31 Ağustos 2012 Cuma

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBERLİ EZME

Ezme tarifi
Közlenmiş kırmızı biberli ezme tarifi
Közlenmiş kırmızı biberli ezme nasıl yapılır
     Herkesin seveceğini sandığım, yapılışı çok kolay, çok lezzetli bir salata. Közlenmiş biberler ile yapılan bu salatayı meze olarak da  tüketilebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 adet kırmızı biber 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet yeşil sivri biber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 5 adet sarımsak 
  • 3 adet taze soğan 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • 1 limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kırmızı biberler közlenip, kabukları soyulur, çekirdekleri çıkartılarak temizlenir.
  • Diğer malzemeler de temizlenip, küçük parçalar halinde doğranır.
  • Zeytinyağı ve limon suyuna biber salçası eklenerek ezilir.
  • Dövülmüş sarımsaklar ve tuz eklenerek hepsi karıştırılır.

30 Ağustos 2012 Perşembe

LİMONLU DONDURMA

Limonlu dondurma tarifi
Limonlu dondurma nasıl yapılır
     Benim için dondurma çeşitleri arasında seçim yapmak çok zor ama dondurmalar içinde en serin, en ferahlık veren limonlu dondurmadır sanıyorum.Dondurmanın daha buzlu buzlu bir kıvamda olmasını isterseniz veya vegan beslenmeyi tercih ediyorsanız tarifte verilen sütün yerine de su ekleyebilirsiniz.Karışım hazırlandığında şekeri fazla gibi geliyor ama dondurulduktan sonra şeker oranı bence tam kıvamında oluyor.Salep olarak da, kışın süte karıştırıp içtiğimiz salep değil, dondurma yapımında kullanılan gerçek salep kullanmak gerekiyor.Son yıllarda satılan krem şanti benzeri dondurmaları sevmiyorsanız, çocukluk yıllarımızdan kalma  gerçek limon dondurması tadında bir dondurma tarifi...
Malzemeler:
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2,5 su bardağı süt veya su
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı salep
Yapılışı:
  • Limon kabuğu ile birlikte robotta parçalanır.
  • Toz şeker eklenip, limonla iyice ezilir.
  • Suyun içinde limon tuzu eritilir.
  • Süte salep eklenip, iyice karıştırılır.
  • Bütün malzemeler buzdolabına konulabilen, tercihen metal bir kap içinde birleştirilir.
  • Buzlukta iki, üç saat bekletilip donması sağlanır.
  • Buzluğa konulan dondurma 15-20 dakikada bir çıkartılıp karıştırılarak, tekrar buzluğa geri konulur.
  • Dondurma kıvamına gelince dondurma kaşığı ile alınıp, dondurma kaplarına paylaştırılır.

29 Ağustos 2012 Çarşamba

PUF BÖREĞİ ( KAPAKTAN KESME )

Kapaktan kesme tarifi
Puf böreği tarifi
Puf böreği nasıl yapılır
     Annem nerede ise her hafta sonu puf böreği yapar; buz gibi ayranla birlikte sepete koyup, kardeşimin eline tutuşturur, yaz aylarında deniz kenarında vakit geçiren bana ve arkadaşlarıma yememiz için gönderirdi.Açılan hamurlar bakır sahan kapağıyla yarım daire şeklinde kesilip kapatıldığından biz bu böreğin adını kapaktan kesme olarak bilirdik ama sonraları öğrendik ki puf böreğiymiş :) Annem kadar sık olmasa da, ben de en azından hafta sonları yaptığım börekleri daha kolay olduğundan ruletle kesiyorum.Ölçü olarak 2,5 su bardağı un gözünüze az gibi gelebilir ama bu ölçülerle 20-25 adet börek yapılabiliyor. Hamuru yoğurup, dinlendirdikten sonra ince uzun yuvarladığım hamuru ben yirmi eşit parçaya bölüyorum, kenarlardan artanları da tekrar yoğurup açınca 25 adet börek oluyor ama börek yiyeceklerin sayısı fazlaysa yada çok seviyorsanız ölçüyü biraz arttırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı sirke 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
İç malzemesi:
  • 250 gram az tuzlu lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Un derin bir kaba elenir.
  • Ortası havuz gibi açılarak; yumurta, ılık su, sirke ve tuz eklenerek iyice yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde uzunca bir şekilde yuvarlanıp, yirmi eşit parçaya kesilir.
  • Kesilen küçük parçalar yuvarlanıp, oluşan bezelerin üzeri örtülür.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile her beze kahve tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Açılan yuvarlakların içine istediğimiz malzeme konulup, yarım daire şeklinde kapatılır.
  • Ruletle veya kapakla kesilip, kenarlarının açık kalmaması için kontrol edilir.
  • Kızartma tenceresinin yarısını geçecek kadar zeytinyağı konulup, kızdırılır.
  • Kızgın zeytinyağı içine, ikişer üçer adet börek atılarak kızartılır.
  • Kızaran börekler kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alınıp, sıcak servis edilir.

