23 Ocak 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Yaprak sarması tarifi
Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır
Asma yaprağı sarması tarifi
      Zeytinyağlı yaprak sarması, el oyalayıcı, en uzun sürede yapılıp, en kısa sürede tüketilen ama hemen herkesin çok sevdiği bir yemektir herhalde, en azından benim için öyle :) Asma yaprağı olarak en güzeli; sultani üzümün ince, damarsız, taze yapraklarından kullanmak ama kışın taze yaprak bulamazsanız, yazdan salamura olarak basılmış yapraklardan da kullanabilirsiniz.Salamura yaprak kullanacaksanız genellikle  tuzlu olduğundan tuzu gidene kadar iyice yıkayıp, bir kaç defa suyunu değiştirmek gerekiyor.Ben dibinin tutmaması ve hafif bir ekşilik vermesi için, yaprakların ortasında damarlı kısımlar varsa bıçakla çıkartıp, saplarını da kopartarak tencerenin altına yayıyorum ve üzerine sardığım sarmaları diziyorum.Yaprak boyu olarak el ayası ölçüsünde ki yaprakları yada büyük yaprak ise ortadan ikiye keserek kullanıyorum.Bizim yemekli düğünlerimizde kadınlar imece usulü bir araya gelip, düğün boyunca yüzlerce kişinin yiyebileceği kadar çok sarmayı hemen hemen aynı ölçülerde yani serçe parmaktan büyük olmayacak şekilde sardıklarından, ben de eski alışkanlıklarla serçe parmağımı ölçü kabul edip :) olabildiğince küçük sarmaya çalışıyorum.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 3-4 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates veya domates püresi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar 
  • 1 yemek kaşığı nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • Yarım kilogram taze asma yaprağı
Yapılışı:
  • Taze asma yaprağı kullanılacaksa, geniş bir kapta yıkanır, süzülür.
  • Yaprakların üzerine sıcak su dökülüp rengi değişene kadar bekletilir.
  • Salamura yaprak kullanılacak ise, sıcak su içinde tuzunun gitmesi için bir kaç taşım kaynatılıp, suyu değiştirilerek yıkanıp bekletilir.
  • Pirinçler ayıklanıp, yıkanır, üzerini geçecek kadar kaynar suda bekletilir.
  • Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
  • Zeytinyağında kavrulan kuru soğanlara, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates püresi de eklenip, kavrulur.
  • Süzülen pirinçler de  eklenerek, karıştırılır.
  • Tuzu ve baharatları eklenir.
  • İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Asma yaprakları tek tek alınıp, sap kısımları kopartılır.
  • Tencerenin dibine yayılan sapların üzerine büyükçe bir yaprak yayılır.
  • Saracağımız yapraklar parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp, yaprağın büyüklüğüne göre üzerine en fazla bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulur.
  • Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak çok sıkı olmayacak şekilde hepsi sarılır.
  • Sarma işlemi bittikten sonra, tencerenin dibine yayılan asma yaprağının üzerine düzgün bir şekilde sarmalar dizilir.
  • Sarmalar dizildikten sonra üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Sarmaların üzeri birkaç asma yaprağı ve dolma taşı ile kapatılarak suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Taze asma yaprağı kullanıyorsanız çok daha çabuk pişeceği için kontrol edilerek pişirilir.

28 yorum:

  1. Yapraklar da damarsız güzelmiş. Hayli yorucu oluyor ama yemeyi hiç bir yemeğe değişmem. Emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çocukluğumdan beri en sevdiğim,vazgeçemediğim yemek,ne yapalım emeksiz yemek olmuyor değil mi :)

      Sil
  2. Bende çok severim Nergis ablacığım ve çok sıkta yapmaya çalışırım. Çok güzel anlatmışsın ve resimlerde çok güzel olmuş, gel beni ye diyor bayıldım:) Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sibel'ciğim,gençlerden yapmak isteyip de zor olduğunu düşünenlere faydası olsun diye aşamalı fotoğraf koydum.Sarma sarmak zor değil de,zaman ayırmak önemli.El oyalayıcı ama hemen herkes tarafından çok sevilen bir yemek :)

