4 Mayıs 2015 Pazartesi

ÇİRİŞ OTU ÇORBASI

Çiriş otu çorbası tarifi
Sütlü çiriş otu çorbası nasıl yapılır
     Ot sevdiğimizi duyan pazarcılar Doğu Anadolu'dan bile satmak için ot getirmişler :) Bir kaç yıldır semt pazarlarında gördüğüm çiriş otu; çiğ salata olarak tüketilebildiği gibi, çorbası, böreği, kavurması, pirinçli yemeği hatta turşusu da yapılıyormuş. Ben ilk defa geçen yıl alıp, Tuz Ekmek bloğunda sevgili Sare'nin yaptığı gibi çorbasını yapmıştım ama paylaşamadan çiriş zamanı geçmişti.Şimdi pazarlarda gene çiriş otu görmeye başlayınca, bir başka bahara kalmasın diye bu lezzetli ve sağlıklı çorbayı paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram çiriş otu 
  • 1 Türk kahvesi fincanı yemeklik bulgur 
  • 1 litre süt 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Bulgur üzerini iki parmak kadar geçecek su ile yumuşayana kadar haşlanır.
  • Çiriş otlarının saplarının birleştiği kısım sıyrılır.
  • Otların uç kısmı ve sararan kısımlar kesilip, atılır.
  • Otlar bir parmak kalınlığında kesilir.
  • Kaynayan suya atılan çiriş otları 2-3 dakika haşlanır.
  • Süzgece alınıp, süzülür.
  • Çorbanın yapılacağı tencereye pişen bulgur ve üzerine süt eklenir.
  • Kaynamaya yakın sütlü bulgura haşlanmış çiriş otları eklenir.
  • Orta ateşte arada karıştırılarak, koyu kıvamda bir çorba pişirilir.
  • En son tuz eklenip, sütün kesilmemesi için ocaktan alınır.
  • Üzerine karabiber eklenip, sıcak servis edilir.

31 yorum:

  1. Harika otlarla bird olur yemek yaparım. Ama çiriş otu ile henüz tanışmamışım demekki. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de iki yıldır bu mevsimde rastlıyorum, pazarlarda vardır herhalde.Teşekkür ederim.

      Sil
  2. ellerinize sağlık güzel bir çorba olmuş,çiriş güzel değişik bir lezzettir zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Sizin oralarda çiriş otu çoktur herhalde :) Bilmediğimiz tarifleri var mı acaba ?

      Sil
    2. güneydoğuda çok,ama ben sadece kavurmasını yedim. yerli evlerde daha farklı şekillerde yapılıyorsa da ben bilmiyorum. Ben Adanalıyım bizde de kavurması yapılır. değişik bir tarif duyarsam kesinlikle size haber veririm..
      sevgiler

      Sil
    3. İçinde et olmayan, Doğu Anadolu'ya özgü bilmediğimiz, değişik her tarifinizi bekliyorum :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  3. Soğana benzettim sanki.. Ellerinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabani pırasa da deniliyormuş ama sanki pırasadan daha lezzetli bir ot :) Çok teşekkürler.

      Sil
  4. İlk defa duyduğum bir ot,Giresunlu olarak ot severiz,nerede yetisiyormus acaba merak ettim,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yetişiyormuş ama iki yıldır pazarlarda bu mevsimde bol miktarda görüyorum.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  5. Ya siz yemek bloggerlarına hayranım ve kendimi mutfak anlamında kötü hissediyorum sizleri görünce. Yeni duydum bunu da malesef. elleriniz dert görmesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Hepimizin ilgi alanları farklı, birbirimizden yeni ve farklı pek çok şey öğreniyoruz.Sevgilerimle.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık pazarlarda gördüğüm ama denemediğim bir ot cesaret edemedim sizin yaptığınızı görünce denemeye karar verdim ellerinize sağlık afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Ben de değişik ne otu bulursam alıp deniyorum :) Size de kolay gelsin, sevgiler.

      Sil
  7. Annemler hep bahseder bu ottan ama ben hiç görmedim daha ,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğu Anadolu'dan getiriyorlarmış ama belki artık Ankara'da da bulunuyordur.Lezzetli bir ot, bulursanız deneyin derim :) Sevgilerimle.

      Sil
    2. Şimdi tam zamanı artk pazarlarda bulunuyor goz atın bulursunuz cok güzel oluyo:)

      Sil
  8. Aay sizden daha neler öğreneceğim kimbilir harikasınız gercekten :) pazarda görüpte ne yapacağımı bilmediğim ne varsa tarifi sizde ;)
    Sevgiler koskocaman...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Öznur Korkut'cuğum aslında birbirimizden öğreniyoruz ama çok teşekkür ederim, bir fikir verebiliyorsam ne mutlu :) Sevgilerimle.

      Sil
  9. görmüştüm bunu ama adını bilmiyordum büyümeden koparılmış taze soğan gini:)
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazarlarda bu ara çok var Hatice'ciğim. Görünüşü benziyor ama tadı soğana benzemiyor.Çok teşekkür ediyorum canım, sevgiler.

      Sil
  10. elinize sağlık pazarda denk gelmedim hiç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de iki yıldır görüyorum daha önceleri de pazara geliyor muydu bilmem, çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  11. biz de gördük pazarda, Van'dan gelmişti, elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim aldığım çiriş otları ile sizin gördükleriniz hemşehri o zaman :) Sevgiler.

      Sil
  12. Bu otu ben de sık sık görüyorum ama hiç yemedim...Çorba değil de kavurma gibi deneyeyim ben de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ot ile yeni tanışınca, nasıl tüketilir bilemiyoruz ama damak zevkimize uyacağını düşündüğümüz her şekilde denenebilir diye düşünüyorum.Siz de paylaşıp fikrinizi yazarsanız, o halini de öğrenmiş oluruz :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  13. Ciriş otu ilk kez duydum değişik bir tarif ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Doğu Anadolu'da çok bilinen ve kullanılan bir otmuş ama biz yeni yeni görüyoruz.Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  14. Harika bir çorba.Severek içtiğimiz bir corbadir.Hatta şuanda akşam içeceğiz.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorbasını biz de çok sevdik :) Size de afiyet olsun.Çok teşekkürler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...