29 Aralık 2012 Cumartesi

İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI

Tavuk dolması tarifi
İç pilavlı tavuk dolması nasıl yapılır
İç pilavlı tavuk dolması tarifi
     Yılbaşı sofralarında genellikle iç pilavlı hindi yapılır ama yılbaşı yemeğinde çok kalabalık olmayacaksanız  veya başka bir tat arayışında iseniz, iç pilavlı tavuk dolması yapabilirsiniz. İç pilavı ile birlikte yılbaşı sofralarına yakışan, fırın poşetinde yapıldığı için yapımı ve temizliği zaman almayan çok pratik bir yemek. Aslında iç pilavlara genelde ciğer de eklenir ama ben pek sevmediğimden tercih etmedim eğer eklemek isterseniz  kuru soğanlarla birlikte kavurup ekleyebilirsiniz.Tavuğun içine doldurulan pilavdan bir ölçü daha pişirip etrafına yayarak daha şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Tavuğun yanına pilav pişirmek istemez iseniz, fırın poşetinde yıkayıp kurulayıp, çok az yağlayarak pişirdiğiniz patatesleri koyarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1-1,5 kilogram bütün tavuk 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 1 yemek kaşığı badem 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 3-4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 
  • Fırın poşeti 
  • 1 tatlı kaşığı un 
Yapılışı:
  • Tavuk iyice yıkanıp, kurulanır.
  • Bir gece önceden limon suyu ile ovulup, tuzlanır.
  • Zeytinyağında fıstıklar ve bademler ayrı ayrı kavrulur.
  • Başka bir tavada ince kıyılmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pirince salça, tuz ve üzerini bir parmak çıkacak kadar sıcak su eklenip, biraz pişirilir.
  • Badem, kuş üzümü, çam fıstığı ve maydanoz eklenip, karıştırılır.
  • Tavuğun alt kısmından, tavuk iki katı büyüklüğe ulaşana kadar iç pilav kaşıkla doldurulur.
  • Tavuğun bacakları birleştirilip, sıkıca bağlanır.
  • İğne iplik ile delikler dikilir.
  • Unlanmış fırın poşetine tavuk yerleştirilip, içinden çıkan tel ile poşetin ağzı bağlanır.
  • Poşete 4-5 yerinden iğne ile delikler açılır.
  • Fırın tepsisine konulan tavuk poşeti, önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir buçuk saat kadar pişirilir.
  • Son 15 dakikasında poşet yırtılıp, tavuğun üst tarafının kızarması sağlanır.
  • Tavuk poşetten dikkatlice çıkartılıp, servis tabağının ortasına konulur.
  • Aynı ölçülerle ve malzemelerle bir ölçü daha pilav pişirilip, tavuğun etrafına yayılır.
  • Pilav pişirmek istemezseniz patates, havuç gibi sebzeleri garnitür olarak fırın torbasında pişirebilirsiniz.

14 yorum:

  1. Yılbaşı için nefis bir öneri,ben hiç bu şeklide denemedim.Yılbaşına planım belli,bunu daha sonra denemek isterim,Nergis'çim.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ihlamurcum.Yılbaşına ne güzel şeyler yapacaksındır kimbilir.Bu da pratik bir tarif,yılbaşı haricinde de denenebilir.

      Sil
  2. Süper ..ciğeri bende sevmiyorum. Ama ben tatlımsı pilavıda sevmem .Napsam acep:)
    Ellerinize sağlık. Çok güzel ve lezzetli görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilava ben de ciğer eklemiyorum.Aslında kuş üzümü dışında tatlımsı bir şey yok içinde,o da tadını fazla etkilemiyor.Sevgiler.

      Sil
  3. Ah Nergisçim; insanın canının içi vegan olunca, annenin yaratıcılığı işte böyle tavan yapıyor demek ki:)) Ellerine sağlık canım bnim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serap'cığım,senin yorum pirinç erişteli soya etine yazılıp,yanlışlıkla buraya geldi sanıyorum.
      Gerçekten yokluk insanın yaratıcılığını arttırıyor herhalde.Elde olanlarla değişik bir şeyler yapmaya çalışıyorum :)

      Sil
  4. cok güzel olmus ellerine saglik yilbasi sofrasi ne hazirlamam kutlamayizda ama baska bir davette yapmayi düsünmedim deyil:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Yılbaşı yemeğinde de olur,başka bir davette de olur.Önemli olan dostların arasında,neşeli sofralarda ,nice mutlu yıllara.Sevgiler.

      Sil
  5. Ne güzel nar gibi kızartmışsın Nergisçim.. Ellerine sağlık, mutlu yıllar canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem güzel kızarıyor hem de etraf kirlenmeden pratik bir şekilde hazırlanıyor.
      Serap'cığım,iyi yıllar diliyorum ben de.Dilerim her şey gönlünce olur.Sevgiler.

      Sil
  6. Pilav da tavuk da mükemmel görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Kekik'ciğim,seninkiler kadar olamaz ama denemeler devam ediyor işte :) Sevgiler.

      Sil
  7. hiç tavuk dolması yapmamıştım ama bu yıl başı mutlaka yapacağım ve bu tarife göre ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarif ile tavuk dolması gerçekten çok kolay Çiğdem'ciğim.Şimdiden kolay gelsin,afiyet olsun.
      Yeni yılda her şey gönlünce olsun,sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...