25 Mart 2013 Pazartesi

SANATÇININ EVİ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası
Sanatçının evi pastası
Çetin Kültür Köyü pastası
     Kuşadası, Pamucak, Selçuk yol ayrımında ki Çetin Maket Köyü'ne  yolunuz düştü mü bilmiyorum.Her santimi emek ve özveri ile oluşturulan bu müze de Ayhan Çetin ve Nazmiye Çetin çocukluklarını geçirdikleri köylerinin 1950 yıllarında ki halini  canlandırmışlar.Müze de o kadar ince ayrıntılar, köylerine ait adetler var ki, kendinizi sanki o yıllarda orada yaşamışsınız gibi, oranın bir parçası hissediyorsunuz.Özellikle belli bir yaşın üzerinde ki ziyaretçiler geçmişe, çocukluklarına gidip çoğu zaman duygusal anlar yaşayıp, gözyaşları ile müzeyi geziyorlar.Sanki zaman makinasında, geçmiş zamana yolculuk yapıyorlar.Müze de, gelin alma, sünnet, askere uğurlama, safiye sayma, çocuk oyunları, ayı oynatma, eve su taşıma, değişik yörelere ait halk oyunları figürleri, harman yeri, köy meydanı, okul, cami gibi bir köyde bulunan hemen hemen bütün mekanlar ve adetler yer alıyor. Müzenin bir köşesinde, sanatçı evinin damında etrafında güvercinleri, merdivene oturmuş uçurtmasını uçururken, ninesi de yanında kurutmalık biber yapmak için biberleri ipe dizerken canlandırılmış.
     Bu müzeyi hayata geçirip, çocukluk hayallerini herkesle paylaşan, Ayhan Çetin eşimin amcası, Nazmiye Çetin ise teyzesi.Bu gün de Ayhan amcamızın doğum günü, ben de onun için yaptığım pastada bu kompozisyonu kullanmayı düşündüm.Müzede sanatçının yaşadığı ev o kadar büyüktü ve ayrıntılar o kadar çoktu ki, ben pasta yaparken bu kompozisyonun sadece bir bölümünü kullandım. Bir bölümünü kullanmama rağmen, biz doğum günü kutlarken gelen bazı ziyaretçilere ve müze çalışanlarına da yeten yirmi beş santim yüksekliğinde, ev şeklinde büyük bir pasta oldu.Müze için yüzlerce bebek, ev ve değişik figürler üreten amca ve teyzemizin böyle bir pasta yapma cesaretimi mazur görüp, pastayı beğenmeleri de benim için ayrıca güzel bir anı oldu.
     Ayhan amca, dilerim uzun yıllar adetleri ile anıları ile güzel köyler üretmeye, ziyaretçilerini geçmiş güzel günlerine götürmeye devam edersin. Doğum günün kutlu olsun, nice mutlu, sağlıklı yıllara...

                            Çetin Maket Köy sanatçıları Ayhan Çetin ve Nazmiye Çetin

                    Çetin Maket Köy'de ki Sanatçının Evi'nin pastasını yaptığım küçük bir bölümü
     Sanatçının kendi yaşadığı, çocukluk yıllarının geçtiği ev de müzenin bir  köşesinde ''Sanatçının Evi '' adıyla sergilenmektedir.

25 yorum:

  1. Ellerinize, emeğinize sağlık, çok beğendim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ,beğenmenize sevindim.Sevgilerimle.

      Sil
  2. Sanatsal ve etkileyici doğum günü pastası için Nergize çok teşekkür ediyoruz. Bizi çok duygulandırdın. Nazmiye & Ayhan ÇETİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müzeyi ziyaret edenleri,müzeden ağlayarak çıkacak kadar duygulandıran ,geçmişe yolculuk yaptıran sanatçıları bir pasta ile etkileyebildiysem ne mutlu bana :) Nice mutlu,sağlıklı yıllara...

