22 Mayıs 2013 Çarşamba

GELİNCİK ŞERBETİ

Gelincik Şerbeti Tarifi
Gelincik Şerbeti Nasıl Yapılır

     Eskiden mahalle aralarında ki gazoz imalathanelerini saymaz isek, gazlı içeceklere ulaşmak bu kadar kolay değildi, bu kadar çok çeşit de yoktu zaten. Sıcak yaz aylarında misafirlere ayranlar, limonatalar, şerbetler ikram edilirdi. Gelincik şerbeti de bu ikramlar arasındaydı. Göz alabildiğince kıpkırmızı tarlalardan topladığımız gelincikleri, annelerimiz şerbet yapar, misafir gelince buzlu buzlu ikram ederlerdi. Kışın gelincik bulunmayacağından bir kısmını da kış hazırlıkları kapsamında kaynatıp, şişelerlerdi. Şehirlerin içinde artık çok fazla gelinciğe rastlanmasa da, kırlara çıkınca veya şehirler arası yol kenarlarında hala gelinciklerin kırmızıya boyadığı tarlalar görüyorum. Bu gelincikleri de geçenlerde gittiğimiz Giritliler Şenliği'nden dönerken topladım ve annemin yaptığı gibi annemden kalan gardanlık ile servis ettim.
Malzemeler:  
  • 4-5 avuç gelincik yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu 
  • 4-5 su bardağı su  
  • Toz şeker

    Yapılışı:
  • Gelincik çiçekleri toplanır.
  • Yaprakların siyah kısımları elle kopartılır.
  • Kalan yapraklar bol su ile zedelemeden yıkanır.
  • Kavanoza su, yapraklar, limon tuzu ve limon suyu konulup ağzı sıkıca kapatılır.
  • Güneş gören bir yerde, bir hafta bekletilip renginin çıkması sağlanır.
  • Rengi beyazlaşan gelincik yaprakları süzgeçten geçirilip, atılır.
  • Şeker eklenip, şeker oranı tercihinize göre ayarlanır.
  • Biraz daha soğuk su ve bol buz eklenerek servis edilir.

38 yorum:

  1. Eline sağlık.Ne güzel bir içecek olmuş.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Petek'ciğim,geleneksel içeceklere dönmek lazım,gazlı içeceklerin her gün yeni bir zararını okuyoruz.Sevgiler.

      Sil
  2. Ben de denemek istiyorum
    duydum ama hiç denemedim
    rengine bayıldım
    ellerine sağlık canım........
    Gerdanlık dediğin sanırım sürahi
    o da pek bi zarifmiş ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de gelincik zamanı geçmeden denemelisin :) Aslında gerçek rengi çok daha güzel Yıldız'cığım malum fotoğraf ışığını her zaman denk getirmek zor oluyor.
      Bu arada gerdanlık değil,gardanlık acaba kar konulan soğuk şeyler konulan kap mı diye düşünüyordum ama sürahi anlamına da geliyormuş.Eski eşyalar gerçekten daha zarif görünüyor benim de gözüme.Sevgiler.

      Sil
  3. Bu tarz doğal içecekleri çok seviyorum, gelincik şurubu harika görünüyor tatmayı isterdim :)

    YanıtlaSil
  4. Rengine bayıldım eskiden gerçekten her yerde vardı şimdi görmek bile zorlaştı ellerine sağlık Nergiscim...sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O incecik,narin yapraklardan böyle güzel bir renk çıkması çok inanılmaz Ben de şerbet yapacak kadar gelinciği gerçekten çok zor buldum.Yol kenarlarından ve refüjlerden de toplamak istemedim.O en altta ki gelincik tarlası fotoğrafı ise geçen yıllara ait ne yazık ki.Sevgiler.

      Sil
  5. Nergis gel biz beraber şerbetçi dükkanı açalım =)
    ciddiyim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acaba bütün şerbetleri kendimiz içmek zorunda kalır mıyız diye düşündüm bir an ama madem ciddisin bu konuyu değerlendirelim Özlemaki'ciğim.

