29 Kasım 2012 Perşembe

MEYVELİ VEGAN PASTA

Vegan pasta tarifi
Meyveli vegan pasta nasıl yapılır
Yumurtasız, sütsüz, yoğurtsuz pasta tarifi
     Oğlum vegan beslenmeyi tercih etmeden önce pastaları, kurabiyeleri çok severdi.Şimdi hayvansal hiç bir ürün tüketmediğinden özellikle dışarıda pasta yemesi imkansız hale geldi.İçinde yumurta, süt, yoğurt kullanılmayan pasta, börek, kurabiye bulmak çok zor, bulamayınca da kendiniz bir şeyler üretip, değişik denemelerde bulunmak zorunda kalıyorsunuz.Meyveli vegan pasta, pasta sever veganlar için bir alternatif olur belki.
Kek malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı un  
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 4 yemek kaşığı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1 su bardağı soğuk su 
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Un, şeker, vanilya, kakao, kabartma tozu ve tuz geniş bir kapta karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı, soğuk su ve sirke eklenir.
  • Malzemeler kaşık veya tel çırpıcı ile iyice karıştırılır.
  • Küçük kare kek kalıbı yağlanıp, karışım içine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık bir saat pişirilir.
  • Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir.

Krema Malzemeleri:
  • 2 su bardağı soya sütü 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı fındık 
Yapılışı:
  • Un, buğday nişastası ve toz şeker iyice karıştırılır.
  • Soya sütü yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak eklenir.
  • Muhallebi gibi pişirilir.
Üzerine:
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3-4 adet muz 
  • 3-4 adet kivi 
  • 10-15 adet çilek
Pastanın Yapılışı:
  • Soğumuş kekin tabanı ve kenarları bırakılıp, ortası biraz çıkartılır.
  • Havuz şekline gelen kekin ortasına ılık muhallebi ve  iri dövülmüş fındıklar yayılır.
  • Kekin her tarafına pudra şekeri elenir.
  • Soğuyan muhallebinin üzerine çilek, kivi ve muzlar dilimlenip, sıralanır.
  • Bir saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.  

47 yorum:

  1. çok güzel olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Sadece kek de değil,oğlumun hayatında yumurta,süt,yoğurt hiç birine yer yok :(

      Sil
    2. O uzgun yuz neden Nergis Hanim? Oglunuz oyle guzel bir secim yapmis ki vegan olarak, sizi de bu kadar akilli, bilincli ve kaliteli bir birey yetistirdiginiz icin kutlarim.

      Sil
    3. Üzgün yüz; oğlu dengesiz ve yetersiz beslenecek korkusu çeken bir annenin yüz ifadesi Zeynep hanım, anneniz vegan değilse eminim aynı endişeleri o da duymuştur. Neyse ki sağlığında sorun görünmedikçe yüzümüzün ifadesi :) oluyor.Çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Nergis'cim ellerine sağlık. Meyveler çok güzel görünüyor vegan beslenme için de alternatifler çok artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sibel'ciğim.Alternatifler eskiye göre daha çok ama gene de işleri zor :(

      Sil
  4. ne yaptın Nergis? tablo olmuş yine!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,resim yapmaktan daha keyifli geldi pasta yapmak :)

      Sil
  5. En sevdiğim pasta meyveli olandır...Çünkü daha hafif oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pasta ayırdetmek zor ama ben de,özellikle frambuazlı pastayı çok severim :)

      Sil
  6. Eline sağlık Nergiz'cim.Sunum harika olmuş :))))

    YanıtlaSil
  7. Vegan pasta nefis görünüyor,ellerine sağlık canım:)
    Ama yaşamında önemli gıdaların eksikliğini nasıl kapatıyorsunuz.Benim de kızım vejeteryan,hiç bir et ürününü tüketmiyor.Baklagillerle bu eksiği kapatıyoruz.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Önemli gıdaların eksikliğini umarım kapatabiliyoruzdur :(
      Baklagiller,sebzeler ve meyveler dışında pek seçenek yok,belki biraz da vitamin destekleri.Son yıllarda et,tavuk,balıkla ilgili yazılanları okudukca,aslında vejeteryanlığı destekliyorum ama veganlıkta seçenekler o kadar azalıyor ki...