28 Ağustos 2012 Salı

BAYKUŞ KURABİYE

Baykuş kurabiye tarifi
Baykuş kurabiye nasıl yapılır
     Bu sene tatili fazla uzatacağımızı bilmediğimden, yanıma hiç bir alet edevat :) almadan yazlığa gelince, kurabiye kalıplarım İzmir'de kaldı.Ben de  kalıp olmadan yapılabilecek tariflere zorunlu olarak öncelik verdim.Ne yapılabilir diye araştırırken, yabancı sitelerden birinde gördüğüm bu baykuş kurabiyeler gözüme o kadar sevimli göründü ki iyi ki kalıplarımı yanıma almamışım diye düşündüm.Kurabiye kalıbına gerek olmadan, evdeki değişik büyüklükte ki yuvarlak şekillerden yararlanarak özellikle çocukların çok seveceği baykuş kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2,5 su bardağı un 
  • Süslemek için, badem ve damla çikolata 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp,yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurdan su bardağının ağzı ile  yuvarlaklar kesilir. 
  • Yuvarlaklar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Her yuvarlağın üst kısmına elimizle iki taraftan hafif bastırılır.
  • İçi boşaltılmış, iki boy yuvarlak kalemle bastırılarak  iç içe yuvarlak göz şekli verilir.
  • İç tarafa gelen yuvarlağa damla çikolata batırılarak göz yapılır.
  • Gözlerin arasına gelecek şekilde badem batırılır.
  • Baykuşların ayakları için, iki tarafına tatlı çatalı ile bastırılarak iz yapılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15-20 dakika pişirilir.

27 Ağustos 2012 Pazartesi

GÜLLAÇ

Güllaç tarifi
Güllaç nasıl yapılır
     Güllaç, Ramazan aylarında hemen her yerde gördüğümüz geleneksel tatlılarımızdan.Son yıllarda özellikle büyük marketlerde her zaman bulunabiliyor.O kadar hafif bir tatlı ki, bence her zaman yapılabilir.Güllaç olarak Saffet Abdullah markasını kullanıp, üzerine de ceviz ekliyorum.Ceviz dışında; badem, fındık, fıstık hatta değişik meyve taneleri ekleyebilirsiniz.Geleneksel tarifinde sanıyorum gül suyu da ekleniyor ama ben gül suyunun  kokusunu sevmediğimden kullanmıyorum.
Malzemeler:
  • 1 paket güllaç 
  • 3 litre süt 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı dolusu ceviz 
Yapılışı:
  • Süt ve tozşeker karıştırılıp, bir iki taşım kaynatılır.
  • Süt ılıması için ocaktan alınır.
  • Tepsiye konulan her güllaç yaprağının parlak tarafına bir kepçe ılık süt gezdirilir.
  • Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaç yaprakları üzerine dökülür.
  • Kare kare kesilip, servis tabağına alınır.
  • Üzerine dövülmüş ceviz eklenir.
  • Sütün bozulmaması için buzdolabında bekletilir.

26 Ağustos 2012 Pazar

ÇİLEK REÇELİ

Çilek reçeli tarifi
Çilek reçeli nasıl yapılır
     Çilek reçeli, pek çok kişi için kahvaltıların vazgeçilmez  reçellerindendir.Çilek mevsimi geçti ama ben reçel yapmak için, minik kokulu çileklerin çıkmasını bekledim.Burada ki pazarlarda, Kazdağları'nda ki köylerden gelen kadınlar topladıkları çilekleri satıyorlar, o kadar  minik ve güzel kokuyorlar ki, her defasında ne kadar şanslı bir coğrafyada yaşadığımızı düşünmeden edemiyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram çilek 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Çilekler bir kez zedelemeden yıkanıp, suyu süzdürülür.
  • Yaprakları ve sapları burulup, çekilerek çıkartılır.
  • Derin bir kabın içine bir sıra çilek, bir sıra şeker olacak şekilde konulur.
  • Bir gece sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün ocağa konulup kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçelin üzerinde oluşan köpükler alınarak, temizlenir.
  • Limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Reçel sıcakken kuru, temiz cam kavanozlara konulur.
  • Kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

