20 Şubat 2013 Çarşamba

BALKABAĞI TATLISI

Balkabağı tatlısı tarifi
Balkabağı tatlısı nasıl yapılır

     Balkabağının en çok yapılan, en bilinen hali, herhalde kabak tatlısıdır.Tencerede, fırında, kuzinede hatta eskiden köy evlerinde ki fırınlarda kabak hiç parçalanmadan bütün olarak pişirilirdi. Kabak tatlısı her kış, özellikle de yılbaşı sofralarında mutlaka olurdu. Ben tencerede pişirirken de, fırında pişirirken de şekerini bir gece önceden ekleyip, bekletiyorum. Hiç su eklemeden, kendi suyunda karamelize oluncaya kadar pişiriyorum. Kabağın kabuklarını pazarcıların sebze soyacağı ile soyduğunu görünce bizde öyle soyduk, çekirdeklerini çıkarttıktan sonra her zamankinden farklı olarak kabağın doğal çizgilerini takip ederek girintili, çıkıntılı soyup çiçek şeklinde enine dilim dilim doğrayıp, pişirdim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram temizlenmiş balkabağı 
  • Yarım kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz 
Yapılışı:
  • Balkabağının kabukları soyulur, çekirdekli iç kısmı temizlenir.
  • İki parmak kalınlığında dilimlenip, yıkanır.
  • Derin bir fırın tepsisine bir sıra kabak, bir sıra şeker olacak şekilde sıralanır.
  • Bir gece şekerini çekmesi için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında suyunu çekip, karamelize olana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca servis tabağına alınıp, üzerine irice dövülmüş cevizler serpilir.

13 yorum:

  1. Klasik bir tatlı olan kabak tatlısında bile bir tarz yaratmışsın Nergiscim
    ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Eltimcim.Ben yaratmadım,o çiçekler zaten kabağın içindeymiş,enine kesince çıkıverdiler :)

      Sil
  2. Vallahi bu güzelliğe "balkabağı" deyip geçmek hakarete girer, alınır gücenir yazık. Buna dense dense "balçiçeği" denir:)))) Ellerine sağlık Nergisçim, görüntüsü yeter..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir isim bulmuşsun,teşekkürler.Bu tatlının isim annesi sen ol,bundan sonra bal çiçeği diyelim :)))

      Sil
  3. Ben pişirirken,2 tek karanfil birazda vanilya ekliyorum.Tavsiye ederim...tarifiniz nefis görünüyor,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Ben karanfil koymuyordum ama karanfilli yedim,güzel oluyor.Bir de öyle yapayım kabaklar bitmeden :)

      Sil
  4. Görüntü çok güzel olmuş eline sağlık Nergiz'cim :D Dış kenarları çiçek gibi görünüyor :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Cevvercim.Kabağı her zamankinden farklı,enine kesince doğal çizgilerinden çiçek gibi oldu.Bu da bir çeşit kabak çiçeği ya da Serap adını koydu Balçiçeği :)

      Sil
    2. Serap'cım aklıyla bin yaşasın güzel isim bulmuş :)))))

      Sil
  5. Bence,tatlılar içinde en güzeli..Bir de üzerine tahin döküldü mü harika..
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de,iki üç malzeme ile bu kadar kolay yapılan bir tatlı azdır herhalde.Sevgiler.

      Sil
  6. Nergis hanım eline sağlık güzel ve şık bir sunum olmuş zehra

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...