      Sil
  8. İşiniz oldukça zor ,kolay gelsin.Ama anneler dünyaya çözüm üretmek için gelmiş melekler,netice süper görüntüde bir pasta olmuş.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ihlamurcum,gerçekten insan zorluklar karşısında kendini zorluyor değişik bir şeyler bulmaya çalışıyor.Bu pastada o zorlamalardan biri :)

      Sil
  9. Nergisçim; vejetaryenliğin muhtelif şekilleri genellikle kadın cinsinde görülür. Oğlun kaç yaşında bilmiyorum ama ilk kez bir erkek vegan duyuyorum, çok ilginç geldi doğrusu. Neyse ki senin gibi bir annesi var, çok lanslı:) Vallahi pastayı görünce vegan olasım geldi:) Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Somuncum; ilk olarak terim olarak kadınlık bir cins değil cinsiyettir. İkinci olarak veganlıkla vejeteryanlık ve veganlık çok farklı varoluş biçimleridir özellikle süt ve yumurta endüstrisinin başlıca köleleştirdiği canlılar dişi canlılardır o yüzden bir kadın olarak çevrendeki insanların bu konuda daha duyarlı olması bir açıdan mantıklı. İstatiksel olarak da dünya üzerinde vegan beslenen insanlar arasında cinsiyetsel bir farklılık olmadığı ortaya konmuştur. İlginç olan bir şey varsa o da nasıl oluyor da yıllardır göz önünde olan bu sömürü değil de güzel gözüken bir pasta sizin fikrinizi değiştiriyor.

      Sil
  10. Teşekkürler Serap'cığım.Oğlum 24 yaşında,birkaç yıl oldu vegan beslenmeyi tercih edeli.Gerçekten genelde erkekler de pek rastlanmıyor ama biz rastladık işte :)Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Nergis Hanım ellerinize sağlık. Pasta muhteşem görünüyor. Oğlunuzun gencecik yaşında kendi kararıyla vegan olması hayranlık uyandıran bir şey. Ben, eşim ve oğlum da veganız. Ayrıca çok sayıda erkek ve kadın vegan tanıyorum. Oğlunuza sevgilerimizi iletin lütfen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayça hanım,oğlumun yalnız olmadığına sevindim.Kendisi şu an tatilde,geldiğinde sevgilerinizi mutlaka ileteceğim,kim bilir belki de tanışıyorsunuzdur.Oğlum çok severdi pastaları,börekleri...Şimdi yemeyince böyle tarifler uyduruyorum,çareler bulmaya çalışıyorum. Vejeteryanlık neyse de vegan beslenmek çok zor,gerçi oğlum bu fikrimi kabul etmiyor.Sizin oğlunuz kaç yaşında,benim oğlumdan küçüktür herhalde.vegan beslenme gerçekten saygı duyulacak bir şey ama bizim gibi vegan olmayan anne babalar çocuğumuzun pek çok şeyden mahrum kaldığını düşünüp,üzülüyoruz.
      Sevgiler.

      Sil
    2. Oğlunuza katııyorum Nergis Hanım :) Bana göre vegan beslenmek dünyanın en kolay işi. Oğlunuz da eminim bana hak verecektir, esas zor olan şey veganları sürekli soru yağmuruna tutan ve seçimlerini eleştiren insanlarla uğraşmak. Bu nedenle de eminim oğlunuz için sizin desteğinizi arkasında hissetmek çok önemlidir. Veganlık beslenmenin ötesinde bir yaşam biçimi. Omnivorlarda olduğu gibi sağlıklı beslenen veganlar da var, sağlıksız beslenenler de. Her gün patates kızartması, makarna, pilav yiyen sağlıksız bir vegan da olabilir elbette. Ama eğer bir vegan doğanın kendisine sunduğu bitkisel kaynakları mümkün olduğunca işlemeden ve değiştirmeden yiyerek beslenirse, her şeyi doğru mevsiminde tüketirse, gökkuşağının tüm renklerinden besinleri yerse hiçbir şeyin eksikliğini çekmez. Benim oplum 2 yaşında, ben 38 yaşındayım. Oğlunuzun ismini bilmiyorum. Belki tanıyorumdur. Eğer tanışmıyorsak da tanışmayı çok isterim :) Lütfen merak etmeyin. Oğlunuz hiçbir şeyden mahrum kalmadığı gibi kendisi, çevresi ve dünya için çok güzel örnek oluşturuyor. Eminim siz de oğlunuzla gurur duyuyorsunuzdur :)

