31 Mayıs 2015 Pazar

AKDENİZ ÇÖREĞİ

Akdeniz çöreği tarifi
Ispanaklı fesleğenli çörek tarifi
Peynirli kiraz domatesli çörek tarifi
Instant mayalı tarifler
     Son günlerde birbirinden güzel görünüşlü çöreklere olan ilgim devam ederken ve her gördüğümü yapmak isterken yabancı sitelerden birinde rastladığım bu güzel çöreği de yapmasam olmazdı :) Ben içine beyaz peynir, kiraz domatesler, ıspanak ve fesleğen yaprakları koyunca kullandığım malzemeler dolayısıyla adı için de Akdeniz çöreği uygun olur diye düşündüm :) Hafta sonu kahvaltılarınızda yada çay saatleriniz için alternatif olabilecek bu çöreğin içinde istediğiniz cins peynir kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 adet Dr.Oetker instant maya 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz  
Üst malzemesi:
  • 1 demet ıspanağın taze yaprakları
  • Bir kaç dal fesleğenin yaprakları 
  • 8 adet kiraz domates 
  • 250 gram beyaz peynir 
  • 100 gram kaşar peyniri 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Elenmiş un, instant maya ve toz şeker geniş bir kap içinde karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, süt, zeytinyağı ve ılık su da eklenir.
  • Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, ılık bir yerde yarım saat mayalandırılır.
  • Hamurdan  parçalar kopartılıp, on beş adet beze yapılır.
  • Her beze tek tek oval şekilde çok az unlanmış tezgahta merdane ile açılır.
  • Açılan bezelerin ortasına ıspanak ve fesleğen yapraklarıyla küp küp doğranmış peynirler konulup, ortası açık kalacak şekilde iki ucu kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş büyük boy borcam fırın kabına bezelerin biri diğerinin yarısından başlayacak şekilde dıştan içe doğru çepeçevre dizilir.
  • Tepsinin ortasına gelen beze yuvarlak açılıp, iç malzemesi konulur.
  • Tepsinin içi dolunca hamurların kenarlarına yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Domatesler ikiye kesilip, kesik yeri alta gelecek şekilde her parçanın içine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan çöreğin iç malzemesi olan kısımlarına rendelenmiş kaşar peynirleri eklenip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyip, kızardıktan sonra fırından çıkartılıp, ilk sıcaklığı geçince dilimlenip servis edilir.

30 Mayıs 2015 Cumartesi

ÇİKOLATALI MOZAİK PASTA

Çikolatalı mozaik pasta tarifi
Çikolatalı mozaik pasta nasıl yapılır
Bisküvili pastalar
     Çoğu zaman hiç bir ölçüye bağlı kalmadan el kararı ile yapıp, buzlukta hazır bekletilebildiği için tercih edilen mozaik pastayı biraz daha farklı çikolatalı pasta kıvamında yapmak isterseniz, benmari usulü erittiğiniz çikolatanın bir kısmını içine, bir kısmını da üzerine dökerek dondurabilirsiniz.Ben çikolatayı sevince, çikolata ölçüm biraz fazla oldu ama siz üzerine dökeceğiniz çikolata miktarını isterseniz azaltabilirsiniz.
Malzemeler:                    
  • 100 gram tereyağı                     
  • 320 gram bitter çikolata (80 gram x 4 adet)             
  • 1 çay bardağı süt                     
  • 3 yemek kaşığı kakao            
  • 3 paket petit beurre bisküvi   
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde tereyağı eritilir.
  • Süt ve kakao da eklenip, iyice karıştırılır.
  • Bir paket çikolata bıçakla minik parçalar halinde kıyılır.
  • Süt, kakao ve küçük parçalar halinde kırılan bisküviler de eklenip, malzemelerin hepsi karıştırılır.
  • Yağlı kağıt kaplanmış istediğiniz bir kalıba bastırılarak yerleştirilir.
  • Kalan çikolatalar parçalanıp, benmari usulü eritilir.
  • Eritilmiş üç paket kadar çikolata da üzerine dökülür.
  • Çikolata donduğunda muntazam kesilmediğinden bu aşamada dilimlenir.
  • Üstü streç film ile kapatılıp, buzluğa konulur.
  • Katılaşana kadar buzlukta bekletilip, yenileceği zaman çıkartılıp tekrar dilimlenir.

