30 Mart 2011 Çarşamba

GECE BAHÇESİ PASTASI

Gece bahçesi pastası tarifi
Çocuk doğum günü pastası nasıl yapılır
Şeker hamurlu pasta tarifi
     Arda'nın üçüncü yaş gününde  isteği üzerine Gece Bahçesi kahramanlarının yer aldığı bir pasta yaptım. Gece Bahçesi'nin ne olduğu konusunda bir fikrim yoktu.Arda'nın en sevdiği  film kahramanlarıymış. Biz de üç yaşındaki bir çocuktan bile öğrenilecek şeyler olduğunu öğrenmiş olduk :)

29 Mart 2011 Salı

BABALAR GÜNÜ PASTASI

Babalar günü pastası tarifi
Şiirli pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
  
     Geçen sene babalar gününde, babaların babası :) eşime  figürlü bir pasta yapmak istememe rağmen çok az zamanım olduğundan yetiştiremem düşüncesi ile vazgeçtim.Oğlumun küçükken babası için ezberleyip okuduğu Can Yücel'in şiirinin yer aldığı, şeker hamurundan bir pasta yaparak bu şiiri ve o günleri hatırlamasını istedim.

BEN HAYATTA EN ÇOK BABAMI SEVDİM

Ben hayatta en çok babamı sevdim.
Karaçalılar gibi yerden bitme bir çocuk
Çarpık bacaklarıyla-ha düştü ha düşecek,
Nasıl koşarsa ardından bir devin,
O çapkın babamı ben öyle sevdim.

Bilmezdi ki oturduğumuz semti,
Geldi mi de gidici-hep, heep acele işi,
Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi
Atlastan bakardım nereye gitti,
Öyle öyle ezber ettim gurbeti.

Sevinçten uçardım hasta oldum mu,
Kırkı geçerse ateş, çağırırlar İstanbul'a
Bi helallaşmak ister elbet, diğ'mi oğluyla!
Tifoyken başardım bu aşk oy'ununu,
Ohh dedim, göğsüne gömdüm burnumu

En son teftişine çıkana değin
Koştururken ardından o uçmaktaki devin,
Daha başka tür aşklar, geniş sevdalar için
Açıldı nefesim, fikrim, canevim,
Hayatta ben en çok babamı sevdim.

Can YÜCEL

ŞİŞ MANTISI

Şiş mantısı tarifi
Şiş mantısı nasıl yapılır
Hazır yufka mantısı tarifi
     Yiyecek kişi sayısına göre sadece bir yufkadan bile yapabileceğiniz, çıtır çıtır kızartılmış yufkanın üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ile çok kısa zamanda, çok az malzeme ile şiş mantısı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı nane


Yapılışı:
  • Yufka tezgaha yayılıp kenarları kesilerek çıkartılır.
  • Her yufka dörde bölünür.
  • Her parça 3 numara örgü şişine veya benzer kalınlıkta bir şişe sıkıca sarılır.
  • Sarılan yufkaların uç kısımları boydan boya su ile yapıştırılır.
  • Yufkaların içinden şiş çekilip, çıkartılır.
  • Rulo şeklindeki yufkalar, nohut büyüklüğünde bıçak ile kesilir. 
  • Kızgın yağda kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır.
  • Yoğurt  çırpılır, dövülmüş sarımsaklar ve tuz eklenir.
  • Servis tabağına alınan mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış kırmızı biber ile nane dökülür.
  • Sıcak servis edilir.

ROYAL ICINGLİ BUKET KURABİYELER

Royal ıcıngli kurabiye 
Buket kurabiye
     Şeker hamuru kullanarak kurabiyeler yapmaya başlamadan önce, çocuklara bazen doğum günlerinde bazen de hiç bir nedeni yokken sadece sevinsinler diye royal ıcıngli renk renk kurabiyeler yapıyordum.Çoğunun fotoğrafını çekmemişim yada fotoğraf kalitesi pek iyi değil ama ben çocukları sevindirmek isteyecekler için bir fikir olur diye düşünerek Elif 'e, Berfin'e, Rana'ya ve Ceylin'e yaptığım çiçek buketi kurabiyeleri paylaşmak istedim.


