31 Aralık 2013 Salı

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN


                                  Her gün yeni bir gemi kalkar insanın umut limanından,
                                            fırtınaya inat,
                                                 dalgaya inat...
                                  Hayat yaşamaya,
                                            sevgi paylaşmaya değer...
                                  Umut pencereniz daima açık olsun
                                  Hayat size en güzel sevinçler getirsin.
                                  Yeni yılda,
                                  Yüzünüzde bir tebessüm
                                  Yüreğinizde sevgiler...

30 Aralık 2013 Pazartesi

U.P.K.Y.I.H GEZİ RUHU ŞEREFİNE

Kahve çekirdekli portakallı votka tarifi
Kahve çekirdekli portakallı votka nasıl yapılır
Yılbaşı içeceği tarifi
 
                                      Dostlar ki,
                                      bir kere bile selamlaşmadık,
                                            aynı ekmek,
                                                 aynı hürriyet,
                                       aynı hasret için ölebiliriz.

     Beste'nin Naneleri tarafından başlatılan üç yıldır artık geleneksel hale gelmiş olan, U.P.K.Y.I.H yani Uluslararası Portakallı Kahveli Yılbaşı İçeceği Hareketi'ne geçen yıl da katılmıştım ve dünyanın dört bir tarafından katılanlarla birlikte aynı gün ve saatlerde sağlığa ve barış içinde yaşanacak bir dünyaya kadeh kaldırmıştık. Kadehlerimizi barışa, sağlığa kaldırmıştık ama öyle bir yıl geçirdik ki; yaşadıklarımıza, fidan gibi gençlerimizi kaybettiğimize mi üzülelim yoksa her şeye rağmen hiç tahmin etmediğimiz insanların bile tepki verdiği, bir araya gelemez sanılan insanların bir araya geldiği bir direnişi aylarca yaşadığımıza, tarih yazılırken orada olduğumuza mı sevinelim bilemedik. Bu ülkede artık hiç bir şeye şaşırmam sanırken; karşılaştığımız gençlerin güzelliği, espri yetenekleri ve orantısız güce karşı kullandıkları orantısız zekaları ile dayanışma ve direnme güçleri beni çok şaşırttı.O güzel gençlerin sadece zekalarına ve dirençlerine şahit olsaydık, keşke acılarını görmeseydik, kayıplarına içimiz yanmasaydı.Ama;

                                        Her yara, kitap ayracı gibi durur hayatımızda,
                                        '' Nerede kalmıştık '' deriz, devam ederiz.

     En sevdiğim Gezi sloganlarından biri ile  kadehimi Gezi Ruhuna ve içinde Gezi Ruhu taşıyanlara kaldırıyorum.'' Sinirlenince çok güzel oluyorsun Türkiye'm '' , Şerefine, Barışa, Adalete, Huzura...


Malzemeler:
  • 70 cl  sade votka 
  • 2 adet küçük portakal 
  • 40 adet kahve çekirdeği 
  • 2 yemek kaşığı kahve çekirdeği 
  • 100 gram esmer şeker 
  • 100 gram toz şeker
Yapılışı:
  • Portakallar yıkanıp, kahve çekirdeklerinin geleceği yerlere bıçakla minik delikler açılır.
  • Deliklere kahve çekirdekleri sokularak yerleştirilir.
  • Kavanozun içine önce beyaz sonra esmer şeker konulur.
  • Kahve çekirdekli portakallar şekerlerin üzerine yerleştirilir.
  • Üzerini kapatacak kadar votka dökülür.
  • Bir gün bekletilip, şekerin erimesi için hafifçe çalkalanır.
  • İki yemek kaşığı kadar kahve çekirdeği eklenip, kavanozun ağzı kapatılır.
  • İki üç hafta karanlık ve serin bir yerde demlenmeye bırakılır.

29 Aralık 2013 Pazar

YENİ YIL KURABİYELERİ

Yeni yıl kurabiyesi tarifi
Puzzle kurabiye nasıl yapılır
Puzzle kurabiye tarifi
      Zaman ne kadar çabuk geçiyor, çocukluk yıllarımızda Uzay 1999 diye bir dizi vardı.Bu dizi çok uzak bir geleceği anlatıyor gibi gelirdi ve çok severek izlerdim.O günleri yaşadık geçti, o yılların çok sonrasındayız şimdilerde. Blog yazmaya başladığımda da ülkenin durumu çok karışıktı, biraz da sıkıldığım bu gündemden kaçmak için başlamıştım yazmaya...Yazdıklarımı düşününce geçen yıllarda ülke gündeminde olumlu bir değişiklik olmamış ama ben gene de umudumu korumaya, her yeni yıldan barış, huzur ve sağlık beklemeye devam etmişim.''Geçse de yolumuz bozkırlardan, denizlere çıkar sokaklar'' umudum; yeni yılda ülkemiz için de dilerim gerçekleşir.Hepimiz için adaletli, huzurlu, barış içinde, umutların yitirilmediği, anaların babaların ağlamadığı, ağlatılmadığı bir yıl olur umarım.2014 yılı hepimize mutluluk, huzur ve sağlıklı günler getirsin.

