27 Mart 2014 Perşembe

ENGİNARLI AVOKADOLU EZME

Enginarlı ezme tarifi
Avokadolu ezme tarifi
Enginarlı avokadolu ezme nasıl yapılır
     Enginarın en sevdiğimiz hali yaprak aralarını da doldurduğumuz klasik enginar dolması olsa da; içinde enginar olan her şeyi sevdiğimizden, aklıma gelen değişik lezzetleri enginara karıştırarak denemelerde bulunuyorum :) Enginar ve avokadoyu karıştırarak yaptığım, bu sağlıklı ve besleyici ezmeyi ekmeğinize sürebilir yada dip sos olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet enginar çanağı 
  • 1 adet avokado
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal dereotu 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Enginar çanaklarının kenarlarında ki sert kısımlar temizlenir.
  • Temizlenen enginarlar limonlu su içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra mutfak robotunda parçalanır.
  • Olgun avokadonun kaşıkla içi çıkartılıp, ezilir.
  • Sarımsaklar ve dereotu ince ince kıyılır.
  • Bütün malzemeler birlikte karıştırılır.
  • Hazırlanan karışım meze veya dip sos olarak tabakta yada ekmek dilimlerinin üzerine sürülerek servis edilir.

26 Mart 2014 Çarşamba

ÇİÇEK ŞEHRİYELİ SALATA

Çiçek şehriye salatası tarifi
Şehriye salatası nasıl yapılır
Çiçekli şehriye salatası tarifi
     Çorbasını ve pilavını yaptığımız şehriye çeşitlerinden birini kullanarak hafif, besleyici ve doyurucu salatalar yapabilirsiniz.Ben çiçek şehriyeden yaptığım salatayı çiçek şeklinde kestiğim havuç, turp, kırmızı biber ve salatalık dilimleri ile süsledim.Rengarenk görüntülü çiçek şehriyeli salatanın malzemeleri ve miktarlarını tercihinize göre değiştirebilir, azaltıp çoğaltabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı çiçek şehriye 
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 5 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet turp
  • 1 adet salatalık 

Yapılışı:
  • Çiçek şehriye haşlanır, soğuk sudan geçirilip, süzülür.
  • Soğuyunca diğer malzemeler de doğranıp, eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip karıştırılır.
  • Havuç, kırmızı biber, salatalık ve turp çiçek kalıpları ile kesilerek salata süslenir.

25 Mart 2014 Salı

ÇİKOLATALI GÜL BUKETİ

Çikolata kaplı cupcake tarifi
Çikolatalı kek buketi nasıl yapılır
Çikolatalı gül buketi tarifi 
     Sevgililer günü, anneler günü, yılbaşı ve bayram gibi özel günlerde reklamlarını çok gördüğümüz; çikolata, kek ve bazen de meyvelerin bir arada olduğu çikolata kaplanmış güllerden yapıp, vazo veya bir sepetin içine düzenleyebilirsiniz.Ben minik silikon gül kalıplarının içinde pişirdiğim keklere, frambuazlı kuvertür çikolatayı benmari usulü eriterek kapladım.Sonra da altlarına çöp şiş geçirdiğim pembe gülleri bir buket yapıp vazoya yerleştirdim.Frambuazlı çikolata sadece pasta malzemeleri satan dükkanlarda 1,5 kilogramlık paketlerde satıldığından, güllerinizin pembe olması konusunda bir ısrarınız yoksa :) frambuazlı çikolata yerine bitter veya sütlü çikolata hatta beyaz çikolata kullanarak beyaz güller yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
  • 200 gram çikolata (frambuazlı kuvertür çikolata)
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar, toz şekerle beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenip, biraz daha çırpılır.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya eklenip, mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Yağlanmış silikon kalıplara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kekler kalıptan çıkartılır.
  • Kekleri pişirdiğimiz kalıplar yıkanıp, kurulanır.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolatadan 2 tatlı kaşığı kadarı kalıba yayılır.
  • Erimiş çikolatanın üzerine soğumuş kek bastırılarak yerleştirilir.
  • Buzdolabında 2 saat bekletilip daha sonra kalıptan çıkartılır.
  • İstenirse çöp şişlere geçirilip, buket olarak servis edilir.
 