28 Mart 2011 Pazartesi

PORTAKAL ŞERBETİ

Portakal şerbeti tarifi
Portakal şerbeti nasıl yapılır
     Kış boyunca, özellikle hastalandıkça portakal, mandalina gibi içinde bol miktarda C vitamini olan narenciye tüketimimiz biraz daha artıyor.Bu durumda en iyisi taze sıkılmış portakal suyu ama her zaman hazırda portakal suyu bulmak mümkün olmayınca hem kendiniz hem de misafirlerinize ikram etmek için portakal şerbeti yapabilirsiniz.Şekerini istediğiniz ölçüde koyabilir yada gerekirse daha sonra biraz sulandırarak tüketebilirsiniz.
 Malzemeler:
  • 1,5 kilogram portakal 
  • 8 su bardağı içme suyu   
  • 1,5 su bardağı toz şeker  
Yapılışı: 
  • Su ve toz şeker koyulaşana kadar kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Portakalların suyu sıkılıp, önce süzgeçten sonra da tülbentten geçirilir.
  • Koyulaşan şuruba portakal suyu da eklenip, bir iki taşım birlikte kaynatılır.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

YERELMASI YEMEĞİ

Yerelması yemeği tarifi
Yerelması nasıl pişirilir
     Yer elmasının diğer sebzelerden farklı o eciş bücüş görüntüsü nedeniyle soyulması biraz zaman alsa da, çok faydalı bir sebze olunca senede bir defa da olsa pişirilebilir yada en azından çiğ olarak tüketilebilir diye düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram yerelması 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates 
  • Yarım demet dereotu 
Yapılışı:
  • Yer elmaları iyice yıkanıp, soyulur.
  • Soyulma işlemi sırasında kararmamaları için soyulanlar su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Doğranmış kuru soğan, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Salça da eklenip, kaşıkla ezilerek biraz kavrulur.
  • Yer elmaları, havuçlar ve patatesler eklenir.
  • Suyu da eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir.

27 Mart 2011 Pazar

SÜTLAÇ

Sütlaç tarifi
Sütlaç nasıl yapılır
     Sütlaçı çok sevdiğimizden, annemin bizim için en çok yaptığı tatlı sütlaçtı.Özellikle tatillerde, bayramlarda gittiğimizde sütlaçları masanın üzerinde sıralanmış, bizi beklerken bulurduk.Annem bahçeden koparttığı bir dal ıtırı sütlaç pişerken içine daldırır ve mis kokulu sütlaçlar yapardı. O günler şimdi o kadar uzaklarda ki, annemin yaptıklarının tadında olmasa da artık sütlaçlarımızı kendim yapıyorum.Herkesin annesinden kalan tarifleri mutlaka vardır ama denemek isterseniz;
Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı sıcak su   
  • 1 dal ıtır yaprağı
Yapılışı:
  • Pirinçlerin üzerine sıcak su eklenerek, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Su soğuyunca, yumuşayan pirinçler elimizle ovalanır veya el blenderi ile parçalanır.
  • Parçalanan pirinçler karıştırılarak 10-15 dakika kadar haşlanır.
  • Pirinçler kaynayan süte eklenip, kısık ateşte karıştırılarak özleşene kadar pişirilir.
  • Yıkanıp, kurulanmış ıtır yaprağı tencereye daldırılır.
  • İndirmeye yakın toz şeker eklenip, şeker eriyene kadar pişirilir.
  • Itır yaprağı tencereden çıkartılır.
  • Kaselere dökülüp, soğuduktan sonra istenirse tarçın eklenerek servis edilir.

25 Mart 2011 Cuma

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Geçmiş olsun kurabiyesi nasıl yapılır
     İş yerinden arkadaşımız  Erol 'un geçirdiği operasyonda ağrılarını bir an olsun unutabilmesi için geçmiş olsun kurabiyeleri yaptım. Umarım, bir an önce sağlığına kavuşursun Erol'cuğum, geçmiş olsun.
Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri  
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • Yarım paket vanilya  
  • 2,5 su bardağı un    
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. 
  • Üzeri streç film ile kapatılıp dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kalıpla kesilen kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
  • Soğumuş kurabiyelerin üzeri şeker hamuru ile kaplanır.