28 Mayıs 2015 Perşembe

YABANİ KUŞKONMAZLI ( SARMAŞIKLI ) KİŞ

Asparaçalı kiş tarifi
Acı filizli kiş nasıl yapılır
Yabani kuşkonmazlı kiş tarifi
     Baharla birlikte satıcıların kucaklarında çiçek demeti gibi tutup, yere indirmeye kıyamadıkları asparaça, acı ot, acı filiz, izvinya, avronyes yada sarmaşık denilen yabani kuşkonmaz pazarlarda bir kaç haftadır satılmaya başlandı. Alışık olmayanların biraz acı bulduğu tadını kırmak için pırasa veya taze soğan yapraklarıyla kavurup üzerine yumurta kırsak da, daha önce yaptığım enginarlı kişten sonra bir de yabani kuşkonmazlı kiş denemeye karar verdim.Filizlerin uç kısımlarını çıt çıt kırılabilecekleri yere kadar kırıp, esneyip kırılmayan kart kısımlarını kullanmadım.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Üzerine:
  • 2 bağ yabani kuşkonmaz
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir kaç dilim kaşar peyniri 
  • 1 çay bardağı tatlı lor 
  • 1 çay bardağı İzmir tulum peyniri
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Yabani kuşkonmazlar yıkanıp, çıt çıt ses gelen yerine kadar taze kısımları kopartılır.
  • Tavada çok az zeytinyağında doğranmış taze soğanlar ve uzun uzun kırılmış yabani kuşkonmazlar biraz çevrilip, tuzu ve karabiberi de eklenerek soğumaya bırakılır.
  • Un, yoğurt, zeytinyağı, tuz ve kabartma tozu karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • 22 santim çapında kalıba hamurun kenarları biraz yükseltilip, elle bastırılarak yayılır.
  • Hamurun kabarmaması için çatalla üzerine delikler açılır.
  • Biraz yağda çevrilmiş yabani kuşkonmazlar hamurun üzerine yayılır.
  • Peynirler, süt ve yumurta çırpılarak hamurun üzerine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırının alt rafında 15 dakika altının pişmesi için tutulur.
  • Sonra orta rafa alınıp, 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, kaşar peyniri serpilip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eridikten sonra fırından alınıp, sıcak servis edilir.

26 Mayıs 2015 Salı

TARAFTAR PASTASI

Taraftar pastası
Galatasaraylı pastası

     Futbol ile yatılıp, futbol ile kalkılan bu ülkede, belki de futbol dışında hiç bir şeyle ilgilenmeyenlerin duyarsızlığına bir tepki olarak futbol hiç ilgimi çekmiyordu.Uzun yıllardır ve şu anda da hangi takımda kim oynar bilmesem de, Gezi'den sonra pek çok kişi gibi ben de '' Ömür Boyu Ağırlaştırılmış Beşiktaşlı''yım.Yani gönlümüz her zaman Beşiktaş takımında ve Çarşı grubunda olsa da, Galatasaray fanatiği; Konya'lı Ahmet abimize yaptığım sarı kırmızı renklerin hakimiyetindeki 42 numara formalı taraftar pastasını hazır Galatasaray lig şampiyonu olmuşken paylaşmak istedim.Futboldan hiç anlamadığım için ne denir bilemiyorum ama Galatasaray'ın şampiyonluğunu kutluyorum.