      Sil
    3. Sizin oğlunuz da en küçük veganlardan biri herhalde :) Oğlum da o dediğiniz zor kısımları atlattı,biz dahil soru yağmuruna tuttuk,eleştirdik ama kabullendik.Dediğiniz gibi bir yaşam biçimi.Gerçi,her şeyi yiyebildiği halde,sağlıksız beslenen pek çok insan var.Şu an oğlum İzmir'de bizimle yaşıyor mümkün olduğunca mevsiminde,değişik yemekler yapmaya çalışıyorum.Bölge olarak çok şanslı bir bölgedeyiz daha sonra nerelerde yaşar,ne yer,ne içer bilemiyorum.Her anlamda oğlumun hayatta ki duruşundan gurur duyuyorum ama ah bu annelik yok mu :)

      Sil
  12. cok istah acici ve saglikli gorunuyor, ellerinize saglik :) genc insanlarin "dogru ve vicdanl" bir dunya gorusune sahip olmalari beni cok duygulandiriyor, cok umutlandiriyor. Oglunuzu TEBRIK ediyorum. Ve tabiki, oglunun bu vicdani secimine saygi gosterip, ona destek veren sizin gibi anneleri de sevgiyle, saygiyla kucakliyorum.
    Berna

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlum hep çok vicdanlı bir çocuktu ve sanıyorum bu noktaya gelmesi kaçınılmazdı.Beslenmesinin yeterli olup olmadığı konusunda şüphelerimiz hep var olmakla birlikte,elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz.Bir süre sonra o yemeyince boğazımdan geçmiyor derler ya,biz de artık pek çok şeyi yemez olduk.Veganlık zor ama vejeteryanlık sınırlarındayız diyebilirim :) Teşekkür ederim yorumunuza,sevgiler.

      Sil
  13. Öncelikle genç yaşta bu bilinçte olan oglunuzu ve ona sevgi dolu yemeklerle destek olan sizi çok çok tebrik ediyorum. Pastanız harika gözüküyor, elleriniz sağlık. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Yeliz hanım.Benim ki tüm annelerde olan çocuğum aç kalmasın iç güdüsü :) Bu arada bu tarz beslenenlere de biraz fikir verebilirsem ne mutlu bana.Ama yenilecek pek çok şey varken,vazgeçip veganlığı tercih edenlerin bu duyarlılığını gerçekten tebrik etmek lazım.Sevgiler.

      Sil
  14. Harika bir pasta,harika bir oğlan ve desteğini esirgemeyen harika bir anne..Sizi tebrik ediyorum..Vicdanlı,duyarlı bir evladınız olduğu için siz ve etrafındakiler çok şanslı.Ben ve çocuklarım vegan besleniyoruz..vegan felsefesini ilke edindik..bende bir anneyim ve inanın oğlunuz çok doğru bir seçim yapmış.Ellerinize ve emeğinize sağlık..sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Ne güzel siz ailecek vegan olunca hayat biraz daha kolay oluyordur herhalde.Bizim evin nüfusu şu aralar biraz kalabalık ve her tür beslenme mevcut,ister istemez göz hakkı oluyor.Bu da yemeyenler adına beni rahatsız ediyor ama kendi tercihleri ,yapacak bir şey yok.Sevgiler.

      Sil
  15. Merhabalar. Pasta çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Tadı nasıl merak ediyorum. :) Ben ve erkek arkadaşım da veganız. bir kaç gün sonra da doğum günü. Oona bu pastayı yapmayı düşünüyorum umarım güzel yapabilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılışı kolay bir tarif,eminim başarırsınız :) Arkadaşınızın doğum günü kutlu olsun.Sevgiler.

      Sil
  16. Ben de 21 yasinda vegan oldum. Sağlık sorunlari yaşamadığım gibi çok daha sağlıklıyim, keza Dünya Sağlık Örgütü de vejetaryen beslenmeyi en sağlıklı beslenme biçmi kabul ediyor, Çocuğunuzun sağlığından endişe etmeye gerek yok. Anne baba desteği çok özel bi yerde. Sizi tebrik ederim, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse ki oğlumun da sağlık sorunu yok ama alışageldiğimiz beslenme programına uymayınca eminim sizin aileniz de sizin için endişe ediyordur :) Sevgiler.

