14 Nisan 2014 Pazartesi

GELİNCİK REÇELİ

Gelincik reçeli tarifi
Gelincik çiçeğinden nasıl reçel yapılır
Gelincik reçeli nasıl yapılır
     Anadolu'nun pek çok yerinde ilkbaharın gelmesi ile her yeri kırmızıya boyayan gelinciklerin sadece görüntüsünün güzelliği ile yetinilir ve o kıpkırmızı narin çiçekler geçer, gider.Ege bölgesinde ise, çiçekleri henüz çıkmadan yeşil taze yapraklarından gelincik otu böreği, gelincik otu kavurması, çiçekleri çıkınca da o kıpkırmızı taç yapraklarından gelincik şerbeti, güllü gelincik şurubu, likörü ve reçeli yapılır.Bu hafta sonu Urla'da kıpkırmızı gelincik tarlalarını, mis gibi kokan portakal çiçeklerini, karabaşotlarını görünce dayanamadım ve eve bir kaç torba çiçek ile döndüm.Sadece ben bu durumda olduğumu sanırken yolda rastladığım herkesin elinde torbalar dolusu otlar, çiçekler görünce anladım ki yalnız değilim :) Gelincikler nerede ise avuç içi büyüklüğünde olunca, Gülcan ve Tülay'da ayıklamama yardım edince temizlenmiş gelinciklerimden geldiğim gibi reçel yaptım.Kalan yaprakları da gelincik şerbeti yapmak için, kavanoza koyup limon tuzu ve limon suyu ekleyerek bir hafta sonra açmak üzere güneşe koydum.
Malzemeler:
  • 200 gram gelincik çiçeği
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Yapılışı:
  • Gelinciklerin kırmızı taç yaprakları kopartılır.
  • Tohumları ve yaprakta ki siyah kısımları çıkartılıp, atılır.
  • Bol su ile zedelemeden yıkanıp, süzdürülür.
  • Derin bir tencerede toz şeker ve su koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Koyulaşınca gelincik yaprakları eklenip, beş dakika daha kaynatılır.
  • Reçel kıvamına gelince limon suyu eklenir.
  • Birkaç taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

24 yorum:

  1. Merhaba Nergis hanım,
    Biraz önce facebook da görünce hemen koştum sayfanıza. Bu renk bile bu reçelin yapılması için yeterli bir nedendir. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
    Tabii İstanbulda böylesi güzel ve bol gelincik bulmak imkansız. Ben de sahip olduğumuz başka bir çiçekle(morsalkım) yapmayı planlıyorum. Narin yapraklı bir çiçek olduğu için benzer ölçülerle yapayım diye düşündüm fakat kullandığınız şeker miktarı bana çok fazla geldi. Tadı ve şeker yoğunluğu konusunda bana bilgi verirseniz sevinirim.

    Not. Ben çelenk şeklindeki poğaçanıza da bir yorum yapmıştım ama sanıyorum gönderememişim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :) Çiçek reçellerinde meyve gibi dolgu maddesi olmayınca kıvamı tutsun diye bire bir ölçüde yaptım ama damak zevki tabii siz şekeri biraz azaltabilirsiniz.Büyük şehirlerde gelincik bulmak gerçekten zor ,ya köpeklerin gezdiği alanlarda yada refüjlerde egzoz altında onları da kullanamıyoruz.Belki ara sıra şehirden biraz uzaklaşmakta fayda var :) Mor salkım çiçeğinden ben de reçel yaptım ama arka arkaya olmasın diye henüz yayınlamadım.Onda da bire bir şeker ve su kullandım.Beni yorumsuz bırakmıyorsunuz teşekkür ederim,siz yorum göndermişsiniz ama ben ancak bu gün okuyabildim.Sevgilerimle.

      Sil
    2. Memduha Barut10 Mart 2018 23:54

      Guzel ,zevkli çalışmalar.Sizlere başarılar diliyorum.Benim de sevdiğim bir alan.GELİNCİKler çok sevdiğim bir çiçek.Örtülerimde,panolarında...Şimdi de masamda tabağımda olacak inşallah..Çok teşekkür ediyorum.Yalnız reçelinin aroması var mı? Çok merak ediyorum.Tekrar teşekkürler.Başarılar diliyorum.

