19 Ekim 2014 Pazar

MELKİ ( ÇINTAR ) KAVURMASI

Mantar kavurması tarifi
Melki kavurması tarifi 
Çıntar kavurması tarifi
     Her mevsimin kendine has sebzelerinin, meyvelerinin, otlarının ve mantarlarının çıkmasını beklemek, bizim gibi yıllardır bu lezzetlerden uzaklarda yaşamışlar için onları tezgahlarda görmek gerçekten mutluluk verici :) Şu sıralar pazarlarda bol bulunan melkiler çıkıncada közlemesini, kızartmasını, kavurmasını, köftesini, çorbasını, yumurtalısını, yoğurtlusunu yapıp, börek içi ve makarna sosu olarak da kullanıyorum. Melkilerin (çıntarların) en kolay ve lezzetli pişirilme şekillerinden biri kuru soğanla zeytinyağında suyunu salıp çekene kadar kavurup; tuz ve karabiber ekleyerek pişirmek ama isterseniz biraz unlayıp melki kızartması da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram melki (çıntar) 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
Yapılışı:
  • Melkiler zedelenmeden bol suda yıkanır.
  • İrice parçalar halinde doğranır.
  • Zeytinyağı konulan tavada yemeklik doğranmış soğanlar biraz pembeleştirilir.
  • İrice doğranmış melkiler de eklenerek, suyunu çekene kadar orta ateşte kavrulur.
  • Pişmesine yakın tuz ve karabiber eklenip, sıcak servis edilir.

10 yorum:

  1. Aynısını kültür mantarıyla yapıyoruz çünkü isminin çıntar olduğunu şimdi öğrendiğim bu mantar türünü her zaman bulamıyoruz .Demek bu mevsimde çıkıyor.. bi pazar araştırması yapalım bu hafta ! Elinize sağlık.

    -Yüksel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kültür mantarı ile de yapılır ama güvenilir yabani mantarlar çok daha lezzetli gerçekten.Genellikle yağmurlardan sonra çıkıyor, pazarda yaşadığınız yere göre çıntar, melki yada kanlıca mantarı diye arayabilirsiniz.Sevgiler.

      Sil
  2. Ah bayılıyorum bu mantara. Bol bol yedik bu ara. Bu sene mantar çok bol çünkü. Seneye olmaz diyorlar. Annem bol bol salamur yapıyormuş. Bu halini çok seviyorum bu mantarın. Bizim oralarda kanlıca veya ebiske deniyor. İstanbul'da da gördüğümde çok mutlu oldum :) Hmm nefis :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun size de.Bu sene İzmir'de de çok var, umarım seneye de çok olur :) Sevgiler.

      Sil
  3. Alttaki resim aldı götürdü beni..Çıntar,melki her neyse adı bende yıllar evvel tanıştım bu mantarla..Izgarada,tost makinesinde bile yaptım..Deprezeye attım etten öte bir lezzeti var..Tek sorun bazen kurtlu olabiliyor..Alırken dikkat etmek gerek..Elinize sağlık olsada yesem keşke.:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni de üstte ki resim alıp götürüyor :) Çoğu zaman gözle de görülür ama kurtlu olanlardan almamak için sap kısmının tam üzerine gelen noktaya parmağınızla biraz bastırın eğer kurtluysa süngerimsi dokunun çukurlaşmasından anlayabilirsiniz.Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Cok güzel görünüyor. Elinize saglik.

    YanıtlaSil
  5. Mantarların yıkadım yesilleşi acaba zehirlermi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu cins mantarsa yeşillenmesinden bir şey olmaz ama gene de yıkadıktan sonra bekletmeyip tüketin.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...