TRİVİRYA (GİRİT) KURABİYESİ

Trivirya kurabiyesi tarifi
Trivirya kurabiyesi nasıl yapılır
Girit kurabiyesi tarifi
    
     Bir kaç yıl önce bir televizyon programında yapılışını gördüğüm kurabiye  tarifini o kadar beğendik ki, sık sık yaptığım tariflerden biri oldu. Kurabiyeler pişerken, mutfağa yayılan tarçın, zeytinyağı kokusu ve tadı bana annemin  çocukluğumuzda yaptığı kurabiyeleri hatırlattı.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağı kuru üzüm 
  • 1 tatlı kaşığı karbonat 
  • 2 tatlı kaşığı tarçın 
  • 5 su bardağı un 
  • Susam  
Yapılışı:
  • Zeytinyağı, yoğurt ve şeker iyice karıştırılır.
  • Kuru üzümler yıkanıp, kurulanır.
  • Üzüm, karbonat, tarçın ve un karışıma eklenir.
  • Hamur özleşip, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Tezgaha bolca susam serpilir.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp sosis gibi susamın üzerinde yuvarlanır.
  • Ay çöreği şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

PORTAKALLI PASTA

Hazır pandispanyadan kolay pasta tarifi
Kolay pasta tarifi
Portakallı pasta nasıl yapılır
     Hazır gıdaları kullanmamaya çalışsam da, özellikle  çalışanlar için çoğu zaman kurtarıcı olduğundan evde bir pakette olsa hazır pandispanya bulunduruyorum.Acil yaptığım pastalar gene acil olarak yenildiğinden, ben portakal dilimlerinin üzerine jöle dökmeye bile gerek duymadım.Siz hemen yemeyecek bir süre bekletecekseniz, meyvelerin kararmaması için üzerine hazır tart jölelerinden hazırlayıp, dökebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 adet hazır sade pandispanya  
  • 1 su bardağı soğuk süt   
  • 1 poşet krem şanti    
  • 1 su bardağı portakal suyu  
  • 5 adet portakal  
Yapılışı :
  • Süt ve krem şanti mikser ile çırpılarak hazırlanır. 
  • İki portakalın suyu sıkılır. 
  • Pandispanyanın alt katı portakal suyunun yarısı ile ıslatılır.
  • Portakallardan biri küp doğranıp, krem şantinin yarısı  ile karıştırılarak pastanın arasına yayılır.
  • Pandispanyanın üst katı da konulup, kalan  portakal suyu ile ıslatılır.
  • Üzeri krem şanti ile kaplanıp, süslenir.
  • Portakal dilimleri pastanın üzerine yerleştirilir.
  • Buzdolabında bir saat kadar dinlendirilip servis edilir.

22 Mart 2011 Salı

KALPLİ PASTA

Şeker hamurlu pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
     Kalpli pastayı, Serden'in doğum günü  için yaptım.Arkasında yer alan büyük kalp figürünü hafif olması için, kağıt helvadan kesip, kalp şekli vererek şeker hamuru ile kapladım.

