8 Mayıs 2014 Perşembe

KARABAŞ OTU REÇELİ

Karabaş otu reçeli tarifi
Karabaş otu reçeli nasıl yapılır
Karabaş otu çiçeği reçeli tarifi
Çiçek reçeli nasıl yapılır

     Bitki bilimciler tarafından elli mucizevi bitki arasında gösterilen yabani lavanta da denilen karabaş otu;ne kadar kullanılırsa iyi gelir yada yazılanların ne kadarı gerçektir bilinmez ama hakkında o kadar çok olumlu şeyler yazılmış ki...Diğer otlardan farklı olarak kolera hastalığına karşı kullanılması için Sultan Abdülmecit tarafından çıkarılmış fermanı varmış, yani ferman padişahınsa, dağlarda kendi kendine yetişen karabaş otları da bizimdir :) Bu kadar çok faydası olan bir otu mutlaka değerlendirmek gerekir diye düşünerek, önce Karaburun'da yediğim otun uç kısımlarının ve çiçeğinin birlikte kullanıldığı reçelden, daha sonra da sadece ucundaki mor çiçeklerinden reçelini yaptım. Karaburun'da yediğim reçelin kendine has tadı ve kokusu benim damak tadıma çok uymasa da, çiçeklerini teker teker ayıklayarak yaptığım reçelin hem tadı hem de çiçek çiçek görüntüsü bence çok daha güzel oldu.Karabaş otunun diğer kısımlarını ise, mucizevi gücüne inanarak kurutup, bitki çayı olarak demlemek için ayırdım.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı toz şeker                                   
  • 3 su bardağı su                                         
  • 1 su bardağı karabaş otunun çiçekleri               
  • Yarım limonun suyu   

Yapılışı:
  • Çiçekler zedelenmeden kopartılıp, yıkanır.
  • Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra  kısık ateşe alınıp, koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçel koyulaşınca çiçekler de eklenir.
  • Limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.

34 yorum:

  1. bu bitkiiyi biliyorum ama tadını çok merak ettim şuan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçeğinden yapılan reçeli ben daha çok beğendim ama diğeri de fena değil :) Sevgilerimle.

      Sil
    2. Çiçek halini bildiğim ama reçel halini yeni öğrendim.ellerine sağlık aslında adını çok merak ettim???????

      Sil
    3. Ben çiçek halini daha çok sevdim,uçları ile birlikte yapılınca kendine özgü bir acımsılık var gibi geldi ama genellikle kahvaltı edilen mekanlarda o haliyle sofraya geldiğine göre o halini de beğenenler var demek ki,damak zevki kişiden kişiye değişiyor,denemek lazım :)

      Sil
  2. Bloğ aleminde daha neler öğreneceğim bakalım.. :)Çok güzel ve değişik. Bilgiler için özellikle çok teşekkürler. Karabaş otunu bilirdim fakat simi ile ilgilenmemişim. Böylece bu yararlı ota hayatımızda daha fazla yer vermem gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk defa Karaburun da yemiştim bir de ben yapayım dedim :) Gerçekten çok faydaları olan bir otmuş reçel,çay artık nasıl tüketebilirsek :) Sevgilerimle.

      Sil
  3. Hic denemedim, duymadim, cok degisik , görüntüsüde güzel, hemde yararli daha ne istenir, elleriniz dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.İzmir'in dağı taşı çiçek olunca reçelleri de çiçekli,ben de yeni gördüğüm şeyleri yapabildiğim kadarı ile denemeye çalışıyorum.Sevgilerimle.

      Sil
  4. Ben de cayini severim.held demlendikten sonra limon sikinca pembeye donen morumsu renge bayilirim.recelini denemem lazim.Elaine saglik Nergiscim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Petek'ciğim,ben de kışın bitki çaylarına birer tutam da olsa karıştırıyorum,şifa niyetine :) Umarım reçelini de beğenirsin,sevgilerimle.

      Sil
  5. Doğada olan her bitkinin bir amacı vardır zaten. Bende bitki çayıma bir ekleme daha yapayım. tesekkürler,bana yeni bir bitki daha tanıttığın için. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Şeniz'ciğim karabaş otu hakkında yazılanları okuyunca bir değil bir çok amacı var bence :) Umarım yazılanlar doğrudur,sevgilerimle.

      Sil
  6. Elinize sağlık, değişik bir reçel, tadını da merak ettim doğrusu, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucundaki mor çiçeklerden yaptığım reçeli daha çok sevdim, diğeri hafif acımsı kendine has bir tadı var, gerçi herkesin damak zevki farklı :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  7. Elinize sağlık, hem lezzetli, hem de şifalı :) Biz İzmirde her sene çıkıp dağlardan toplarız. Çok derde devadır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahzun Prenses'ciğim ben de İzmir'deyim, karabaş otlarını da Urla Çeşmealtı' ndan toplamıştım :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  8. İlk kez duydum ilginçmiş ama görüntü çok güzel olmuş ya teşekkürler paylaşım için ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiçek çiçek sunumu çok hoş geliyor bana da :) Teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  9. Ben bu bitkiyi ilk defa duydum. Ancak çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde kurutulmuş çay olarak bilinip kullanılıyor, reçeli sadece buralarda yapılıyor sanıyorum.Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  10. Çok değişik bir reçel olmuş hiç duymamıştım sizin sayenizde öğrenmiş oldum ellerinize sağlık afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birbirimizden değişik şeyler öğrenmek blogların en güzel tarafı zaten, teşekkür ederim.sevgiler.

      Sil
  11. İlk kez duydum bu reçeli . Ilginc geldi tadını da çok merak ettim. Ellerinize sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir Karaburun'da çiçek reçelleri çok yapılıyor, bir de karabaşotunun çiçeklerinden yapayım diye düşündüm.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  12. Karabaş otunu bilirdim ama reçelini hiç duymamıştım ellerinize sağlık reçel olabileceği hiç aklıma gelmezdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karabaş otunun uç kısımlarından reçel yapılıyor, onun da kendine has bir tadı oluyor, çiçeğinin reçelini ben de daha önce hiç görmedim :) Teşekkürler.

      Sil
  13. Bu çiçeği de reçelini de sayenizde öğrenmiş oldum.....ellerinize sağlık.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında, en azından çay olarak içilen kurutulmuşunu mutlaka görmüşsünüzdür, çünkü Ankara'da bile aktarlarda bulunurdu.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  14. ilk defa gördüm ve de duydum
    ellerinize sağlık tadını da merak ettim açıkcası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke tattırabilme olanağımız da olsa değil mi :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  15. çayının tadını pek sevmemiştim ama..reçelini çok merak ettim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uçlarından yapılan reçeli de çayın tadına yakın ama çiçeğinin reçeli daha hafif oldu.Sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...