25 Ağustos 2012 Cumartesi

İSTİFNO ( STİFNO ) SALATASI

İstifno salatası tarifi
İstifno salatası nasıl yapılır
Girit kabaklı istifno salatası tarifi
     Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında en çok bulunan otlardan istifnoyu ister salata, isterseniz meze olarak tüketebilirsiniz.Bir belgeselde Cunda adasındaki balık lokantalarında yemekten önce iştah açması için sofraya ikram olarak getirildiğini izlediğim istifnoyla birlikte bütün olarak tencereye attığınız domatesler haşlandıktan sonra domatesleri ezerek sos yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet istifno otu
  • 5 - 6 adet küçük boy Girit kabağı
  • 2 - 3 adet domates 
  • 1 adet limon
  • 4 - 5 diş sarımsak 
  • Tuz 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • İstifnoların yaprakları ve sadece uçlarda ki taze dalları ayıklanır.
  • İyice yıkanıp, sirkeli su içinde bekletilir.
  • Parmak büyüklüğünde ki kabaklar soyulmadan uç kısımları kesilir ve ortadan dikine bölünür.
  • Kabaklar büyüklüğüne göre ikiye veya üçe doğranıp, tencereye atılır.
  • Domateslerin altı bıçakla + işareti  şeklinde biraz kesilip, bütün olarak tencereye atılır. 
  • Tencerede on dakika kadar haşlanan kabaklara, sirkeli sudan çıkartılan  istifnolar eklenir. 
  • Kabaklar yumuşayıp, isnifnolar biraz diri kalacak şekilde beş dakika daha haşlanır.
  • Kabaklar ve istifnolar süzgeçten geçirilip, servis tabağına alınır.
  • Domatesler de tencereden çıkartılıp, kabukları soyulur ve ezilir.
  • Ezilen domateslere, havanda dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Servis tabağında ki istifnoların üzerine sarımsaklı, domatesli sos yayılır.
  • Limon suyu, tuz ve zeytinyağı da dökülüp, karıştırılır.

24 Ağustos 2012 Cuma

KOLAY ÇİÇEK KURABİYE

Kolay çiçek kurabiye tarifi
Çiçek kurabiye nasıl yapılır
     Çiçek şeklinde kurabiye yapmak için, piyasada çeşit çeşit kurabiye kalıbı satılıyor ama çiçek şeklinde kalıbınız yoksa veya yazlıkta iseniz ve benim gibi yanınızda bütün kalıplarınızı taşıyamıyorsanız değişik malzemeler kullanarak çiçek kalıbı olmadan da bu çiçekli kurabiyelerden yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı esmer şeker 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında tereyağı, elenmiş un ve diğer malzemeler karıştırılıp, dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Su bardağı veya kalıpla yuvarlaklar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kurabiyeler aralıklarla dizilir.
  • Kurabiyelerin tam ortasına kapak vb. ile bastırılarak çiçek göbeği için iz yapılır.
  • İze kadar kenarlar altı yerinden bıçak ile kesilir.
  • Çiçeğin göbek kısmına esmer şeker dökülüp, bastırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.

19 Ağustos 2012 Pazar

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

SEVDİKLERİNİZLE  BERABER NİCE MUTLU,SAĞLIKLI BAYRAMLARA...

                                                    BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

18 Ağustos 2012 Cumartesi

MEYVELİ SADE DONDURMA

Sade dondurma tarifi
Sade dondurma nasıl yapılır
     Sade dondurma tarifi ile yaptığınız dondurmanın içine renk renk mevsim meyvelerinden minik çilekler, böğürtlenler, üzümler koyabilir veya şeftali, kayısı gibi meyveleri küp küp doğrayarak da kullanabilirsiniz.Bir sıra meyve, bir sıra dondurma olacak şekilde cup bardaklarına koyarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • 1,5  tatlı kaşığı salep 
  • 1 su bardağı böğürtlen 
  • 1 su bardağı ahududu 
  • 1 su bardağı karadut 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm 
Yapılışı:
  • Meyveler dışında ki malzemeler tencere içinde karıştırılır.
  • Salep taneciklerinin şişmesi için 10-15 dakika bekletilir.
  • Ocağa alınıp, sürekli karıştırılarak  muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Soğuduktan sonra buzdolabının buzluğuna konulup, dondurulur.
  • Her 15-20 dakikada bir buzdolabından çıkarılıp, karıştırılıp tekrar buzdolabına konulur.
  • İyice sertleşip, dondurma kıvamını alana kadar bu işleme devam edilir.
  • Cup bardaklarına bir sıra meyve, bir sıra dondurma olacak şekilde yerleştirilir.
  • Buzdolabından alınıp, soğuk servis edilir.