TUZDA BALIK

Tuzda balık tarifi
Tuzda balık nasıl yapılır
Fırında tuzda balık tarifi

       Mutfakta çok fazla oyalanmadan; çok özel ve çok kolay bir yemek hazırlamak isterseniz , tuzda balık yapmayı deneyebilirsiniz.15 dakika kadar kısa bir zamanda hazırlayıp fırına koyduktan sonra, balığın pişme süresinde isterseniz mezeleri hazırlayabilirsiniz.İki kişi için, bir kilogram civarında levrek, somon, fangri veya sinarit gibi istediğiniz bir balık seçebilirsiniz. Tuzda balık pişirmenin püf noktası, balığın sadece içi yıkanıp temizleniyor, pullarının temizlenmemesi ve tuz olarak da mutlaka iri kaya tuzu kullanmak gerekiyor. Balık, 15 dakikada hazırlanıyor ama tepsiye yağlı kağıt ve alüminyum folyo serilmez ise tepsinin temizlenmesi bir saat sürüyor :) Evde biraz tehlikeli olsa da, isterseniz balık fırından çıktıktan sonra üzerine bir kaç damla kolonya döküp, çakmakla yakarak alevli servis de yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • En az 1 kilogramlık balık (levrek,somon,iri fangri,iri sinarit) 
  • 2 kilogram iri kaya tuzu  
  • 3 adet yumurtanın akı
  • Yarım çay bardağı su     
 Yapılışı:
  • Fırın  önceden 180 dereceye ayarlanır.
  • Fırın tepsisine bir kat yağlı kağıt, bir kat alüminyum folyo serilir.
  • Kasede yumurta akları ve su  çırpılır.
  • Kaya tuzu eklenip bulamaç haline getirilir.
  • Bulamacın üçte biri tepsiye yayılır.
  • 40-50 santim boyutlarında ki balık fırın tepsisine sığması için çapraz şekilde konulur.
  • Bulamacın üzerine içi temizlenmiş, kurulanmış, pulları temizlenmemiş balık yerleştirilir.
  • Kalan bulamaç balığın üzerinde hiç delik kalmayacak şekilde sıvanır.
  • İstenirse, tuzlu bulamaca balık şekli verilebilir.
  • Tuzun üzeri fazla derin olmayacak şekilde uzunlamasına çizilir.
  • Bu şekilde tuzlu katman piştikten sonra daha kolay çıkartılabilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 45 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarttıktan sonra çekiç ve tornavida yardımı ile sertleşmiş tuz fazla parçalamamaya dikkat edilerek kırılır ve bir kenara alınır.
  • Balık uzunlamasına hafifçe kesilerek derisi çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış tabaklara balık derisiz ve kılçıksız olarak alınıp, servis edilir.

MANTARLI PİZZA

Pizza tarifi
Pizza nasıl yapılır
Kolay pizza tarifi
     Evde yapılan pizzalara istediğiniz malzemeden istediğiniz kadar konularak, kişiye özel yapıldığından her damak zevkine uygun, herkesin severek yediği bir öğün oluyor.Altı delikli pizza tepsisinde yapılan pizzaların altı hava aldığından piştikten sonra nemli kalmıyor ve çıtır çıtır çok lezzetli pizzalar yapılabiliyor.  
 Pizza hamuru malzemeleri:  
  • 125 gram tereyağı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • Yarım paket kabartma tozu    
Üst malzemeleri :
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 250 gram lor veya beyaz peynir
  • 1 adet domates  
  • 1 adet  yeşil biber 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 5-6 adet mantar 
  • 1 çay bardağı mısır 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi


 Pizzanın Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yumuşak kıvamlı bir hamur yapılır.
  • Çok az yağlanmış tepsiye, yarım santim kalınlığında hamur yayılır.
  • Hamurun üzerine hafif sulandırılmış domates salçası sürülür.
  • Lor veya peynir hamurun üzerine yayılır.
  • Domates küp, kırmızı biber ve yeşil biber ise halka şeklinde doğranır.
  • Mantarlar da doğranıp, mısırlarla birlikte pizzanın üzerine yayılır.
  • 175 derece ısıtılmış fırında, 30 dakika kadar pişirilir.
  • Tepsi fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri üzerine serpilip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar bekletilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