24 Mart 2014 Pazartesi

ASMA YAPRAKLI ENGİNAR DOLMASI

Asma yaprağında enginar dolması tarifi
Asma yaprağında enginar dolması nasıl yapılır
     Enginar mevsimi başlayıp, evde ki herkes de enginar sevince; geçmiş yılların acısını çıkartmak istercesine nerede ise haftada üç dört kez evde enginar pişiriyorum.Klasik enginar dolması için, taze yapraklı sakız enginar bulamadığımda veya zamanım az olduğunda yapmayı tercih ettiğim; hazırlanması çok pratik olan bu dolmaya sunumu ve yenilmesinin kolaylığı nedeniyle misafir sofralarınızda da yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı 
  • 12 adet büyük asma yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 9 yemek kaşığı pirinç 
  • 5 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 adet havuç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Temizlenmiş çanak enginarlar limon ile ovulup, limonlu su içinde bekletilir.
  • Asma yaprakları sıcak suyun içinde beş dakika kadar haşlanıp, çıkartılır.
  • Kuru soğanlar halka halka doğranıp, tencerenin dibine yayılır.
  • Pirinç kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilip, süzülür.
  • Pirince ince kıyılmış taze soğan, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber eklenip; karıştırılır.
  • Asma yaprağı damarlı tarafı içe gelecek şekilde yayılıp, ortasına enginar yerleştirilir.
  • Enginar çanaklarına iç malzemesi paylaştırılır.
  • Üzerlerine asma yaprağı örtülerek tek tek bohçalanıp, kapatılır.
  • Tencerede ki kuru soğanların üzerine yan yana dizilir.
  • Soyulup, doğranmış havuç eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve 1,5 su bardağı sıcak su eklenip; kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte yaklaşık bir saat pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince kuru soğanlarla birlikte servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.

21 Mart 2014 Cuma

RADİKA SALATASI

Radika salatası tarifi
Acı tatlı radika salatası nasıl yapılır
Hindiba salatası tarifi

     Ege bölgesinde salatası yapılan, meze olarak tüketilen en bilinen otlardan biri de radikadır herhalde.Ben tadını dengelemek için, genellikle acı ve tatlı radikalardan birer bağ alıp karıştırarak salatasını yapıyorum.Üzerine sadece zeytinyağı ve limon suyu yeterli olsa da, isterseniz sarımsak da ekleyerek ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 bağ acı radika 
  • 1 bağ tatlı radika 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Radikaların sararmış yaprakları temizlenir.
  • Köklerinde hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanır.
  • Derin bir kap da sirkeli su da biraz bekletilir.
  • Süzüldükten sonra irice parçalara doğranır. 
  • Kaynayan suyun içine atılarak, 10 dakika kadar kökleri yumuşayana kadar pişirilir.
  • Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve tuz iyice karıştırılır.
  • Haşlanan otlar süzülür, soğuk sudan geçirilip tekrar süzülür.
  • Servis tabağına alınan otların üzerine yenileceği zaman limonlu sos dökülür.
  • Ilık olarak servis edilir.