17 Ağustos 2012 Cuma

TABBULE

Tabbule tarifi
Tabbule nasıl yapılır
     Tabbule; sarma içine, kısıra benzeyen doyurucu ve çok hafif bir salata.Bol maydanoz ve kullanılan diğer malzemelerle birlikte vitamin deposu olan bu salatayı, sıcak yaz günlerinde serin serin ana yemek olarak da  tüketebilirsiniz..Ben nar ekşisini bu tarz salatalar da pek sevmediğimden sosu için sadece limon suyu kullanıyorum. Aslında sos da, malzemelerin miktarı da kişisel tercihlere göre değiştirilebilir.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet salatalık 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 1 demet maydanoz 
  • Yarım demet taze nane 
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, şişmesi beklenir.
  • Domateslerin kabukları soyulup, minik minik doğranır.
  • Salatalıkların kabukları soyulur; kabuğu ayrı, içi ayrı doğranır.
  • Taze soğanların beyaz uç kısımları doğranır.
  • Maydanoz ve nane  ince ince doğranır.
  • Haşlanmış, soğumuş nohut eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz, limon suyu ve baharatlar da eklenip, karıştırılır.
  • Sosunu çekmesi için yarım saat kadar bekletilip, servis edilir.

15 Ağustos 2012 Çarşamba

SÜRPRİZ KURABİYE

Sürpriz kurabiye tarifi
Sürpriz kurabiye nasıl yapılır
Fındık drajeli kurabiye tarifi
     Her zaman yaptığım kurabiye tarifinin içine değişiklik olsun diye evde bulunan fındık drajelerinden koyup, kapattım.Kurabiye ısırıldığında fındığın etrafında eriyerek oluşan çikolata halkasının nasıl olduğu anlaşılamayınca, gerçekten adı üstünde sürpriz kurabiye oldu.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 - 5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 100 gram fındıklı draje 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı, diğer malzemeler ile karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, içine birer tane fındıklı draje konularak yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir.

14 Ağustos 2012 Salı

BAMYA KIZARTMASI

Bamya kızartması tarifi
Bamya kızartması nasıl yapılır
     Pazardan aldığım on, on beş santim boyunda tazecik, su gibi bamyaları genellikle çok az zeytinyağı koyduğum yanmaz bir tava da biraz çevirip üzerine sarımsaklı, domatesli sos dökerek soslu bamya kızartması yapardım ama bu defa bamyaları unlayarak kızarttım. Bu kadar taze bamya bulabilirseniz, gerçekten güzel ve değişik bir bamya tarifi ama çok tazesini bulamaz iseniz beş dakika kadar sıcak suda haşlayıp, kuruladıktan sonra kızartmak daha iyi olur diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram  taze büyük bamya 
  • 1 kahve fincanı süt 
  • 1 kahve fincanı yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 su bardağı mısır unu
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Bamyalar yıkanıp, limonlu suda bekletilir, kurulanır.
  • Bamyaların uç kısımları bıçakla külah gibi kesilip, temizlenir.
  • Başka bir kabın içinde süt, yoğurt, sirke ve tuz çatal ile çırpılır.
  • Bamyalar bu sosa batırıldıktan sonra mısır ununa bulanır.
  • Zeytinyağına atılan bamyalar kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır.

13 Ağustos 2012 Pazartesi

KARADUT DONDURMASI

Karadut dondurması tarifi
Karadut dondurması nasıl yapılır
     Büyüklerimiz Ağustos'un yarısı yaz, yarısı kış derlerdi.Ben de Ağustos'un kış kısmı gelmeden, karadut mevsimi geçmeden ve halen havalar da çok sıcakken karadut dondurmasının tarifini yazmak istedim.Eskiden meyveli dondurmalar az şekerli ve daha soğuk olduğundan, hep meyveli dondurma yerdim ama son yıllarda o kadar şekerli oluyor ki, sakızlı veya sade dondurma tercih eder oldum.Siz de benim gibi gerçek meyve ve salepten yapılan dondurmaları özlediyseniz, karadutlu dondurmayı deneyebilirsiniz.Dondurmam Kaymak filminde ki dondurmacının da sık sık söylediği gibi, bu dondurmada gıda boyası, meyve aroması yok, sadece meyvenin kendisi ve saleple yapılıyor.
Malzemeler:
  • 500 gram karadut (ezilip, püre haline getirilmiş)
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı karadut (bütün halde) 
  • 1 tatlı kaşığı salep 
Yapılışı:
  • Karadutlar temizlenir 
  • Blender ile parçalanıp, süzgeçten geçirilir.
  • Tencereye alınan karadut püresine toz şeker ve salep eklenir.
  • Salep taneciklerinin yumuşaması için, bir kaç kez karıştırılır.
  • Karadutlar bir taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Bütün halde ki bir çay bardağı karadut eklenip, karıştırılır.
  • Buzluğa konulabilecek tercihen metal bir kabın içine alınıp, soğutulur.
  • Soğuduktan sonra buzluğa konulur.
  • 15-20 dakikada bir buzluktan çıkartılıp, karıştırılıp tekrar geri konulur. 
  • İyice donup, kıvamını alınca servis edilir.