21 Mart 2011 Pazartesi

RUS SALATASI VE MAYONEZ

Rus salatası tarifi
Rus salatası nasıl yapılır
Ev yapımı mayonez tarifi
Mayonez nasıl yapılır
     Öğrencilik yıllarımda Rus salatası çok mu popülerdi yoksa ben mi yeni keşfetmiştim bilmiyorum ama çok severek yediğimi hatırlıyorum.Gerçi daha sonra Rus salatası birdenbire Amerikan salatası oldu :) Şimdilerde eskisi kadar çok tüketmesek de gene de evde mayonezi kendiniz yaparak değişik şekillerde kullanabilirsiniz.
 Mayonez Malzemeleri: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu  
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı un  
  • 1 çay kaşığı tuz     
Mayonez Yapılışı: 
  • Su ile un pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır.
  • Koyu boza kıvamında pişirilir.
  • İyice soğuyunca yumurta sarısı ve tuz eklenip,mikser ile çırpılır
  • Azar azar yağ ve limon suyu eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Tuzu eklenip, hepsi birlikte çırpılır.
  • Kavanoza konulup buzdolabında saklanabilir.   
Rus Salatası Malzemeleri:
  • 1 adet patates 
  • 1 adet havuç 
  • 1 çay bardağı bezelye konservesi
  • 4 adet kornişon turşu  
 Rus Salatası Yapılışı:
  • Patates ve havuç haşlanıp,küp küp doğranır.
  • Taze bezelye kullanılacak ise o da haşlanır.
  • Kornişon turşu da küp küp doğranıp, hepsi karıştırılır.
  • Malzemeler süzgece konulup, suyu süzdürülür.
  • Sebzelere mayonez eklenip, karıştırılır.
  • Mayonez ile karıştırılmadan önce sebzelerin soğumuş olması gerekir.
  • Rus salatasının üzeri kornişon turşu dilimleri ile süslenir.

KARNIYARIK BÖREK

Karnıyarık börek tarifi
Karnıyarık börek nasıl yapılır
Kolay yufka böreği
    Bir zamanlar hemen her misafire yaptığım; peyniri, domatesi, biberi ile yanında başka bir şey gerektirmeyen ve tek kişilik sunumlar halinde olması nedeniyle tercih ettiğim bu böreği yaparken yumuşak olması için yağlı karışımla yufkaları iyice ıslatıp, sigara böreğine göre biraz daha gevşek olarak sarmak gerekiyor.Ben iç malzemesi olarak peynirli bir karışım kullandım ama isterseniz kıymalı, patatesli, lorlu iç hazırlayarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1 çay bardağı süt   
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
 İç malzemesi:
  • 400 gram lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz   
  • 1 çay kaşığı karabiber  
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üzerine:
  • 1 adet yumurta sarısı  
  • 1 yemek kaşığı çörek otu  
  • 1 adet iri domates 
  • 16 adet küçük boy yeşil sivri biber

Yapılışı :
  • Zeytinyağı ve süt karıştırılır.
  • Tezgaha yayılan yufkaların aralarına yağlı karışım sürülerek, üç yufka üst üste konur.
  • Yağlanmış yufkalar dörde bölünür.
  • Bölünen her parça tekrar dörde bölünerek on altı üçgen parça elde edilir.
  • Her parçanın geniş tarafına bir yemek kaşığı peynirli iç malzemesi konulur.
  • Sigara böreğinden biraz daha gevşek şekilde  kenarları içe doğru kıvrılarak sarılır.
  • Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Böreklerin ortası, kenarlar kesilmeyecek şekilde bıçakla kesilir.
  • Domates ortadan kesilip, on altı parçaya ayrılır.
  • Biberler küçükse tek parça bırakılır, büyükse börek boyunda kesilir.
  • Kesiklerin içine domates dilimleri ve biberler konur.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, böreklerin üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

PUNK PASTA

Punk pasta
Punk gitarist pastası
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
     
     Oğlum için her doğum gününde elimden geldiğince pastalar yaptım.Eskiden bu kadar çeşit malzeme olsaydı eminim çok güzel pastalar yapılabilirdi ama bu malzemeler onun gençlik yıllarına denk geldi.Çocukluk yıllarında çileği çok sevdiği için genellikle çilekli pastalar yapar yılın ilk çileğini de hep oğlumun doğum günü pastasında yerdik.Bu yıl da geleneği bozmadık, çilekli pasta yapıp şeker hamuru ile kapladım ve kendisi gibi punk bir gitarist figürü yaptım.

