9 Nisan 2014 Çarşamba

KARA KOYUN PASTASI

Vegan pasta tarifi
Vegan doğum günü pastası nasıl yapılır
Anarşist kara koyun pastası tarifi
Şeker hamurlu vegan doğum günü pastası
     Bütün koyunların uyum içinde, hep bir ağızdan BE diye bağırdığı koyun sürüsünden ayrılıp, kurdun kendini kapacağını hiç düşünmeden olanca sesiyle BA diye bağıran bu aykırı, anarşist ruhlu kara koyunu görünce nedense :) aklıma oğlum geldi. Odasında asılı olan bu karikatür kime ait bilmiyorum ama her şeye rağmen, her ortamda aykırı olmayı başarabilen oğlumun  hoşuna gideceğini düşündüğüm bu karikatürden esinlenerek doğum günü pastasını yapmaya karar verdim. Oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için doğum günü pastası ve sofrası da daha sonra hepsini paylaşacağım vegan tariflerden oluştu.
     Canım oğlum, güzel yavrum, gözümün ışıltısı doğum günün kutlu olsun, özgürce, istediğin gibi bir dünya da yaşaman dileğiyle; nice sağlıklı yıllara...                                             
                                          
     Ben pastayı üzerine figür koymak istediğim için şeker hamuru ile kapladım ama siz sadece ara katlarına krema sürüp, meyve veya bitter çikolata kullanarak yumurtasız, sütsüz vegan bir pasta yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 9 çay bardağı un 
  • 3 çay bardağı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı su
  • 2 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı sirke 
Kreması:
  • 2 su bardağı soya sütü 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un 
Yapılışı:
  • Derin bir kapta un, şeker, kakao karıştırılır.
  • Kabartma tozu eklenip, üzerine sirke dökülür.
  • Zeytinyağı ve su da eklenerek karıştırılır.
  • Katı kıvamlı bir kek hamuru yapılır.
  • 22x22 ebadlarında yağlanıp,unlanmış kek kalıbına karışım yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra kalıptan çıkartılır.
  • İki kata ayrılır.
  • Derin bir tencerede toz şeker, un, nişasta karıştırılır.
  • Soya sütü yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Hazırlanan krema ılıyınca kat aralarına yayılıp, üst parçası kapatılır.
  • Şeker hamuru ile kaplanıp, süslenir.

18 yorum:

  1. ÇOK SEVİMLİ BİR PASTA ELLERİNİZE SAĞLIK :))

    YanıtlaSil
  2. Mutlu yılları olsun oğluşunuzun (her ne kadar yaşını bilmesem annelerinin hep oğluşu olarak kalacaklar). Pastası da özel, şirin ve de manidar. Bu güzel dileklerinize aynen katılıyorum ve doğum gününü kutluyorum.
    Vejeteryan da değil vegan yemekler yapmak sanıyorum daha zor ve ayrı bir disiplin de getirir eve, değil mi. Allah kolaylıklar versin diyorum Nergis hanım. Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.Haklısınız yaşı epey oldu ama o halen bizim oğluşumuz :) Vejetaryen yemek konusunda sorun yok zaten Ege mutfağı çok uygun ama vegan olunca özellikle de pasta,kurabiye yapmak biraz zorluyor.Neyse ki,demokrasilerde çareler tükenmiyor :) araştırıp,uyarlayıp bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama zor bir tercih gerçekten.Sevgilerimle.

      Sil
  3. sağlıkla nice kutlamalarınız olsun canım .
    ellerine sağlık mükemmel olmuş.

    YanıtlaSil
  4. O kara koyunun dogum gununu kutluyorum.Birbirinizle ne kadar guru duysaniz az.opuyorum seni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petek'ciğim,Kara koyun adına çok teşekkür ediyorum :) Sevgilerimle.

      Sil
  5. Sağlıklı nice mutlu yıllara canım...Harika...Oğlun senin gibi bir annesi olduğu için çok ama çok şanslı...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Sibel'ciğim,o senin güzel görüşün ama umarım öyledir :) Sevgilerimle.

      Sil
  6. Nergizcim, oğlunuzun doğum günü kutlu olsun. Biraz geç kaldım sayfaya gelmeye çünkü ben de oğluşumla iki günlük beraberlik yaşadık. Büyüyünce pek yanımızda olamıyorlar bu güzel birlikte günlerin tadını çıkarın hep birlikte daha nice senelere.
    Masadaki lezzetli yiyecekler harika görünüyor. Tarifleri bekliyoruz tabii ki, ellerinize sağlık. Daha nice senelere...
    Pasta belki bir sembol ama aramızda farklı düşünüp, gücünü bilgisinden, edebinden, ahlakından ve çalışkanlığından alan gençlere ihtiyacımız var.
    Kara, çok yaşa!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum oğlumun bir yaşına daha beraber girdik ama önümüzde ki günler ne gösterir bilmem,gerçekten her anın değerini bilmek lazım onlar artık bize misafir .Oğlunuzla iki gün ne güzel olmuştur,büyüseler de bizim gözümüzde büyümüyorlar.Umarım bizimkilerle beraber bütün gençlerimizin değeri bilinir.Sevgilerimle.

      Sil
  7. Nergis hanım süppersin. Yine fark yaratmışsın. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı'cığım,benim oğlum farklı olunca pastası da farklı :) Teşekkür ediyorum,sevgiler.

      Sil
  8. Ahh nasıl harika görünüyor.
    Sizin oğlunuz kendi terchi etmiş, benim bebeğimin süt, yumurta alerjisi zor, ikimiz de zoraki vegan olduk. İlk doğum günü yaklaşıyor, ben de mecburen nasıl pasta yapacağım derdindeyim, bu akşam pasta tarifinizi meyveli olarak deneyeceğim, şeker hamurunu beceremem de, meyveli ile başlayalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlunuz çok da küçükmüş, kolaylıklar dilerim.Zor da olsa alternatifler yok değil, zamanla alışılıyor. http://nergismevsimi.blogspot.com.tr/2012/11/meyveli-vegan-pasta.htmlvegan linkinden bakarsanız belki size bir fikir verir.Bebeğinizin ilk doğum günü kutlu olsun, sevgilerimle.

      Sil
  9. Merhaba, şeker hamurlarının içerisinde genellikle jelatin oluyor ve içerdikleri bazı gıda boyaları da hayvanlardan elde ediliyor. O nedenle vegan şeker hamuru bulmak çok zor. Hamuru kendiniz mi yaptınız acaba? Eğer kendiniz yaptıysanız tarifi paylaşabilir misiniz? Ben de şeker hamurlu pasta yapmak istiyorum ama vegan şeker hamuru tarifi bulamıyorum. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu biraz geç gördüm, kusura bakmayın :) Kendi yaptığım şeker hamurunu kullandığım pastalarım var, tarifini de daha önce vermiştim ama maalesef benim yaptığım şeker hamurunda toz jelatin kullanılıyor.Yurt dışında bitkisel jelatinler bulunuyor temin edebilirseniz onlardan kullanabilirsiniz.
      Tarifine bakmak isterseniz, http://nergismevsimi.blogspot.com.tr/2011/03/seker-hamurlu-pasta.html Son yıllarda pastalarımda Şeker Sugar markasını kullanıyorum içeriğinde hayvansal hiç bir ürün kullanılmadığı yazıyor ama gene de oğlum gibi pastayı yerken şeker hamurunu sıyırıp sadece pastasını yiyebilirsiniz :) Figürler zaten genellikle yenilmediğinden sorun olmaz diye düşünüyorum.Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...