      Sil
  6. şimdi dolaba bakıyorum da...Nar, koruk, reyhan, gelincik, akasya, tarçın,badem ve hanımeli şerbetleri hazır zaten. Sende fazlasıyla alası var, biliyorum. O yüzden durduğumuz kabahat yahu! Müşteri beklerken de kitap okur, satır aralarını tartışırız ne güzel =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemaki'ciğim,şerbet çeşidinin alası sende :) Baktım da benim blogda da bir kaç çeşit varmış ama evde ki stokta hiç yok,yani yaptıklarımızı satamasak da içme kapasitesine sahibiz ve bu durumda korkulacak bir şey yok :)

      Sil
    2. dur dur korkulacak bir şey yok. kesin satarız bence. daha yayınlanmamış ve yayınlanmayacak olan bir çuval bilgi var =)
      demek istediğim şu: seninle maraton koşarım canım Nergis'im!
      niyet önemli =)

      Sil
    3. Ben de seninle Özlemaki'm,giydim eşofmanları haber bekliyorum :)

      Sil
  7. Nergis hanım elinize sağlık, bu sene yoğunluktan gelincikleri kaçırdım, siz benim yerime yapmışsınız ne güzel, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Tülay'cığım,senin bir adın da gelincik şurubu nasılsa,gelincikleri kaçırsan da blog adın gelincikleri yaşatmaya yeter :)
      Ben de eskisi kadar çok gelinciğe rastlamıyorum,zaten çok az bir zamanda açıp,geçiyorlar.Sevgiler.

      Sil
  8. Süper görünüyor Nergis Abla seneye birlikte toplayalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden olmasın Gökçe'ciğim,yalnız şerbet yapmak isteyenler çoğaldı büyük bir tarla bulmamız lazım :)

      Sil
  9. Umarım gelincik bulurum ve yaparım bu güzel lezzeti. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Umarım bulabilirsiniz, aslında tam zamanı ama son yıllarda eskisi kadar çok görmüyorum bende.

      Sil
  10. Harika gözüküyor elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Bir İzmirli olarak nerede İstanbul'da gelincik bulmak, nerede şerbetini yapmak. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehir içinde olmasa da, çevrede bulunur belki.Sonuçta bir avuç yaprak bile yeterli oluyor.Çok teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  12. Gelinciğin böyle bir amaç için kullanıldığını ilk kez gördüm :) Rengi süper tadı da öyledir kesin ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelincik şerbeti geleneksel şerbetlerimizden aslında, anneannemin yaptığını bile hatırlıyorum, eminim öncesi de vardır.Geçen sene bir de gelincik reçeli yapıp bloğumda paylaştım bakmak isterseniz :) Sevgilerimle.

      Sil
  13. Nası güzel! Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. hep merak etmişimdir tadını. Yazlığa gidip gelincik toplayıp denicem en kısa zamanda.

    YanıtlaSil
  15. Gelincik tarlası ne güzel.. Oldum olası severim gelinciği.. Şerbeti olduğunu da bilmiyordum..)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskisi gibi bu yoğunlukta gelincik tarlası artık göremiyoruz ama Ege bölgesinin geleneksel şerbetlerinden gelincik şerbeti için bir avuç bile yetiyor nasılsa :)

      Sil
  16. doğal şerbetler gibisi var mı, elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de şerbetleri seviyorum ve unutulmasını istemediğim için arada paylaşmak istiyorum.Çok teşekkürler.

      Sil
  17. Merhaba ben Gül. Nisanimda Bu serbeti yapmak istiyorum ama o donemde gelincik kalmiyo toplayip kurutarak yada derin dondurucu da saklama ihtimalim var mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gül hanım, gelincik yapraklarını kurutarak veya derin dondurucuda denemedim ama konsantre olarak hazırlayıp daha sonra su ve buz ekleyerek kullanabilirsiniz. Gelincikleri şimdiden toplayıp, yaprakların siyah kısımlarını mutlaka kesip atın.Toz şekeri ekleme aşamasına kadar aynı şekilde yapıp, toz şekerini biraz fazla ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra konserve yapar gibi temiz ve kuru bir kavanoza koyup yeni bir kapakla sıkıca kapatıp, ters çevirin.İyice soğuyuncaya kadar bekletin.Kavanozda sızıntı yoksa düzeltip, serin bir yere kaldırın.Kullanacağınız zaman şeker oranına göre bardağın altına bir iki parmak kadar konsantre gelincik şurubundan koyup, üzerine istediğiniz kadar soğuk su ve buz ekleyerek servis edebilirsiniz.Baktınız mı bilmiyorum, blogda güllü gelincik, reyhan vb gibi belki nişanınızın olacağı dönemde de yapılabilecek başka şerbet tarifleri de var, belki size fikir olur.Bu arada tebrik eder, mutluluklar dilerim.Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...