6 Aralık 2014 Cumartesi

ÇAYDANLIK KAPAĞI BÖREĞİ

Çaydanlık kapağı böreği tarifi
Çaydanlık kapağı böreği nasıl yapılır
Zeytin ezmeli börek tarifi
Hazır yufka böreği tarifi
Vegan börek tarifi
     Eskilerden kalma tarif defterime bakarken, bir zamanlar çok yaptığım zeytin ezmeli börekleri uzun zamandır yapmadığımı hatırlayıp, paylaşmak istedim.Bu böreğin adını çaydanlık kapağı ile kesildiğinden olsa gerek çaydanlık kapağı böreği diye yazmışım ama yuvarlak herhangi bir kalıpla da kesebilirsiniz. Ben zeytin ezmesi olarak, kendi yaptığım ev yapımı siyah zeytin ezmesinden kullanıyorum ama siz hazır zeytin ezmesi kullanacak iseniz kıvamına göre zeytinyağı ve su karışımı eklemeyebilirsiniz. Aralardan artan yufka parçalarını kullanarak kırpık börek denilen börekten yapabilir, kalan yufka parçalarını da değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 5 yemek kaşığı zeytin ezmesi 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı, su karışımı 
  • 2 adet büyük boy haşlanmış patates 
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz 
  • Susam

 Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur,çatalla ezilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.
  • Tezgahın üzerine yufkanın biri yayılır.
  • Yufkanın üzerine kapakla çok az bastırılarak, yuvarlaklar işaretlenir.
  • Yuvarlakların ortasına bir çay kaşığı zeytin ezmesi yayılır.
  • İkinci yufka da serilip, bir çay kaşığı zeytin ezmesi yayılır.
  • Üçüncü yufka da yayılıp, tam ortaya gelecek şekilde bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
  • Çaydanlık kapağı ile yufkadan yuvarlaklar kesilip, ikiye katlanarak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Kapakla kesilen yuvarlakların arasından çıkan parça yufkalar kırpık börek yapmak için kullanılır.

26 yorum:

  1. 1 çay bardağı zeytin yağını nerede kullanıyoruz ? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytin ezmesini evdeki artmış zeytinlerden yaptığımı yazmıştım, sürülebilir hale getirmek için zeytinyağı ve biraz da su ekleyerek kıvamını akıcı hale getiriyorum.Siz hazır satılan zeytin ezmelerinden kullanırsanız kıvamına göre zeytinyağı eklemeyebilirsiniz.Ben teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  2. Ben pasta. börek işlerinde çok acemi olduğum için bu çaydanlık kapağı olayı çok hoşuma gitti. :)) Aslında ben bile yapabilirim o kadar da pratik bir tarif ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İlhan bey, isterseniz zeytin ezmesi sürmeden sadece patatesli iç koyarak tarifi daha da basitleştirebilirsiniz.Sevgiler.

      Sil
  3. Harika bir tarif olmuş, çaydanlık kapağı ile yapmanız iyi fikir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok eski bir tarif ama sanıyorum unutulmuş :)

      Sil
  4. Yapımı da kolaymış elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pratik bir tarif gerçekten, çok teşekkürler.

      Sil
  5. Öncelikle adı çok ilginç geldi. Sonradan gerçekten çaydanlık kapağı kullandığınızı gördüm. Daha da ilginç geldi ama aynı zamanda çok yaratıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çok eski bir börek tarifi, adını da çaydanlık kapağı kullanılmasından almış sanıyorum.

      Sil
  6. elinize sağlık isimde yerini bulmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de sahan kapağı ile kesilen kapaktan kesme ( puf böreği) var, eskiler isim bulmakta çok zorlanmamışlar anlaşılan :)

      Sil
  7. ne enteresan hoş bi tarif eline sağlık :D ben köfte tarifi istiyorum sizden lezzetli pratik tavada fırında farketmez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum.Keşke yardımcı olabilseydim ama et yemediğimiz için önerebileceğim bir tarifim de yok :(

      Sil
  8. elinize saglık hiç durmuyorsunuzz masallah :)

    YanıtlaSil
  9. Yanıtlar
    1. Kaç tane çıkıyordu şimdi tam olarak hatırlayamıyorum ama yapılış aşamasındaki fotoğrafa göre 30 adet civarı çıkıyor gibi görünüyor.Tabii çıkacak sayıda çaydanlık kapağının çapı da önemli :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...