29 Nisan 2014 Salı

TAVUKLU MANTI ( BALIKESİR MANTISI )

Balıkesir mantısı tarifi
Balıkesir mantısı nasıl yapılır
Tavuklu mantı tarifi
Tavuklu mantı nasıl yapılır
     Tavuklu mantı yada Balıkesir Mantısı olarak da bilinen bu mantının yapılışı ve kapatılışı diğer mantılarla aynı olsa da; bu mantının içine bir şey konulmadan boş olarak kapatılıyor ve üzerine haşlanmış tavuk eti yayılıp, yoğurtlu sos dökülüyor.Eskiden özellikle Ramazan ayında ve düğünlerde el altında hazır bulunması için; çok fazla yufka açılır, mantılar yapılırdı.Ben eskiden beri yoğurtlanmış mantı kadar çayın yanında kuru kuru mantı yemeyi de çok sevdiğimden halen mantıyı biraz fazla yapıyorum.Bir yemek kaşığına 120 adet mantı sığdırarak kendi rekorlarını kıran Kayseri mutfağı ile yarışmak mümkün olmasa da, karelere kestiğim hamuru kapatarak ben de bir yemek kaşığına 26 adet mantı sığdırabildim :) 
Malzemeler:
  • 2 adet tavuk göğsü veya but 
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber  
Mantı Hamuru:
  • 4,5-5 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay kaşığı tuz 

Üzerine:
  • 250 gram yoğurt 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 

Yapılışı:
  • Tavuk göğüsleri tuz ve tane karabiberler eklenmiş bol su içinde haşlanır.
  • Haşlama suyu ayrılır.
  • Derin bir kapta un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Dört bezeye bölünüp üzeri örtülür.
  • Bezeler merdane ile açılıp,minik karelere kesilir.
  • Kesilen kareler boş olarak mantı şeklinde kapatılıp, kurumaması için üzeri örtülür.
  • Bezelerin hepsi açılıp,mantı şeklinde kesilip,hazırlandıktan sonra fırın tepsisine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında, kızarana kadar  yaklaşık 40 dakika pişirilir.
  • Mantılar tavuk haşladığımız suda yumuşayana kadar nohutlar da eklenerek pişirilir.
  • Pişen mantı ve nohutlar süzülüp, servis tabağına yayılır.
  • Mantıların üzerine haşlanıp irice parçalara ayrılmış tavuk etleri yayılır.
  • İyice çırpılmış yoğurda sarımsak ve tuz eklenip,tavukların üzerine dökülür.
  • En üste de zeytinyağında biraz yakılan kırmızı pul biber ve kuru naneli sos dökülür.
  • Sıcak olarak servis edilir.

16 yorum:

  1. Ben Balıkesir'liyim ve bizim mantımız bu şekilde kapatılmıyor, uzun şeritler halinde kesilip tavuk suyu ile haşlanıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Balıkesir'liyim :) Mantıyı biz bu şekilde kapatıyoruz ve düğünlerde ,davetlerde bazen tavuklu bazen de üzerine sadece yoğurt dökülerek servis ediliyor.Sizin dediğinize saçaklı mantı deniliyor ve açılan yufkalar ince ince kesilip fırında kızartıldıktan sonra üzerine tavuğu haşladığımız su dökülüyor.Üzerine de tavuklar lif lif didilip yayılıyor ama yoğurt dökülmüyor.Yani bu bir başka çeşit Balıkesir Mantısı tarifi :)
      ( Vikipedi Balıkesir Mutfağı'na bakabilirsiniz )

      Sil
    2. Sahika hanım in bahsettiği mantı da Balıkesir mantisidir.onun adı saçaklı mantidir.canakkalede de çok yapılır.bu tavuklu boş mantı da Balıkesir'de yapılır.ikisi de çok lezzetli olur��

      Sil
    3. Desteğiniz için çok teşekkürler :) Şahika hanım Balıkesir'in neresinden bilemiyorum ama tarifler de zaman içinde değişikliğe uğrayabiliyor.Ben bildim bileli ve halen de mantıyı böyle yapıp kapatıyoruz, bazen yoğurtlayarak bazen de çayın yanında kuru kuru yeniliyor.Sevgilerimle...

      Sil
  2. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Selda'cığım,sevgiler benden :)

      Sil
  3. ellerine sağlık canım her yöremizin yapış şekli farklı bu da değişik geldi bana. Benim küçük gelin kızım da balıkesirli:)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantı denilince akla Kayseri gelse de değişik biçimlerde pek çok yerde yapılıyor aslında,bu da bir çeşidi.Öpüyorum seni de,hemşehrimi de :)Sevgilerimle.

      Sil
  4. offf ben buna bayılıyorum! ilk kez bir öğrencimden tatmıştım.
    kesinlikle herkes denemeli!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar da bereketli bir yemek ki; hem senin damak tadına ,hem de kalabalık sofralarına yeter Özlemaki'ciğim :) Sevgilerimle.

      Sil
  5. Ellerine sağlık Nergis'cim. Erişte ile aynı şekilde yapılmışını yedim fakat boş mantı ile ilk kez duydum. mantıları da ne güzel kapatmışsın canım istedi şimdi.SEvgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yakın otursaydık değil mi Sibel'ciğim,yaptıklarımızı birbirimize ikram edemiyoruz karşıdan karşıya :) Erişte şeklinde yapılanına saçaklı mantı deniliyor,bu şekilde kapatılanı istenirse yağda da kızartılıp yoğurtlanabiliyor.Sevgiler.

      Sil
  6. Evet bende bandirmaliyim ama dogru bizde boyle kesilmez sikma denir bu kayseri mantisinin sekli ama tadi aynidir sonucta elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantı Balıkesir'in her yerinde değişik yapılıyor demek ki :) Ben bildim bileli mantı aynen bu şekilde yapılıp, kapatılır yenileceğinde haşlanıp sarımsaklı yoğurtla servis edilir.Ama sizin yaptığınız mantının şekli nasıl gerçekten merak ettim.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  7. Bende Balıkesir'liyim :) Nergis mevsimine katılıyorum. Balıkesir'e diğer illerden gelip yerleşen insan çok. Herkes değişik yapıyor olabilir. Nergis mevsimi, ayrıca sizinle tanışmak isterim tabi mümkünse:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsunuz her ilin mutfağı zamanla değişiklikler gösteriyor, sonuçta biz böyle yapmayız deyip kestirip atmamak lazım :) Ben de sizinle tanışmak isterim ama Balıkesir'de oturmuyorum, İzmir'e gelirseniz beklerim.Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...