28 Aralık 2013 Cumartesi

MANGAL LEZZETLİ TAVUK VE BADEMLİ KAYISILI İÇ PİLAV

İç pilavlı tavuk tarifi
İç pilav nasıl yapılır
Mangal lezzetinde tavuk tarifi
Bademli, kayısılı,  iç pilavlı tavuk nasıl yapılır
     Fırında tavuk yaparken, çok pratik olduğundan ve sonrasında tepsi pek kirlenmediğinden eskiden beri fırın poşetlerinden kullanırdım.Tavuğu baharatlar hazırlar, ondan sonra poşete koyardım.Bir kaç yıldır, içinde hazır baharat poşeti de bulunan Knorr fırında tavuk çeşnisi paketlerinden alıp kullanıyorum.Siz de tercih ettiğiniz tavuk çeşnisi alıp, değişik lezzetlerde tavuk yapabilirsiniz.Yeni yıl sofranızda; bademli, kayısılı, kuş üzümlü iç pilav pişirip, mangal lezzetinde ki tavuk bagetlerinizi de üzerine koyarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram tavuk bageti
  • 1 adet Knorr fırında tavuk çeşnisi (mangal lezzeti)
Yapılışı:
  • Fırın önceden 200 derece ısıtılır.
  • Fırın torbasının içine yıkanmış, kağıt havlu ile kurulanmış tavuk bagetleri konulur.
  • Paketin içinden çıkan mangal lezzetli tavuk çeşnisi torbanın içinde ki bagetlerin üzerine dökülüp, sallanarak bagetlerin her yerinin çeşni ile kaplanması sağlanır.
  • Tavuk bagetler torbanın içine tek sıra yerleştirilip, klips ile torbanın ağzı bağlanır.
  • Fırın torbası tepsiye yerleştirilip, buharın çıkabilmesi için kürdanla torbada 4-5 delik açılır.
  • Tepsi önceden ısıtılmış 200 derece fırının orta rafına konulur.
  • Tavuklar iyice kızarana kadar 45-55 dakika pişirilir.
  • Kızaran tavuklar torbadan çıkartılıp, üzerine torbada kalan sos dökülür.
  • Pilavla birlikte sıcak servis edilir.
BADEMLİ KAYISILI İÇ PİLAV

Malzemeler: 

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 3 su bardağı su veya tavuk suyu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı kuru kayısı 
  • 1 çay bardağı badem 
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru kayısılar ve kuş üzümleri sıcak su içinde bekletilir.
  • Kayısılar minik minik doğranır.
  • Bademler bir kaç dakika kaynatılarak kabuğu çıkartılıp, ağartılır ve teflon tavada yağsız olarak kavrulur.
  • Pirinç yıkanıp, süzülür.
  • Soğanlar ince ince doğranır.
  • Pilav tenceresinde zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Soğanlar pembeleşince pirinç eklenip, şeffaflaşana kadar kavrulur.
  • Kavrulmuş bademler, küp küp kesilmiş kayısılar, kuş üzümleri ve baharatlardan sonra suyu da eklenerek, 15 dakika suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Kağıt havlu serilerek demlenmeye bırakılır.
  • 10 dakika sonra bir kez karıştırılıp, servis edilir.

23 Aralık 2013 Pazartesi

DOMATESLİ PEYNİRLİ SİMİT

Simit tarifi
Peynirli domatesli simit nasıl yapılır
Mayalı simit tarifi
Instant mayalı tarifler
     Görünüşü kadar lezzeti ile de sofralarınızda yer alacağına inandığım bu tarifi, hafifçe unladığım tezgah üzerinde hamuru açarak şekil verdim.Sonrasında şeklini bozmadan kağıt üzerine almak biraz zor oldu, onun için siz bütün bu işlemleri kağıt üzerinde yaparsanız, fırınlamanız daha kolay olur diye düşünüyorum.İç malzemesi olarak, bu mevsimde henüz lezzetli domates bulmak zor olduğundan dörde böldüğüm kiraz domateslerden ve yağının eriyip akmaması için de yağsız bir peynir kullandım.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker ınstant maya 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçine:
  • 3 - 4 adet kiraz domates 
  • 100 - 150 gram yağsız beyaz peynir 
  • Bir kaç dal dereotu ve taze nane yaprakları 
Yapılışı:
  • Unun içine instant maya, şekerli ılık süt, zeytinyağı ve tuz eklenip yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur yuvarlanıp, mutfak havlusu ile örtülüp yarım saat mayalandırılır.
  • Hamur yağlı kağıt üzerinde merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Hamurdan önce dört adet dikdörtgen parça kesilir.
  • Her parça da köşeden köşeye kesilerek sekiz üçgen parça kesilir.
  • Üçgen parçalar ortada birbirinin üzerine getirilip, ortası boş kalacak şekilde yerleştirilir.
  • Üçgen hamurların birleştiği yere küp küp kesilen beyaz peynirler, dörde bölünmüş kiraz domatesler ve taze nane yaprakları ile kıyılmış dereotu yerleştirilir.
  • Her üçgen parça ucundan kaldırılıp, iç malzemesinin üzerinden geçirilip boşluğun iç kısmına açılmaması için hafifçe bastırılır.
  • Üçgenlerin sonuncusunun ucu boşluğun alt kısmına sokulur.
  • Hamurun üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Mayalanması için tepside yarım saat daha bekletilir.
  • Kağıt ile birlikte kaldırılarak fırına konulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 - 40 dakika kadar pişirilir.

