20 Şubat 2014 Perşembe

KİNOALI (QUINOA) KISIR

Kinoalı ( Quınoa ) kısır tarifi
Kinoalı ( Quınoa ) kısır nasıl yapılır
Cevizli kinoalı salatası tarifi
Kinoalı tarifler

     Yüzyıllar önce İnka uygarlığı tarafından tüketilen kinoa; uzaya gönderilen astronotların başlıca besin kaynağı olacak kadar kalsiyum, demir, magnezyum ve vitaminler açısından zenginmiş, hatta ete yakın proteini, süte yakın kalsiyumu içinde barındıran ve hayvansal olmayan tek gıdaymış...Besin değerleri bu kadar yüksek olunca vegan beslenmeyi tercih edenler için de olmazsa olmaz tahıllardan biri  olan kinoayı ilk defa geçen sene oğlumun yurt dışından gelen vegan arkadaşları getirmişti. Kinoayı eskiden sadece yurt dışından gelenler getiriyordu ama şimdilerde organik ürünler satan dükkanlarda yada büyük marketlerde de bulunabiliyormuş. Kolesterol içermeyen, kanser önleyici, çölyak hastalarının güvenle kullanabileceği, yaşlanmayı geciktiren, cildi yenileyen ve günlük kalsiyum ve demir ihtiyacını karşılayan bu tahılı; veganlar ve sporcular dışında kullananlar sanıyorum gün geçtikçe artacaktır. Bulgur ve pirinç kullanarak yaptığımız her tarife uyum sağlayan bu tahıl ile ben henüz denemesem de pilav, dolma, kurabiye hatta puding yapılıyormuş. Ben geçen sene kinoalı maydanoz salatası yapmıştım, bu defa da bir su bardağı kinoaya ceviz ve kısıra koyduğumuz malzemeleri ekleyerek kısır yaptım.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı kinoa 
  • 1,5 su bardağı soğuk su 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 adet salatalık 
  • 2 adet sivri biber 
  • 2 adet domates veya kışlık şişe domatesi
  • 1 çay bardağı kırılmış ceviz 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet taze nane 
  • 2 adet taze soğan 
  • 3-4 adet kornişon turşu 
  • 3-4 adet marul yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kinoa süzgeç içine konulup, su dolu bir kasenin içine oturtulur.
  • İki saat bekletilip sonrasında bolca su ile yıkanıp, süzülür.
  • Tencereye konulup, üzerine 1,5 su bardağı soğuk su eklenir.
  • Tencerede kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra zeytinyağı ve baharatları eklenir.
  • Diğer malzemeler de ince ince kıyılıp, karıştırılır.
  • Turşu ve marul yaprakları ile servis edilir.

4 yorum:

  1. bulursam alacağım bende bakınıyorum buna benzer birşey daha vardı şimdi adını unuttum genelde içerisine katılanların lezzetini alıyormuş.
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kinoanın da belirgin bir tadı yok Hatice'ciğim,acaba bahsettiğin bu mudur pirinç ve bulgur kullanılan her şeye kullanılabiliyormuş.Sevgiler.

      Sil
  2. hiç görmemiştim ya da dikkat etmedim. ama denemek isterim. umarım bulabilirim. Tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize de oğlumun arkadaşları yurt dışından getirdi ama artık Migroslarda ve organik ürün satılan yerlerde bulunuyormuş.O kadar faydalı ve besin değerleri yüksek ki bulup arada yapmak lazım bence de .Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...