24 Mayıs 2015 Pazar

KARADUTLU CHEESECAKE

Karadutlu cheesecake tarifi
Karadutlu cheesecake nasıl yapılır
Cheesecake tarifi
     Bünyesinde çok güçlü antioksidanlar bulunan karadutun; bağışıklık sistemini güçlendirme, yaşlanma etkilerini azaltma gibi pek çok faydası varmış ve bu nedenle mümkün olduğunca sık tüketilmeliymiş; gerçi benim için, tatlı Ayvalık loru üzerinde bir parça karadut reçeli bile bir ziyafet sayıldığından ben oldukça sık kullanıyorum. Siz de karadut seviyorsanız ve karadutlarında tam zamanıyken şerbetini, reçelini, dondurmasını ve parfesini yapabilir, cheesecake gibi tatlılarınızda da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
Tabanı:
  • 1,5 paket Ülker petit beurre bisküvisi
  • 125 gram tereyağı 
Kreması:
  • 500 gram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
Üstüne:
  • 500 gram karadut 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1, 5 su bardağı su 
Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile bisküviler yoğurulur.
  • Tabanına ve kenarlarına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba bisküvili karışım kenarları yükseltilerek yayılır.
  • Kreması hazırlanana kadar buzdolabında bekletilir.
  • Yumurta, irice parçalanmış tatlı lor, toz şeker, kabartma tozu  mutfak robotuna konulup, azar azar süt eklenerek krema haline gelene kadar çevrilir.
  • Buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın içine krema dökülüp, kaşığın tersi ile yayılır.
  • Önceden 170 derece ısıtılmış fırına konulur.
  • Kremanın pişerken çatlamaması için, kelepçeli kalıbın iki yanına fırına dayanıklı küçük kaplar içinde su konulur.
  • 170 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.
  • Bir saat sonunda fırın kapatıldıktan sonra kapağı biraz açık bırakılarak cheesecake yarım saat kadar daha içinde bırakılır.
  • Bu süre içinde karadutların süsleme için kullanılacak olanları ayrılır.
  • Kalan karadutlar mutfak robotunda püre haline getirilip, süzgeçten geçirilir.
  • Karadutlar, toz şeker, su ve biraz su ile inceltilmiş buğday nişastası tencereye alınıp, muhallebi gibi karıştırılarak pişirilir.
  • Fırından çıkan cheesecake üzerine süsleme için ayrılan karadutlar dizilir.
  • Karadutlu muhallebinin ilk sıcaklığı geçince ortadan başlayarak kaşık kaşık karadutların üzerine yayılır.
  • Buzdolabında konulup, fazla bekletilmeden servis edilir.

22 Mayıs 2015 Cuma

MOR SALKIM ŞERBETİ

Mor salkım şerbeti tarifi
Mor salkım şerbeti nasıl yapılır
     Duvarları göz alabildiğince mor renge boyamış mor salkım çiçeklerinden daha önce mor salkım reçeli yapmıştım. Çiçeklerin bir kısmından da şerbetini denedim, rengi tahmin ettiğim gibi mor olmadı ama gene de çok güzel pembe bir renk oldu.Siz de değişik şerbetler denemeyi seviyorsanız, çiçeklerin bir kısmını limon suyu ile ovup, dondurucuya koyarak daha sonra şerbet yapmak için kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 gram ayıklanmış mor salkım çiçeği         
  • 5 yemek kaşığı toz şeker                             
  • 6 su bardağı içme suyu                                
  • 1 adet limonun suyu veya bir parça limon tuzu 
       
 

Yapılışı:
  • Mor salkımların sadece taç yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
  • Limon suyu ile ovularak, üzeri streçlenip bir gece bekletilir.
  • İçme suyuna toz şeker eklenip, bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Limon suyu ile ovulmuş çiçekler de tencereye eklenir.
  • Bir iki taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Soğuyunca süzülüp, kapaklı bir sürahiye alınır.
  • Şeker ve su oranı damak zevkinize göre arttırılıp, azaltılabilir.
  • Buzdolabında bekletilip, servis edileceği zaman buz eklenir.

