23 Kasım 2013 Cumartesi

MANDALİNA REÇELİ

Mandalina reçeli tarifi
Bütün mandalina reçeli nasıl yapılır
     Mandalinaların bollaştığı bu günlerde, bütün haliyle mandalina reçeli yapmak aklımın bir köşesindeydi ama pişince büyük mandalinaların içi boşalabilir diye yapmak istemiyordum. Nerede ise erik büyüklüğünde, ince kabuklu mandalinalara rastlayınca cesaretlenip, yapmaya karar verdim.Ben bu reçeli, eskiden özellikle ramazan aylarında hazır ipe dizili olarak satılan baba tatlısı dediğimiz tatlıların şerbetlenmiş haline benzettim. Yani, bir küçücük fıçıcık, içi dolu şerbetcik :) olarak tanımlanabilecek bir reçel oldu.
Malzemeler:
  • 2 kilogram küçük mandalina 
  • 2 kilogram toz şeker 
  • 3 su bardağı su 
  • 1 avuç kadar karanfil 
  • Yarım limonun suyu 

Yapılışı:
  • Mandalinaların yaprakları ve sapları parçalanmadan çıkarılır.
  • Sıcak su dolu geniş bir kabın içine konulup, bir gece suyun içinde bekletilir.
  • Mandalinalar süzülüp, üzerine sıcak su eklenir.
  • Mandalinalar yumuşayıp, acı suyu çıkana kadar iki üç defa suyu değiştirilerek kaynatılır.
  • Süzülen mandalinaların dibine birer karanfil saplanır.
  • Tencereye bir sıra mandalina, bir sıra toz şeker konularak bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün önce orta sonra kısık ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Reçel kıvamını alınca limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanoza konulup, ters çevrilir.

59 yorum:

  1. Yok böyle güzellik, Nergizcim. Ellerine sağlık.
    Bu sene hem niyetim var, hem de yakınımda minnacık mandalinaları olan ağacım bile var ama ben de bir isteksizlik var nedense:(( ama bu güzelleri görünce dayanamayacağım herhalde...
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sare'ciğim,gerçekten beni de öncelikle reçelin görünüşü etkiledi,minik minik mandalinalar bulunca dayanamadım :)
      Umarım bu fotoğraf isteksizliğinin önüne geçer :)

      Sil
    2. ellerine saglik tek senin yaptigini beyendim bende yapacam yarin

      Sil
  2. Harika görünüyorlar elinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
  3. çok şahane görünüyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. O kadar mnik mandalinayı nerde buldun Nergis'cim.Çok güzel görünüyor recelin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petek'ciğim tamamen şans :) Mandalinalar çok küçük olunca alan olmamış herhalde,fiyatı da çok uygundu.Ben de denemek için az bir miktar almıştım,bir daha bu kadar küçük bulabilir miyim bilmem.

      Sil
  5. AMAN ALLAHIM BU NE İHTİŞAM BÖYLE...BENDE YAPACAĞIM MÜSADENLE TARİFİ KAYDA ALDIM :)ELLERİNE SAĞLIK AFİYETLE TÜKETİN SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,size de şimdiden kolay gelsin,afiyet olsun :)

      Sil
  6. bundan sonra gözüm pazarda minik mandalina arayacak gibi görünüyor :) mutlaka denemeliyim...elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da çok güzel göründüler ve şansıma erik büyüklüğünde mandalinalar buldum :) Umarım siz de beğenirsiniz,şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  7. Bayildim size harikasiniz :)))bende denemek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, minik mandalina bulabilirseniz bence de deneyin :) Sevgiler.

      Sil
  8. bunlar king mandalin zor soyulanlar soyulunca suyu akan mandalinmi satsumadan denedim kabundaki acılık cıkmıyor ne yaptıysam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce kabuklu bodrum mandalinasından yapmıştım, acı suyunun çıkması için bir kaç defa değiştirince benim ki acı olmadı.