      Sil
  3. ben 9 yil boyunca diyalize girdim ne bir damla su ne de dogru duzgun bir sey yiyebildim. 2 senedir bobrek nakilliyim.artik her seyi yiyebiliyorum. gecenlerde bir yakinima bir tanidikla gittik sarma yaptik pisti ben 12 adet yedim ancak yapraklar cok ufakti ve cok ince sardik. aksam yemeginde ailece toplandik. ben hic bir sey yemedim yemekte 10kadar sarma aldim tabagima. tanidik kadin yani sarmayi beraber yaptigimiz yok sen cok yedin de soyle de boyle de tabagimdan sarmayi almaya calisiyor. Ortamda erkeklerde var. Esim felan. Ben 3 sarmayi birakip masayi terkettim. Esim o kendini bilir demis. Bunu yapan tanidik 55 yasinda ben 30 bir seyde diyemedim. Ama o kadar kirildim ki artik sarmadan nefret ediyorum. O kadar uzuldum ki paylasamadim kimseyle kusura bakmayin istemezseniz yayinlamayin kafa sisirdim. Sevgiler arife gokce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arife'ciğim,adresin olsaydı oraya yazacaktım ama dönüp belki okursun diye buradan yazıyorum.Diyaliz konusu benim için o kadar hassas bir konu ki,seni çok iyi anlıyorum.İnan bu genç yaşında yaşadıklarına çok üzüldüm.Ben annemi ve babamı böbrek yetmezliğinden kaybettim.Annem ve eşimin abisi de yıllarca diyalize girdi.Eşimin abisine de böbrek nakli yapıldı,şimdi eski günlerine göre çok iyi durumda.Yıllarca çektiğiniz acıları ancak siz ve çok yakınınızdakiler biliyor,gerisine boş verin,anlamalarını beklemeyin,insan pek çok şeyi başına gelmeden anlayamıyor.Ama diyaliz öyle sıkıntılı bir süreç ki,çok kızdıklarımızın bile başına gelmesin.Önemli olan artık sağlıklı olman,istediğini yiyebiliyor olman,sarma dediğin ne ki,biraz zaman ayırıp tarife bakarak yapabilir ve istediğin kadar yiyebilirsin :) Geçmiş olsun.Sağlıklı günler dilerim.Sevgiler.

      Sil
  4. ellerinize sağlık çook güzel görünüyorlar...

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık çok muntazam sarılmış..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, olabildiğince düzgün sarmaya çalışıyorum :)

      Sil
  6. Buna kim hayir diyebilir ki nefis ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi :) Ben de sevmeyene rastlamadım.Sevgilerimle.

      Sil
  7. bayılırım kalem gibi yapmışsınız elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de ölçü serçe parmağı :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  8. bayılırım ellerine sağlık :) ne güzel ince ince de sarmışsın ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mümkün olduğunca ince sarmaya çalışıyorum ve öyle sarılmışını yemeyi seviyorum.Çok teşekkürler.

      Sil
  9. ellerine sağlık, mükemmel bir görüntü ilk cümlen çok doğru ben de hep derim onca saat otur sar 10 dk. hüppp:))))) sağlıkla afiyetle tüketilsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Hatice'ciğim.Ne kadar el oyalayıcı değil mi ama ne yaparsın sevince katlanılıyor :) Sevgilerimle.

      Sil
  10. Yaprak mevsimi açıldı, pazarda bakıyorum her yerde yeni toplanmış yaprak var. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslıyız ki, burada da çok fazla satış yapan var :) Fazla beklemeden kışlık hazırlık da yapmak lazım.Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  11. Ellerinize sağlık. Ben pek sık yaparım sarma. Pek severiz ailecek. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapıldıktan sonra sevmeyen yok zaten :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  12. Ellerinize sağlık... Bizim evin baş tacı yemeği..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum pek çok evin baş tacı :) Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  13. Upss nefis görünüyor, elinize sağlık (:

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...