27 Şubat 2015 Cuma

YELPAZE PATATES

Yelpaze patates tarifi
Kaşar peynirli dilimli patates nasıl yapılır
Yelpaze patates nasıl yapılır
     Uzun zaman önce internette görüp yaptığım yelpaze patatesi son günlerde reklamlarda da görmeye başlayınca artık paylaşayım diye düşündüm.Garnitür olarak veya özellikle hafta sonu kahvaltıları için, büyük boy kumpirlik patateslerden yada küçük patateslerden birer porsiyonluk yapabilirsiniz.Patatesin piştikten sonra yelpaze gibi açılabilmesi için; altından çok ince bir parça keserek düz durmasını sağladıktan sonra iki tarafını aynı yükseklikteki kesme tahtası ile sıkıştırarak ince dilimler halinde keserseniz, bıçakla dibe kadar inerek patatesin ikiye bölünüp, şeklinin bozulmasını önleyebilirsiniz.Aslında bu tarifin ölçüsü kaç kişi için yaptığınıza ve ne kadar baharat, kaşar peyniri eklemek isteyeceğinize göre değişiklik göstereceğinden benim ölçülerime uymayabilirsiniz.Bu arada bu güzel fırın kabı için sevgili Aytop hanıma çok teşekkürler...
Malzemeler:
  • 2 adet büyük boy patates 
  • 150-200 gram kaşar peyniri 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 4 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Patatesler yıkanıp, kabukları iyice fırçalanır.
  • Kurulandıktan sonra altından ince bir parça kesilerek düz durması sağlanır.
  • Patatesin iki tarafı kesme tahtası ile sıkıştırarak, dibine kadar inmeden altı bütün kalacak şekilde ince ince dilimlenir.
  • Dilimlerin arası dövülmüş sarımsak, tuz ve baharat eklenmiş zeytinyağı ile yağlanır.
  • Fırın tepsisi ile 200 derece ısıtılmış fırına konulur.
  • Ara ara çıkartılıp fırçayla üzerine yağ sürülerek tekrar fırına konulur.
  • Üzeri iyice kızarıp, patatesler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İstenirse aralarına ince kesilmiş kaşar peyniri yerleştirilerek eriyene kadar fırınlanır.
  • Sıcak servis edilir.

33 yorum:

  1. Offf.Offff BU HARİKA BİR ŞEY CANIM ELLERİNE SAĞLIK REKLAMLARDA HER GÖRDÜĞÜMDE BENDE YAPMALIYIM DİYORUM AMA BUNU GÖRÜNCE KESİN YAPMALIYIM DEDİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben internette gördüğümden beri zaten dayanamadım, yapıyordum ama bir de reklamlarda başlayınca paylaşayım belki başka yapmak isteyenler de olabilir diye düşündüm.Çok teşekkür ediyorum.Sevgilerimle.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Patatesi sevdiğimden mi bilmem göründüğü gibi :) Sevgiler.

      Sil
  3. ellerinize sağlık nefis görünüyor ,internette çok görüyorum ama hala denemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Bence bu hafta sonu denemelisiniz :)

      Sil
  4. Nefis kırmızı patateste var . Oyy Oy çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patatesten çeşitlemeler yaptım :) Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Nergisciğim Allah aşkına bu patatesi bu kadar eşit ve düzgün kesecek bir aletinmi var.Bende yapıyorum ama bu kadar eşit kesemiyorum.Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum.Eşit kesme aletim yok, sadece hemen her yaptığım şeyde ölçüler konusunda takıntılıyım, mesela aynı ölçüde sarma sarma, kurabiye yuvarlama öyle uzar gider bu liste, siz bana bakmayın Gülten hanımcığım önemli olan lezzet :) Eminim eşit olmasa da sizin yaptıklarınız da çok lezzetli olmuştur.Sevgilerimle.

      Sil
  6. ellerine sağlık,çok güzel ve leziz görünüyor ben de hep yapacağım ama pişer mi endişesi vardı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patatesler büyüdükçe pişme ve fırında kalma süresi uzuyor ama biraz daha küçük boy patateslerden yapılırsa pişme süresi azalıyor.Çok teşekkürler Susam Çörekotu'm size de afiyetler olsun.

      Sil
  7. Ellerine sağlık geçen hafta ben de yaptım. patateslerin özel bir cinsi var mı görünümlerini beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özel bir cinsi yok Hatice'ciğim, fotoğraftan da görüldüğü gibi evdeki her cins patatesi kullandım.Sadece biraz ince uzun, kumpirlik patatesleri daha düzgün kesilebiliyor ama büyük olunca da pişme süresi uzuyor.Sevgilerimle.

      Sil
  8. Ne kadar ilginç bir tarif böyle. Daha neler öğreneceğiz sizlerden kim bilir? Ama kesinlikle kaşar peynirli deneyeceğim gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de internette görünce yapmıştım, son günlerde de reklamlarda çok iştah açıcı görünüyor ve kaşarlısı ekstra lezzet oluyor haliyle :) Sevgiler.

      Sil
  9. Ellerine sağlık çok güzel görünüyo.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  10. Süper görünüyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. çoook enfes görünüyor ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  12. Çok iştah açıcı görünüyor:) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle fırından yeni çıkmış hali :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  13. Of nasıl da leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patates sevenler çok olunca bu tarz tarifler de çok seviliyor :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  14. Kaç dakikada pişer acaba patatesler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patatesin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, yarım saati geçer sanıyorum.

      Sil
    2. Meraba bende yaptim aynisini cok lezzetli gorunuyo elinize saglik patatesler cok buyuk degil 1 saate pisermi acaba

      Sil
    3. Patatesler çok büyük değilse bu fırın sıcaklığında pişer diye düşünüyorum.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...