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Gerçekten, turunçgillerin kokusu bile yeter değil mi :)

      Sil
  10. Süper görünüyor Nergiscim ceviz bütün olur da mandalina olmaz mı:))) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minik minik güzel oldu Hatice'ciğim :) Çok teşekkürler.

      Sil
  11. Çok güzel görünüyor , elinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. bildiğimiz mandalina bunlar peki bu şekilde nasıl yenecekler kabuklarıyla yenebiliyor mu? elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç kez kaynatılıp acı suyu çıkartıldıktan sonra zaten kabuğu da ince olduğundan bu haliyle yenilebiliyor.Çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  13. İlk kez duydum nefis bir şeye benziyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyden önce görüntüsü çok hoş gelmişti bana da :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  14. Çoook güzeeeel... ellerinize sağlik Nergis hanimcim da ben ne yazık ki tarifinizi geç gördüm... Kicaeli'de pazarlarda mandalina bitiyor artık..ömrümüz olursa bi daha ki sezona insallah... ama çok şık çok hoş bir görüntü olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında paylaşım yapalı epey zaman olmuştu ama sağlık olsun da, seneye yaparsınız :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  15. Annemde yapmıştı çok güzel oluyor :)) Ellerinizi Sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. Kabuklariylami pisiyor denemek istiyorum ama sanirim ince kabuklu bulmali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, ince kabuklu olması gerekiyor, bir kaç defa da kaynatıp acı suyu çıkınca çok aromatik bir reçel oluyor. Sevgiler.

      Sil
  17. İlk kez görüyorum bu tarifi ama bayıldım,ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  18. Ay yok böyle bir şey kokusu geldi resmen, ellerinize sağlık.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Narenciye kokusunu ben de çok severim.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  19. Yine çok ilginç bir tarif....ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkürler.Geleneksel reçeller zaten yapılıyor arada böyle değişik tarifler denemeyi seviyorum.

      Sil
  20. Hiç böyle bütün olarak yapılabildiğini bilmiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reçelden çok tatlı görüntüsünde oluyor :)

      Sil
  21. ilk defa görüyorum ellerinize sağlık
    tadını da merak ettim tatmak isterdim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şerbetli tatlı gibi, karanfil kokulu güzel bir reçel oldu.Çok teşekkürler.

      Sil
  22. muhtesem cok severım elınıze saglık

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel gözüküyorlar. Reçele bayılırım buda eminim çok güzel olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik, güzel bir reçel; seveceğinizi umuyorum.Sevgilerimle.

      Sil
  24. Aa böylesini ilk defa görüyorum (:

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Nergis hanım harika olmuş, elinize sağlık ben Datca'da küçük mandalina buldum aynı tarifi yaptım ama benimkiler buruşup sadece kabuk kaldı nasıl diri kalacak bunu yazarsanız çok sevinirim, sevgiler

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Nergis hanım harika olmuş, elinize sağlık ben Datca'da küçük mandalina buldum aynı tarifi yaptım ama benimkiler buruşup sadece kabuk kaldı nasıl diri kalacak bunu yazarsanız çok sevinirim, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jale hanımcığım maalesef bildiğim özel bir püf noktası yok ama cinsinden mi bilmem hiç birinin içi boşalmamıştı.Acaba siz uzun süre mi kaynattınız diye düşündüm.

      Sil
  27. İki üç yerinden kürdanla delerseniz ici boşalmaz

    YanıtlaSil
  28. Mandalinanın içinde çakirdek varmıydı. Bodrum mandalinası çeirdeklidir. Çekirdek olması sorun yaratır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekirdeği pek yoktu ama olsa da yerken çıkartılır, sorun olacağını sanmıyorum.

      Sil
  29. Renate ben Benim Mandelinalarım Bahçemden ama azıcık ekşi olurmu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mandalinalarınız ekşiyse biraz daha ekşi olur tabii ama yarım ölçü olarak deneyebilirsiniz.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...