30 Mayıs 2013 Perşembe

KURU DOMATES EZMESİ

Kuru domates ezmesi tarifi
Cevizli bezirgani tarifi
Kuru domates ezmesi nasıl yapılır
     Bahar aylarının son günlerinde, yenilerine yer açılsın diye geçen yazdan kuruttuğum, dondurucuya koyduğum sebzeleri tüketmeye çalışıyorum.Kurutulmuş domateslerle yapılan bu ezmeyi meze veya kahvaltılarda ekmeklerinizin üzerine sürerek de tüketebilirsiniz.Ben bir kaç dal reyhan ekledim, siz reyhan bulamaz iseniz, bir kaç dal maydanoz kullanabilirsiniz.İstediğiniz kıvama gelinceye kadar zeytinyağı veya domatesleri ıslattığınız sudan ekleyerek karışımı açabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 10-15 adet kurutulmuş domates 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • 3-4 dal reyhan 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Domatesler kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletip, suyu süzdürülür.
  • Domatesler minik minik doğranır.
  • Acı biber salçası, tuz, zeytinyağı ve limon suyu eklenir.
  • Karışıma ince kıyılmış reyhan, irice dövülmüş ceviz ve sarımsak da eklenip iyice karıştırılır.

28 Mayıs 2013 Salı

SULTANİ BEZELYE YEMEĞİ

Sultani bezelye yemeği tarifi
Sultani bezelye nasıl pişirilir
Yaprak bezelye yemeği tarifi
     Sultani bezelye veya diğer bilinen adı ile yaprak bezelyenin pazarlarda bulunma süresi bir kaç hafta ile sınırlı eğer pişirmeyi düşünüyor iseniz bu günler son günleri sanıyorum.İlk çıktığında çok taze olan bezelye çok çabuk pişiyor ve pek kılçığı olmuyor ama sonra ki günlerde  pişme süresi biraz daha uzayabiliyor.Sultani bezelye bulunduğu o kısacık süre içinde yenilmesi gereken lezzetlerden diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram sultani bezelye 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 adet domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
  • Bezelyelerin varsa kenarlarındaki kılçıklı kısımları alınıp, temizlenir.
  • Kurusoğan yemeklik doğranıp zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Küp küp doğranmış domatesler ve bezelyeler eklenir.
  • Sıcak su eklenerek kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilip servis edilir.

27 Mayıs 2013 Pazartesi

TUZLU MİNİK KURABİYE

Tuzlu minik kurabiye tarifi
Tuzlu minik kurabiye nasıl yapılır
Susamlı tuzlu kurabiye tarifi
     Günün her saatinde çayın yanında atıştırmalık olarak yenebilecek tuzlu minik kurabiyeler, o kadar minikler ki çok sayıda yeseniz de, normal  boyutta ki kurabiyelerden 4-5 tane yemiş gibi oluyorsunuz :) Fındık büyüklüğüne yakın yuvarladığım kurabiyeler ile bu hamurdan 140 adet minik kurabiye çıktı.İsterseniz bu kurabiyeleri ağzı kapalı bir kavanoz içinde uzun süre bayatlamadan saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket mahlepli kabartma tozu 
  • Yarım çay bardağı kavrulmuş susam 
  • 3,5 su bardağı un 
Üzerine:
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Susam tavada sürekli karıştırılarak yakmadan kavrulur, soğutulur.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına susam ve diğer malzemeler karıştırılıp, yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Fındık büyüklüğünde minik toplar yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Ağzı kapalı bir kapta uzun süre bayatlamadan saklanabilir.

24 Mayıs 2013 Cuma

TURP OTU SALATASI

Turp otu salatası tarifi
Turp otu salatası nasıl yapılır
Eşekturpu tarifi
Vruvez Tarifi 

     Turp otu; eşek turpu veya vruvez de denilen Ege'nin en çok bilinen ve en sevilen otlarından biridir.Her ne kadar salata desek de; ılık  ılık yemek olarak, soğuk meze olarak, kavurup yumurta kırarak yada karışık ot içinde değişik kullanımları olan bir ottur.Turp otunun kökleri çok fazla kum tuttuğundan hiç kum kalmadığına emin oluncaya kadar yıkayıp, biraz da sirkeli su da bekletmek gerekebilir.Eğer otunuz fazla ise suyun soğumaması için, kaynar suya bir kaç defa da atılarak pişirilmelidir.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram turp otu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Turp otlarının sert dalları, sararmış yaprakları temizlenir.
  • Uç kısmından üç dört parmak yapraklı kısmı kesilip, atılır.
  • Bol su ile bir kaç defa diplerinde hiç kum kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Kök kısımları bütün kalacak şekilde parçalamadan bıçakla artı şeklinde kesilir.
  • Diğer kısımları çatala gelecek büyüklükte irice parçalar halinde doğranır.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su içinde kök kısımları yumuşayana kadar haşlanır.
  • Ot miktarı fazlaysa her defasında yeni kaynar suya azar azar atılarak haşlanır.
  • Otların yeşil rengini koruması için soğuk suya batırılıp çıkartılarak süzgece alınır.
  • Suyu iyice süzülünce servis tabağına alınır.
  • Tuz ve zeytinyağı çırpılarak hazırlanan sos eklenir.
  • Renginin kararmaması yeşil rengini koruması için, servisten hemen önce limon suyu ve istenirse dövülmüş sarımsak eklenir.
  • Ilık olarak servis edilir.