20 Aralık 2013 Cuma

HER ÇOCUĞA BİR OYUNCAK ETKİNLİĞİ

Polar kumaştan çocuk oyuncakları nasıl yapılır
Çoraptan at  nasıl yapılır
     Geçen sene ''Sevgi ağacına bir Yaprak da Sen Olur musun'' etkinliğine katıldığım Begonya 35 bloğunun sahibi Leyla'dan, bu yıl da ''Her Çocuğa Bir Oyuncak Etkinliği'' daveti gelince, tüm yoğunluğuma rağmen bir kaç oyuncakla da olsa bu etkinliğine katılmak istedim.Bu etkinliğin özelliği, hastahanelerde uzun zaman tedavi gören çocuklara el emeğimiz ile kendi yaptığımız oyuncakları yılbaşı öncesi ulaştırmak ve onları biraz da olsa mutlu etmekti.Yaptığım oyuncaklar içinde en çok beğendiğim, eskiden özellikle erkek çocuklarının ağaç dallarından yapıp üzerine bindikleri hayali atlar oldu.Çocukluğumda benim de çok bindiğim bu hayali atları benim gibi seven kız çocukları da olabilir düşüncesi ile kız ve erkek çocuklar için bir çift at yaptım.Atlar için, büyük boy erkek çorabının içini silikon ile doldurup, içine soktuğum bir metrelik bir sopayı yapıştırarak sabitledim, yelelerini ve kulaklarını ince keçeden, göz ve burun deliklerini ise düğmelerden yaptım.
  Kullandığımız telefonlar artık çevirmeli olmasa da, çocuklar eski usul çevirmeli telefonları da tanısınlar, telefonla vakit geçirip sevdiklerini arayabilsinler diye düşünerek polar kumaştan ahizesi kaldırılabilen bir de telefon yaptım.
     Hastahanelerde genellikle çocukların ayaklarını ısıtmak için kullanılan termaforlardan alıp, termafora civciv şeklinde kılıf diktim.
   Etkinliğe katılan pek çok arkadaşımızın yaptığı gibi çocukların kullanması için, iki adet de yastık diktim.Çocukların beğeneceğini umduğum bu yastıklardan birini salyangoz, diğerini ise kedi şeklinde yaptım.
     İzmirli Yemek Blogları Buluşması çalışmalarının ardından, bir de önceden planlanmış yolculuk tarihim denk gelince, istediğim kadar oyuncak yapamadım ama neyse ki etkinliğe katılan arkadaşlarımızın yaptığı oyuncaklarla epeyce fazla sayıda oyuncak oldu sanıyorum.Siz de bu etkinliğe katılmak isterseniz, halen geç kalmış sayılmazsınız, hastanelerde tedavi gören, morale ihtiyacı olan çocuklarımıza birer tane de olsa kendi el emeğiniz ile hazırlayacağınız bir oyuncak yapıp, 25 Aralık tarihine kadar Leyla'ya ulaştırabilirsiniz.
 

18 Aralık 2013 Çarşamba

RAN GROUP KONAK PİER ETKİNLİĞİ

     Konak Pier'de Ran Group bünyesinde ki deniz manzaralı,tarihi dokulu birbirinden güzel mekanların tanıtımı ve bu mekanlarda ki lezzetlerin tadımı için 7 Aralık Cumartesi günü davet edildik.İlk durağımız Mandolin Cafe'de,Ran Group sosyal medya yöneticisi Umut Candan tarafından karşılandık.
     Sıcak içecekler ve sıcak bir sohbetle başlayan etkinlik,İzmir'e birbirinden değerli sanatçıların eserlerini getiren Nar Artiz Gallery ile devam etti.Son günlerde ki yoğunluk nedeni ile vakit ayıramadığım ve bittiğini sandığım ''Ara Güler İle Bir Ömür''fotoğraf sergisinin son gününe yetişmek beni ayrıca sevindirdi.

