20 Mart 2013 Çarşamba

GELİNCİK OTU BÖREĞİ

Gelincik Otu Böreği Tarifi
Gelincik Otlu Börek Tarifi
      Ege bölgesinde yenilebilen o kadar çok ot ve o kadar çok ot salatası, böreği, yemeği, kavurması var ki, bahar aylarının gelmesi ile çoğalan bu taze, yemyeşil otlarla nerede ise her gün yeni bir tarif yayınlamak mümkün ama bu otları bulamayanlar ya da sevmeyenler de olabilir düşüncesi ile ara ara yayınlıyorum. Bu böreği sadece gelincik otu ile ya da isterseniz ısırgan ve ıspanak yaprakları ile karıştırarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • Yarım kilogram gelincik otu 
  • 250 gram lor 
  • 1 adet orta boy soğan 
  • 1,5 çay bardağı yoğurt  
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Otların sert kısımları ve sararmış yaprakları temizlenir.
  • Diplerinde hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanır.
  • Kök kısımları yemeğini yapmak için ayrılır.
  • Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
  • Doğranan otlar derin bir kabın içine alınıp, çok az tuz ile ovulur.
  • Suyu süzülen otlara; lor, karabiber ve rendelenmiş kuru soğan eklenip, karıştırılır.
  • Yoğurt, süt ve zeytinyağı karıştırılıp, sosu hazırlanır.
  • Sosun birazı böreğin üzerine sürmek için ayrılır.
  • Yufkalar birer birer tezgaha serilip, üzerine kaşıkla sos yayıldıktan sonra ikiye katlanır.
  • Yufkanın kenar kısmına iç malzemesi konulup, kaşıkla biraz daha sos yayıldıktan sonra rulo şeklinde sarılır. 
  • Sarılan yufkalar fırın tepsisine dizilip, bıçakla dilimlere kesilir.
  • Yufkaların üzerine ayrılan sos sürülerek, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir.



6 yorum:

  1. rabbim ne çok nimetler bahşetmiş bizlere değil mi..
    anneciğim de gelincik otunu süt ile pişirirdi..:)
    burnumda tüttü o enfes tadı şimdi..
    böreği de çok hoş olur canım,birde gözleme yaparız gelincik otu ile..:)
    ellerine sağlıkk canım..
    sevgiyle kalasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ayşegül hanım,haklısınız annelerimizin yaptığı her şey burnumuzda tütüyor :(
      Ben de otlarla,pırasa ile, kabak ile gözleme yapıyorum gözlemeye her şey yakışıyor,çok da güzel oluyor gerçekten.Sevgiler bizden,selamlar.

      Sil
  2. bu otu bilmiyorum ama börek nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Gelincik otlu börek güzel oluyor gerçekten,sevgiler.

      Sil
  3. ilk kez yapacam bende manisada ikamet ediyorum geçen bir amca zorla sattı faydalarını anlattı dedim ben mersinliyim bilmem bunları aldık bakalım☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yorumunuza cevap verene kadar yapmışsınızdır sanıyorum ve umarım beğenmişsinizdir :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...