9 Kasım 2015 Pazartesi

KEREVİZ SAPI TURŞUSU

Kereviz sapı turşusu tarifi
Kereviz sapı turşusu nasıl yapılır
     Kerevizlerin taze yeşil saplarını annem içi dolu patlıcan turşusu yaptığında, patlıcanları bağlamak için kullanırdı ve o baharlı tadı severdim.Sonra sadece kereviz saplarından yapılan turşuyu, bir dönem Kıbrıs'ta çalışırken öğle yemeği yediğimiz lokantada hemen her yemeğin yanında ikram olarak geldiğinde görüp, tadını beğenmiştim.Siz de denemek isterseniz, taze sapları ayırıp her zaman yaptığınız turşu suyu ile kereviz sapı turşusu kurabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 - 6 adet kerevizin taze yeşil sapları 
  • 1 litre kaynatılıp soğutulmuş su 
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 yemek kaşığı tozşeker 
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi 
  • 5 - 6 adet limontuzu 
  • 1 baş sarımsak 
Yapılışı:
  • Kerevizlerin taze yeşil sapları ayrılıp, yıkanır.
  • 4 - 5 parmak uzunluğunda kesilir.
  • Tencerede 5-10 dakika üzerine çıkacak kadar su ile biraz haşlanır.
  • Soğuduktan sonra süzülür.
  • Kavanoza aralara sarımsak dişleri konularak sıkıca doldurulur.
  • 1 litre suyun içinde kaya tuzu, limontuzu, tozşeker eritilir.
  • Sirke de eklenip, turşu suyu hazırlanır.
  • Kereviz saplarının üzerini geçene kadar turşu suyu doldurulur.
  • En üste kereviz yaprakları konulur.
  • Kaynar suda bekletilmiş, hiç kullanılmamış temiz bir kapakla kavanoz sıkıca kapatılır.

12 yorum:

  1. Ayy ne güzel olmuş. Ellerine sağlık. Turşusunu tatmıştım bir kere. Çok güzel oluyor gerçekten.
    Ama ne mümkün böyle güzel saplı halde kereviz bulmak :( Ya kesiyorlar burada ya da hep bozuk, kötü saplar. Ayırabildiğimi ayırıp çorbalık donduruyorum. Ama turşusu da aklımda olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız pek çok yerde kereviz sadece kök kısmı ile biliniyor ve satılıyor :( Tadını zaten biliyormuşsunuz, minik bir kavanoz da olsa bulunca deneyebilirsiniz, ben hatırlatmış olayım :)

      Sil
  2. hiç denemedim. ama çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kerevizin taze saplarından bulabilirseniz deneyin derim :)

      Sil
  3. Hiç duymamıştım bunu, ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Kıbrıs'ta çok yapılan, bilinen turşulardan ama araştırdım hiç kimse bu güne kadar tarifini paylaşmamış.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  4. Bunu hiç duymamıştım. Dün kereviz pişirdim dallarını da tencerenin üstüne dizdim atmaya kıyamadım tarifi daha önce okusaydım denerdim, neyse bir de tursu için alırım:) teşekürler bu güzel tarifi paylaştığınız için, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kerevizlerin sapları burada da o kadar taze ki, ben de atmaya kıyamayıp yeşil yapraklarının bir kısmından da salatasını yapıyorum.Turşusunu da bir deneyin umarım seversiniz :) Ziyaretiniz için ben teşekkür ederim, sevgilerimle.

      Sil
  5. İzmir Kemeraltı çarşısındaki Kestane Pazarı'nda da satarlardı...Selçuklular zamanında mıydı neydi;))))Geçmişte büyüklerimizin elinden tattığımız özel lezzetleri canlı tutman ne güzel, ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek'ciğim hatırladığımız kadarıyla paylaşmaya çalışıyorum ama dediğin gibi çok eskilerde kaldı bazı şeyler Selçuklular zamanı mı, Bizans zamanı mıydı bilmem :)

      Sil
  6. Bir de körpe çok koyu olmayan sapları doğrayıp bir litre sirke ve bir dolu çorba kaşığı tuzla deneyin bir kavanozda..sadece sirke hiç su koymayın ..hatta sapları iyice kurutup öyle kullanın..5-6 ay dayanan tam kıbrıs usülü turşu tatmış olacaksınız..Nergis mevsimi arkadaşın tattığı da bu tarifledir büyük ihtimalle..afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de dediğiniz tarifle deneyeyim, çok teşekkürler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...