanya 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı süt      
 Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yağ, pudra şekeri ile krema haline gelene kadar çırpılır.
  • Önce sıvı sonra katı malzemeler eklenip hamur yapılır.
  • Streç filmle sarılan hamur yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • İki parçaya ayrılan hamur unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kurabiye kalıpları ile kesilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 15 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra şeker hamuru ile kaplanarak veya royal ıcıng  ile süslenir.
  • Royal ıcıng ile süslenen kurabiyeler el değmeyecek bir yerde 5-6 saat kuruması için bekletilir.
  • Hazır pandispanyanın katları arasına sütle çırpılmış krem şanti yayılır.
  • Pastanın kenarları da krem şanti ile sıvanır ve kurabiyeler etrafına dizilir.
  • Pastanın üzerine biraz yoğun krem şanti konulup, kar şekli verilir.
  • Kurabiye evlerin ve pastanın üzerine hindistan cevizi serpilir.
YENİ YIL KURABİYELERİ
Royal ıcıng malzemeleri:
  •  1 adet yumurta akı   
  •  2 su bardağı pudra şekeri  
  •  3-4 damla limon suyu   
  •  Renklendirmek için gıda boyası
Royal ıcıng yapılışı:
  • Yumurta akı ile pudra şekeri mikserle beyazlaşıp, koyulaşana kadar çırpılır.
  • Birkaç damla limon suyu eklenir.
  • Kullanılacak renk sayısı kadar ayrı kaplara ayrılır.Her kaba istenen renkten gıda boyası eklenip karıştırılır.Çok az boya renklendirmek için yeterli olduğundan kontrol edilerek eklenir. 
  • Kuruyup kullanımının zorlaşmaması için üzeri kapatılarak kullanılır.
  • İstenen renkler elde edildikten sonra ucu çok az kesilmiş küçük bir naylon poşete  veya yağlı kağıttan yapılmış külaha doldurulan renkli royal ıcıng ile kurabiyelere kontur çekilip, içi doldurulur. 
  • Kurabiyeler pişirilmeden önce şiş yardımı ile delinirse,piştikten sonra deliklerden kurdele geçirilerek çocukların beğeneceği, pratik bir sunum yapılabilir.
    

MERHABA



    Ben Nergiz,
    Evliyim,eşim ve oğlum hayatımın her şeyi...Mimarım.Egeliyim ama o kadar uzun zaman oldu ki, Kalbim Ege de Kalalı...Dilerim bir gün,
           ... Geçse de yolumuz bozkırlardan,
                                      Denizlere çıkar sokaklar ...
    Kendimi bildim bileli gazetelere, dergilere, tariflere dayanamam.Ortaokul yıllarında bile gazetelerden kestiğim tarifleri ve şiirleri defterlere yapıştırıp saklardım.Halen gördüğüm, yediğim her şeyin nasıl yapıldığını merak eder; elime geçen her boyutta kağıda, peçeteye tarifler yazarım.Bazen torbalar dolusu biriken tariflerimi ortaya döker, ayıklar, defterlere temize çekerim.Yani çekilecek bir hayat değil benimkisi :)
    Blogların en güzel, en cazip yanı ulaşılabilir arşiv sahibi olmak sanırım. Blogları keşfetmekte biraz geç kaldım.Bunun sebebi,geçtiğimiz beş yılda ki hastalıklar,hastaneler ve yangını hala geçmeyen kayıplar...Bir de biraz (!) teknoloji özürlü olmam, neyse ki her şeyden anlayan,sonsuz sabırlı eşsiz bir eşim var.Blog çalışmalarımda ki destekleri için eşime ve oğluma sabırlarından dolayı minnettarım.
    Çoooook uzun yıllardır denizlerden uzak bozkırlardayım,  gençlik dönemi geçti gitti.Hani eski Türk filmlerinde ki replikler gibi,'' Bu şehirler bedenime sahip oldular ama ruhuma asla '' Bu şehir,bu insanlar en fenası her gün daha fena olan bu gündem...Kaçmak istiyorum çok uzaklara...
            ...Burası gibi değil gideceğim memleket,
                                      denizi ayrı deniz, havası ayrı hava...
   Kaçamayınca buralardan,kendimden kaçıyorum.Ferzan Özpetek'in Karşı Pencere filminde ki yaşlı usta Davide Veroli gibi eve kapanıp, onlarca pasta yapıp her şeyden uzaklaşmak istiyorum, kendimden bile...Ama gene de hayata yeniden tutunmak,umudunu kaybetmeden hazır yeni de bir yıl başlamışken yeni bir şeyler söylemek lazım diye düşünüyorum.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...