15 Mart 2015 Pazar

PEYNİRLİ ÇÖREKLER

Peynirli çörek tarifi
Peynirli çörek nasıl yapılır
Peynirli burma çörek tarifi

     Günün hangi saatinde olursa olsun yenilebilecek bu peynirli çörekleri beslenme saatinde yemeleri için çocuklarınızın yanına koyabilir veya çay saatlerinizde, kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz.İki hamurun arasındaki peynirler hamur burulurken biraz dağılıyor ama en son dağılan peynirleri çöreklerin boşluklarına tekrar yerleştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet instant kuru maya 
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç Malzemesi:
  • Beyaz peynir veya lor 
  • Maydanoz 
  • Kımızı pul biber
Üzerine:
  • 4 yemek kaşığı pekmez 
  • 2 yemek kaşığı su 
  • Çörekotu

Yapılışı:
  • Un derince bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Şekerli ılık süte instant maya eklenip, karıştırılır.
  • Tereyağı, ılık su, zeytinyağı, yumurta ve  tuz da eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulup, sıcak bir yerde üzeri örtülerek yarım saat bekletilir.
  • Hamur iki parçaya ayrılır.
  • Parçalar unlanmış tezgah üzerinde yaklaşık 30x50 santim ölçülerinde merdane ile açılır.
  • İç malzemesi hazırlanır.
  • Pekmeze su eklenip, biraz sulandırılır.
  • Hamurun birine iç malzemesi yayılıp, ikinci hamur tam üzerine yerleştirilir.
  • Hamurun uzun kenarı boyunca iki parmak kalınlığında on adet şerit kesilir.
  • Uç kısımlarından tutularak ve iç malzemesinin dökülmemesine dikkat edilerek şeritler burulur.
  • Burulan şeritler kendi etrafında gül böreği gibi çevrilip, ucu alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Burma işlemi sırasında dökülen peynirli iç malzemesi varsa, tekrar boşluklara konulur.
  • Üzerine pekmezli su fırça ile sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Kabarması için tepside bir saat kadar bekletilir.
  • Önceden 190 derece ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Tercihen sıcak servis edilir.

42 yorum:

  1. Ellerine sağlık nefisssss görünüyor.
    Peynirli çörek ,börek yada poğaça farketmez afiyetle yenir.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de farketmez, hamurişlerinden vazgeçemiyoruz değil mi :) Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Mis kokusu geliyor insanın burnuna Nergiscmmm..ellerine ve okurken bile kokusunu hissettiren diline sağlık♡umarım boğazındaki ağrı da çabucak geçer, dilbilengiller geçmiş olsun der;)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koku sizin eve kadar geldi mi yoksa Dilek'ciğim :) Teşekkür ederim canım biraz istirahatle daha iyiyim, sevgiler.

      Sil
  3. ellerinize sağlık,çörekler çok lezzetli görünüyor..kesinlikle deneyeceğim bunu:)

    YanıtlaSil
  4. harika gözüküyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Muhteşem bir lezzete benziyor ellerinize sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamur işi olur da güzel olmaz mı Gülten hanımcığım, çok teşekkür ediyorum.Sevgiler.

      Sil
  6. Ben poğaçaların üzerine çok fazla yumurta sürmeyi sevmiyorum. Onun için pekmezli su fikri çok hoşuma gitti. Burma şekli de çok hoş olmuş. Ellerinize sağlık... Sevgiler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pek çok hamurişinin üzerine pekmez sürüyorum gayet güzel oluyor, yumurta sevmiyorsanız alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.Sevgilerimle.

      Sil
  7. Enfes görünüyor bir arkadasımda yemiştim tadınada bayılmıştımmm ellerinize sağlıkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seviyorum bu tarifi, teşekkürler.

      Sil
  8. Yemeklerindeki görselliğe bayılıyorum. Belki hepimizin bildiği tarifler-malzemeler ama malzemeye verdiğin şekim bambaşka.Ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Saadet hanımcığım, ufak dokunuşlarla bazen çok farklı sonuçlar çıkabiliyor, sevgilerimle.

      Sil
  9. çok güzel kızarmışlar ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da pekmezin etkisi :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  10. Bu böreği ben bu şekil de ya tahinli yada haşhaşlı yaparım.. peynirli de güzel olmuştur eminim.. ellerinize sağlık.. canım çekti.. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tahinlisini ben de daha sık yapıyorum ama peynirlisi de güzel oluyor.Sevgilerimle.

      Sil
  11. Elinize sağlık nefis gözüküyor..

    YanıtlaSil
  12. harika bir görüntü ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Eline sağlık Nergiscim :))

    YanıtlaSil
  14. wow diyorum tek kelime ile harika..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  15. elinize sağlık vallahi rejimi bozacağım bu gidişle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel başlayabildiyseniz :) Başarılar diliyorum, sevgiler.

      Sil
  16. Harikaa görünüyor:) Emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  17. Nergis'im bakarken kilo alınmaz deyip hayran hayran bakıyorum:)))))
    ellerine sağlık canım o kadar baştan çıkarıcı duruyor ki.
    Geçtiğimiz günlerde oğlum ve gelin kızım yemeğe gelmişlerdi börek yaptım biz de tadına baktık gerisini onlara koydum götürdüler ev de bıraksak affetmeyeceğiz çünkü:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice'ciğim en güzelini yapmışsın, bu tarz yiyeceklerin evde durması tehlikeli.Bir parça yiyip bırakmak lazım ama nerede :)

      Sil
  18. Nefis görünüyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. çok göz kamaştırıcı enfes bir lezzet ellerine sağlıksevgiler

    YanıtlaSil
  20. çörekleriniz değişik olmuş ellerinize sağlık

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç malzemesini değiştirerek daha değişik çörekler yapmaya da uygun bir hamuru var, teşekkür ediyorum.Sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...