20 Mart 2014 Perşembe

FINDIKLI ÇİKOLATA

Fındıklı çikolata tarifi
Fındıklı çikolata nasıl yapılır
Bütün fındıklı bitter çikolata tarifi
       Ankara'nın ve gündemin puslu, karanlık havasından kaçmak için blog yazmaya başladığım günlerde ilk yazdığım yazıda,''Bu şehir, bu insanlar, en fenası her gün daha fena olan bu gündemden kaçmak istiyorum.Çok uzaklara...Burası gibi değil gideceğim memleket; denizi ayrı deniz, havası ayrı hava '' demişim.Geçen yıllarda Ankara'nın puslu havasından kaçtık ama her gün daha fena olan bu gündemden kaçamadık ne yazık ki :( Gezi olayları sırasında bir tarih yazılırken, evde oturup yemek yapmak anlamsızlaşmış ve üç ay kadar bir süre hiç bir şey paylaşamamıştım.Günlük hayatımıza öyle yada böyle devam ederken, birden bir şey oluyor ve insan her şeyden uzaklaşma isteği ile ne yapacağını bilemiyor, hayata yeniden tutunmak zaman alıyor :( Berkin'den sonra araya İstanbul ziyaretimiz de girince ancak yazabiliyorum.
     Çikolatanın mutluluk hormonu salgılanmasına faydası olduğu ile ilgili medyada zaman zaman yazılar çıktığından, belki bize de faydası olur diye bol fındıklı çikolata tarifi paylaşmak istedim.Ben çikolata olarak 2,5 kilogramlık paketlerde satılan çikolatalardan kullanıyorum ama siz küçük paketlerden bir kaç tane alıp, istediğiniz cins çikolatayı benmari usulü eritip fındık, antep fıstığı yada bademi istediğiniz oranda ekleyerek bol fındıklı çikolatalar yapabilirsiniz.Yazılanlara göre; çikolata endorfin salınımını uyararak acı hissini gidermeye yardımcı olup insanı rahatlatıyormuş, çikolatanın yapım aşamasında oluşan anandamid insan beyninde iyimserlik yaratan bir maddeymiş ve çikolata yediğimizde, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyemiz artıyor ve kendimizi daha iyi hissediyormuşuz.Gerçi, bu kadar absürt ve sıkıntılı gündemi unutmak, kendimizi iyi hissetmek için ne kadar çikolata yemek gerekir bilemiyorum ama belki bir an olsun kendimizi iyi hissetmemizi sağlar diye düşündüm.
Malzemeler:
  • 5 paket ( 80 gramlık ) Bitter çikolata 
  • 2 su bardağı fındık, badem veya antep fıstığı 
  • Yağlı kağıt
Yapılışı:
  • Çikolatalar küçük parçalara bölünüp, bir kaba konulur.
  • Çikolataları koyduğumuz kaptan daha büyük bir kaba su konulur.
  • Çikolata konulan kap, su dolu kabın içine oturtulur.
  • Çikolataya su sıçratmamaya dikkat edilerek kısık ateşte karıştırılarak eritilir.
  • Eriyen çikolataya fındıklar bütün olarak eklenip, karıştırılır.
  • Karışım yağlı kağıt üzerine yayılır.
  • Biraz donunca, fındıklar iç tarafta kalacak şekilde kağıt ikiye katlanır.
  • İyice soğuyunca dilimlenip, servis edilir.

9 Mart 2014 Pazar

TAVA BÖREĞİ

Tava böreği tarifi
Tava böreği nasıl yapılır
Hazır yufkadan kolay börek tarifi
     Tava böreği; geç saatte kalkılan hafta sonlarında, ders yapmaktan yemek yapmaya vakit olmayan öğrenci evlerinde, işten gelip acele ile ne yemek yapılacağı düşünülen durumlarda pek çok kişi için çoğu zaman kurtarıcı olmuştur. Sadece iki adet hazır yufka ve istenilen iç malzemesi kullanılarak çok çabuk yapılabilen, gözlemeden sonra yapılışı en kolay börek sanıyorum tava böreğidir.Ben genellikle peynirli yada patatesli lorlu yapmama rağmen bu defa ıspanaklı, lorlu iç malzemesi kullandım.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 bağ ayıklanmış ıspanağın sadece yaprakları 
  • 100-150 gr lor 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Böreğin iç malzemesi hazırlanır, pul biber ve tuzu eklenir.
  • Yufkalardan biri bütün bırakılır, diğeri ortadan ikiye kesilir.
  • Bütün olan yufka yağlanmış büyükçe bir tavaya kenarlarından taşacak şekilde yayılır.
  • Çok az zeytinyağı gezdirilip, üçe ayrılmış iç malzemesinin  bir bölümü yayılır.
  • Yarıya bölünmüş yufkalardan biri tavadan taşırmadan iç malzemesinin üzerine yayılır.
  • Tekrar zeytinyağı ve iç malzemesi konulup, ikinci yarım yufka da gene taşırmadan yayılır.
  • Zeytinyağı ve kalan iç malzemesi yayılıp, kenarlardan taşan ilk yufka ortaya doğru kapatılır.
  • Orta ateş üzerinde sürekli çevrilerek her tarafının eşit olarak pişmesi sağlanır.
  • Büyükçe bir tava kapağı yardımı ile ters çevrilip, diğer yüzü de çevrilerek pişirilir.
  • İki yüzü de piştikten sonra servis tabağına alınıp, sıcak servis edilir.

