29 Ağustos 2012 Çarşamba

PUF BÖREĞİ ( KAPAKTAN KESME )

Kapaktan kesme tarifi
Puf böreği tarifi
Puf böreği nasıl yapılır
     Annem nerede ise her hafta sonu puf böreği yapar; buz gibi ayranla birlikte sepete koyup, kardeşimin eline tutuşturur, yaz aylarında deniz kenarında vakit geçiren bana ve arkadaşlarıma yememiz için gönderirdi.Açılan hamurlar bakır sahan kapağıyla yarım daire şeklinde kesilip kapatıldığından biz bu böreğin adını kapaktan kesme olarak bilirdik ama sonraları öğrendik ki puf böreğiymiş :) Annem kadar sık olmasa da, ben de en azından hafta sonları yaptığım börekleri daha kolay olduğundan ruletle kesiyorum.Ölçü olarak 2,5 su bardağı un gözünüze az gibi gelebilir ama bu ölçülerle 20-25 adet börek yapılabiliyor. Hamuru yoğurup, dinlendirdikten sonra ince uzun yuvarladığım hamuru ben yirmi eşit parçaya bölüyorum, kenarlardan artanları da tekrar yoğurup açınca 25 adet börek oluyor ama börek yiyeceklerin sayısı fazlaysa yada çok seviyorsanız ölçüyü biraz arttırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı sirke 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
İç malzemesi:
  • 250 gram az tuzlu lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Un derin bir kaba elenir.
  • Ortası havuz gibi açılarak; yumurta, ılık su, sirke ve tuz eklenerek iyice yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde uzunca bir şekilde yuvarlanıp, yirmi eşit parçaya kesilir.
  • Kesilen küçük parçalar yuvarlanıp, oluşan bezelerin üzeri örtülür.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile her beze kahve tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Açılan yuvarlakların içine istediğimiz malzeme konulup, yarım daire şeklinde kapatılır.
  • Ruletle veya kapakla kesilip, kenarlarının açık kalmaması için kontrol edilir.
  • Kızartma tenceresinin yarısını geçecek kadar zeytinyağı konulup, kızdırılır.
  • Kızgın zeytinyağı içine, ikişer üçer adet börek atılarak kızartılır.
  • Kızaran börekler kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alınıp, sıcak servis edilir.

38 yorum:

  1. ohh misss kahvaltıya ne güzel gider ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Kahvaltıda da,akşam üstü ayranla da güzel.Yeter ki bir yapan olsun :)

      Sil
  2. offf..bayılırım..nasıl güzel olur,puf puf..kaç tane düşer bana acaba..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an evde iki kişiyiz,bu hesaba göre siz de gelirseniz on tane civarında düşer :)
      Sevgiler...

      Sil
  3. Önce kurabiyenle sonra da bu puf böreklerle başımı döndürdün vallahi...Ne güzel balon gibi kabarmış..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Tatlının yanına tuzlu da gerekir diye düşündüm.

      Sil
  4. Kabartma tozu falan yok nasil kapariyor ki bu ben yapsam kabarmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabartma tozu koyanlar da var ama ben annemin yaptığı şekliyle paylaştım.Bence denemelisiniz,eminim sizinki de kesinlikle kabaracaktır ,çok ince açıldığı için içi boş ve kabarıyor.En azından bir deneyin,gerisi el alışkanlığı :)

      Sil
    2. Sirke kabartma tozunun görevini üstleniyor. Aynı zamanda kıyır kıyır olmasını da sağlıyor.

      Sil
  5. Kapaktan kesme ismini ben ilk kez duydum. Her yöreye göre değişik isimler alıyor demek ki. Ama gerçekten puf puf kabarmış.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden bakır sahan kapağı ile kesildiği için bu ismi almış ama genelde puf böreği diye biliniyor herhalde :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  6. Bayıldım :) çok açıklayıcı anlattığınız için deneyeceğim en kısa zamanda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım güzel olur, size de kolay gelsin :) Sevgilerimle.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Sevdiğimiz bazı şeylerin fotoğrafını görmek bile yetiyor değil mi, keşke yakın olsaydık :)

      Sil
  8. ohh harika :) kahvaltıda süper gider ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız her saatte iyi gider :) Çok teşekkürler, sevgilerimle.

      Sil
  9. Çiğ börek gibi sanırım. Ellerinize sağlık. Harika görünüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz kapaktan kesme diye biliyoruz ama mantığı aynı :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  10. Ayy bu çok güzel olur elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yanında çay yada ayran, başka bir şeye gerek yok :)

      Sil
  11. kapaktan kesme adıyla duymamıştım,Eskişehirde okurken çiğ börek yemeye doymazdım.ben puf böreğinin patateslisini de severim.. ellerinize sağlık.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahan kapağı ile kesildiğinden adı kapaktan kesme :) Ben de kıymalısı hariç her halini severim ama bizim bildiğimiz genelde taze lor ile yapılır.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  12. Nefis olmuş. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Nasıl da severim, elinize sağlık (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilmez mi, ben de arada da olsa yapmaya çalışıyorum.Teşekkürler.

      Sil
  14. Sıcak sıcak yemesi nasıl da keyifli olur, elinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, ben de sıcak severim ve bir yandan kızartıp bir yandan yenilsin diye hemen servis ederim :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  15. ayy nasıl canım istedi şimdi ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. çiğ börek gibi nefis olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
    2. Yagda degilde sacın üzerinde pisirsek nasıl olur

      Sil
    3. Ya da değil de sacın üzerinde pişirsek nasıl olur

      Sil
    4. Bu börek yağda kızartılıyor, sac üzerinde yaparsanız sac böreği olur. https://nergismevsimi.blogspot.com/2014/10/sac-boregi.html linkine bakabilirsiniz :)

      Sil
  17. bir sahur lezzeti de olabilir ;)

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...