12 Ağustos 2012 Pazar

MEKANIN DATÇA OLSUN.



     Bu gün Can Yücel'in ölüm yıldönümü.Elimizde çok sevdiği günebakan çiçekleri ile onu  sonsuzluğa uğurlamamızın üzerinden yıllar geçti.Yıllar geçtikçe de eksikliğini daha bir hisseder olduk bu büyük şairin.Yaşasaydı neler yazardı,kimbilir neler yaşardı.''Yaşamım benim en güzel şiirim'' diyen Can Baba erken veda etti sevenlerine.Buluşmak Üzere şiirinde yazdığı gibi kimbilir,belki karşı evin sundurmasında,belki eylim eylim salınan yosunlar arasında,belki de başımızı çevirince yanımızdadır. 




11 Ağustos 2012 Cumartesi

BADALAN FASULYE

Badalan fasulye tarifi
Badalan fasulye nasıl pişirilir
     Badalan, Kuzey Ege'de yetişen beyaza yakın sarı rengi ve kurumaya başlamış kabukları ile bu bölge dışında pek bilinmeyen çok lezzetli bir fasulye cinsi.Aslında kuru fasulyenin tam kurumamış, kurumadan önce ki hali.Badalan fasulyeyi, kuru fasulye gibi akşamdan ıslatmaya gerek kalmadan, bütün malzemeleri tencereye koyup, çiğden de pişirilebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram badalan fasulye 
  • 1-2 adet domates 
  • 1-2 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Fasulyelerin kabukları ayıklanıp, yıkanır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Kuru soğanların üzerine irice doğranmış domates, biber ve tuz eklenir
  • Yemeğin suyu da eklenerek, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirilir.

10 Ağustos 2012 Cuma

BAKLAVA YUFKASI BÖREĞİ

Çıtır börek tarifi
Baklava yufkasından peynirli börek tarifi
Baklava yufkasından börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek
     Baklava yufkasından ilk çıktığı günlerden bu yana, tatlıdan çok böreğini yapıyorum.Böreğin daha çıtır çıtır olması için pişirmeden önce dilimlere kesip, üzerine de yumurta sarısı veya yoğurt gibi yumuşatacak şeyler sürmüyorum.
Malzemeler:
  • Baklava yufkası (40 yaprak)
  • 500 gram beyaz peynir veya lor
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar beşer yaprak halinde ayrılır.
  • Yufkaların kurumaması için,kullanmayacağımız kısmının üstü örtülür.
  • Beyaz peynir çatalla ezilir.
  • Beyaz peynire, ince kıyılmış dereotu ve pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Beşer yaprak ayırdığımız yufkaların arasına fırça ile çok az zeytinyağı sürülür.
  • Yağladığımız beş kat yufkanın,uzun kenarı boyunca iç malzemesi yayılır.
  • İç malzemesi yayılan yufkadan tek parça uzunca bir rulo yapılır.
  • Beşer kat yufkadan, sekiz adet rulo çok az yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Fırın tepsisine dizilen rulolar keskin bir bıçakla istenen boyutta kesilir.
  • En üste fırça ile çok az yağ sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

9 Ağustos 2012 Perşembe

VİŞNE REÇELİ

Vişne reçeli tarifi
Vişne reçeli nasıl yapılır
     Mutfaklarımız da en çok yapılan, en bilinen reçel herhalde vişne reçelidir.Geçtiğimiz yıllarda bir tanıdığın bahçesinden reçel yapmak için iki kasa vişne istemiştik.Ölçüyü biraz kaçırmış olmalıyız ki, üç kişi akşamlara kadar ellerimiz, yüzümüz kıpkırmızı vişne ayıklayıp, çekirdeklerini çıkarmıştık.Hava çok sıcaktı, akşama yemekli misafirim vardı yani kabus gibi bir gündü.O günün sonunda eltimciğim vişne çekirdeği çıkartma aleti aldı.Ben ise, sonra ki bir kaç yıl büyük marketlerde poşetler içinde satılan çekirdekleri çıkmış, kullanılmaya hazır vişnelerden alıp reçel yaptım.Geçen gün pazarda vişneleri görünce çektiğimiz sıkıntıyı unutup, dayanamayıp gene vişne aldım.Bu arada vişne çekirdeklerini çıkarmak için üretilmiş aletlerden halen almadığım için, biraz vakit alsa da çekirdeklerini bıçakla çıkarttım.Vişne reçeli yapmayı düşünüyorsanız pazarlarda vişnelerin son günleri, eğer bulamazsanız  marketten alacağınız dondurulmuş vişnelerle de reçel yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram vişne 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Vişnelerin sapları ayıklanıp, yıkanır.
  • Çekirdekleri çıkartılıp, bir sıra vişne bir sıra toz şeker olacak şekilde tencereye konulur.
  • Bir gece suyunu salması için bekletilir.
  • Ertesi gün ocağa konulup, kıvam alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Reçel koyulaşınca sıcakken kuru, temiz cam bir kavanoza konulur.
  • Kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilir.

