7 Mart 2015 Cumartesi

ÖRGÜLÜ ÇÖREK

Örgülü çörek tarifi
Saç örgülü çörek nasıl yapılır
Çay saatleri için çörek tarifi
     Hafta sonları veya çay saatleriniz için sunumu güzel çöreklerden, örgülü çöreği benim gibi yapmak isterseniz; hamurdan bir parça ayırıp, ortadaki boşluğu yuvarlak poğaça gibi hazırladığınız bir parça ile kapatabilirsiniz yada ortası boş örgü simit gibi de yapabilirsiniz.İç malzemesi olarak ben ıspanaklı lor karışımı kullandım, örgünün yanlarındaki açıklıklardan dışarı akmaması için, kaşar veya yağlı bir peynir dışında istediğiniz iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
İç malzemesi:
  • Bir bağ ince kıyılmış ıspanak yaprağı
  • 250 gram kaşar loru 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Çok az tuz
Üzerine:
  • 2-3 yemek kaşığı pekmez
  • Susam
Yapılışı:
  • Ispanakların sadece yaprakları ince ince kıyılıp, çok az tuz ile ovulur, elimizle sıkılıp suyu iyice süzülür.
  • İçine lor ve karabiber de eklenip, iç malzemesi hazırlanır.
  • Un derin bir kabın içine konulur.
  • Şekerli ılık süt, maya ve diğer malzemeler de eklenip, yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat dinlendirilir.
  • Yarım saat sonra hamur tekrar yoğurulup, orta göbek için biraz hamur ayrılır.
  • Hamur merdane ile yarım santim kalınlığında ince uzun dikdörtgen olarak açılır.
  • Hamurun iki tarafı bıçakla verev verev kesilir.
  • Ayrılan hamurdan ortayı dolduracak şekilde iki yuvarlak hamur açılır.
  • Hamura iç malzemesi konulup, ikinci hamur üzerine kapatılır.
  • Kenardaki verev parçalar sırasıyla üst üste kapatılarak ince uzun örgü yapılır.
  • Ortadaki yuvarlak hamurun etrafına rulo haline getirilmiş örgü hamur sarılır.
  • Örgü rulo, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Üzerine biraz sulandırılmış pekmez sürülüp, susam serpilir.
  • Tepside yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yaklaşık yarım saat kontrollü olarak  üzeri kızarana kadar pişirilir. 

38 yorum:

  1. Harika görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ayşe Betül Güneş7 Mart 2015 12:03

    Ellerinize sağlık Nergiz Hanım çörek çok güzel görünüyor misafirlerim için güzel bi tarif çok teşekkürler sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de özellikle misafir sofralarında bu tarz tarifler hoş görünüyor, çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  3. biraz uğraşmalı gibi ama görüntü çok hoş oluş, ellrine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok da uğraştırıcı değil, mesela tek tek poğaça yapıp kapatmaktan daha çabuk yapılabilecek bir tarif :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  4. bayıldımmm, ne kadar şık , ellerinize sağlıkk ...

    YanıtlaSil
  5. ooo sunum muhteşemmm tebrikler :)

    YanıtlaSil
  6. Tam Bana göre bir tarif. Ellerinize sağlık. AFİYETLE.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende ki güzel çöreklerin yanına bunu da denemelisin :) Sevgilerimle.

      Sil
  7. Zehra Güneş7 Mart 2015 19:21

    Ellerinize sağlık Nergiz Hanım yine görsel olarak güzel bi tarif çayın yanına çok yakışır teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, çay saatleri için de, hafta sonu kahvaltıları için de güzel olur :)

      Sil
  8. sizin görsellerinzde tariflerinzide bambaşka elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzeli de takdir edilmek :) Çok çok teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  9. Çok güzel olmuş. Şahane görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  10. Ne kadar güzel duruyor. Kalkop denesem örme detayını başarabilir miyim acaba?
    Elinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitmiş hali zor gibi görünse de aslında çok pratik ve zevkle yapılan bu çöreği, yapım aşamasında ki fotoğrafa bakarak kesinlikle yapabilirsiniz.Kolay gelsin :) Sevgilerimle.

      Sil
  11. Ellerine sağlık Nergis ablam, çok iştah açıcı görünüyor ve çokta şık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sibel'ciğim, sevgilerimle.

      Sil
  12. Hemen deneyeceğim,çok güzel gözüküyor.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım tadını da beğenirsiniz, sevgiler.

      Sil
  13. Ellerinize saglik, cok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  14. Ne kadar güzel görünüyor. Biraz uğraş istiyor ama sonuç şık olmuş.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malum, emek olmadan yemek olmuyor :) ama göründüğü kadar uğraştırmıyor emin olun.Sevgilerimle.

      Sil
  15. Börek gerçekten bir harika. Ellerinize sağlık.....

    YanıtlaSil
  16. Emek isteyen, ama şık bir sunum.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Benzer çöreklere göre yapılışı biraz daha kolay, sevgiler.

      Sil
  17. maşallah ellerine parmaklarına gönlüne sağlık her yaptığın ayrı bir harikalıkta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim Susam Çörekotu'm, o sizin güzel görüşünüz :) Sevgiler.

      Sil
  18. Cok guzel gorunuyor.ellerine saglik

    YanıtlaSil
  19. görünüşüyle göz dolduruyor, bayıldım doğrusu çok şık bir çörek olmuş sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum bu şekil şekil çörekleri, birazcık hamurla neler yapılıyor inanılmaz.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...