10 Mayıs 2014 Cumartesi

ENGİNAR YAPRAĞI YEMEĞİ

Enginar yaprağı yemeği tarifi
Enginar yaprağı nasıl pişirilir
Pirinçli enginar yaprağı nasıl pişirilir
     Enginar saplarının yanlarından çıkan yapraklarının bağlanmış halde satıldığını görüp, pazarda ki satıcıya nasıl yapılacağını sorunca ''herkes yapamaz'' cevabını almıştım. Aradan bir yıl geçti, enginar mevsimi geldi gene satılmaya başladı.Nasıl pişirileceğini gene sordum, gene ''onu herkes yapamaz '' cevabını alınca bu defa ısrarcı oldum ve nihayet tarifini alabildim. Ben satıcının bana tarif ettiği şekliyle pişirdim belki başka şekillerde de pişirenler vardır ama ben araştırmama rağmen enginar yapraklarının pişirilmesi ile ilgili bir tarif bulamadım. Sonuç olarak, yapılışı da tadı da çok özel bir şey değilmiş ama ben biraz meraktan biraz da enginarın pişirmediğim hali kalmasın diye bir de bu halini pişirdim.
Malzemeler:
  • 1 bağ enginar yaprağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates 
  • 4 - 5 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Enginar yaprakları iyice yıkanır.
  • Kökten çıkan yaprağın sert dal kısımları bırakılır, uçtaki yaprakları atılır.
  • Dış kısmında ki sert lifli kısım bıçak yardımı ile soyularak temizlenir.
  • İç kısmı ise kabakları kazıdığımız gibi kazınıp,temizlenir.
  • İki üç parmak kalınlığında kesilip, limonlu su içine konulur. 
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • Küp küp doğranmış domatesler de yağda biraz çevrilir.
  • Enginar yaprakları, pirinç ve tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak yumuşayana kadar pişirilir.

34 yorum:

  1. yatılı olunca annemin yemeklerini özledim :) enginar çekti canım gece gece ellerinize sağlık.
    bu arada anneler gününüzü kutlarım :)
    sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Öğrencilikte aileden uzakta hiç sevmediğin yemekleri bile canı ister insanın :) Ben de gece gece üzüldüm canını istettim diye,ne yapsam, hangi şehirdesin, yemekten bir tabak alıp gelsem mi :) Sevgilerimle.

      Sil
  2. Neden yaprakları attınız. Yapraklar kullanılamaz mı?

    Gaziantep'ten selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sadece yaprakların uç kısmını kullanmadım.Her ne kadar sap gibi görünse de bunlarda enginarın yaprakları, gerçi enginarların saplarını zaten atmıyoruz ve değişik şekillerde değerlendiriyoruz. Bloğumun etiketler kısmından enginarlı tariflere girerek bakabilirsiniz.İzmir'den de selamlar.

      Sil
    2. Annem saplarını ve çiçek kısımlarını ve burasının da cicek yspraklarını koyar. Dıştaki sert yapraklarını atar, sonra onların sert olan uç yapraklarını da keser,içinde ki tüylü kısımlarını çıkarır, parmak kalınlığında keser, havuç sovan limon suyu zeytinyağı ekler ve pisirir.6, 7 tane enginardan yapar.Suyunu bol koyar, kalan pişmiş yemeğin üstüne yarım bardak bulgur yada pirinç koyup bir daha pisirir cok güzel olur tavsiye ederim. Çoğunlukla yemek tariflerinde çiçek kısmının göbeğini kullanıyorlar ve enginar yabana gidiyor, izmir de enginar 30, 40 cm sapı ile satılır ve herşeyi değerlendirilir. Ayıklanan sert yaprakları bile yıkanıp az kurutulur ve saklanır, daha sonra suda kaynatılıp içilir. Deneyin afiyet olsun

      Sil
    3. Yaprak deyince herkes farklı. Benim merak ettiğim enginar meyvesi değil. Meyvenin çanak yaprakları değil.Meyveyi besleyen asıl yapraklar. Ben tazesinden yaptım tadı acı oldu.