      Sil
    3. Gelinciğin görüntüsü bile mutluluk verici değil mi, hele de kırları kıpkırmızıya boyadığında :) Reçelinin aromasından çok kokusunu algıladım ben, gelincik şerbeti gibi, yalnız biraz oyalayıcı olsa da dipteki siyah kısımları mutlaka kesip attıktan sonra sadece kırmızı kısımlarından yapın yoksa tadı değişiyor ve sert oluyormuş :) Size de çalışmalarınızda başarılar dilerim.Sevgilerimle.

      Sil
  2. Hiç duymamıştım. Bizim bahçede de var epey gelincik denesem mi ki....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel gelincikler ayağınıza kadar gelmiş :) Birazından reçel,birazından da şerbet yapın,eminim birini beğeneceksiniz.Sevgilerimle.

      Sil
  3. Sizden daha neler öğreneceğim ben. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim hepimiz birbirimizden bir şeyler öğreniyoruz.Önemli olan bu tarifler zamanla kaybolmasın,dediğim gibi Anadolu'da pek kullanılmıyor gelincik çiçeği.Sevgilerimle,teşekkürler.

      Sil
  4. keşke buralardada tarlalar kalmış olsaydıda bende yapsaydım.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredesiniz bilmiyorum ama Anadolu'nun hemen her yerinde gelincik vardır,belki biraz şehirden uzaklaşmak gerekir.Sevgiler,teşekkürler.

      Sil
  5. Renkler harika gelincik reçeli çok şaşırdım hiç duymamıştım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rengi çok hoş gerçekten,duymadığımız daha neler var kim bilir öyle zengin bir mutfak kültürümüz var ki :) Sevgiler.

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Gelincik çiçeği tadında :)

      Sil
    2. Bayıldım renkler yap diyor herzamanki gibi ruh katarak yapıldığı belli emekleriniz hep var olsun
      Morsalkım su ağaçlardan sarkan Aslan ağzı gibi olanlarmı Nergiz hanım
      Aytop

      Sil
    3. Ankara'da da gelincik çoktur,özellikle Alacaatlı tarafında bence sadece rengi için bile denenebilir.Mor salkım çalı grubu bir bitki, gerçi yerini severse ağaç kadar da oluyor ama :) Mutlaka görmüşsünüzdür .Sevgilerimle.

      Sil
  7. sabah kahvaltımızda reçel soframızdan eksik olmaz,değişik versiyonu elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Sizin yaptığınız nasıl acaba,onu da denemek isterim :)

      Sil
  8. Evlerimizde yağ tenekelerinde kokulu zambaklar, keskin kokulu karanfiller, sabahları baygın baygın kokusu mahalleyi saran hanımelleri, bolluktan yere düşenlerine tenezzül etmediğimiz yaseminler vardı. Gül yapraklarından yapılan şerbetlere de renk versin diye gelincik koyardı annelerimiz.Ne çok koku var çocukluğumuzdan aklımızda kalan ve ne mutlu sayende hâlâ duyabiliyoruz onları. ...ellerin dert görmesin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek'ciğim çok teşekkür ediyorum.Hayatımız artık 80 ler, 90 lar dizisi kıvamında :) Sanki çocukluğumuz kokularda saklı ,ne çok şey hatırlıyoruz geçmişten,yaş aldıkça geçmiş daha çok canlanıyor gözümüzde ama keşke o yıllarda daha çok ilgilenseydik daha çok şey öğrenebilseydik annelerimizden :(

      Sil
  9. bugun gelincik topladim. gramajini bilmiyorum gozkarari receli su an yapiyorum umarim iyi olur. simdiye kadar gelincikleri kuvetin icine koyup banyo keyfi yapiyordum bir de recelini deneyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sonuç sizi memnun etmiştir :) Size de afiyet olsun.

      Sil
  10. Merhaba,
    Denedim hemde birebir tqrife gore sadece 1 kg gelincik yaprağı ekledim. Hatta daha fazla. Ama suyu çok geldi. Noye anlamadım. Yinede ellerinize saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, emeğiniz boşa gitmiş, üzüldüm.Benim yapraklar 200 gram olmasına rağmen epey çoktu sizinki bir kilogram çok çok fazlaymış ona rağmen suyunun çok gelmesi ilginç, şekerle suyu kıvam alıp, koyulaşıncaya kadar kısık ateşte kaynatmadınız mı acaba çünkü yapraklar en son eklenip çok az kaynatıldığı için kıvamı değiştirmez diye düşünüyorum zaten yaprak miktarınız çok daha fazla olduğuna göre benim yaptığımdan daha bile kıvamlı olmalıydı.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...