20 Mayıs 2015 Çarşamba

GARNİTÜRLÜ ENGİNAR YEMEĞİ

Garnitürlü enginar yemeği tarifi
Garnitürlü enginar yemeği nasıl yapılır
Bezelyeli havuçlu enginar yemeği tarifi
     Bu güne kadar sayfamda enginarlı pek çok değişik tarife yer vermeme rağmen; en bilinen, en sık yapılan garnitürlü enginar tarifini paylaşmamışım :) Aslında enginar çanağı ve garnitür malzemelerinin hemen her yerde hazır satıldığını düşünürsek bu tarif en sık yapılanlardandır herhalde. Ben garnitür olarak taze bezelye, arpacık soğanı ve havuç kullandım ama siz o aşamalarıyla uğraşmak istemezseniz; bezelye, havuç, patatesten oluşan hazır garnitürlerden de kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 12 adet arpacık soğan 
  • 1 su bardağı taze bezelye 
  • 1 adet havuç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı un 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Enginar çanakları iyice yıkanıp, sert kısımları temizlenerek limonlu su içinde bekletilir.          
  • Önce yemeklik doğranmış kuru soğan ve arpacık soğanları, sonra da küp küp doğranmış havuçlar, bezelyeler ve bir tatlı kaşığı kadar un zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Enginar çanakları da aynı tencereye dizilip, limonlu sudan üstüne eklenir.
  • Kısık ateşte enginarlar yumuşayıp suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Ocaktan indirmeden hemen önce ince kıyılmış dereotu eklenir.
  • Piştikten sonra servis tabağına alınan enginarlara, iç malzemesi paylaştırılır.

18 Mayıs 2015 Pazartesi

ITIR ( MİS ÇİÇEĞİ ) REÇELİ

Itır çiçeği reçeli tarifi
Itır çiçeği reçeli nasıl yapılır
Çiçek reçelleri
     Ege bölgesinde ki hemen her evde, bahçede hatta minicik balkonlarda bile bulunan ıtır çiçeklerinin yaprakları şerbetlerimizde, tatlılarımızda o mis kokusunu vermesi için zaten çok eskilerden beri kullanılıyordu.Çiçeklerine kıyamasam da, o güzel kokulu çiçeğin bir de reçelini denemek istiyordum.Geçen kışı ağır geçiren ve bir gecede yarısından fazlası donan ıtırımın kalan yaprak ve çiçeklerinin birazından da olsa, çok az denemeye karar verdim. Neyse ki, havalar ısınmaya başlayınca ıtır da eskisi kadar sağlıklı olamasa da kendine gelmeye, tekrar toparlanmaya başladı.Itıra eskiler Mis Çiçeği de derdi, gerçekten de şerbetlere, tatlılara verdiği o mis kokusu reçelinde kat kat daha fazla hissedilir oldu :)
Malzemeler:
  • 1 su bardağı dolusu ıtır çiçeğinin taç yaprakları 
  • 10 adet büyük ıtır yaprağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu 

Yapılışı:
  • Itır çiçeğinin taç yaprakları kopartılıp, su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Toz şeker ve su derin bir kabın içinde şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Itırın sadece yeşil yaprakları yıkanıp, kurulanıp kaynayan şerbetin içine atılır.
  • Kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçel kıvamına gelince içinden yeşil yapraklar kaşıkla süzülerek çıkartılır.
  • Süzülüp, kurulanmış çiçeklerin taç yaprakları ve limon suyu eklenir.
  • Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır.

16 Mayıs 2015 Cumartesi

PİKAP PASTA

Pikap pasta tarifi
Pikap pasta nasıl yapılır
Şeker hamurundan doğum günü pastası
Pikap pasta

                                   Gözleri aşka gülen, taze söğüt dalısın
                                   Gel bana her gece sen, gönlüme dolmalısın
                                   Tatlı gülüş pek yaraşır, gözlerin ömre bedel
                                   Ah ne güzel ne güzel seni sevmek, ah ne güzel ...