      Sil
    4. sevgili kardeşim, yaprak sapları kenar yapraklarından temizlendikten sonra köke yakın olan yerlerindeki kırmızı mor zarı da bıçak yardımıyla soyulur temizlenip tuzlu suda yarım saat bekletilir. tekrar yıkayıp düdüklüye konur üzerine yarım limon suyu sıkılarak 20-25 dk düdüklüde haşlanır. çıkartılıp tekrar süzülür acı suyu bu arada çıkar. bir bardak kaynatma suyundan alınarak geri kalan suyu dökülür. tencereye yağ sogan koyup kavurulur. kuşbaşı et koyup biraz daha kavurulur. üzerine domatesi verilerek enginar sapları eklenir. biraz daha kavurarak üzerine ayırdığımız bir bardak kaynama suyundan eklenir ve yeteri kadar sıcak su ekledikten sonra karabiber ve tuz ilave edilerek 10 dk. pisirilir.
      çok zahmetli bir yemek. annesinin yaptığı enginar sapı yemegini yemeyenler boşuna uğraşmasın. bunun lezzeti çocuk yaşta alanlar bilir. yoksa üstteki yorumlar gibi damak tadını bilmeyenler acı der. lezzetsiz der. ben yaptım süper oldu. aynen anamın pişirdiği gibi Rahmetlim NUR İÇİNDE YATSIN.

      Sil
  3. enginar tarifleri ile ilgili gezinirken tarifinize rastladım .Annem de yıllardır
    çok güzel ve lezzetli bulduğumuz enginar yaprağı pişirir evimizde , bu tarifin bir özelliği var , yaprakların sadece üçgenimsi öz kısımlarını kullanmak yaprakların tüylü kısımları atılıyor ( siz bunu doğru yapmışsınız) bir de asıl önemli olan ayıkladığınız bu özleri baştan limona değdirmeyin asla acılaşır ayıklayıp kaynamış suda iyice haşlamak gerekir. Haşlanmış yaprakları devamında aynı diğer enginar yemeklerini pişirirken yaptığımız gibi zeytinyağlı veya etli istediğiniz usulde kullanabilirsiniz . tadı harika olur çok hafif ve az bilinen bir yemektir daha çok muhacirler yapar. Sevgilerimle , ellerinize sağlık.( Ahenk )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Ahenk hanım, başta da yazdığım gibi bu yemeği pek bilen yok sanıyorum ben de ısrar edip satıcıdan öğrenmiştim :) Sevgilerimle.

      Sil
    2. Biz nazillide bunu çok pişiririz . Bizim bu yemekte olmassa olmazımız dere otudur. Çok yakışıyor. İçinde et olmassa çok lezzetli gelmiyor

      Sil
    3. Biz et yemediğimiz için böyle pişirdim ama bir daha yaparsam mutlaka dereotu koyacağım :) Çok teşekkürler.

      Sil
    4. Nohutta eklerseniz hafif limon miss

      Sil
    5. Önerileriniz için çok teşekkürler

      Sil
  4. tarif için çok teşekkürler. :) Yine mevsimi geldi Enginar şahane bir gıda. tarifinizi en kısa zamanda denemek istiyorum. Ama ben çiğ çiğde enginarı çooooook seviyorum :) tavsiye ederim. bol limon bide enginar

    YanıtlaSil
  5. Enginar cok geç tanimis biri olarak geçen senelerime cok üzülüyorum izmirde tanıdım ve cok severek yiyorum tarifleriniz mükemmel sizi yeni tanıdım bu tarifide deniycem Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız pek çok yerde enginar bilinmiyor ve satılmıyor biz de yıllarca enginar satılmayan yerlerde yaşadığımızdan şimdilerde iki günde bir değişik enginar yemekleri yaparak arayı kapatmaya çalışıyoruz :) Beğendiğiniz için çok teşekkür ederim, her zaman beklerim :)

      Sil
  6. Enginarın olmazsa olmazı dere otudur.yeşil soğan da konur.bilgilerinize...ben aydın'lıyım selamlar...

