20 Mart 2015 Cuma

KUZU GÖBEĞİ ( MOREL MANTARI ) GÜVECİ

Kuzu göbeği ( Morel ) mantarı
Kuzu göbeği mantarı güveci tarifi
Kuzu göbeği mantarı nasıl pişirilir
Morel mantarı güveç tarifi
Morel mantarı güveci nasıl yapılır
     Üç yıl önce yaptığım Kuzu Göbeği ( Morel ) Mantarı Dolması ve Kuzu Göbeği ( Morel ) Mantarı Kavurması tariflerimin fotoğrafı onlarca kişi ve firma tarafından kendileri yapmış gibi, altına tarifler uydurularak halen paylaşılmaya devam edilince, herhalde Türkiye Cumhuriyeti'nde benden başka kuzu göbekli yemek yapan yok diye düşünüp sorumluluğumu yerine getirmek için bir tarif daha paylaşayım diye düşündüm :) Aslında bu yemek için bir kaç fotoğrafım daha vardı ama nasılsa bunu da yıllarca başka sayfalarda göreceğim için takip etmek kolay olsun diye hepsini paylaşmıyorum. Bazen fotoğrafların altına acaba adımı yazmasam da hırsızlarda uğraşıp adımı silme zahmetinde kalmasalar mı diye düşünmeden de edemiyorum.Neyse; şaka bir yana benim adımı silip silip kendileri yapmış gibi fotoğrafı yayınlayan bu emek hırsızlarına canım yeterince sıkılıyor, sizleri de sıkmamak için kuzu göbekli, arpacık soğanlı güveç tarifimi paylaşayım.
Malzemeler:
  • 500 gram kuzu göbeği ( morel ) mantarı 
  • 250 gram arpacık soğanı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet kırmızı acı biber 
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 7-8 adet kiraz domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Dereotu 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Mantarlar dip kısımlarından biraz  kesilir.
  • Hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanır.
  • Mantarlar küçükse bütün olarak bırakılır, büyükse ikiye üçe kesilir.
  • Zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğan, soyulmuş arpacık soğanlar ve mantarlar kavrulur.
  • Doğranmış kırmızı, yeşil biberler ve en son kiraz domatesler de tencereye eklenir.
  • Tuzu ve yarım çay bardağı sıcak su da eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İndirmeye yakın karabiber ve dereotu eklenip, sıcak servis edilir.

32 yorum:

  1. Et gibi görünüyor valla süper olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman et gibi demeyin, bizim evde et yiyen yok :) Gerçi oğlumda tadını ete benzetip tedirgin oldu.Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım, bence mantarları en lezzetlisidir ve biz bunu kuzu kulağı diye satın alırız .
    Tadı et lezzetindedir .
    Ben etli mantar sote olarak da yaparım eniştem ve eşimin favorisidir ,tek kelimeyle harika ellerine sağlık canım. Zeytinyağlı hiç denemedim bir dahakine bende yapayım eminim ki nefistir.
    Emek hırsızlarına gelince , onlara ne desek kâr etmiyor ki zaten.
    Sevgilerimi bıraktım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yapabildiğim her şeyi zeytinyağıyla yapınca bu da öyle oldu haliyle :) Demek siz de yapıyorsunuz, sizin de elinize sağlık.
      Aynı fotoğraf o kadar çok karşıma çıktı ki, hem adımı siliyorlar hem de altına çoğu zaman saçma bir tarif yazıyorlar ve aralarında Bodrum civarında ki lokantalar, firmalar hatta havayolu şirketi bile var bu utanmazlık karşısında yeni bir tarif ekleyince bu da kesin karşıma çıkacak sıkıntısıyla yazdım.Hırsıza kilit olur mu olmaz tabii :)