      Sil
  17. nergis hanim bence gercekten oglunuzla gurur duymalisiniz. eminim cok iyi bir insan.
    ben kendim 22 yasindayim, 15 yasinda vejetaryen olmustum, bir yildir da vegan besleniyor ve yasiyorum. almanyada yasadigim icin, bana biraz da olsa "Kolay" geliyor. burada gercekten cok vegan var ve vegan ürünler her yerde satiliyor. türkiyede bu cok zordur eminim. bu zorluklara ragmen, cocugunuzun bir de erkek olarak bu kadar duyarli olmasini gercekten hayranlikla karsiliyor ve sizi ve oglunuzu tebrik ediyorum. benim annem de beni destekliyor, ama bana ne vegan kek, ne de vegan pasta yapmisligi vardir.anlayacaginiz kendim yapip kendim yiyorumm :) umarim daha cok vegan tarifler paylasirsiniz! oglunuza selamlar, size de almayadan sevgiler gönderiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlum da bir dönem vejetaryendi ama bir kaç yıldır vegan.Çocukluğundan beri adalet duygusu çok gelişmiş ve vicdanlı bir çocuktu.Yani geldiği noktaya şaşırmıyorum aslında ama sizin de yazdığınız gibi Türkiye'de vegan ürünler bulmak kolay olmuyor.Neyse ki sebze ve otlar açısından çok şanslıyız.Eminim anneniz de yapmak ister ama vegan pasta ve kek tarifi pek yok,ben de araştırıp bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Zaten blog yazmaya başlama nedenlerimden biri de şehir dışında okuyan oğluma bir arşiv oluşturabilmekti.Paylaştığım vegan başlıklı tariflerime baktıysanız,işinize yarayacak bir şeyler bulabilirsiniz sanıyorum.Paylaşmaya da devam edeceğim en azında oğlum için :) Şu günlerde oğlum da özellikle Almanya'da master programı bulup,''her yerde vegan ürünler satılan'' yerlerde yaşamak düşüncesinde.Bakarsınız,oralarda olursa size de pasta yaparım :) Ben de size İzmir'den sevgilerimi gönderiyorum,annenize selamlar.

      Sil
  18. Vegan esimin dogum gunu icin yaptim. Harika oldu. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  19. Veganlar için pasta alternatifleri gerçekten çok az,beğenmenize tarifin işe yaramasına çok sevindim.Eşinizin doğum günü kutlu olsun.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize sağlık, ben de bugün vegan oluşumun 1. yılını kutlamak için sizin pasta tarifinizi yaptım. Tarif için teşekkürler!
    Bu yaz blogunuzdaki tüm vegan tarifleri denemeyi düşünüyorum :3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmenize,size de nice yıllar diliyorum :) Sevgilerimle.

      Sil
  21. Affınıza sığınarak belirtmek isterimki Veganlar seker de kullanamazlar..çünki şeker de hayvan kemiğinin elde edilen toz bulunur..keçiboynuzu kreması pekmez ve meyve alternatif olarak kullanılır ama makarna ekmek ağırlıklı beslenmek yerine kuruyemişve bakliyat bolca tuketilirse daha sağlıklı olur.tahin pekmez ise en iyi atıştırmalık.saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahin ve pekmez için vegan olmaya gerek yok, herkes için en güzel atıştırmalık bence de :) Kesme şekerde hayvansal bir madde kullanıldığını duymuştum ama toz şekeri bilmiyordum.Bu tarz pastalar pekmez ile yapılabilir mi denemek lazım.Sevgiler.

      Sil
  22. Tarifi denedim ve harika oldu ellerinize sağlık!
    Ben vegan değilim; ama 10.5 aylık bebeğimde süt ve yumurta alerjisi var, mecburi veganız yani.
    Sayenizde ben de gerçek bir pasta yemiş oldum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifin işinize yaramasına çok sevindim.Aslında son yıllarda et, süt, yumurta ile ilgili gördüğümüz haberlerden sonra yememek daha akıllıca ama gene de tam anlamıyla vazgeçemiyoruz işte :( Çocuğunuza da şifalar diliyorum.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
    2. Nergis hn.yil 2018 sizin vegan pasta tarifinizi vegan olan oglumun dogum gununde yaptim,super oldu cok tesekkurler paylasiminiz icin.

      Sil
    3. Beğendiğinize çok sevindim, oğlunuzun da doğum günü kutlu olsun.Sevgilerimle...

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...