22 Mayıs 2013 Çarşamba

GELİNCİK ŞERBETİ

Gelincik şerbeti tarifi
Gelincik şerbeti nasıl yapılır
     Eskiden mahalle aralarında ki gazoz imalathanelerini saymaz isek, gazlı içeceklere ulaşmak bu kadar kolay değildi, bu kadar çok çeşit de yoktu zaten.Sıcak yaz aylarında misafirlere ayranlar, limonatalar, şerbetler ikram edilirdi. Gelincik şerbeti de bu ikramlar arasındaydı.Göz alabildiğince kıpkırmızı tarlalardan topladığımız gelincikleri, annelerimiz şerbet yapar, misafir gelince buzlu buzlu ikram ederlerdi.Kışın gelincik bulunmayacağından bir kısmını da kış hazırlıkları kapsamında kaynatıp, şişelerlerdi. Şehirlerin içinde artık çok fazla gelinciğe rastlanmasa da, kırlara çıkınca veya şehirler arası yol kenarlarında hala gelinciklerin kırmızıya boyadığı tarlalar görüyorum.Bu gelincikleri de geçenlerde gittiğimiz Giritliler Şenliği'nden dönerken topladım ve annemin yaptığı gibi annemden kalan gardanlık ile servis ettim.
Malzemeler:  
  • 4-5 avuç gelincik yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu 
  • 4-5 su bardağı su  
  • Toz şeker


Yapılışı:
  • Gelincik çiçekleri toplanır.
  • Yaprakların siyah kısımları elle kopartılır.
  • Kalan yapraklar bol su ile zedelemeden yıkanır.
  • Kavanoza su, yapraklar, limon tuzu ve limon suyu konulup ağzı sıkıca kapatılır.
  • Güneş gören bir yerde, bir hafta bekletilip renginin çıkması sağlanır.
  • Rengi beyazlaşan gelincik yaprakları süzgeçten geçirilip, atılır.
  • Şeker eklenip, şeker oranı tercihinize göre ayarlanır.
  • Biraz daha soğuk su ve bol buz eklenerek servis edilir.

20 Mayıs 2013 Pazartesi

PEYNİRLİ SİMİT

Peynirli simit tarifi
Peynirli simit nasıl yapılır
     Geçen yaz Midilli gezisi sırasında bir pastahaneden aldığım simitin şeklini çok beğenmiştim. Tarifini bilmiyorum ama ben kullanılan malzemeleri tahmin etmeye çalışarak benzerini yaptım.Hamurda açılan kesiklerden peynirin akıp çıkmaması için yağlı bir peynir kullanmamak daha iyi olur diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam 
İç malzemesi:
  • 500 gram az yağlı beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 

Yapılışı:
  • Un geniş bir kaba elenir.
  • Unun ortası havuz gibi açılıp, yoğurt, zeytinyağı, yumurta, tuz ve kabartma tozu eklenip, yoğurulur.
  • Üstü örtülen hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Yağlı olmayan bir peynir çatal ile ezilir, maydanoz ve karabiberi eklenir.
  • Hamur sekiz bezeye ayrılıp, üstü örtülür.
  • Hamur bezeleri merdane ile unlanmış tezgah üzerinde eni 5-6 cm ,boyu 20-25 cm olacak şekilde açılır.
  • Açılan hamura bıçakla iki taraflı kesikler atılır.
  • Kesiklerin üstüne iç malzemesi boydan boya yayılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde çevrilip, yuvarlak simit şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Simitlerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, simitlerin üzeri kızarana kadar pişirilir.

15 Mayıs 2013 Çarşamba

CUNDA TAŞ KAHVE PASTASI

Taş Kahve Pastası
Şeker hamurlu doğum günü pastası nasıl yapılır
                                       
                                             Hava, martılar, ışıklı şehir
                                             Sarhoş ediyor beni yosun kokusu
                                             Hilesiz kucaklamak istiyorum
                                             Dünyayı, şehri ve seni
                                             Dünyayı güzellik kurtaracak
                                             Bir insanı sevmekle başlayacak her şey.