     Bir zamanlar evlerimizin gözde müzik aletlerinden gramafonlar, pikaplar pek çok kişi gibi eşim içinde; yeniden günümüz müzik aletlerine tercih edilir oldu.Biraz orjinal kayıtlardan, taş plaklardan o bir daha bulunmaz sesleri dinleme zevkine, biraz da plakların o cızırtılı sesi ile eski günlere, açık hava sinemalarında yıldızlar altında film seyrederken seans aralarında dinlediğimiz o eski film müziklerine yeniden geri dönmüş olduk :) Müzik konusunda en son konuşacak insanlardan biriyim ama gene de eski şarkıları, eski sanatçıları dinledikçe son yılların şarkılarında o duygu ve duyarlılığın olmadığını düşünüyorum yada biz eskidik, aklımız eskilerde kaldığından eski şarkılar, türküler bize daha anlamlı geliyor :)


     Eskiden harçlıklarımızla plak alıp, birbirimize plaklar hediye ederdik, zaman içinde oğlum plaklarımızın bir kısmı ile frizbi oynamış olsa da :) eskiden kalma plaklarımıza halen yenilerini eklemeye çalışıyoruz.Eski sanatçılara ait plaklara ve değişik müzik aletlerine oğlumun ve eşimin ilgisi nedeniyle her geçen gün evimizde biraz daha yer açtığımızdan; eşimin bu ilgisini göz ardı etmeyip, çok eski yıllardan kalma pasta olmaya en uygun en küçük boy piknik pikabının benzerini eşime doğum günü pastası olarak yaptım. Doğum günün kutlu olsun; nice yıllara mutlulukla, sağlıkla, hep birlikte. Olur da, yalan dünyanın dertlerinden bir an olsun sıkılırsan; bir kadeh şarap doldur, bir kitap seç, pikaba bir plak koy ve dünyayı sessize al :)

13 Mayıs 2015 Çarşamba

LORLU RULO SARMA

Lorlu salatalık sarma tarifi
Lorlu salatalık nasıl yapılır
     Lorlu salatalık sarması, sadece iki malzemeyle bile yapılabilen, meze, salata hatta kahvaltı sofralarında yer verebileceğiniz son derece sağlıklı ve kolay yapılabilen bir atıştırmalık aslında.Daha önce yaptığım Rulo Cacık fikrimden yola çıkarak yaptığım, rulo sarmanın iç malzemesi olarak tuz oranını ayarladığınız istediğiniz cins lor kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5- 6 adet büyük boy salatalık 
  • Lor 
  • Maydanoz 
  • Kırmızı pul biber 
Yapılışı: 
  • İrice salatalıkların uç kısımları kesilir.
  • Salatalıklardan ortadaki çekirdekli kısmına kadar sebze soyacağı ile kabuklarıyla birlikte ince uzun şeritler çıkartılır.
  • Tatlı lor veya kaşar loru, incecik doğranmış maydanoz ve pul biberle karıştırılır.
  • Lorlu karışım kenarlar biraz boş bırakılarak salatalık dilimlerinin üzerine yayılır.
  • Şeritler rulo yapılıp, kürdanla sabitlenir.
  • Servis tabağına dikine yerleştirilip, istenirse üzerine zeytinyağı gezdirilir.

12 Mayıs 2015 Salı

TAZE KEREVİZ YEMEĞİ

Taze kereviz yemeği tarifi
Taze kereviz yemeği nasıl yapılır
     Kerevizin faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olsa da, maalesef sevmeyeni de çok ama arada da olsa sofralarımızda bir şekilde kerevize yer vermek gerekir diye düşünüyorum.Kerevizi portakal suyu ile pişirip; portakal suyunda kereviz yemeği yapabilir veya kerevizi rendeleyip yoğurt ve mayonezle karıştırarak kereviz salatası yapabilirsiniz.Sığacık pazarından aldığım kerevizler o kadar taze ve güzeldi ki, yeşil yapraklarının bir kısmını sebze çorbasına katarak, bir kısmını da kereviz yaprağı salatası yaparak değerlendirdim.
Malzemeler:

  • 7-8 adet kereviz 
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3-4 yemek kaşığı domates ezmesi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kerevizlerin sapları kesilir, yıkanıp, soyulur.
  • Sapların ve yapraklarının kart ve sararmış kısımları atılır.
  • Taze sapların ve yaprakların bir kısmı yemeğe eklenmek için ayrılır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates ezmesi de eklenip, biraz çevrilir.
  • Önce doğranmış havuçlar sonra da kereviz ve patatesler eklenir.
  • Suyu ve tuzu da eklenerek kapağı kapalı olarak kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.

