27 Ocak 2014 Pazartesi

EŞEK HELVASI SALATASI

Eşek helvası salatası tarifi
Çoban düdüğü otu salatası tarifi
Türkmen düdüğü otu salatası tarifi
          Ege bölgesinde, kış aylarında kendiliğinden yetişen yabani otlardan eşek helvasını da diğer otlar gibi köklerinde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkayıp, bol kaynar su içinde parçalamadan haşlayarak, üzerine limonlu, zeytinyağlı bir sos ile ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram eşek helvası ( çoban düdüğü ) otu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Otların sararmış yaprakları ve sert kısımları ayrılır.
  • Bol su içinde bir kaç defa iyice yıkanır.
  • İnce taze dalları ve yaprakları irice doğranır.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su içinde haşlanır.
  • Otlar parçalanmadan süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
  • İyice süzülen otlar servis tabağına alınır. 
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuz eklenir.
  • Bekletmeden ılık servis edilir.

11 yorum:

  1. ben adını eşek turpu diye biliyordum:))) nefis bir tat ellerine sağlık .
    Canım kaynarken sararmaması için özel bir püfü varmı ?(başında bekliyorum desem yeridir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice'ciğim,eşek turpu denilen bir ot daha var, eski paylaşımlarımda turp otu salatası diye paylaşmıştım ama bu ot daha farklı.Eminim senin de yaptığın şeylerdir,püf noktası denir mi bilmiyorum ama tencerenin kapağını kapatmıyorum,kaynar suya parça parça atıyorum,haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirip süzüyorum ve yemeden az önce haşlıyorum sosunu döküp ılıkken bekletmeden servis ediyorum.

      Sil
  2. Ben bu otları yol kenarında görürüm dikenli dikenli ama yendiklerini bilmezdim Nergisçim,olmaz mı olur tabii. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serap'cığım,ben de bunun gibi yediğimiz pek çok ota rastlıyorum ama genellikle pazardan köylü kadınlardan alıyorum onların topladıkları hem daha temiz yerlerdendir hem de onlar kazansın diye.Otun tadını eskilerde beğenmiş olmalı ki,böyle bir isim uygun görmüşler :)

      Sil
  3. merhaba
    bu ot benim bahcemde de cıkar ama ben söker atardım,bende denemek ıstiyorum,ellerinize saglık,bizede beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikle kırlık alanlardan toplayıp satıyorlar ama bahçenizde çıkan bu ot değilse bile eminim o da yenilebilecek bir ottur :) Sevgilerimle.

      Sil
  4. Hanımlar resimdeki ot eşek turbu değil.Bu ot ege bölgesinde akkız,şevketi bostan ve zerdali dikeni gibi isimlerle bilinir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size hanımlar diye mi hitap etsem acaba,isminizi yazmamışsınız da :) Bu otu Ege bölgesinden :) İzmir Bademler köyünde ki ot toplayan köylülerden aldım.Benim bildiğim eşek otu da böyle dikenli değil ama onlar bu ota eşek helvası,türkmen düdüğü,çoban düdüğü ve sütlük diyorlarmış.Kendi bildiğim eşek helvası otunu bulunca onu da paylaşacağım ama kesinlikle bildiğim bir şey varsa o da bu ot şevketi bostan değil,neden bu kadar emin olduğuma gelince hem kökleri o kadar sert değildi hem de şevketi bostan en ucuz olduğunda kilosu 10-12 lirayken ben bu otu sadece 1 liraya aldım.Şevketi bostanı eğer kendiniz kazıp çıkartmadıysanız, temizlenmiş kök halinde satılıyor yani karıştırılacak bir durumu yok.

      Sil
    2. En alta eklediğim ot bu sene de pazarda eşek helvası ve çoban düdüğü diye satılıyordu.Önceki fotoğrafta ki eşek helvası otu biraz daha sert dikenliydi ama bunun uç kısımları daha yumuşak ve gördüğünüz gibi iki ot arasında çok bariz bir fark yok yani ikisi de eşek helvası, çoban düdüğü, türkmen düdüğü diye bilinen ve satılan otlar.

      Sil
  5. Biz izmirli'ler bu otun temizlenmis kökleri ile bu otun genç yapraklari fazla olmamak şartı ile şevketi bostan deriz kuzu eti ile pişer pahalidir! çıkarılması ve temizlenmesi çok zahmetli olduğu için. Sizin ot bo otun kart ve tazesinin bir arada oldugu zahmet istemeyen ot kismi başka ad ile anilmasi da normal. Ellerinize saglik hemserim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nuket hanımcığım ama bu şevket-i bostan değil, diğer yorumlarda da yazdığım gibi bu otu ben bilmesem de herhalde satanlar biliyordur diye düşünüyorum.Çünkü şevket-i bostan en ucuz satıldığında bile 8-10 liranın altına düşmezken ben bu otu pazardan 1 liraya alıyorum :) Ayrıca şevket-i bostanda ki gibi altında sert beyaz kökleri de bulunmuyor.Gördünüz mü bilmiyorum ama blogumda şevket-i bostan tarifi de var ama biz et yemediğimiz için salata şeklinde veya yemeğini yapıyorum.http://nergismevsimi.blogspot.com.tr/2013/01/sevket-i-bostan-salatasi.html

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...