7 Mart 2014 Cuma

NERGİS ÇİÇEĞİ REÇELİ

Nergis çiçeği reçeli tarifi
Nergis çiçeği reçeli nasıl yapılır
Çiçek reçeli nasıl yapılır
     Karaburun'da yetişen pek çok çiçekten reçel yapıldığını bilmeme rağmen, Özlemaki'nin nergis çiçeğinden reçel yaptığını görene kadar evde yapmayı düşünmemiştim.Ben bir demet nergis çiçeği ile, ölçüleri ve şeker oranını biraz az tutarak arşivimde bulunması için yaptım.Nergis mevsimi geçmeden nergis çiçeği reçeli yapmak isterseniz, miktarları aynı ölçüde arttırabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı ayıklanmış nergis çiçeği 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Çiçekler yıkanıp, kağıt havlu ile zedelenmeden kurulanır.
  • Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra  kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • Reçel koyulaşmaya başlayınca çiçekler eklenir.
  • Koyulaşınca limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.

6 Mart 2014 Perşembe

DİLEK AĞACI KURABİYE

Dilek ağacı kurabiye tarifi
Dilek ağacı kurabiye nasıl yapılır
Şeker hamurundan kurabiye tarifi
Şeker hamuru ile kurabiye nasılyapılır
     Ağaçlara bez bağlayıp, dilekler dilemek hangi inançtan bu günlere kadar gelmiştir bilmiyorum ama Anadolu'nun pek çok yerinde pek çok kişi tarafından inanılan kültürel zenginliklerimizden biri diye düşünüyorum.Nerede her tarafından renk renk çaputlar sarkan dilek ağacı görsem; Yaşar Kemal'in ''Hüyükteki Nar Ağacı '' kitabında anlattığı; işsizlikleri, dertleri, sıkıntıları bitiren ulu bir ağacın methini duyup, hikmetine inanan ve onca çaresizliğe, acımasızlığa rağmen umutlarını kaybetmeden o ağacı arayan köylüler aklıma gelir.Kitaptaki Memet çocuk gibi, ben de bilirim kendine hayretmemiş bu ağacın dertlere deva olmayacağını ama gene de çok severim o rengarenk umut dolu görüntüyü ne de olsa, umut içimizde hiç bitmeyen bahar mevsimidir.
     Bu kurabiyeleri dilek ağacının görüntüsünü sevdiğimden, Dilek arkadaşımın doğum günü için yapıp, ben de onun adına kurabiyelere çaputlar bağladım. Dilek'ciğim, doğum gününde sağlık, huzur, sevgi, barış, aşk, bereket, dostluk, mutluluk, şans, başarı ve para dilekleri tutup bağladım.Sen başka neler isterdin bilmiyorum ama doğum günün kutlu, ettiğin duaların kabul olsun.Aklıma gelmeyen başka dileklerin varsa, bir kaç dilek de sen tut  :)

                                                

4 Mart 2014 Salı

KÖK REZENE (FENNEL - FİNOKYO) YEMEĞİ

Kök rezene yemeği tarifi
Kök rezene nasıl pişirilir
Fennel yemeği tarifi
Finokyo yemeği tarifi
     Arapsaçı otunu annem çok sevdiğinden, yabani rezene ile  erken yaşlarda tanışmıştık ama kök rezene ile tanışmam kendi adıma epey zaman aldı. İlk defa Burda dergilerinin son sayfalarında verilen yemek tariflerinde görüp merak ettiğim kök rezeneyi, Ankara'da Real marketler zincirinde Florence Fennel adıyla satılmaya başlandığında hemen aldığımı hatırlıyorum.İzmir'de Finokyo adıyla da bilinen kök rezene sevildiğinden mi yoksa kültür olarak yetiştirildiğinden satışı yaygınlaştığından mı bilmiyorum son yıllarda hemen her manavda rastlıyorum.Aroması ve anason kokusu arapsaçı kadar yoğun olmayan rezene çoğu zaman et yemeklerinin yanına garnitür olarak yapılsa da, ben zeytinyağlı yemek olarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • 2 adet kök rezene 
  • 1 adet büyük boy kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Köke yakın bir yerden rezenenin dalları kesilir.
  • Kökü bıçakla dikine kesilir.
  • Taze dalları ve yaprakları doğranır.
  • İyice yıkanıp, süzgece alınır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Rezeneler, su ve tuz tencereye eklenip, kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte kökler yumuşayana kadar pişirilir.