20 Mart 2011 Pazar

ELMALI KURABİYE

Elmalı kurabiye tarifi
Elmalı kurabiye nasıl yapılır
     Elmalı kurabiye hemen her evde en sık yapılan kurabiyelerdendir herhalde.Özellikle hamuru ince açılmış, elmalı cevizli iç malzemesi bol olan elmalı kurabiye bizim evin de favori kurabiyelerinden.
Malzemeler: 
  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt  
  • 8 çay bardağı un 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu     
İç malzemesi: 
  • 5 adet orta boy elma 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker  
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 su bardağı ceviz 

İç malzemesinin yapılışı:
  • Elmalar soyulup, çekirdekli kısmı temizlenip, rendelenir.
  • Rendelenmiş elmalara toz şeker eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İri dövülmüş cevizler ve tarçın da eklenip karıştırılır.
Hamurun yapılışı:
  • Yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur ikiye ayrılıp, unlanmış tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kareler oluşturacak şekilde kesilir.
  • Her kareye iç malzemesi konulup , kapatılır.
  • 175 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılınca üzerine pudra şekeri elenir.

SOYA ETİ SOTE

Soya etli tarifler
Soya eti nasıl pişirilir
     Vegan ve vejeteryanlar için çok pratik, evde her zaman bulundurulabilecek, ete alternatif soya eti kullanarak et ile yapılan hemen hemen bütün yemekleri yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 gram soya eti     
  • 2 adet kuru soğan  
  • 3 adet domates  
  • 2 adet yeşil sivri biber     
  • 1 yemek kaşığı domates salçası    
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı   
  • 1 çay bardağı sıcak su   
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber      
Yapılışı:
  • Soya eti üzerini geçecek kadar sıcak su ile kaynatılır. 
  • Yumuşayınca süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
  • Zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanlar ve salça  kavrulur.
  • Elimizle suyu sıkılan soya eti de eklenip, yağda çevrilir.
  • Doğranmış domates ve biberler de eklenip, kavrulur.
  • Bir çay bardağı sıcak su konulup, tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir.
  • İstenirse üzerine kıyılmış maydanoz eklenip sıcak servis yapılır.

17 Mart 2011 Perşembe

KUZU GÖBEĞİ ( MOREL ) MANTARI KAVURMASI

Kuzu göbeği ( Morel ) mantarı
Kuzu göbeği mantarı kavurması tarifi
Morel mantarı kavurması
Kuzu göbeği mantarı kavurması nasıl yapılır
Morel mantarı kavurması nasıl yapılır
     Her mantar çeşidinden yapılabilecek en kolay ve en lezzetli tarif herhalde yumurtalı kavurmasıdır.Ben yumurtaların renginin mantarın saldığı su ile kararıp değişmemesi için, mantarları zeytinyağında iyice suyunu çekene kadar kavurup, ondan sonra yumurtasını kırıp, pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram kuzu göbeği mantarı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • Karabiber, tuz 
Yapılışı:
  • Mantarların topraklı kök kısımları kesilir.
  • Hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanıp, temizlenir.
  • Kağıt havlu üzerinde kurutulur.
  • Her mantar üç veya dört parçaya doğranır.
  • Mantarlar zeytinyağında, yemeklik doğranmış soğanlarla birlikte, tencerenin kapağı açık olarak suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Kavrulmuş mantarların arasına yumurta kırılıp, pişirilir.
  • İstenirse üzerine karabiber eklenip, sıcak olarak servis edilir.

