27 Haziran 2014 Cuma

ÇİKOLATALI MAKARNA

Çikolatalı makarna tarifi
Çikolatalı makarna nasıl yapılır
     Yıllardır her tatilde, her gittiğimiz yerde mutlaka o bölgede ki müzeleri gezeriz ama bu güne kadar gezdiğimiz en tatlı müze Köln'de ki (schokoladenmuseum.de ) Çikolata Müzesi'ydi.Noel tatili olunca her yer çok kalabalıktı; çeşit çeşit hediyelik eşyaların, küçük el aletleri şeklinde çikolataların satıldığı nehir boyunca kurulan Noel pazarlarının içinden geçerek çikolata kokulu müzeye ulaştık.Hansel ve Gretel masalında ki çikolatadan ev gibi her yerinde çeşit çeşit çikolatalar olan müzedeki çikolatalardan ve çikolatalarla birlikte ilgimi çeken çikolatalı makarnalardan aldım.Çikolatalı makarna ile ilgili başka bir tarif bulamayınca, makarnanın üzerindekine benzer bir tarife göre tatlı olarak pişirmek daha uygun olur diye düşündüm. Çocukluğumdan beri çikolata ve dondurmaya karşı özel bir ilgim olduğundan :) ikisini birleştirip, makarnanın bir kısmına çikolatalı sos döküp vişne ile diğer kısmını ise sadece dondurma ve çilek ile servis ettim.Zaten bir süre sonra dondurma erimeye başlayınca dondurma soslu çikolatalı makarna oldu.                  
Malzemeler:
  • 200 gram çikolatalı makarna 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Çilek  veya dondurulmuş vişne
  • Sade ve çikolatalı dondurma 
  • Çikolatalı ve çilekli sos

Yapılışı:
  • Makarnalar kaynayan şekerli suda hafif diri kalacak şekilde 10 dakika kadar haşlanır.
  • Piştikten sonra süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Servis tabağına alınıp, üzerine çikolata veya çilek sosu dökülür.
  • Dondurma, çilek veya dondurulmuş vişne ile servis edilir.

25 Haziran 2014 Çarşamba

GARFİELD PASTASI

Garfield pastası tarifi
Garfield pastası nasıl yapılır
Şeker hamurlu doğum günü pastası nasıl yapılır
     Hava sıcaklığının gitgide arttığı; insanın canının hiç bir iş yapmak istemediği, sadece yüz üstü yatıp tembellik yapmak istediği bu günlerde aklıma hep Garfield'ın '' İçimden bir ses bana çalış diyor..... Neyse sustu '' sözleri geliyordu :) Yıllardır Garfield'ın bu sözlerinin yer aldığı bir karikatür kardeşimin başucunda asılı durduğundan bu günlere uygun olur diye düşünerek kardeşimin bu yıl ki doğum günü pastasını Garfield'ın bu karikatüründen esinlenerek yaptım.Dilerim çalışma hayatın çabucak geçer , her şey gönlünce olur.Nice yıllara mutlulukla, sağlıkla...

Garfield kuralları:
  • İnsanlar yorgun doğar, dinlenmek için yaşarlar.
  • Çalışmak yorar.
  • Gündüz dinlen ki, gece rahat edesin.
  • Yatağını kendin gibi sev, içinden hiç çıkmayacakmışsın gibi yat.
  • Yarın yapabileceğin bir işi bu gün yapma.
  • Bugün yapabileceğin işi yarına bırakma, erteleyebileceğin kadar ertele.
  • Dinlenen birini gördüğünde otur ona yardım et.
  • Oturmak mümkünse ayakta durma, yatmak mümkünse oturma.
  • Tembellikten kimse ölmez.
  • Çalışma isteği duyunca sakin ol, hemen bir yere otur ve geçmesini bekle.

