17 Ocak 2015 Cumartesi

AYÇİÇEĞİ ÇÖREĞİ

Ayçiçeği çöreği tarifi
Ayçiçeği çöreği nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği çöreği tarifi
     Geçtiğimiz yıl yaptığım ayçiçeği böreği gibi görüntüsü tadının önüne geçen hamur işlerinden birini daha, ayçiçeği çöreğini denedim. Hamurunu poğaça yapmakta kullandığım tariflerden biri ile yapınca, poğaça tadında bir çörek oldu. Karamelize edilmiş kuru soğanlı patatesli iç malzemesi ile yiyenlerin beğendiği, güzel görünüşlü bu çöreğin iç malzemesini siz isterseniz damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker instant hazır maya 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
İç malzemesi:
  • 2-3 adet orta boy haşlanmış patates 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Maydanoz 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörek otu 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
  • Çatalla ezilen haşlanmış patatesler ve baharatlar da eklenip, soğumaya bırakılır.
  • Geniş ve derin bir kaba un elenir.
  • İnstant hazır maya, toz şeker, ılık su ve ılık süt de eklenerek ele yapışmayan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamur iki eşit parçaya ayrılır.
  • Bir parçası pişirme kağıdı üzerinde merdane ile açılır.
  • Soğumuş patatesli iç simit şeklinde etrafına yerleştirilir.
  • İkinci hamur da merdane ile aynı büyüklükte açılıp, üzerine yayılır.
  • Patatesli iç taşmayacak şekilde kenarları elimizle bastırılır.
  • Tam ortada oluşan boşluk bıçakla önce artı şeklinde kesilir.
  • Daha sonra aralar da bıçakla kesilerek sekiz adet kesik atılır.
  • Çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sürülüp, susam serpilir.
  • Ortadaki üçgen kesikler ucundan biraz çekilerek tutulup, kenarlara yapıştırılır.
  • Orta kısım tamamen boşaldıktan sonra üçgen parçalara yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Yağlı kağıt uçlarından tutularak fırın tepsisine alınıp, yarım saat kabarıp mayalanması beklenir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince altındaki pişirme kağıdı alınarak servis edilir.

32 yorum:

  1. ohh ohh n egüzel olmuş. ellerinize sağlık. Her zamanki gibi titiz ve temiz bir çalışma. Lezzeti şühesiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Emekli olunca vakit çok ne de olsa :) Sevgilerimle.

      Sil
  2. Nergis ablam ellerine sağlık şahane bir şey olmuş, en kısa zamanda dwnemek isterim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene Sibel'ciğim, kızlar da beğenir diye düşünüyorum.Sevgiler.

      Sil
  3. Muazzam bir görüntü nergis mevsimi..İnsan koparıp yemeye kıyamayacak..Yaş pastalarınız gibi kusursuz elinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Akasya Kokusu , sevgilerimle.

      Sil
  4. Nergis'cim her zamanki gibi yine çok güzel bir tarif paylaşmışsın, ellerine sağlık. İlk fırsatta bu güzel çöreği yapmak istiyorum, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Tülay'cığım, umarım tadını da beğenirsin.Sevgilerimle.

      Sil
  5. yarın denesem diyorum, çok hoş olmuş eline sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de kolay gelsin, afiyet olsun.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  6. önce uzunn uzunn seyredilecek sonra yenecek ona göre:)) önce göz sonra mide:)))
    süper görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olmadı Hatice'ciğim bir kaç fotoğrafı zor çektim.Kokusunu duyunca seyretmek istemiyor hiç kimse :) Sevgilerimle.

      Sil
  7. Ellerine sağlık canım .Goruntu her zamankı gıbı şahane.Tadıda eminim oyledir.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Özay'cığım, hoş geldin :)

      Sil
  8. Nergisciğim seni tariflerini görsellerini o kadar beğeniyorum ki hem çok emek veriyorsun hem de özen gösteriyorsun emeklerine ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalp kalbe karşıymış Mine'ciğim, zevklerimiz benziyor herhalde :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  9. Merhabalar,
    Paylaştığınız güzellikleri keyifle takip ediyordum ve fırsat buldukça yorum yazıyordum sayfalarda…
    Nefis bir görüntü karşıladı beni yine harikasınız .
    Ellerinize ,emeğinize sağlık.
    Sevgilerimi bıraktım…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizi gruplardan zevkle takip ediyordum ama bir vesile gerekiyormuş demek ki :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  10. Harikalar yaratmışsın,Nergis'cim.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ihlamurcum Dilek'ciğim çok teşekkürler canım, sevgiler.

      Sil
  11. canım ellerine sağlık ya çok güzel görünüyor. yarın yapacağım bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yorum yazana kadar umarım yapmış ve beğenmişsinizdir size de afiyet olsun.Sevgiler.

      Sil
  12. Merhabalar Nergis Hanım
    Bloğunuza iadei ziyaret yapıyorum ve nergis çiçeklerine bayıldım diyebilirim..
    Ay çöreğiniz harika olmuş... ellerinize sağlık:))) artık takipteyim ve görüşmek üzere:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Filiz hanım, her zaman beklerim :) Sevgiler.

      Sil
  13. Çok hoş bir tarif hep yapmak istemişimdir ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de arşivimde buna benzer yapmayı düşündüğüm çok tarif var, sırayla yapmayı düşünüyorum.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  14. Merhaba,
    Uzun zamandır sunumu bu kadar özenli, kareleri muhteşem, tarifler çok başarılı ve bu kadar güzel bir yemek bloguyla karşılaşmamıştım. Filiz Hanım'a vesile olduğu için bir kez daha teşekkür etmek istedim, harikasınız :)
    Biraz ondan, biraz bundan bir blogla tanışmak istereniz, ben de buralardayım, sevgiler...
    :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.Sizin blog da ilginçmiş :) Sevgiler.

      Sil
  15. Nergis Abla şahane olmuş. Bu yıl bende çöreklere doymuyorum. Bunu da mutlaka deneyeceğim. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın çörekler çayın yanında iyi oluyor Aslı'cığım, hem okula giderken Çınar'ın yanına da koyabilirsin :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  16. ben pek becerikli değilim mutfak konusunda. özellikle mayalı hamurlarla aram pek iyi sayılmaz. ama bunu denemek istiyorum. çünkü unun ölçüsü belli. elinize sağlık, buradan nefis görünüyor.
    Bloglara yorum yapma etkinliğinden selam olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Aldığı kadar un yazan tarifleri ben de hiç sevmiyorum.Bardak ölçülerim belli, aynı klasik bardaklardan kullanarak tarifi yaparsanız sorun olacağını sanmıyorum.Size de kolay gelsin, sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...