     Cunda adası  ve adada ki Taş Kahve eşimin en sevdiği mekanlardan.Taş Kahve'de oturmayı o kadar çok sever ki, sakızlı sade türk kahvesini içerken nerede ise zaman durur.Bu sene ki doğum günü pastasını çok sevdiği bu kahvenin önünde çekilmiş bir fotoğrafını kullanarak yapıp, zamanı bir an olsa da durdurmayı düşündüm.
     Dilerim; ömrün Taş Kahve kadar uzun olur, dostlarınla dolup taşar ve bu ömür içinde hep güzel anılar, dostlar biriktirirsin.Nice nice yıllara mutlulukla, sağlıkla ve hep birlikte...

      Taş kahve, gerçekten Cunda'nın en güzel, en özgün binalarından biri.Tarihi yüzyılı aşan bu bina adanın tarihine olduğu kadar çoğu zaman bizim de anılarımıza ortaklık eden bir mekan oldu.Bazen; ada çayı kokuları arasında, kahvenin ortasına kurulan sobanın etrafında Ayvalık tostu ile kahvaltımızı ettik.Bazen, hastalıklarla uğraşmaktan yorulup, deniz kenarında batan güneşe karşı buz gibi biralarından içip, dertlerimizi biraz olsun erteledik. Bazen, sakızlı kahvesini içerken kapı önünde tavla oynadık.Kırlangıçların kahvenin yüksek tavanı ile duvarı arasına yaptıkları yuvalara girip çıkmaları, aşağıda ki kalabalığa aldırış etmeden yavrularını beslemeleri ise kahvenin en sevdiğim yanlarından.Çocukluk yıllarımda dedemin evinin saçağında da her zaman yuva yapan kırlangıçlar olurdu, belki de taş kahvenin  kırlangıçları ile  onlar aynı ailedendirler kim bilir :)
   
     Her insanın anılarında değişik şehirler, değişik mekanlar yer alır, Taş Kahve ve Cunda'da bizim anılarımızda... Bu anılarımız arasında pastası da bulunsun diye düşünerek, pastasını da yapıp ekledim.

12 Mayıs 2013 Pazar

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN


     Tüm annelerin; içinde anne sevgisi taşıyanların,annesi melek gibi olanların ve annesi artık melek olanların anneler günü kutlu olsun.
                                   Ne cenneti merak ediyorum,ne de cehennemi;
                                   Çünkü ben annemi gülerken de gördüm,ağlarken de...
                                                                                                             Özdemir Asaf

7 Mayıs 2013 Salı

ÇİKOLATALI VİŞNELİ MOUSSE

Mousse tarifi
Çikolatalı mousse nasıl yapılır
Çikolatalı vişneli mousse tarifi
     Çikolatalı vişneli mousse, sunumu ve lezzeti ile gerçekten çok güzel bir tatlı.İçine dolgu olarak kendiniz mousse yapabileceğiniz gibi fazla zamanınız yoksa hazır moussede kullanabilirsiniz.Mousse içine muz, çilek, çikolata parçaları ekleyebilirsiniz ama ben bu tatlıya en çok vişne ve çikolatayı yakıştırıyorum. Çikolatalı kapları tek parça kırmadan, parçalamadan çıkarmak için, kalınca bir tabaka oluşturacak şekilde çikolata sürmek  ve bir gece buzdolabında sertleşmesi sağlandıktan sonra parmak hatta tırnak uçlarımızla silikon kalıplardan çikolatayı ayırmak gerekiyor.Altlık olarak kekten kestiğimiz yuvarlakların aralarından kalan, kullanılmayan kek parçalarını da naylon poşet içinde buzluğa koyarak daha sonra  içine krema, likör, çikolata parçaları ekleyerek truff benzeri tatlılar yapmak için kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı un 
  • 80 gramlık iki adet bitter çikolata 
  • 1 paket hazır Dr.Oetker çikolatalı mousse 
  • 2,5 çay bardağı soğuk süt
  • 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış vişne 
  • 1 çay bardağı damla çikolata

Yapılışı:

  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile toz şeker mikserle beyazlaşana kadar iyice çırpılır.
  • Un,kabartma tozu, kakao da eklenip karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülüp yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdan ile kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuyan kekten bardak veya silikon kalıpların çapında bir kalıp ile yuvarlak altlıklar çıkartılır.
  • Bitter çikolata benmari usulü eritilir.
  • Fırça yardımı ile küçük silikon kek kalıplarına tabaka oluşturacak şekilde çikolata sürülür.
  • Dip kısımlarına biraz daha fazla sürülerek, buzdolabında bir gece sertleşmeleri beklenir.
  • Bu arada mousse, soğuk süt ile önce düşük sonra hızlı devirde 5 dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Dondurulmuş vişnelerin süzgeçte suyu süzdürülür varsa çekirdekleri çıkartılır.
  • Damla çikolata parçaları ve vişneler mousse ile karıştırılarak buzdolabına konulur.
  • Çikolata sürülen kek kalıpları  dolaptan çıkartılır.
  • Sertleşmiş tabakayı kırmamaya çalışarak, parmak uçlarımızla çikolata silikon kalıptan ayrılır.
  • Silikon kalıptan ayrılan saksı şeklindeki çikolata kalıplarının içine vişneli, damla çikolatalı mousse üstten bir parmak kalıncaya kadar doldurulur.
  • Kekten kestiğimiz yuvarlak parçalar mousse üzerine kapak gibi kapatılır.
  • Kek alta gelecek şekilde ters çevrilip, servis tabağına alınır.
  • İstenirse etrafı ve üzeri süslenerek servis edilir.