3 Mart 2014 Pazartesi

NAR ŞERBETİ

Nar şerbeti tarifi
Nar şerbeti nasıl yapılır
Kolay nar şerbeti tarifi
Konsantre nar şerbeti nasıl yapılır

     Çiçeğinden, tanelerine, taneleri saran zardan, kurutulmuş kabuğuna kadar her yerinin ayrı bir faydası olan nar, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar nedeniyle mutlaka tüketilmesi gereken meyvelerden... Salatalarda, tatlılarda, meyve suyu, nar ekşisi ve nar reçeli yapılarak sofralarımızda kendine yer bulan narın mevsimi geçmeden bu defa da şerbetini yaptım.Eğer mevsimi dışında da hazırda nar suyunuz bulunsun isterseniz; derin bir tencerede on su bardağı sıkılmış nar suyuna iki su bardağı toz şeker ekleyip kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatabilirsiniz.Üzerinde oluşan köpükleri alıp, temiz ve kuru bir kavanozda kapağını sıkıca kapatarak saklayabilirsiniz.Taze sıkılmış narın kekremsi tadını seviyorsanız doğal haliyle yada istediğiniz oranda şeker ekleyerek, konsantre nar suyu içinse bir iki parmak nar suyunun üzerine istediğiniz oranda içme suyu ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu  
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4 su bardağı su 
  • 1 su bardağı toz şeker    
Yapılışı:
  • Su ve toz şeker, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Taze sıkılmış nar suyu ve limon suyu da karıştırılıp, süzgeçten geçirilir.
  • Sürahiye alınıp, buzdolabında soğutularak servis edilir. 

2 Mart 2014 Pazar

HAŞHAŞLI KALP ÇÖREK

Haşhaşlı çörek tarifi
Haşhaşlı çörek nasıl yapılır
Mayalı çörek tarifi
     Öncelikle görüntüsünü beğendiğim, yapılışı çok kolay bu çöreklerin içine ben çok tatlı olmasını istemediğim için, zeytinyağı ile incelttiğim haşhaş ezmesi sürdüm.Siz isterseniz, bu tarifi önceden yapmış olan blogger arkadaşlarım gibi tahinli, cevizli, tarçınlı, toz şekerli, nutellalı hatta istediğiniz bir reçeli sürüp katlayarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 50 gram eritilmiş tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1,5 çay bardağı ılık süt 
  • 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi 
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Haşhaş ezmesi ve zeytinyağı hariç, diğer malzemeler yoğurulup, çok az ele yapışan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Oda sıcaklığında üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Bezelere ayrılıp, her beze çok az unlanmış tezgah üzerinde yaklaşık 15-20 santim çapında açılır.
  • Üzerlerine zeytinyağı ile inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülür.
  • Rulo halinde sarılan hamurun iki ucu birleştirilir.
  • Rulo yan çevrilip, ucundan bir iki santim kalacak kadar bıçakla kesilir.
  • Kesilen yer ayrılıp, iki ucu yana çevrilerek kalp şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 25-30 dakika kontrol edilerek pişirilir.

1 Mart 2014 Cumartesi

UMUT HİÇ BİTMEYEN BAHAR MEVSİMİDİR

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
                                             Umut hiç bitmeyen bahar mevsimidir
                                             İçinde kar da yağar, fırtına da kopar
                                             Ama; çiçekler açmaya hep devam eder.

Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 2,5-3 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri kapatılıp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Yaprak ve çiçek kalıbı ile kesilip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyan kurabiyelere ballı su sürülüp, kalıp ile kesilmiş şeker hamurları yapıştırılır.
  • Şeker hamurundan minik çiçekler yapılıp, çiçek kurabiyelerin üzerine yapıştırılır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...