22 Temmuz 2012 Pazar

BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI

Börülceli bulgur pilavı tarifi
Börülceli bulgur pilavı nasıl pişirilir
   Pirinç pilavını daha çok sevdiğimden, bulgur ile pilav yapmak eskiden pek aklıma gelmezdi.Biraz eşimin bulgur pilavını çok sevmesinden, biraz da son yıllarda bulgurun faydalarını okudukça, bulgur kullanılan tariflere öncelik vermeye çalışıyorum.Anadolu'da ki bulgurlu tariflerin zenginliği düşünülünce, bölge olarak da bulguru pek fazla kullanmıyoruz sanıyorum. Eskiden bulgur kullanılarak sık yapıldığını hatırladığım sadece, sarma içi ve börülceli bulgur pilavı kalmış aklımda...Börülceli bulgur pilavı, börülce zamanı geçmeden yanında ayran, közlenmiş biber ve kuru soğanla birlikte denenmesi gereken çocukluğumun lezzetlerinden....
Malzemeler:
  • Yarım kilogram iç börülce 
  • 1 litre sıcak su 
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 2-3 adet  domates 
  • 2-3 adet acı-tatlı sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Ayıklanmış iç börülceler, kaynayan suya atılıp yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra ateşten alınıp, suyunun kararmaması için bir domates rendelenir.
  • Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar, pembeleşene kadar  kavrulur.
  • Küp doğranmış domatesler, biberler ve yıkanıp süzülmüş bulgur eklenerek bir kaç defa soğanlarla birlikte yağda çevrilir.
  • İç börülceler, haşlama suyu ile birlikte bulgurun üzerine dökülüp, suyunu çekene kadar pişirilir.

5 yorum:

  1. ellerine sağlık canım nefis bir menü gece gece şurdan alasım geldi:))

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler.Afiyet olsun.Bence de tek başına menü :)

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler o su ile birlikte dökmek iyi fikir oldu bana ...deneyeceğim şimdi yemeği...güzel yapabilirsem paylaşırım :D ama şimdi domatesler iyi değil pek güzel olmayabilir.yazın daha iyi olur gibime geldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Börülce,karnabahar gibi sebzeler haşlanınca suyuna tarhana eklenip çorba pişirilir hem de suyuna geçen vitaminlerde boşa gitmemiş olur.Yani bu benim fikrim değil anneannelerimiz,annelerimiz,şimdi de biz böyle yapıyoruz Asayra :)
      Domates konusunda haklısın,yazdan hazırlanmış domates yok ise,yazı beklemekte fayda var.Sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...