18 Şubat 2014 Salı

ÇİKOLATALI PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

Portakal kabuğu şekerlemesi tarifi
Çikolatalı portakal kabuğu şekerlemesi nasıl yapılır
Çikolatalı portakal kabuğu şekerlemesi tarifi
     Bazı portakalların kabuğu gözüme o kadar pürüzsüz ve güzel görünüyor ki, atmaya kıyamıyorum.Hatta bazen evde portakal olmasına rağmen, sadece kabuğunu beğenip aldığım portakallar bile oluyor :) Kalın kabuklu Yafa cinsi portakalların kabuğunu soyduktan sonra; içteki beyaz kısmını biraz keserek, acı suyu çıkana kadar bir kaç defa haşlıyorum ve bu kabuklardan bazen portakal kabuğu reçeli, bazen portakal kabuğu şekerlemesi, bazen de keklerde ve kurabiyelerde kullanılmaya hazır halde bekleyen portakal limon kabuğu şekerlemesi yapıyorum.Portakal mevsimi geçmeden; özellikle kahve yanında ikram edilebilecek ister çikolatalı, isterseniz sade haliyle hafif acımsı, portakal kabuğu şekerlemeleri yapmak isterseniz ,
Malzemeler:
  • 5 adet kalın kabuklu portakal 
  • 2,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 paket (80gram ) bitter çikolata 

Yapılışı:
  • Portakal kabukları iyice yıkanıp, çok derin olmayacak şekilde beyaz kısımları kesilir.
  • İnce uzun şeritler halinde kesilen kabuklar, bir gece önceden suyun içinde bekletilir.
  • Süzülüp tencereye alınan kabuklar, üzerini geçecek kadar su ile bir taşım kaynatılır.
  • Acısının çıkması için, bir kaç defa suyu değiştirilerek birer taşım kaynatılır.
  • Suyu süzülüp tencereye alınan portakal kabuklarına su ve toz şeker eklenir.
  • Şeker eriyip şurup kıvamına gelince, kabuklar şeffaflaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Şuruptan alınıp, tel ızgara üzerine çıkartılır.
  • Yağlı kağıt üzerine toz şeker dökülüp, portakal kabukları teker teker şekere bulanır.
  • Portakal kabuklarının kurumaları beklenip, kuruduktan sonra kavanozda saklanır.
     Çikolatalı portakal kabuğu şekerlemesi yapmak isterseniz; benmari usulü erittiğiniz bitter çikolataya portakal kabuğu şekerlemelerini yarıya kadar birer birer batırarak, yağlı kağıt üzerine dizip, çikolata donduktan sonra servis edebilirsiniz.


14 yorum:

  1. herzaman portakal ve çikolata uyumuna bayılırım linize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız birbirini dengeleyen,yakışan uyumlu bir lezzet,teşekkürler.

      Sil
  2. Nergis'cim, kahvenin yanında çok seviyorum.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de kahvenin yanına en güzel eşlikçilerden,hafif acımsı iç bayıltmayan bir tatlı.Teşekkürler Ihlamurcum.

      Sil
  3. Reçelini yapıyordum ama bunu da denerim :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende reçelini,şekerlemesini yapıyorum hem güzel bir lezzet,hem de kabuklar işe yaramış oluyor :) Şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  4. Nergis hanımcım ben de sizin gibiportakal ve limon kabuklarına dayanamayanlardanım... Hatta bazı zamanlarda portakal kabuklarını güneşte kuruttuktan sonra rondoda ufalayıp keke, çaya, pastaya aroma niyetine kullanmak için kavanozlarda saklıyorum. Sitenizi dün Kuzu Butik Aysel'ciğim tavsiye etti ve bayıldım. Hem merhaba demek hem de beğenimi sunmak istedim...

    Manavgat'tan kocaman sevgiler
    Evren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Evren.Ben de keklere koymak için şekerlemesini yapıyorum.Her yerini değerlendirmek lazım,çok güzel koku veriyor gerçekten.
      Aysel'ciğime de çok teşekkürler,sevgiler.Araya mesafeler girse de, gözden uzak olsak da gönlünden uzaklaşmamışız demek ki :)

      Sil
  5. Portakal kabuğu kuruyuncaya kadar beklenir derken tamamen kuruması mı gerekiyor? İstanbul'da biraz zor acaba radyatör üstünde falan olur mu? O kadar güzel görünüyorlar ki bir portakal ve çikolata delisi olarak mutlaka yapmam gerektiğini düşündüm bir an. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süre saklamayı düşünüyorsanız, tamamen kuruması gerekiyor İlhan bey.Ben oda sıcaklığında bir kaç gün içinde kurutmuştum ama siz isterseniz fırında kurutmayı deneyin.Şurup içinden çıkardıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yayıp, soğuttuğunuz kabukları 100 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika kadar fırınlarsanız önce yumuşak olsa da sonra sertleştiğinde ister o haliyle, ister şekere bulayarak, isterseniz çikolataya batırarak, kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz.Gerçi biz de o kadar uzun süre durmuyor :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  6. Tek kelime ile muhteşem.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Sade kahve yanında çok güzel bir lezzet olur, ellerine sağlık Nergiscim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle portakal çikolata uyumunu sevenler için Tülay'cığım :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...