22 Haziran 2014 Pazar

ARDA'NIN SÜNNET KURABİYELERİ

Sünnet kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu sünnet kurabiyesi nasıl yapılır
     Okullar kapandıktan hemen sonra başlayan nerede ise her hafta sonu davetli olduğumuz düğünlerde, mutlu günlerine şahit olduğumuz insanlar sayesinde biraz olsun nefes alıp, ortamdan uzaklaşmak bence yaz aylarının en güzel taraflarından biri...Bu hafta sonumuz da akıllı ve yetenekli Arda çocuğun :) kınası, düğünü, mevlütü derken geçti gitti.Ben de mevlütünde dağıtılması için sünnet kurabiyeleri yaptım. Arda'cığım hayatın daha o kadar başındasın ki; umarım çizdiğin resimler gibi güzel bir hayatın olsun.Bizler hep güzel , mutlu, başarılı günlerini görelim.Sen de hep ailenin göz bebeği ol, mutlu ol, başarılı ol ama her şeyden önemlisi sünnet olup erkek olmak kolay da sen hayatın boyunca adam gibi adam ol güzel çocuk...

18 Haziran 2014 Çarşamba

DENİZ KESTANESİ TATLISI

Deniz kestanesi tatlısı tarifi
Deniz kestanesi tatlısı nasıl yapılır
Mavi haşhaşlı tatlı tarifi

    Deniz kestanesine benzeyen görüntüsü ve hafif lezzeti ile şerbetli tatlıları seven herkesin beğeneceğine inandığım bu tatlıyı isterseniz yanında bir top dondurma ile servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 su bardağı ceviz 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Üzerine: 
  • 1 paket mavi haşhaş 
Şerbeti:
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 

Yapılışı:
  • Su ve şeker tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Şerbet soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kapta toz şeker ve yumurtalar mikserle çırpılır.
  • Dövülmüş ceviz ve diğer malzemelerde eklenerek, karıştırılır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlanıp, her tarafı mavi haşhaşa bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-35 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkan sıcak kurabiyelerin üzerine kepçe ile soğuk şerbet dökülür.
  • Arada ters çevrilerek şerbeti iyice çekmesi sağlanır.

17 Haziran 2014 Salı

ENGİNAR EZMELİ KANEPE

Enginar ezmesi tarifi
Enginar ezmesi nasıl yapılır
     Enginar her bölgede her mevsimde bulunmasa da, çanak enginar çoğu zaman konservede olsa pek çok yerde bulunuyor.Enginar ezmeli kanepe yapmak için, enginar çanaklarını limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp, püre haline getirerek dip sos olarak veya  istediğiniz çeşit ekmek dilimlerinin üzerine sürerek kanepe olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet büyük boy enginar çanağı  
  • 100 gram süt kreması 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım demet dereotu
  •  Tuz, karabiber  
Yapılışı:
  • Enginar çanaklarının sert kenarları bıçakla kesilip, temizlenir.
  • Limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Mutfak robotunda parçalanan enginarlara; süt kreması, karabiber ve tuzu eklenir.
  • İncecik kıyılan dereotları da karıştırılır.
  • Karelere kesilmiş ekmeklerin üzerine yayılıp, servis edilir.  

16 Haziran 2014 Pazartesi

SÜBYE (KAVUN ÇEKİRDEĞİ ŞERBETİ)

Kavun çekirdeği şerbeti tarifi
Kavun çekirdeği şerbeti nasıl yapılır
Sübye tarifi
Kavun çekirdeği sübyesi nasıl yapılır
     İzmir'de ve Ege'nin bazı ilçelerinde nerede ise beş yüz yıldır güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerinden yapılmakta olan; Sefarad Mutfağına ait Sübye yani Kavun Çekirdeği Şerbeti; geleneksel şerbetlerimizi hatırlamak isteyenler, farklı lezzetlere açık olanlar  ve özellikle veganlar için yüksek miktarda A vitamini ve potasyum içerdiğinden tercih edilmesi gereken alternatif içeceklerden...Sübye; şerbetçilerde bir yıl öncesinden kurutularak bekletilen kavun çekirdeklerinden yapılıyormuş ama ben az miktarda yapacağımdan son günlerde yediğimiz kavunların çekirdeklerini İzmir'in sıcağında iki gün bekletip, kurutarak kullandım.Tercihen hafif boza kıvamında olması istenen sübyeye damak zevkinize göre klorsuz içme suyu ve şeker ilavesi yaparak fazla bekletmeden tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kavun çekirdeği 
  • 4 su bardağı içme suyu 
  • 1 su bardağı toz şeker 