     Nar Artiz Gallery'i gezdikten sonra;her zevke hitap eden yaratıcı,özgün koleksiyonların,kaliteli ayakkabı, çanta ve aksesuarların yer aldığı İzmir'li bir marka olan Ranello'yu gezdik.
     Davet edildiğimiz mekanlardan,Konak Pier'in 150 yıllık tarihi dokusuna uygun % 100 Restoran Cafe&More'da ise dünya mutfağından lezzetler denedik.Otantik,country tarzda döşenmiş büyük bir salon ve isteyen herkesin ayrı bölümlerde oturmasına olanak sağlayan ev rahatlığında localardan oluşan,eşsiz deniz manzaralı bu mekanın görüntüsü ve dekorasyonu kadar sundukları lezzetler de çok özeldi.
       Şef'lerin açıklamalarına göre,katkısız ve kaliteli markaların ürünlerini kullanarak yaptıkları yemeklerin yanında ki  ekmeklerini bile kendileri hazırlıyorlar.Ara sıcak olarak, İtalyan mutfağından; Carpaccio Trio Pesce, Mini Caprese,Yılan Balığı Füme,Uzak doğu mutfağından;Sushi,Special Avacado Roll, California Roll ve Dragon Unagi Sushi ,Risotti Porcini ve % 100 Ravioli lezzetleri,Karidesli Noodle,% 100 Bonfileli Peynir Fondü  ve Cafe de Paris Soslu Et gibi lezzetleri denedikten sonra diğer tadım için mekandan ayrıldık.
     İkinci tadım mekanımız,kaliteli ve lezzetli et yemek isteyenlerin vazgeçemeyeceğini söyledikleri Dükkan Steakhouse'dı. Etleri 24 ile 90 gün arasında vakumlama sistemi ile dinlendirdikten sonra kullanan,et severler için sucuk,sosis gibi şarküteri ürünlerinin de bulunduğu Dükkan Steakhouse'da ben et yemediğimden bu tadıma katılmadım ama bu arada ikram edilen kırmızı şarap ile arkadaşlarıma eşlik ettim.
     Üçüncü tadım mekanımız ise benim tercihlerime en çok uyan Konak Pier'in rıhtımı üzerine kurulmuş olan Adabeyi'ydi. Şef Ahmet Ergül'ün bizler için hazırladığı enginar fırın,şakşuka,cibes,turp otu,kuru börülce,antep ezme, ahtapot,köz biber,köz patlıcan,kabak şayan,kaya koruğu,şevketi bostan,pancar ve patlıcan ezme gibi çoğu Ege mutfağına özgü çok sayıda meze ve torik lakerda,uskumru dolması gibi Adabeyi'nin spesiyal lezzetlerin yer aldığı sofra tadımlık değil,tadına doyulmaz güzellikte ve zenginlikteydi  :)
     Ben ertesi gün çok erken saatte yolculuğa çıkacağımdan,yanında damla sakızlı su ile birlikte ikram edilen Türk kahvesi ikramından hemen önce mekandan ayrıldım.
     İzmir körfezinin eşsiz manzarasında kapalı ve açık alanları ile adeta rıhtımda,denizin içinde ki bu mekanlara günün her saatinde;kahvaltı da,öğlen ve akşam yemeklerin de hatta alışveriş arasında bir kahve içip dinlenmek için bile uğranabilir.Her damak tadına uygun menüleri  ile İzmir'de büyük bir açığı kapatan bu mekanlara bizi davet eden;Ran Group ailesine,sosyal medya yöneticisi Umut Candan'a,grup danışmanı Bahar Güngör Torcu'ya,% 100 Restoran Cafe & More İşletme Müdürü Aytül Öküzcüoğlu'na,müdür yardımcısı Mecit Demirçekiç'e,Dükkan Steakhouse işletme müdürü Timur Mavibulut'a,Mandolin Cafe işletme müdürü Erhan Türkmen'e,Adabeyi işletme müdürü İnci Karakaş'a,Ranello ve Nar Artiz Galeri'ye,Şefler Fatih Taşkesen,Ahmet Ergül ve Sirisang Studiet'e ve ekibine çok teşekkürler.

Mandolin Cafe Facebook adresi: http://www.facebook.com/mandolincafeizgara
%100 Rest. Cafe & More Facebook adresi: http://www.facebook.com/yuzdeyuzcafe
Dükkan Steakhouse Facebook adresi: http://www.facebook.com/dukkansteakhouse
Ranello Facebook adresi: http://www.facebook.com/ranello
Nar Artiz Galeri Facebook adresi: http://www.facebook.com/narartiz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...