      Sil
  3. Ellerinize saglik cok degisik bir lezzet ilk defa duyuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında daha önce yumurtalı kavurmasını ve dolmasını paylaşmıştım ama dikkatinizden kaçtı demek ki, çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık ,çok güzel görünüyor.Emek hırsızları malesef hepimizin derdi.:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef çok pervasızlar :( Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  5. güzel gözüküyor ellerinize sağlık...emek hırsızlarınıda şiddetle kınıyorum...okadar emek verilip yapılıyor birde fotoğraflandırılıyor onların arasından en güzeli seçilip koyuluyor tarifler yazılıyor ve bu kadar emeği yok sayıyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçip koyduğumuz fotoğrafları beğendikleri için çalıyorlar mutlaka ama adımızı altından silip, yeni bir tarif uydurmaları saygısızlık.O tarifi de başka bir yerlerden alıyor olmalılar ki çoğu zaman fotoğraftaki malzemelerle tarifin ilgisi bile olmuyor.Neyse canım bu konuda dertliyim biraz :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  6. yaa Nergis yine değişik bir paylaşım yapmışsın. Nereden bulabilirim bu mantarı ..Evet daha önce dolmasını yine sende görmüştüm. Bazı kendini bilmezler malessef kullanıyor işte...Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yıllarda biraz zor bulunuyor Şeniz'ciğim, yurt dışına gönderiliyormuş herhalde.Ama Fethiye'de nisan ayında festivali yapılıyormuş belki Lezzet Beşlisi bir gezi düzenler :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  7. Ben de ilk defa görüyorum.
    Kültür mantarı mı acep ?
    Ellerinize sağlık, görüntü süper

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman rastlanmayacak kadar doğal Nilay hanım :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  8. Doğadan toplanıyorlarmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum bu arada baktınız :) Sevgiler.

      Sil
  9. 30 yıl oldu sanırım daha açık renkti bol soğanla kavurmuştu kayınvalidem çok güzel olmuştu
    ne kadar eskiyi hatırlattın bana :) domatesler diri duruyor pişmiş halimi ? ama süper bi yemek olmuş ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişmemiş halleri açıklı koyulu renklerde Müjgan'cığım.Domatesler bu mevsimde güzel olmaz diye kiraz domates kullandım zaten arpacık soğan kadarlar dikkat ettiysen, öyle olunca da en son ekleyip karıştırmadan pişirdim.Yemeğin pişmemiş halinin fotoğrafını da yapılış aşamalarında koydum.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık. Çok farklı bir tarif...Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tarif değil de mantar farklı, pek bilinmeyen bir cins.Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  11. Emek hirsizligi ne kadar kotu birsey :( uzucu.
    Tarif super sanirim hic yapamam ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantar bulabilirseniz her zaman yaptığımız yemeklerden bir farkı yok aslında :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  12. Kuzu göbeği yapan var bir de, KUZU GÖBEĞİ YAPAN var Siz KUZU GÖBEĞİ yapmışsınız ellerinize sağlık... malesef telif hakları ülkemizde tam olarak işlemediği sürece yapılacak pek bir şey yok sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede kuzu göbeği mantarını bir tek ben mi yaptım acaba :) diye şüpheye düşecek kadar çok kullanıldı kuzu göbeği dolmasının fotoğrafı, şimdi de bu güveç fotoğrafını görmeye alışmam gerekiyor herhalde.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  13. Bende ilk kez gordum turkiyede çok yaygin bilinen bir tür degil saniyorum 😕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli bölgelerde biliniyor sanıyorum, çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  14. ben de bu mantarı ilk kez görüyorum , ama nasıl güzel bir tabak olmuş, adeta ısrarla ye beni diyor, ellerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  15. Bu mantarı ben de ilk defa görüyorum. Bizim buralarda hiç rastlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursa'daymışsınız, bence oralarda da vardır mutlaka ama biraz da fiyatı yüzünden olsa gerek yurt dışına gönderiliyormuş öyle olunca da eskisi kadar göremiyoruz.

      Sil
  16. tariflerinizi zaman ,zaman yapıyorum vede çok güzel oluyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. ben de gidip o link i paylaşmışım. dur hemen değiştireyim, sizin link i vereyim.

    kolay gelsin.

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...