14 Şubat 2012 Salı

SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM PASTASI

Selvi boylum al yazmalım pastası
Şeker hamurlu pasta tarifi
Sevgililer günü pastası tarifi
     Aşk ve sevgi üzerine unutulmaz replikleri ile sinemamızın kült filmlerinden olan Selvi Boylum Al Yazmalım filminin, tiyatro oyunu, şarkısı, dizisi derken, herhalde bir tek pastası yapılmamıştı.Onu da ben yapayım :) diye düşündüm. Şeker hamurundan Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ı benzetmek en azından benim için çok kolay olmasa da, Selvi Boylum Al Yazmalım filminin afişinden esinlenerek, sinema ve pasta tutkumu da bir araya getirmiş oldum. Bence Sevgililer Günü için söylenebilecek en güzel sözleri yıllar önce; Cengiz Aytmatov Kırmızı Eşarp romanında söylemiş; Atıf Yılmaz'da Selvi Boylum Al Yazmalım adı ile filme çekmiş; Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin romana can vermiş; bizler de defalarca izlemişiz, unutamamışız ve Asya'nın  Sevgi Neydi ? sorusuna hep birlikte cevap vermişiz;
                                              Sevgi neydi ?
                                               Sevgi iyilikti, dostluktu.
                                               Sevgi emekti.
                                               Sevgi neydi ?
                                               Sevgi emekti.
                                               Sevgi dostça uzanan insan eliydi.
     Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Ganaj:
  • 200 gram süt kreması
  • 200 gram bitter kuvertür çikolata
Kreması:
  • 1 paket Dr. Oetker pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 2 adet muz
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış bir kalıba dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
  • Ganaj için; süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş kuvertür çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kaynatmadan ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
  • Kreması için; hazır pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Soğumuş pandispanya iki kata ayrılır.
  • Pandispanyanın alt katı bir kaç kaşık şekerli süt ile ıslatılıp, krema yayılır.
  • Muzlar dilimlenip kremanın üzerine yerleştirilir
  • Muz dilimlerinin üzerine de krema yayılır.
  • İkinci kat pandispanya yerleştirilir.
  • Pandispanyanın üstü ve yanları ganaj ile sıvanır.
  • Pandispanyanın üzerinde ki ganaj donduktan sonra şeker hamuru merdane ile açılıp, pastanın üzeri kaplanır.
  • Şeker hamurundan yapılan figürler pastanın üzerine yerleştirilir.

8 yorum:

  1. Teşekkürler...Kazım Koyuncu,şiirler,karikatürler ne hoş blogunuz var.

    YanıtlaSil
  2. Ne diyeyim bilmiyorumki. Kendini aştığın an bu an artık herhalde. Ellerine sağlık. Çok yaratıcı... Çok başarılı...Tek kelimeyle müthiş olmuş. Yakinen takip ediyorum. Yenilerini bekliyorum dörtgözle :)

    YanıtlaSil
  3. Ben bu moral ile dünya sinemasından örneklere bile cesaret edebilirim.(!)Çok teşekkürler eltimcim.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuş Nergis hn. ellerinize sağlık . Yorumunuz içinde çok teşekkürler bu vesileyle blogunuzuda ziyaret etme şansım oldu çok hoş herşey tanıştığımada çok memnun oldum. Tekrar görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  5. Sizinkiler kadar olmasa da bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Ben de tanıştığımıza çok memnun oldum.Ziyaretinizi her zaman beklerim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık. Afişteki kadar iyi olmuş. Sevgi emektir. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplumsal hafızamızda yer etmiş bu filmi birazcık hatırlatıp, benzetebildiysem ne mutlu bana, çok teşekkürler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...