Yapılışı:
  • Kavun çekirdekleri kavunun lifli kısımlarından ayrılıp, yıkanır.
  • Tepsiye yayılıp, güneşte iyice kurutulur.
  • Güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerine çok az şeker eklenip, havanda veya mutfak robotunda parçalanır.
  • Kaynayan suya parçalanmış çekirdekler ve şeker eklenip, beş dakika kadar kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp, soğutulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Rengi beyazlaşan sübye temiz bir tülbentten geçirilip, cam sürahiye alınır.
  • İstenirse buz ilavesi ile soğuk servis edilir.

8 Haziran 2014 Pazar

SANTORİNİ PASTASI

Santorini pastası nasıl yapılır
Santorini pastası tarifi
Şeker hamurlu doğum günü pastası nasıl yapılır
                                                  Gün olur,alır başımı giderim,
                                                  Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda.
                                                  Şu ada senin,bu ada benim
                                                  Yelkovan kuşlarının peşi sıra...
                                                  Gün olur, başıma kadar mavi,
                                                  Gün olur, başıma kadar güneş,
                                                  Gün olur,deli gibi...
     Geçtiğimiz günlerin sıkıntılı ve can yakan, yoğun gündemi arasına denk gelen günlerde; canım eşimin doğum gününü kalabalık bir akraba ortamında kutladık.Belki gündemden biraz olsun uzaklaşma isteğim, belki de acılardan, haksızlıklardan, adaletsizliklerden yalıtılmış, mutlu insanların yaşadığı bir ülkede yaşama özlemi ile ada şeklinde bir pasta yaptım.Daha önce yaptığım eşimin çok sevdiği Cunda Adası'ndaki Taş Kahve pastasına göre, oldukça büyük boyutlarda ki bu pastayı yaparken mavi beyaz rengin hakimiyetindeki Yunan adalarından Santorini'deki bir evin fotoğrafından esinlendim.Adayı, adanın üzerindeki evleri, değirmeni, bembeyaz sahile kadar inen merdivenleri ve iskelesini çikolatalı pastadan yaptım. Pastayı yaparken evin duvarına sarılmış bir begonvil olmadan olmaz diye düşünmüştüm ki, bir kaç gün sonra gittiğimiz yazlıkta yıllardır açmasını beklediğimiz begonvilin bir sürpriz yaparak bizi açtığı çiçekleriyle karşılaması da özellikle eşimin içinde çiçekler açmasına yetti :) Dilerim yüreğinde hep çiçekler açsın, hayatında begonvilin gibi filizlenmesini beklediğin ne varsa tomurcuklarını en kısa zamanda görmen dileğiyle; nice yıllara, sağlıkla, mutlulukla ve hep birlikte...


4 Haziran 2014 Çarşamba

YEŞİL ERİK REÇELİ

Yeşil erik reçeli tarifi
Yeşil erik reçeli nasıl yapılır
      Gazetelerin kuponla yemek kitabı verdiği yıllardan kalma olduğunu sandığım, yarısı kaybolmuş ''Türk Mutfağının Yemek ve Tatlı Kitabı'' adlı minik kitabı karıştırırken daha önce dikkat etmediğim yeşil erik reçelini gördüm.Yeşil erikten reçel olur mu olmaz mı derken, yarım ölçü de olsa denemeye karar verdim. Düşündüğüm gibi eriklerin rengi değişti ve diri diri kalmadı ama kahvaltı sofraları için değişik lezzette bir reçel oldu.
Malzemeler:
  • 1 kilogram yeşil erik 
  • 2 kilogram toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 

Yapılışı:
  • Toz şeker, su ve limon suyu derin bir tencerede karıştırılıp, bir iki taşım kaynatılır.
  • Yıkanıp, kurulanmış yeşil erikler bütün olarak tencereye eklenir.
  • Kısık ateşte erikler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Reçel kıvamına gelip,koyulaşınca üzerindeki köpükler temizlenerek tencere ateşten alınır.
  • Soğuduktan sonra kavanozlara boşaltılır.
  • Uzun süre saklanacak ise sıcakken kavanoza doldurulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...