15 Temmuz 2015 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN OKLAVA TATLISI

Burma baklava tarifi
Baklava yufkasından kolay baklava nasıl yapılır
Oklava tatlısı tarifi
Kolay baklava nasıl yapılır
     Geleneksel olarak her bayram öncesi imece usulü kırk kat incecik yufka açılıp, içine dövülmüş badem konularak yaptığımız baklavanın yufkasını henüz :) açamadığımdan, kendim yapmışım gibi paylaşmak istemedim.Zaten annemden sonra teyzem o görevi devralıp, baklavamızı yaptığından ben de çeşit olsun diye hazır baklava yufkası ile yapılabilen kolay tariflere yöneliyorum. Hazır baklava yufkası havayla temas ettiğinde çok çabuk kuruduğu için her aşamada üstünü iyice örtüp, fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince yavaş yavaş soğuk şerbetini dökerek çıtır çıtır bir tatlı yapabilirsiniz.Oklava tatlısı yada burma baklava da denilen bu tatlının iç malzemesi olarak, tercihinize göre dövülmüş badem yada ceviz kullanabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 paket baklavalık yufka 
  • 500 gram ceviz veya badem 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti:
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Toz şeker ve su derin bir tencereye alınır.
  • Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak on, on beş dakika daha kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
  • Eritilmiş tereyağı ile zeytinyağı karıştırılır.
  • İki yufka üst üste konulup, üzerine dövülmüş ceviz veya badem yayılır.
  • Yufka oklavaya sarılıp, ortaya doğru büzülür.
  • Oklavadan büzülmüş halde çıkartılan yufka, yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Diğer yufkalara da aynı işlem yapılarak tepsiye yan yana dizilip, keskin bir bıçakla üç dört parmak kalınlığında parçalamadan kesilir.
  • Zeytinyağı tereyağı karışımı her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet yavaş yavaş her yerine gelecek şekilde dökülür. 
  • Şerbeti döküldükten sonra servis edilir.

48 yorum:

  1. Nergis hanım yine gözümüz açıldı ağzımız tatlandı :D sizin tatlı tarifinizle paylaşım için teşekkürler...

    http://microsoftteknolojileri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasım bey; malum teknoloji şimdilik bu kadar, keşke ikram da edebilsek :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  2. bence bu yeme de yanında yat olmuş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum :) Sevgilerimle.

      Sil
  3. Annemin en sevdiğim tatlısı hem kolay hem lezzetli oluyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneler yapınca daha da lezzetli olur tabii :) Annenizin de eline sağlık, sevgilerimle.

      Sil
  4. Ellerine sağlık canım,yıllar geçtikçe tarifler de kalacak tatlılar gibi geliyor bana her sene az da olsa bir şeyler yapıyor ya da alıyorum ,ama tatlı ikramı hep geri çevrilir oldu ben de dahil.geçen yıl dondurma eşliğin de sundum.
    bu sene niyetim yok.önceki yıllar da mahallenin bayramlaşması bile havayı koruyordu şimdi büyükler yok gençler köylerine memleketlerine gidiyorlar yarın benim mahalle sessizliğe bürünür desem yeridir:)))
    sağlıkla güzel bayramların olsun canım sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice'ciğim, eski bayramları arar olduk yaşlanıyoruz herhalde :) Haklısın büyükler gitti, bayramların tadı kalmadı ama bizim nesil halen elinden geldiğince adetlerimizi devam ettirmeye çalışıyoruz.Sana da ailene de iyi bayramlar canım, sevgilerimle.

      Sil
  5. Gerçekten inanılmaz lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum :) Sevgilerimle.

      Sil
  6. benim de çok sevdiğim bir tatlıdır. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çıtır çıtır olduğundan ben de bu tarz baklavaları daha çok seviyorum.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  7. Oklavadan Büzme deriz bu tatlıya harika görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oklavadan büzülerek yapıldığına göre, sizin ki daha anlaşılır bir isimmiş :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  8. Harika görünüyorlar Nergiz hanım bende yufka açmasını beceremiyorum hazır yufka ve sizin tariflerinizle bu eksiği kapatmaya çalışıyorum tarif için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. El açması gibi olmaz ama ailede el açması yapanlar olunca ben de çeşit olsun diye kolayına kaçıyorum :) Takip ettiğiniz için ben teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  9. Adımı yazmayı unuttum Nergiz hanım ben zehra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Zehra :) Sevgiler.

      Sil
  10. Sanki yapımı kolay gibi deneyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yufkalar hazır olunca bence de çok kolay :) Sevgilerimle.

      Sil
  11. Şahane olmuş diyorum. Kolay ve basit şeyleri seviyorum.

    YanıtlaSil
  12. Baklava yufkaları ile çok pratik bir tatlı olmuş, ellerinize sağlık ve iyi bayramlar dilerim size...))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baklava yufkası ile çok güzel şeyler yapılabiliyor gerçekten, size de iyi bayramlar.

      Sil
  13. Bence zor bir tatlı yapamam sanırım elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yufkalar hazır satılıyor sadece yufkaya sarıp, büzmek kalıyor; bence yapabilirsiniz :) İyi bayramlar.

      Sil
  14. Nefis olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Baklava yufkasıyla belki daha kolay gibi ama beni gene de aşıyor. Bayramda o kadar çok yememe rağmen gene de imrendim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecikmeli de olsa bayramınız kutlu olsun İlhan bey.Bu tarifi oklava ile büzmeden hazırladığınız ruloları keserek de yapabilirsiniz.Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  16. Sevgili nergis mevsimi bu tatlı nasıl hamur olmadan kıtır olması sağlanıyor piştikten ve şerbetini koyduktan sonra. Ben bu konuyu hiç beceremiyorum. Hemen hamurlaşıyor..Teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyice kızarana kadar fırında tutup, fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığı geçen baklavaya soğuk şerbet döküyorum.Bir de biz de hemen bittiği için hamurlaşmaya kalmıyor :)

      Sil
  17. Merhaba . Bloğunuzu yeni keşfettim takibe aldım hemen . Tasarımını da çok beğendim :) bende bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, her zaman beklerim :) Sevgilerimle.

      Sil
  18. Çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  19. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Blogunuzu takibe aldım bende beklerim sevgiler. http://betulunsirlari.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  20. uff ben bu tarife bayıldım bu arada bloğunuzu yeni keşfettim bende sizi bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  21. Bugün ben de baklava yufkasından kıymalı börek yaptım ve aynı senin gibi yarı yarıya erimiş margarin ve zeytinyağı kullandım, güzel oldu gerçekten. Tatlın nefis görünüyor Nergizcim, ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serap'cığım ben de bu yufka ile börek yapmayı çok seviyorum ama bayram olunca gerçek amacına hizmet edeyim dedim :) Çok teşekkürler canım, sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...