8 Ağustos 2012 Çarşamba

KARADUT ŞERBETİ

Karadut şerbeti tarifi
Karadut şerbeti nasıl yapılır
     Karadut şerbeti, eskiden beri evlerde yapılıp içilse de yollarda satışı bu kadar çok değildi.Hatırladığım, Burhaniye Edremit yolu üzerinde sadece bir aile yapıp satıyordu. Şimdi o kadar çoğalmış ki, başka tatil yörelerinde de var mı, buralarda mı bu kadar çok bilmiyorum, yol boyunca her yerde ''Buz gibi karadut'' yazıyor.Sanki her yer zeytin ağacı değilde, karadut ağacı :) Gerçi, havalar bu kadar sıcakken, hiç kimsenin bu durumdan bir şikayeti yoktur sanıyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram karadut 
  • 250 gram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 litre su 
Yapılışı:
  • Karadutlar temizlenir, üzerine toz şeker dökülüp, karıştırılır.
  • Buzdolabında bir gece bekletilip, suyunu salması sağlanır.
  • Tencereye alınan karadutlar15-20 dakika kaynatılır.
  • Yarım limonun suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılır.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • Ocak kapatılıp, soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan karadutlar etrafa sıçrayıp, leke yapmaması için derin bir kabın içinde süzgeçten geçirilir.
  • Süzülen karadut şerbeti bir sürahiye alınıp, buzdolabına konulur.
  • Bol buz eklenip, servis edilir.
  • Şeker ve su oranı isteğe göre ayarlanabilir.

7 Ağustos 2012 Salı

HAŞHAŞLI İRMİKLİ TATLI

Haşhaşlı irmik tatlısı tarifi
Haşhaşlı irmik tatlısı nasıl yapılır
      Haşhaşlı irmikli tatlı, bayram öncesi tatlı arayışında olanlar için ,çıtır çıtır ağıza gelen haşhaş tohumlarıyla çok hafif, değişik bir tarif.Ben, haşhaş olarak Bağdat Baharatın ürettiği gri-mavi haşhaşı kullanıyorum.Haşhaşlı tatlının sade hali daha hafif geldiğinden üzerine krema, krem şanti gibi ilaveler yapmıyorum ama siz isterseniz, tatlının üzerine krema yapıp kat halinde yayabilir veya bir iki top dondurma ile de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı irmik 
  • 1 su bardağı haşhaş 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 2 paket kabartma tozu 
Şerbet:
  • 2,5 su bardağı su 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
  • Su ve toz şeker bir tencerede kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır.
  • Yumurtalar ve tozşeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, irmik, haşhaş ve süt eklenir.
  • Un  ve kabartma tozu da en son eklenerek karıştırılır.
  • Dikdörtgen bir fırın kabına karışım yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika üstü kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan sıcak kekin üzerine, soğuk şerbet her yerini ıslatacak şekilde kepçe ile dökülür.
  • Kare kare kesilerek soğuyunca servis edilir.

6 Ağustos 2012 Pazartesi

RULO CACIK

Rulo cacık tarifi
Rulo cacık nasıl yapılır
     Sıcak yaz günlerinde, önceden hazırlanıp buzdolabında bulundurulacak, serin serin tüketilebilecek, birer lokmalık atıştırmalık veya meze olarak da yapılabilecek bir tarif.Önceden böyle bir tarif deneyen oldu mu bilmiyorum ama içeriğinde ki malzemelerle, cacık yapmakta kullandığımız malzemeler aynı olunca ben bu adı yakıştırdım. Malzemeler aynı, sadece sunumu daha değişik ve pratik...
Malzemeler:
  • 2-3 adet iri salatalık 
  • 250 gram süzme yoğurt 
  • Bir kaç dal dereotu
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
  • Kürdan  
Yapılışı:
  • Salatalıklar iyice yıkanır.
  • Sebze soyucu ile salatalık boyuna, çekirdekli kısım hariç ince uzun şeritler kesilir.
  • Süzme yoğurt, çatal ile çırpılıp pürüzsüz krema kıvamına getirilir..
  • Yoğurda, ince kıyılmış dereotu, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharat eklenip, karıştırılır.
  • İnce uzun salatalık şeritleri tezgaha serilir.
  • Her salatalık şeridinin üstüne, bir tatlı kaşığı kadar yoğurtlu karışım, taşırmadan sürülür.
  • Salatalıklar çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır.
  • Rulolar kürdan ile açılmayacak şekilde sabitlenir.
  • Servis tabağına dikine dizilir.
  • İstenirse üzerine nane ve pul biber serpilip, çok az zeytinyağı gezdirilir.

