14 Ekim 2013 Pazartesi

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE

Etsiz çiğ köfte tarifi
Etsiz çiğ köfte nasıl yapılır
Cevizli çiğ köfte tarifi
     Çiğ köfte; çocukluk yıllarımda bölgemizde yapılmadığı ve pek bilinmediği için, bildiğimiz yıllarda da ben et yemediğim için tadını merak ettiğim bir lezzetti.Gerçi daha sonra çiğ köftenin sağlıklı bir şey olmadığına hem fikir olundu ki, etsiz çiğ köfte gibi bir alternatif üretildi.Bu sayede ben ve benim gibi düşünenlerde çiğ köfte ile tanışmış oldu.Son yıllarda hemen her köşede değişik firmalara ait çiğ köfte satan dükkanlar var ama siz iyice özleşene kadar yoğurmayı göze alabilirseniz evde de çiğ köfte yapabilirsiniz.Bu ölçülerle on, on iki kişilik çiğ köfte yapıldığı düşünülürse ölçüyü kişi sayısına göre azaltmak gerekebilir.Baharatları damak tadınıza göre silme yemek kaşığı ölçüsü ile ekleyip, acı seviyorsanız istediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 su bardağı ince köftelik bulgur 
  • 4,5 su bardağı sıcak su
  • 250 gram ceviz 
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı kimyon 
  • 3 yemek kaşığı karabiber 
  • 3 yemek kaşığı isot veya pul biber
  • 6 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 yemek kaşığı biber salçası 
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Köftelik bulgur geniş bir kapta sıcak su ile ıslatılıp, kapağı kapatılır.
  • Ceviz ayıklanıp, mutfak robotunda toz haline getirilir.
  • Bulgur şiştikten sonra diğer malzemeler ve baharatlar eklenir.
  • Malzemeler iyice birbirine karışana kadar yarım saat yoğurulur.
  • Hamur gibi olunca elimizle sıkılarak küçük köfteler yapılır.
  • Marul yaprakları, domates dilimleri, turşu, istenen garnitürler ve şalgam suyu ile servis edilir.

7 yorum:

  1. İyi bayramlar Nergisçim. Benim de günlerimde sıkça kullandığım bir lezzet oldu bu.. Ben oğlunun vejetaryen olduğunu biliyordum ama senin de öyle olduğunu sezer gibi oldum sanki.. Neyse, en azından herkes zevkine ve tercihine göre lezzetleri illa ki arayıp buluyor nasılsa.. Nefis olmuşlar arkadaşım, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bayramlar Serap'cığım.Ben de son yıllarda çok tüketir oldum hem lezzetli,hem pratik,hem de pek çok satış noktası var.Oğlum vegan,biz de nerede ise vejetaryanız o yemeyince biz de pek yemiyoruz.Zaten ben çocukluk yıllarımdan beri et yemiyordum,oğlumdan sonra tavuk ve balığıda çok azalttık.Dediğin gibi herkese uygun lezzetler neyse ki var.Sevgiler.

      Sil
  2. Bulgur ve bulgurlu yemekler, köfteler, pilavlar... Her zaman beni mıutlu eder.
    Harika görünüyorlar, ellerinize sağlık.
    Mutlu bayramlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sare'ciğim,ben de seviyorum bulgurlu yemekleri.Özellikle de fellah köftesini :) Mutlu bayramlar,sevgiler.

      Sil
  3. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım ellerine sağlık.sayfanı bugun zıyaret ettım.bu tarıfı not edıyorum.deneyecegım.canım sayfama eklıyorum senı.takıpcınım...bendebeklerım sayfama. sevgılerımı bırakıyorum...

    YanıtlaSil
  4. 1su bardagindam yapsak bulguru nekadr su ve malzeme katmam gerekir nergiz hanim eşim seviyo cig kifteyi ama yapmaya korkuyorum beceremem diye oyuzden 1 bardaktan yapiyim dedim deneme amacli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçi kısır yapmaktan pek de bir farkı yok ama iki su bardağına göre yapıp diğer malzemeleri de o oranda damak zevkinize göre azaltarak yapabilirsiniz.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...