15 Mart 2013 Cuma

BEBEK ENGİNAR YEMEĞİ

Bebek enginar yemeği tarifi
Bebek enginar yemeği nasıl yapılır
     Ege bölgesi dışında taze bütün enginar bulmak zor, bu kadar küçük enginar bulmak ise nerede ise imkansız. İzmir'de bazen pazarlarda bu minik bebek enginarları ayrıca demet haline getirip satıyorlar.Ben bulabilenler için bu rafine lezzeti paylaşmak istedim.Biz Kuşadası'nda tam anlamı ile üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde tarladan kendimiz topladık.Gerçekten o kadar tazeydi ki, nerede ise hiç bir yaprağını, sapını atmadan pişirdim.

Malzemeler:
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 demet dereotu
Yapılışı:
  • Geniş bir kabın içindeki suya bir limonun suyu sıkılarak bekletme suyu hazırlanır.
  • En büyüğü yumruk büyüklüğünde ki taze enginarlar yıkanır.
  • Enginarların üst yapraklarından bir parmak kadar kesilir.
  • Göbek kısmında varsa tüylü kısımlar çay kaşığı ile temizlenir.
  • Küçük olanlar bütün olarak  bırakılır.
  • Biraz büyükçe olanlar ortadan ikiye kesilir.
  • Saplarının sert dış kısımları kesilip, içindeki taze yumuşak kısım iki üç parçaya bölünür.
  • Enginarlar ve sapları önceden hazırlanan limonlu suyun içine atılıp,bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı un eklenip, kavrulur.
  • Enginarların üzerini geçecek kadar su eklenip unlu karışım inceltilir.
  • Tencereye enginarlar, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ılık olarak servis edilir.

25 yorum:

  1. Eline sağlık canım çok seviyorum enginarın her türlüsünü...Size afiyet olsun sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Ben de en çok bu halini ve dolmasını seviyorum.

      Sil
  2. Enginarın her şeklini seviyorum ..Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şeniz'ciğim,bence de her hali güzel.

      Sil
  3. Enginara bayılırım ellerinize sağlık. Bloğunuzu çok beğeniyorum tarifler harika. Takibe aldımmm....

    Sevgilerimle,

    Bana da beklerim...:))

    YanıtlaSil
  4. Nergisçim; bu enginarları pişirirken, hatta arkanı bile dönmemen ve gözünü tencereden ayırmaman gerekir, zira erir gider:)) Nefis gerçekten, ellerine sağlık arkadaşım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Serap'cığım,hakikaten o kadar tazeydiler ki bir an da pişiverdiler.Aslında en basit yemek tarifinde bile dikkat edilmesi gereken bir püf noktası var. Sevgiler.

      Sil
  5. Tam bir zeytinyağlı enginar tarifi, ellerine sağlık iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Hazır enginar mevsimindeyken her tarifi bir kez olsun yapmaya çalışıyorum ama bu en klasiği herhalde.Sevgiler.

      Sil
  6. bayılırım enginara her halinde yerim ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. enginarı çok seviyorum, o kadar güzel görünüyor ki.. elinize sağlık canım, sevgiler, bana da uğrarsanız sevinirim. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,bloğunuza uğrarım tabii :)
      Bu bölgede enginar sevmeyen yoktur herhalde,enginarında tam zamanı,taze taze.

      Sil
  8. Harika görünüyor. Ellerine sağlık. Tarlanın adresini verirsen ben de uğrarım :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Kekiğim.Pamucak kavşağında Çetin Kültür Köyü yanında bir tarla.Tarladan toplamak da gerçekten çok zevkli :)

      Sil
  9. amaa çokk lezizz görünüyoor buu..:)
    ellerine sağğlık canım..
    bula bilirsemm ilk fırsatta yapacağım inş...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Bir tutam kekik..Enginarın en kolay tarifi ama dediğiniz gibi bulunabilirse :) Sevgiler.

      Sil
  10. Çok severim enginarı, elinize sağlık. Böyle güzelliklere burada kolay ulaşabildiğimiz için şanslıyız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ege'ciğim.Gerçekten bu bölgede yaşamak,hele bizim gibi kaybedip tekrar bulmak büyük şans :)

      Sil
  11. Nergiscim, yeni farkettim. Ne kadar taze, çıtır çıtır.
    Yemeğini de muhteşem yapmışsınız, ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürle Sare'ciğim,gerçekten çok tazeydi,dediğim gibi üreticiden tüketiciye :)
      Sevgilerimle.

      Sil
  12. Clipso da ne kadar sürede pişmesi uygun olur. Su sıcak mı soğuk mu olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Clipso kullanmadığım için pişme süresini bilemiyorum,ayrıca enginarın tazeliği de süreyi etkileyeceğinden yumuşayana kadar kontrol ederek pişirebilirsiniz.Unun topaklanmaması için,suyun sıcak olmaması daha iyi olur.Sevgiler.

      Sil
  13. Merhaba, Kuşadası'ndan uzakta bir Ada'lı olarak annem nasıl yapardı, derken bulduğum harika bir tarif. Emeğinize sağlık, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskilerde ne tarifler vardı, şimdilerde tam olarak hatırlayamadığımız ve zamanında bir yerlere yazmadığımıza pişman olduğumuz değil mi :( Umarım annenizin lezzetine yakın olmuştur, işe yaradığına sevindim.Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...