21 Mart 2015 Cumartesi

TRİLEÇE TATLISI

Trileçe tatlısı tarifi
Trileçe nasıl yapılır
Balkan tatlısı trileçe tarifi
     Son günlerin en popüler tatlısı olan Trileçe'yi yapmayan kaldı mı bilmiyorum ama popülerliği geçmeden Balkanlardan gelen bu lezzeti paylaşmak istedim.Balkanlardan hep soğuk hava dalgası gelecek değil ya, bu defa da Üç Süt anlamına gelen bu hafif, lezzetli tatlı gelmiş :) Trileçe aslında inek sütü, manda sütü ve keçi sütü karışımından yapılıyormuş ama özellikle de manda sütü bulmak zor olduğundan ben sadece inek sütü kullanarak yaptım.Yumurta akları ve sarıları ayrılarak yapılan kek tariflerinden çok da farkı olmayan bu tatlının sosunun dipte birikip, üstünün kuru kalmaması için; gece boyunca gidip gelip, ara ara sosunu dökerek iyice çekmesini sağladım. Benim için tatlının en zor aşaması ertesi gün üzerine karamel sosu dökülecek olan tatlıyı, sosunu çekmesi için buzdolabında bekletirken evdeki tatlı severlerden korumak oldu :)  
Malzemeler: 
  • 5 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Sütlü sos:
  • 1,5 litre süt 
  • 200 gram süt tozu veya kahve kreması 
  • 2 paket süt kreması ( 2 x 200 gram) 
Karamel sos:
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 200 gram süt kreması 
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
Yapılışı:
  • Yumurtaların akı ve sarısı ayrı kaplara alınır.
  • Yumurta akları toz şeker ile 5 dakika boyunca mikserle iyice katılaşıp, beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Başka bir kapta çırpılmış yumurta sarıları da yumurta aklarının olduğu kaba spatula ile alttan üste azar azar karıştırılarak  yumurta aklarının köpüğü söndürülmeden eklenir.
  • Un, kabartma tozu ve vanilya elenip, yumurtalı karışıma azar azar mikser kullanmadan spatula ile yedirilir.
  • Büyük boy borcam kare fırın kabı katı bir yağla yağlanır.
  • Karışım dökülüp, kaşığın tersi ile yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü olarak 30-35 dakika kadar pişirilir.
  • Bir su bardağı kadar sütün içinde süt tozu ezilerek inceltildikten sonra süt kremaları ve kalan süt de eklenip iyice karıştırılır.
  • Kek ılıdıktan sonra dilimlenip, sosunu iyice çekebilmesi için kürdanla üzerinde delikler açılır.
  • Sütlü sos kekin üzerine yavaş yavaş aralıklarla dökülür.
  • Sosun hepsi döküldükten sonra üzeri streçlenip, buzdolabında sosunu iyice çekmesi için bekletilir.
  • Karamelli sosu için; toz şeker rengi değişene kadar kısık ateşte sürekli karıştırılarak eritilir.
  • Tereyağı, süt ve süt kreması da eklenir.
  • İlk aşamada sertleşen şeker pürüzsüz karamel kıvamı alana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, ilk sıcaklığı geçince kekin üzerine yayılır.
  • Servis edilene kadar buzdolabında bekletilir.

46 yorum:

  1. çok güzel hep denemek istiyorum ama tadını tuttura bilirmiyim diye cesaret edemiyorum Nergis hanımcım ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tutturabilirsiniz Çiğdem'ciğim, yazdığım gibi kek pişirmekten bir farkı yok aslında sadece aşamaları ayrıntılı yazınca uzun oluyor o da zormuş hissi uyandırıyor bence :) İsterseniz hazır karamel soslardan kullanarak bir aşamayı azaltabilirsiniz.Sevgiler.

      Sil
  2. İyi ki yapmışsınız. Çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum :) Sevgiler.

      Sil
  3. trileçe tarifi harika oluyor bende denedim nefis ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sizin de elinize sağlık.

      Sil
  4. bende yapmıştım çok lezzetli oluyor,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafif ve lezzetli bir tatlı, belki şeker oranı biraz daha azaltılabilir daha da hafif olur.Artık bir sonrakine :) Teşekkür ediyorum.