      Sil
  3. ELLERİNE SAĞLIK. ÇOK ÇOK ÇOK GÜZEL OLMUŞ.PASTADAKİ KEDİLERE HAYRAN KALDIM. :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayhan amcanın çocukluk yıllarından bu güne değişmeyen şeylerden biri de kediler herhalde.Kedisiz olmazdı.
      Zaten pasta müzede ki orijinal sanatçının evinin yalnızca bir taklidi :)

      Sil
  4. Nergis eellerine sağlık,sanat harikası olmuş,çoraplardaki yazmadaki desenler müthiş,bu pastanın orjinal evin yanında sergilenmesi lazım,artık bir şeker müzeside sen açarsın,belki Kuşadasında açarız ne dersin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum adsız olarak gelince kime hitaben yazacağımı bilemedim ama bu güzel yorum için teşekkür ediyorum.
      Kuşadası'nda şeker müzesi açarsam Kramer Kramer'e Karşı gibi olmaz mi,Çetin Çetin'e Karşı :)
      Bir de asıl önemlisi,nerede ben de müze açacak kadar sabır :)
      Teşekkürler,Sevgiler...

      Sil
  5. Nergis hn. bence onlarda sizin gibi ince düşünceli bir gelinleri olduğu için şanslılar emeklerinize sağlık. Ayhan beye ve Nazmiye hn. bu geleneği sürdürebilmeleri için sağlıklı ve uzun ömürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler ,sevgiler...

      Sil
  6. Nergis sen harikasın ne diyeyim sana arkadaşım hem çok sanatsal daha da önemlisi ne kadar anlamlı şeyler yapıyorsun. Ellerine emeklerine sağlık. Bayıldım tek kelime ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sibel'ciğim.Hep akraba,arkadaş ve tanıdıklara pasta,kurabiye yaptığımdan olsa gerek ,genelde pastaların kişiye özel bir hikayesi de oluyor.Beğeniliyorsa ne mutlu bana.

      Sil
  7. Karı kocayı tebrik etmek şart da, senin figürler muhteşem Nergisçim. Adam, kadn, hele kediler.. Bayıldım:) Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serap'cığım çok teşekkür ediyorum güzel ve cesaretlendirici yorumlarına.Kedileri sevince o ayrıntıyı da haliyle kaçırmamışsın :) Sevgiler.

      Sil
  8. Ellerine yüreğine sağlık canım
    bahsettiğin yeri bilmiyordum oysa Babama Gümüldüre gideriz ve sanırım pek uzak değil dediğin yol bir yere not alıyorum ilk fırsatta gideceğim hatta senin de selamını götürürüm ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Yıldız'cığım,belki de orada karşılaşırız,arada uğruyoruz.Müzeyi görmeni isterim hatta babanı da götür o da beğenir sanıyorum.Özellikle belli yaş üzerindekiler kendilerinden bir şeyler buluyorlar.Bu müze 2000 yılında açıldı,önünde büyükçe bir tabelası var ama yoldan çok da algılanamıyor herhalde.

      Sil
  9. eline sağlık canım ne güzel olmuş:)
    bir ömür mutluluklar.

    YanıtlaSil
  10. O sanatsal kabiliyet genetik olarak size de gelmiş. Ne kadar güzel ve benzeri olmuş tebrik ediyorum sizi. Gerçekten muhteşem. Ellerinize sağlık. Büyükleriinize de uzun, sağlıklı nice yıllar olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum İlhan bey,eşimin amcası ve teyzesi olduklarından genetik olmasa da bir esinlenme olmuştur herhalde.Güzel dilekleriniz için ayrıca teşekkürler.

      Sil
  11. Nasıl güzel bir konu ve anlatım.Pastaysa şahane.Uzun ömürler diliyorum Çetin'lere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Petek'ciğim,güzel yorumuna.Çetin'ler den sana sevgiler.

      Sil
  12. Merhaba.
    Amcaya, müzeye, o güzel köye bayıldım.
    Pasta ise pasta değil, sanat eseri... Nasıl kıyıp yediniz sahi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.
      Pastayı kıyıp yeme konusu hakikaten sorun oldu biraz.Amcamız yemek istemedi,teyzemiz bir sonra ki yıla saklamak istedi ama krema bu beklemez ki :)

      Sil
  13. Harika ,kutluyorum Nergis 'ciğim.Amca ve teyzenizi de kutluyorum güzel müze için ,nice sağlıklı yıllar diliyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...