10 Ekim 2015 Cumartesi

ÇERKEZ BÖREĞİ - VELİBAH

Çerkez böreği tarifi
Velibah tarifi
Velibah nasıl yapılır
Çerkez böreği nasıl yapılır
      Hayatımız rutin seyrinde giderken, birilerinin bir düğmeye basıvermesiyle birdenbire o çok eskilerde kaldığını sandığımız günlere geri dönüverdik :( Böyle sıkıntılı günlerde değil yemek paylaşımı, insanın canı yemek yemek bile istemezken ben de paylaşımlarıma ara vermiştim ama uzun zaman sonra da olsa; hafta sonu kahvaltısı için yapılışı çok kolay bir hamur işi tarifi paylaşmak istiyorum.Çerkez böreği de denilen, içine genellikle patatesli iç konularak yapılan velibahtı kahvaltılarda veya yanında ayranla bir öğün olarak herkesin seveceğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 3, 5 su bardağı un 
  • 1, 5 su bardağı ılık su 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İçine:
  • 3 - 4 adet haşlanmış patates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 - 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
Üzerine:
  • Zeytinyağı veya tereyağı 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, çatalla hiç pürüz kalmayıncaya kadar ezilir.
  • Kuru soğan incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Ezilmiş patatesler, kuru soğanlar, tuz ve karabiber karıştırılıp; iç hazırlanır.
  • Derin bir kabın içine un elenir.
  • İnstant maya, toz şeker ve tuz eklenir.
  • Ilık su kontrollü olarak eklenip, ele çok az yapışan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri sofra beziyle örtülür.
  • Sıcak bir ortamda hamur iki katı kabarana kadar yarım saat mayalanması beklenir.
  • Mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Unlanmış tezgah üzerine alınan bezelere önce elle biraz bastırılıp, ortasına bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
  • Hamur kenarlarından yukarıya doğru toparlanıp, kapatılır.
  • Kapanan kısımlar alta getirilip, üstlerine elle bastırılır. 
  • Bezeler istenen incelikte merdane ile açılır.
  • Bezeler yanmaz bir tavada veya sac üzerinde, iki tarafı çevrile çevrile yakmadan pişirilir.
  • İstenirse zeytinyağı veya tereyağ sürülerek dürüm yapılır.

8 yorum:

  1. Merhabalar, çerkes böreğiniz çok lezzetli ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Çok severim ellerinize sağlık nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  3. Çerkez böreği olarak duymuştum bunu. Çok severiz biz de böyle ekmekler pişirip yemeyi. Oh oh mis. Yanında ayranla tam bir öğünlük gerçekten. Ellerine sağlık, çok nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamurişleri vazgeçilmezlerimiz değil mi :) Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Nefis görünüyor,ellerine sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şeniz'ciğim, sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...