    Nalan ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız dereotlu daha güzel olabilirdi ama yazdığım gibi tarif bana ait değil, bir daha yaparsam önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  7. Fotoğraflar sap gibi görünüyor. Yaprağın neresini nasıl kullanacağımızı açar mısınız lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üçüncü fotoğrafta görülen enginar kökünden çıkan yaprakların alt sert kısımları ayrılıp, ikinci fotoğraftaki gibi soyularak pişiriliyor.Pek bilinen bir tarif değil, enginarı bu haliyle bulmak da biraz zor ama gene de bulabilirseniz nasıl yapılacağına fotoğraflar yardımcı olur diye düşünüyorum.

      Sil
  8. Selamlar ben Fas'ta uzun süre kaldım ve bu şekilde pazarda çok gördüm bu bitkiyi. Ama ne olduğunu bilmiyordum. Çok yaygın ve her mevsim var. Orda geleneksel tajin yemeğine koyuyorlar. Etli veya etsiz. Enginar olduğunu çok sonra öğrendim. İnternette tarifleri var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek Fas'ta da enginar yetişiyor, çok şanslılar :) Eğer yapmak isterseniz benim blogumda da şimdilik birbirinden farklı yirmi civarında enginar tarifi var,birinden birini beğeneceğinizi umuyorum.Sevgilerimle.

      Sil
  9. tarifinizi yeni gördüm aydın da yaşıyorum ilk kez enginar yaprağı yemeği pisiriyorum teşekkürler sevinç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de verilen tarif üzerine denemiştim, bu yemeği bilenlerin yukarıda ki yorumlarını da okuyarak pişirmenizi öneririm.Afiyet olsun, sevgiler.

      Sil
  10. Yorumları okudum. Biraz zahmetli bir yemektir. Biz de önce haşlayıp sonra taze soğan ve dere otu ile pişiririz. Yemeğin lezzetini iave ettiğimiz limon tuzu veriri. Etsiz pişirmeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilendirme için çok teşekkürler, et yemiyoruz da bir daha yaparsam dereotunu unutmayacağım :) Sevgilerimle...

      Sil
  11. Enginar dallarındaki yaprakların kullanım alanı varmı arkadaşlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaprakları kurutup, çay olarak kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.

      Sil
  12. Selam,benim bahçemde 70 kök enginarım var fakat bugün öğrendim,çok yaparım mevsiminde ama bu tarifi hiç yapmadım.Acaba haşlamadan buharda denesem acı olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginarın dalları biraz sert oluyor ama sizinkiler taze yeni kopartılmış olunca buharda pişer mi bilemedim ama gene de biraz pişirmek gerekir diye düşünüyorum.

      Sil
  13. Zar gibi olan kabukları sıyırılmazsa acı oluyor.biz enginarı önceden haşlayıp sonra renkliyoruz. Haşladığımız suyunuda içine katıyoruz. Ayrıca kıyma dereotu taze soğan yaprağı ve limon mmm mis gibi oluyor egeliyim bu arada

    YanıtlaSil
  14. Zar gibi olan kabukları sıyırılmazsa acı oluyor.biz enginarı önceden haşlayıp sonra renkliyoruz. Haşladığımız suyunuda içine katıyoruz. Ayrıca kıyma dereotu taze soğan yaprağı ve limon mmm mis gibi oluyor egeliyim bu arada

    YanıtlaSil
  15. Yaprakların sap kısımları kullanılır. Biz üzerindeki morumsu zarı kullanılmamış bulaşık teli ile çok kısa sürede temizleriz.Bu zar iyi temizlenmezse acı olur.Eskiden acı olmasin diye tülbent e odun külü konup bağlanır.Haşlama suyuna atılırdı. Zeytinyagli yaparsak terbiyeli(un ve limonlu) , renksiz ,pirinçli ; etli yaparsak soganli domatesli yaparız. Şevket-i Bostan gibi kuzu etini çok yakıştırırız.

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...