5 Ağustos 2012 Pazar

KADAYIFLI MUHALLEBİ

Kadayıflı muhallebi tarifi
Kadayıflı muhallebi nasıl yapılır
     Dışarıda kadayıfı ile ünlü yerlerde yediğim ve beğendiğim tatlıları saymazsam, kadayıf evde yapmayı ve evde yapılanları yemeyi pek tercih etmediğim tatlılardandı.Evde yapılanlar biraz hamur olmuş, yumuşamış gibi geliyordu.Bu tarif de kadayıfın kavrulup, şekerle karamelize edilmesi bence kıtır kıtır olmasını sağlıyor ve hafif bir tat veriyor. Hem  muhallebi hem de kadayıf yani ikisi bir arada tatlı yemek isteyenler için; ister tepsiye döküp dilimleyerek, isterseniz tek kişilik kuplarda hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 300 gram taze kadayıf 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı ceviz 
Muhallebisi:
  • 1,5 litre süt 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı buğday  nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 poşet toz krem şanti  
Yapılışı:
  • Kadayıflar, kolay ufalanabilmeleri için bir gece önceden buzluğa konulup, dondurulur.
  • Buzluktan çıkartılan kadayıflar, didiklenerek tereyağı eritilmiş tencerede rengi kızarana kadar kavrulur.
  • Tencereye 1,5 çay bardağı şeker eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • İrice dövülmüş cevizler de eklenerek ocaktan alınır.
  • İkiye ayrılan kadayıflı karışımın yarısı, dikdörtgen bir kaba yayılır.
  • Sütün içine toz şeker, un ve buğday nişastası karıştırılarak muhallebi pişirilir.
  • Pişmeye yakın vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Muhallebi soğuduktan sonra bir poşet toz krem şanti eklenip, iyice çırpılır.
  • Tepsiye yaydığımız kadayıfları dağıtmadan, hiç boşluk kalmayacak şekilde muhallebi kadayıfların üzerine kaşık kaşık yayılır.
  • Ayırdığımız cevizli kadayıf da muhallebinin üzerine yayılarak, buzdolabına konulur.
  • İyice soğuyunca dilim dilim kesilerek, servis edilir.

4 Ağustos 2012 Cumartesi

BONBON PATATES

Patatesli kürdan böreği tarifi
Yufkalı patates köftesi nasıl yapılır
Kürdan böreği tarifi
     Kürdana sosis ve yufka geçirilerek yapıldığını hatırladığım eski bir tariften esinlenerek, bizim gibi sosis yemeyenler için alternatif  bir atıştırmalık hazırladım.Ben sosis yerine patates topları kullandım ama siz bu tarifi, sosis tüketiyorsanız hem sosisli hem patatesli karışık olarak da yapabilirsiniz. Piştikten sonra şeklini bonbon şekere benzetince de adı bonbon patates olabilir diye düşündüm :) Yufkaları kesmek için uygun büyüklükte bir kalıp bulamayınca, hemen hemen iki santim çapında ki tuzluğun metal kapağı ile kesip kürdanlara geçirdim.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
  • Galeta unu 
  • Kürdan 
Yapılışı:
  • Haşlanan patateslerin kabuğu soyulup, sıcakken çatal ile ezilir.
  • Kaşar peyniri rendesi, yumurta ve baharatlar karıştırılarak yoğurulur.
  • Şekil verilecek katı kıvamı alana kadar gerekirse galeta unu eklenir.
  • Karışımdan minik minik patates topları yapılıp, galeta ununa bulanır.
  • İki adet yufka, dört kat olacak şekilde katlanır.
  • Metal bir kalıp veya kapak ile minik yuvarlaklar çıkartılıp, katları ayrılır.
  • Kürdana sekiz yufka parçası, bir patates topu ve tekrar sekiz yufka parçası olacak şekilde dizilir.
  • Derin bir kapta kızdırılmış zeytinyağına üçer, dörder tane atılarak kızartılır.
  • Kızaranlar kağıt havlu üzerine alınıp, sıcak sıcak servis edilir.