15 Mart 2011 Salı

DAMLA SAKIZLI SANDVİÇ KURABİYE

Damla sakızlı kurabiye tarifi
Damla sakızı reçelli kurabiye tarifi
Damla sakızı reçelli sandviç kurabiye nasıl yapılır
   
     Benim için Ege'nin vazgeçilmez  tatlarından biri de içinde damla sakızı olan  ürünler.Damla sakızlı dondurma, kahve, likör, rakı, çörek, kurabiye ve lokum...Damla sakızı içine konulduğu her şeye unutulmaz bir tat ve koku veriyor. Eskiden tadı ve kokusu suya geçsin diye sürahilerin içine damla sakızı atılırmış, şimdilerde bu gelenek damla sakızlı Türk kahvesi yanında, içine sakız reçeli konulmuş bir bardak su ve damla sakızlı lokumla yaşatılıyor. Damla sakızlı kurabiye yapıyordum ama bu lezzeti daha baskın hale getirmek için bu defa evde ki damla sakızı reçelini de ekledim.Beğeneni çok oldu, benim içinse  damla sakızı içinde damla sakızı daha ne olsun :) 
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı  
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 200 gram mısır nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un 
  • 2 paket damla sakızı
  • Birkaç kaşık damla sakızı reçeli   

 Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan  fındıktan biraz büyük parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • 175 derece fırında 10-15 dakika üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra aralarına damla sakızlı reçel sürülür.
  • Kurabiyeler birbirine yapıştırılarak minik sandviçler yapılır.
  • Daha fazla damla sakızı tadı için damla sakızlı Türk kahvesi veya damla sakızlı likör yanında servis edilebilir.

14 Mart 2011 Pazartesi

LİMONLU CHEESECAKE

Limonlu cheesecake tarifi
Cheesecake nasıl yapılır                                 
     Eskiden jöleli tarifleri pek denemek istemesem de bitkisel jelatin bulunmaya başladığından bu yana çok sık olmasa da jöleli tarifler yapıyorum.Bu tarif ile cheesecake  yapıp üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. 
Malzemeler:    
  • 1 paket Eti burçak bisküvi 
  • 50 gram tereyağı  
Kreması: 
  • 1 paket labne peyniri  
  • 125 gram tereyağı  
  • 4 su bardağından biraz az süt  
  • 1 su bardağı un  
  • 1 su bardağından biraz az toz şeker  
  • 1 paket vanilya 
 Jöle: 
  •  Dr.Oetker Bitkisel Jel limonlu 
  •  2,5 su bardağı kaynamış su
Yapılışı:  
  • Bisküviler robotta parçalanıp, un haline getirilir.
  • Oda sıcaklığındaki yağ ile yoğurulur. 
  • 20 cm çapında 9-10 cm yüksekliğindeki kelepçeli bir kalıbın içi streç film ile sarılır.
  • Kalıba  bisküvili karışım bastırılarak yayılır.
  • Bir tencerede yağ eritilip, un eklenir.
  • Un kokusu gidene kadar sürekli karıştırılarak kavrulur.
  • Süt yavaş yavaş eklenir, koyulaşmaya başlayınca şeker eklenir.
  • Pişmeye yakın vanilyası eklenir.
  • Ilık haldeki kremaya labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır.
  • Kalıba yayılan bisküvi  üzerine ılık krema dökülüp üzeri düzeltilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilip katılaşması sağlanır.
  • 2,5 su bardağı kaynamış su ile  limonlu bitkisel jel eriyinceye kadar karıştırılır.
  • Oda sıcaklığına gelince katılaşmış kremanın üzerine jöle  dökülür.
  • Tekrar buzdolabına konulup 2-3 saat bekletilir.
  • Buzdolabından alınan kalıptan streç film  çıkartılıp, cheesecake servis tabağına alınır.

TIP BAYRAMI KURABİYESİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
      Hafta sonunu ekip halinde kurabiye yaparak geçirdik, hep birlikte yapılınca çok çabuk bitti.Elif ' in  tıp fakültesindeki arkadaşları için inek (!) kurabiyeler...Bütün doktor, sağlık personeli ve tıp öğrencilerinin tıp bayramı kutlu olsun.
Malzemeler:
  • 250 gr tereyağı  
  • 1 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri  
  • 1 çay bardağı buğday nişastası  
  • 1 paket vanilya  
  • 4 su bardağı un  
  • Beyaz, siyah, pembe şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ, diğer malzemelerle karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır. 
  • Üzeri streç film ile kapatılıp dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kalıpla kesilen kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
  • Soğumuş kurabiyelerin üzeri şeker hamuru ile kaplanır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...