23 Eylül 2013 Pazartesi

LUTENİTSA

Lutenitsa tarifi
Lutenitsa nasıl yapılır
Balkan sosu tarifi
Balkan sosu nasıl yapılır
     Balkanlardan gelen göçmenlerin tanıttığı balkan sosu da denilen lutenitsa'yı; ızgaralara, makarnalara sos, cipslerin yanına dip sos, meze veya kahvaltılık olarak hemen yiyebilir ya da kavanozlara koyup kış boyunca istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.Yapılışı biraz oyalayıcı ama közlenecek olan sebzeleri bir gün önceden közleyip streç filme sararsanız hem daha kolay soyuluyor, hem de işin yarısını bir gün önceden yapmış oluyorsunuz. Ben kahvaltılıkları sevdiğimden kahvaltıda kızarmış ekmek üzerinde herkesin severek tüketeceği bir lezzet diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 3 kilogram olgun domates
  • 1 kilogram salçalık kırmızı biber 
  • 1 kilogram bostan patlıcanı 
  • 2-3 adet havuç 
  • 1 tatlı kaşığı sirke 
  • 1 baş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı acı toz biber 
  • 1 yemek kaşığı dolusu salamuralık tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Tatlımsı bir sos istemiyorsanız, havuç miktarı azaltılabilir.
  • Domateslerin kabukları soyulur.
  • Etli kırmızı biberler közlenir, kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır.
  • Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur.
  • Malzemelerin hepsi püre haline gelinceye kadar robotta parçalanır.
  • Pişerken etrafa sıçramaması için derin bir tencereye alınır ve dibini tutmaması için karıştırılarak pişirilir.
  • Suyunu çekince tuz, şeker, sirke, zeytinyağı ve ince kıyılmış sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • En son eklenen kırmızı acı toz biber miktarı damak tadına göre ayarlanabilir.
  • Cam kavanozlara üzerinden bir parmak boşluk kalacak kadar malzeme doldurulur. 
  • Kavanozların kapağı sıkıca kapatılıp, ters çevrilir, bir gece bekletilir.
  • Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında saklanır.

9 yorum:

  1. Hem pratik hem çok lezzetli görünüyor, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, ben de yaptım:)

    YanıtlaSil
  3. harika bir sos , eline sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bir kaç hafta önce de ben pişirdim. Nefisss :) Elcaazların dert görmesin.

    YanıtlaSil
  5. Çok sevdiğim bir yakınım getirince bu güzel lezzetle tanıştım. Artık nasıl yapılır onu da biliyorum:)) Teşekkürler. ..Gamze

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık.Afiyet olsun.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. Bir de öyle deneyelim, haklısınız yerken dişe dokunur olması daha güzel olabilir ve kış uzun nasılsa her haliyle bitirilir :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ellerinize sağlık kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında kaç gün saklayabiliriz Handan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben reçelleri de bu tarz sosları da küçük kavanozlara yapıyorum, açıldıktan sonra da buzdolabında bekletiyorum zaten bir hafta on gün içinde bitiyor :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...