13 Mart 2015 Cuma

ENGİNARLI KİŞ

Enginarlı kiş tarifi
Enginarlı kiş nasıl yapılır
Enginarlı tart tarifi
Enginar kalpli kiş nasıl yapılır
     Enginar mevsimi başlamışken arşivimde yer alan enginarlı lezzetlerden; enginar dolması, kişniş soslu enginar, enginar dolması buketi, enginar yaprağı yemeği, enginar ezmeli kanepe, asma yapraklı enginar dolması, çağlalı enginar sapı yemeği, enginar kızartması, iç baklalı enginar, enginar yemeği, enginarlı avokadolu ezme, deniz börülceli enginar, bebek enginar yemeği, bebek enginarlı iç bakla, enginarlı pilav gibi tarifleri fikir olması açısından zaman zaman paylaşıp, bu arada enginarla yapılabilecek yeni denemelerde de bulunuyorum :) Bu çok faydalı sebzeyi herkesin keşfedip, mevsiminde yeterince yararlanabilmesi için herkesin sevebileceği bir enginar tarifi mutlaka vardır diye düşünerek, bir de enginarlı kiş denedim.Bu tarifte enginarlar yapraklarıyla birlikte yenildiğinden enginar kalbi denilen yumuşak ve taze yapraklı enginarlardan kullanmak gerekiyor, enginar kalbi son yıllarda konserve yapılmış şekilde satılsa da, tazecik enginar kalplerini pazarlarda hazır soyulmuş halde de bulabilirsiniz.
Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz 

Üzerine:
  • 5 - 6 adet enginar kalbi 
  • 7 - 8 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • 250 gram tuzsuz lor 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 150 gram kaşar peyniri 
Yapılışı:

  • Zeytinyağı, yoğurt ve yumurta karıştırılır.
  • Un elenerek azar azar eklenir.
  • Toparlanana kadar karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü kapatılıp, yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Enginarların dışta ki sert yaprakları kopartılır.
  • Üzerini geçecek kadar su ile tuz ve yarım limon suyu eklenerek dağılmadan haşlanır.
  • Haşlanan enginar kalpleri süzgece alınıp, suyu süzülür.
  • Buzdolabından çıkarılan hamur, unlanmış tezgahta merdane ile açılır.
  • Yağlanmış fırın kabına kenarları yükseltilerek yayılır.
  • Taze soğan, dereotu ince ince kıyılır.
  • Tuzsuz lor ile karıştırılan taze soğan ve dereotu hamurun üzerine yayılır.
  • Lorlu karışımın üzerine dörde bölünmüş enginar kalpleri dizilir.
  • Hamurun kenarları içe doğru kıvrılır.
  • Bir çay bardağı süt ve yumurta çırpılıp, kaşıkla lorlu karışımın her yerine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun kenarları iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yayılır.
  • Fırının ızgarası açılarak kaşar peyniri kızarana kadar fırında tutulur.
  • Sıcak servis edilir.

36 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Ben enginarlı çeşitlerden etli enginar dolması, zeytinyağlı enginar dolması, bebek enginar çeşitlerini yapıyorum daha çok. Sizin çeşitleriniz çokmuş.Hele kiş çok güzel.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir tek etlisini yapmıyorum herhalde :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  2. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık Nergis hanımcığım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  3. Çok güzel olmuş. Hiç aklıma gelmemişti. Enginar mevsimi geliyor denemeli. Ellerinize sağlık Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, enginar kalbi bulabilirseniz bence de deneyin :) sevgiler.

      Sil
  4. engnari çok seviyorum ama,yapmayı bilmiyordum taki bir blogger ablamın burada olması ve ben hamileyken canım çektiği için alıp beni bekleyip göstererek yapmasıyla öğrendim.elinize sağlık buda yapılmalı en acilinden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Ege dışında pek bilinmeyen, hak ettiği değer verilmeyen bir sebze, umarım bu halini de seversiniz.Sevgiler.

      Sil
  5. haftaya arkadaşlarım gelecek kıymalı kiş yapacaktım ama bak şimdi aklım buna yattı hem sebzeli değişik olur, denersem kesin yazarım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de sebzeli daha hafif ve sağlıklı olur :) Size de kolay gelsin, sevgiler.

      Sil
  6. Şahane olmuş biliyorum çok faydali bir sebze bende çok severim ama bizim evdekilere bir yediremedim şunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence siz kendinize kadar yapın, ben bamyayı öyle yapıyorum mesela :) Sevgilerimle.

      Sil
  7. Harika görünüyor. Enginarı pek tüketmesemde görüntü o kadar harika ki denemem gerektiğini düşündüm. ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, belki de bu halini seversiniz kim bilir :) Sevgiler.

      Sil
  8. gerçektende harika olmuş sunumda enfes ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  9. Muhteşem görünüyor. Bu tarifi yazıp denemeli. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım deneyince de beğenirsiniz, teşekkür ediyorum.Sevgiler.

      Sil
  10. Enginar sevmeyen biri olarak ben bile ilgimi çekti.. denemem lazım.. teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim :) Umarım fikrinizi değiştirebilecek bir enginar tarifi yapabilmişimdir, size de kolay gelsin.Sevgiler.

      Sil
  11. Harika bir görüntü eminim tadıda harikadır ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz tadını da beğendik :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  12. görüntü süper ne kadar sağlıklı bir tarif ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginar olur da sağlıksız olur mu :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  13. Bayıldımm,hemen not aldım..Bu haftaki misafirlerime yapacağımm..:)) Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım tadını da beğenirsiniz, size de afiyet olsun.Sevgilerimle...

      Sil
  14. Nergis'cim, tam da enginar mevsimi gelmişken,müthiş bir tarif olmuş.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ihlamurcum, sen sağlıklı tarifleri seversin :)

      Sil
  15. Süper görünüyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. ımm nefis görünüyor ıspanaklısınıa bayılıyorum bir de böyle denemek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hem yemekte, hem çay saatlerinde kurtarıcı oluyor, pırasalısı, karışık otlusu, ıspanaklısı şimdi de enginarlısı :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  17. çok nefis bir tarif harika görünüyor sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...