3 Ağustos 2012 Cuma

ŞEFTALİ REÇELİ

Şeftali reçeli tarifi
Şeftali reçeli nasıl yapılır
     Sıcaklar sürerken, bir yandan da kış hazırlıklarımız sürüyor.Gerçi, bazen kış gelmeyecek duygusuna kapıldığım oluyor :) Şeftali reçeli, en fazla tükettiğimiz reçellerden.O kadar aromatik ve güzel kokuyor ki, tatlı niyetine bile yenilebilir hatta kışın keklerin, tartların üzeri şeftali ile süslenebilir.
Malzemeler:
  • 1 kilogram şeftali 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Yumuşamamış, sert şeftalilerden alınıp, iyice yıkanır.
  • Kabukları soyulur, istenen şekilde dilimlenir.
  • Çekirdeği ve çekirdek etrafında ki sert kısım çıkartılır.
  • Derin bir tencereye bir sıra şeftali, bir sıra şeker olacak şekilde malzeme bitene kadar konulur.
  • Bir gece sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün reçel kıvamı alana kadar önce harlı sonra kısık ateşte kaynatılır.
  • Kevgir ile üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Reçel sıcakken  kuru, temiz cam bir kavanoza doldurulur.
  • Kavanoz kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilerek soğuyana kadar bekletilir.

2 Ağustos 2012 Perşembe

KİRAZLI PARFE

Kirazlı parfe tarifi
Vişneli parfe nasıl yapılır
Meyveli parfe tarifi
     Sıcak yaz günlerinde istediğiniz meyvelerle yapabileceğiniz bir parfe tarifi.Ben yaptığımda kirazlar yeni yeni çıkıyordu, onun için biraz da rengi için kiraz kullanmıştım.Rengi ve ekşi tadı ile vişne de çok yakışır diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 2 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı süt 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 2 paket kakaolu bisküvi
  • 200 gr tereyağı
  • 1 kilogram kiraz 
Yapılışı:
  • Kakaolu bisküviler robotta un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı ile yoğurulur.
  • Dikdörtgen bir tepsiye bisküvili karışım eşit kalınlıkta yayılır.
  • Krem şanti, süt ile katılaşıp kıvam alana kadar çırpılır.
  • Süt kreması, pudra şekeri ve çekirdekleri çıkartılmış kirazlar eklenip, karıştırılır.
  • Bisküvili tabanın üzerine kirazlı, krem şantili karışım yayılır.
  • Bıçak her defasında temizlenerek, parfe kare kare kesilir.
  • Parfenin üzeri çekirdekleri çıkartılmış kirazlarla süslenir.
  • En az bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Buzdolabından çıkarılıp, spatula yardımı ile alınarak servis edilir.

1 Ağustos 2012 Çarşamba

BEŞ PARMAK ÇÖREĞİ






     Mayalı çörekler iki katı kadar kabardıklarından daha bereketli oluyor ve uzun süre bayatlamıyorlar. Kalabalık misafirim olduğunda, genellikle bir çeşit de mayalı tariflerden yapıyorum.Bu çörekleri de, en son akraba günüm için yapmıştım.Kurabiyeleri, çörekleri hatta yaprak sarmaları bile aynı boyda yapmak gibi bir takıntım olduğundan; yapıyorum, bozuyorum, hiç hamur artmayıncaya kadar denk getirmeye uğraşıyorum.Yaklaşık aynı boylarda yaptığımda benim içim rahatlıyor ama bu defa da aynı ölçüdeki çörekleri, kurabiyeleri pastahaneden aldığım şüphesine kapılıyor bazı misafirlerim.Aslında börek, çörek yapmak değil onları aynı boya denk getirmeye çalışmak beni yoruyor  :)
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 20 gram taze yaş maya 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
İç Malzemesi:
  • 500 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane
Üzerine:
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam
Yapılışı:
  • Un, geniş ve çukur bir kabın içine elenir.
  • Unun ortası havuz gibi açılır.
  • Parmağımızın dayanacağı sıcaklıkta ki şekerli süt, açtığımız havuza konulup, maya elimizle ufalanır.
  • Malzemelerin hepsi eklenip, iyice özleşene kadar en az beş dakika yoğurulur.
  • Üstü mutfak havlusu ile kapatılıp, bir saat kadar mayalanması beklenir.
  • Mayalanan hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartılıp, elimizle yassılaştırılır.
  • Bıçakla yarıya kadar dört çizgi kesilip, beş parmak şekline getirilir.
  • Kesilmeyen kısıma peynirli iç malzemesi konulup, kesikler üste gelecek şekilde rulo yapılıp, sarılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı olarak dizilir.
  • Yumurta sarıları çırpılarak, sadece üstte kalan parmak şeklinde ki parçalara  fırça ile sürülür.
  • Susam serpilip, yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış,180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...