28 Ağustos 2011 Pazar

BÖRÜLCE ÇORBASI

Börülce çorbası tarifi
Börülce çorbası nasıl yapılır
Tarhanalı börülce çorbası tarifi
Taze börülce çorbası nasıl yapılır
     İri taneli, karagöz börülcesi dediğimiz iç börülce pişirdiğimde tanelerin birazını ayırıp, tarhana ile birlikte mutlaka börülce çorbası pişirip, yanında közlenmiş biber ve ekşi mayalı köy ekmeği ile servis ediyorum.Siz de bu çorbayı denemek isterseniz, pişirmiş olduğunuz börülcelerin haşlama suyunu dökmeyip, tanelerinin de bir kısmını ayırarak veya sadece çorba yapmak için biraz börülce haşlayarak börülce çorbası pişirebilirsiniz.Börülce haşladığınız suya domates rendeleyerek suyunun kararmasını önleyebilirsiniz.Çorbanın kıvamını ve içine koyacağınız börülce miktarını damak zevkinize ve tercihinize göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
 Malzemeler:
  • Yarım  kilogram iç börülce
  • 2,5  litre su  
  • 2 adet olgun domates 
  • 1 adet acı yeşil sivri biber  
  • 5 yemek kaşığı tarhana 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı  
  • Tuz  

Yapılışı:
  • İri taneli börülceler ayıklanıp, çorba için sadece taneleri ayrılır.
  • Derin bir tencerede kaynayan bol suyun içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlama suyunun  kararmaması için, bekletmeden içine domates rendelenir.
  • Bir su bardağı soğuk su içinde tarhana ezilip, inceltilerek tencereye eklenir.
  • Çok ince kıyılmış acı biber ve  tuzu da eklenir.
  • Dibini tutmaması için, sürekli karıştırılarak tarhana çorbası gibi pişirilir.
  • Kaselere alınan çorbanın üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • Tercihen yanında, közlenmiş yeşil biberle servis edilir.

27 Ağustos 2011 Cumartesi

İÇ BÖRÜLCE SALATASI

     Pazarlarda iç börülce çok daha uzun süre ve çok daha uygun fiyatlara satılmasına rağmen börülce denilince genellikle taze yeşil börülce bilinir.İç börülce ile çok lezzetli ve besin değeri yüksek salatalar yapabilir yada bizim gibi ana öğün, ana yemek olarak tüketebilirsiniz.Börülce haşladığınız suyu dökmeyip, biraz iç börülce ve tarhana ilavesi ile çok lezzetli börülce çorbası da yapabilirsiniz.
 Malzemeler:
  • 1 kilogram taze iç börülce 
  • 2 litre su 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz  
Yapılışı:
  • İri taneli tercihen karagöz börülcelerin taneleri ayıklanır.
  • Taze börülceler varsa uç kısımları elle kopartılır.
  • Uzunluğuna göre üçe dörde bölünür.
  • Derin bir tencerede bol kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.
  • Üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Suyundan çorba yapılacak ise, süzgece alınan börülcenin suyu tencereye süzülür.
  • Servis tabağına alınan iç börülcenin üzerine zeytinyağı ve tuz eklenir.

7 Ağustos 2011 Pazar

MİLFÖY AÇMA BÖREK

Milföy açma börek tarifi
Milföy açma börek nasıl yapılır
     Milföy hamuru hayatımıza girdiğinden beri börek yapmak ne kadar kolaylaştı.Çoğu zaman iç malzemesi bile koymadan, tuzlu, tatlı çok değişik, çok çabuk  misafire ikram edilebilecek, puf puf kabaran börekler yapılabiliyor.Tatil günlerinde, mutfak da fazla zaman harcamak istemeyenler ve bizim gibi şu günlerde göçebe hayatı yaşayanlar için  :) yapımı son derece kolay ve lezzetli bir börek tarifi.
Malzemeler:
  • 10 adet kare milföy hamuru 
  • 5 yemek kaşığı un 
  • 250 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz  
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı:
  • Milföy hamurlar ikişer ikişer yan yana konulur.
  • Unlanmış tezgah üzerinde  merdane ile açılır.
  • Peynirli, maydanozlu iç malzemesi yayılır.
  • Rulo yapılıp, gül böreği şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir.
  • Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında,20-25 dakika böreklerin üzeri kızarana kadar pişirilir.

5 Ağustos 2011 Cuma

PATLICAN DİLME

Patlıcan dilme tarifi
Kaşar peynirli, domatesli fırında patlıcan nasıl yapılır
     Gerçekten çok lezzetli, hafif ve pratik bir patlıcan yemeği tarifi... İster yemek, isterseniz sıcak meze olarak yenebilir.
Malzemeler:
  • 1 kilogram patlıcan 
  • Yarım kilogram domates
  • 100 gram kaşar peyniri 
  • Kızartmak için sıvı yağ 
Yapılışı:
  • Patlıcanların baş kısmı kesilmeden alacalı soyulur.
  • Alt kısmı kopmayacak tek parça kalacak şekilde birer parmak ara ile kesilir.
  • Tuzlanıp, acısının çıkması için bekletilir.Yıkanıp, kurulanır.
  • Kızgın yağda kızartılıp, kağıt havlu üzerinde süzülür.
  • Fırın kabına alınan patlıcanların kesik aralarına domates ve kaşar peyniri halkaları dizilir.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar yaklaşık yarım saat fırında pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...