      Sil
  5. Elinize saglik bu tarifi bir brn denemedim galiba ilk sizin tarifle başliyayim bari. Çunku çok seviyorum 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Popüler tarifler baskı unsuru oluyor yapmadan ben de rahat edemiyorum :) Umarım denediğinizde de beğenirsiniz.Sevgilerimle.

      Sil
  6. ELİNİZE SAGLIK sunum harıka olmuş Lezzet Tramvayı.comda Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum lezzet tramvayı, sevgiler.

      Sil
  7. Çok severimmm,harika görünüyor ellerinize sağlık.
    Bu arada bloğunuzu takibe aldım banada beklerim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, her zaman beklerim.Sevgilerimle.

      Sil
  8. Bu tarifi çok merak ediyorum en kısa zamanda yapacağım ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yaptığınızda da beğenirsiniz, size de kolay gelsin.Sevgiler.

      Sil
  9. Çok severim ama çok zahmetli gibi geliyor :/ elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer üstüne hazır karamel de kullanırsanız, inanın kek yada revani yapmaktan bir farkı yok :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  10. Ellerine sağlık enfes görünüyor ♥

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel oluyor ve çok lezzetli.. Ellerine sağlık ..Tirileçe tatlısının Farklı tarifini yedim .. süper süper güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de aynı tariftir, ben biraz damak zevkimize göre uyarladım :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  12. Ben de trileçe tatlısını merak edip yapmıştım.Çok hafif bir tatlı.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni her tarifi deneme isteği bende de var :) Süt sevenler için hafif bir tatlı gerçekten.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  13. Elinize sağlık çok severim..

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık Nergis hanımcığım.... ben de bu tatlıyı merak ediyorum.... tarifinize arada girer bakarım artık... sevgiler( Selma'nın Organik Mutfağı)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir deneyin Selma hanımcığım, belki tadını da seversiniz.Sevgiler.

      Sil
  15. Çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık Nergiscim, trileçeyi ilk fırsatta ben de denemek istiyorum, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışarıda yediklerimden daha çok beğendim Tülay'cığım, çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  16. Nefis olmuş,ellerinize sağlık..Bir kaç kez yaptım ama ben çok sevemedim tireliçeyi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yoğun süt, süt kreması kullanılıyor ya, belki süt tadını sevmiyorsanız.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  17. hazırda satılanların görünümünde olmuş eminim çoğundan lezizdir, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı sanki daha iyi oldu gibi geldi bana, deneyin bakalım siz ne düşüneceksiniz ? Sevgilerimle.

      Sil
  18. ellerinize sağlık..harika gözüküyor..

    YanıtlaSil
  19. Nefis görünüyor ,eminim tat da öyle.Ben de merak edip bir dostun tarifi ile denedim ,güzel oldu.Ölçülerde değişiklik var ,bir de kahve kreması yerine ben üç kaşık toz krem şanti ilave etmiştim.Afiyet olsun ,emeklerine sağlık, ikinci trileçe denemem sizin tarifinizden olacak.Sevgi ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz, iki tarif arasındaki farkı yazarsanız biz de bundan sonrakileri o tarife göre yapalım Arzu Baydur Sarıyer'ciğim :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  20. eline sağlık ben hazır kekle denemiştim çok güzel olmuştu eminim bu daha lezizdir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır kekle nasıl oldu, ben de onu hiç denemedim :) Çok teşekkürler.

      Sil
  21. elinize sağlık 5 yumurta olunca yumurta kokmuyor mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben de yumurta kokusuna karşı çok hassasımdır ama hiç koku almadım.Sevgiler.

      Sil
  22. Süt kremasi dediginiz marketlerde bulabildigimiz uzerinde krema yazan kucuk veya buyuk sut kutuları boyutundaki krema degil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet 200 ml süt kremaları var ya onlardan kullandım.

      Sil
  23. Sut kremasi normal krema kutulu olarak satilan degil mi. Ece Gürel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın İzmir dışında olduğumdan cevabım gecikti :( Marketlerde küçük boy 200 ml veya gıda çarşısı gibi yerlerde daha büyük boyda satılan 1 kilogramlık süt kremasından gerektiği kadar kullanabilirsiniz.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...