6 Mayıs 2013 Pazartesi

KAĞIT BİR GEMİDİR DEVRİM


                                          ...Kağıt bir gemidir devrim
                                             bütün gemiler
                                             hurdaya çıksa da sonunda
                                             taşıdığı özgürlük şiiriyle
                                             batmadan yüzer nicedir
                                             dünya sularında
                                             Kimbilir kaç yunus görmüş
                                             kaç Deniz Gezmiş...
                                                                                 
                                                                                   Sunay AKIN

3 Mayıs 2013 Cuma

GÜL ŞERBETİ

Gül şerbeti tarifi
Gül şerbeti nasıl yapılır
Konsantre gül şerbeti tarifi
     Milli içeceğimizin ne olduğu konusunda değişik fikirlerin olduğu şu günlerde eğer nasıl yapıldığını bilseydim milli içkimizin tarifini vermek isterdim ama bende tarifi olmayınca yerine geleneksel içeceklerimizden birini gül şerbetini paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 6 - 7 adet pembe renkli kokulu gül yaprağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 litre su 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilir, zedelenmeden yıkanır.
  • Derin bir kabın içinde gül yaprakları toz şeker ve limon suyu ile ovularak iyice ezilir.
  • Üzeri streç film ile kapatılıp, buzdolabında bir gece renginin çıkması için bekletilir.
  • Bir çay bardağı kadar sıcak su eklenerek, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Şeker eriyince üzerine soğuk su eklenip, karıştırılır.
  • Şeker oranı kontrol edilir, istenirse biraz daha şeker eklenir.
  • Süzgeçten geçirilip, sürahiye alınır.
  • Bol buz, kavrulmuş badem veya çam fıstığı eklenerek servis edilir.
     Gül şerbetini uzun süre saklamak isterseniz bir kaç taşım kaynatıp, sıcakken kavanoza koyup ters çevirerek konsantre olarak saklayabilirsiniz.Elde edilen öze daha sonra biraz soğuk su ve buz ekleyerek istediğiniz zaman ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 - 7 adet pembe renkli kokulu gül yaprağı 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 litre su 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilip, atılır.
  • Yapraklar fazla zedelenmeden yıkanır, süzülür.
  • Yaprakların üzerine toz şeker eklenip, yapraklar iyice ezilir.
  • Üzeri streç film ile kapatılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Yapraklara su eklenip bir iki taşım kaynatılır.
  • Süzgece alınıp, yaprakları ayrılarak suyu tekrar ocağın üzerine konulur.
  • Koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Şerbet sıcakken kavanoza konulup, ters çevrilir.
  • Kullanmak istediğimizde üzerine soğuk su eklenir.

1 Mayıs 2013 Çarşamba

1 MAYIS İŞÇİNİN EMEKÇİNİN BAYRAMI KUTLU OLSUN

     Tarım işçileri, sanayi işçileri, yeryüzünün yüzlerce metre altında ölümle yüz yüze çalışan maden işçileri, temizlik işçileri, tekstil işçileri, tersane işçileri, çocuk yaşta çalışmak zorunda kalan çocuk işçiler, her seçim sonrası sürgün gezen belediye işçileri, adını bilmediğim, duymadığım iş kollarında çalışan ve zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri olmayanlara selam olsun. Dilerim; benim minicanlar kurabiyelerim gibi yüzünüz hep gülsün, aynı gökyüzü altında mutlu, sağlıklı, emeğinizin karşılığını alarak yaşayın.
1 Mayıs işçilerin, emekçilerin bayramı kutlu olsun.     
                                        Ve sevda
                                        ve zulüm
                                        ve hayat
                                        ve gökyüzü
                                        ve sahra
                                        ve mavi okyanus
                                        ve kederli nehir yollarının
                                        sürülmüş toprağın ve şehirlerin bahtı
                                        bir şafak vakti değişmiş olur,
                                        bir şafak vakti karanlığın kenarından
                                        Onlar ki, ağır ve nasırlı ellerini toprağa basıp
                                                                            doğruldukları zaman...
                                                                                     Nazım Hikmet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...