9 Mayıs 2015 Cumartesi

KURUTULMUŞ DOMATES BİBER KAVURMASI

Kuru domates biber kavurması tarifi
Kurutulmuş sebze kavurması nasıl yapılır
     Geçen yazdan kurutup da halen bitiremediğiniz kurutulmuş domates ve biberleriniz varsa, onları değerlendirmek ve yenilerine yer açmak için kuru domates ezmesi, kurutulmuş sebze yoğurtlaması yapabilir, salatalarınıza katabilir yada sabah kahvaltılarınızda tazesinden çok daha lezzetli bulduğum kavurmasını yapıp, üzerine yumurta kırabilirsiniz.Ben biberleri acı ve tatlı olarak karışık kullandım ama siz malzemeleri ve miktarlarını damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 8-10 adet kurutulmuş domates 
  • 10-12 adet kurutulmuş biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 adet yumurta 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru domates ve biberler sıcak suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Yumuşayan domates ve biber kuruları da doğranıp, eklenir.
  • Yağda çevrilerek kavrulur.
  • Ocaktan almaya yakın doğranmış maydanozlar eklenir.
  • Yumurtalar da kırılıp, karıştırılır.
  • Yumurtalar pişince baharatları eklenip, sıcak servis edilir.

8 Mayıs 2015 Cuma

ÇİLEKLİ KOLAY CHEESECAKE

Çilekli kolay cheesecake tarifi
Çilekli kolay cheesecake nasıl yapılır
Kolay cheesecake tarifi
     Cheesecake ve pastalara en yakıştırdığım meyvelerden biri olan çileğin en güzel zamanlarıyken, çay saatleriniz için veya tatlı niyetine, çilek mevsimi geçmeden bu çilekli tatlıyı deneyebilirsiniz. Aslında içinde peynir ve türevi bir ürün olmadığından cheesecake demek doğru mu bilemiyorum ama cheesecake görüntüsündeki bu tatlıyı diğer cheesecakeler gibi fırında pişirmeye gerek olmadan çok kısa sürede yapıp, servis edebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 paket Eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Kreması:
  • 5 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker vanilyalı aromalı Creme Ole 
Çilekli sos:
  • 250 gram çilek 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
Taban Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline getirilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıbın altına ve kenarlarına yağlı kağıt yerleştirilir.
  • Bisküvili karışım, iyice bastırılıp düzleştirilerek yayılır.
  • Hamurun kenarları biraz yükseltilir.

Kremanın Yapılışı:
  • Creme Ole hariç; malzemeler karıştırılarak, tencerede muhallebi gibi pişirilir.
  • Tereyağı eklenip, mikserle önce yavaş sonra hızlı devirde 5 dakika çırpılır.
  • Biraz soğuyunca vanilya aromalı Creme Ole eklenip, 5 dakika mikserle çırpılır.
  • Bisküvili tabanın üzerine dökülüp, kaşığın tersiyle düzeltilerek yayılır.
  • Soğuyunca buzdolabına konulup, katılaşana kadar bekletilir.

Çilekli Sosun yapılışı:
  • Süsleme için bir kaç çilek ayrılır.
  • Kalan çilekler mutfak robotunda iyice parçalanır.
  • Buğday nişastası biraz su ile açılır.
  • Nişasta, toz şeker ve parçalanmış çilekler tencerede koyulaşana kadar pişirilir.
  • Çilekli sos ilk sıcaklığı geçinceye kadar bekletilir.
  • Katılaşmış olan kremanın üzerine çilekli sos dökülüp, kaşığın tersi ile yayılır.
  • Çilekli sosa değmeyecek şekilde streçlenip, buzdolabında bir gün bekletilir.
  • Kelepçeli kalıp ile tatlının arası bıçakla dikkatlice ayrılır.
  • Kelepçeli kalıp açılıp, kenarlarında ki ve altındaki yağlı kağıt çıkarılır.
  • Geniş iki spatula yardımı ile servis tabağına alınır.
  • Çileklerle süslenip, dilimlenerek servis edilir.

7 Mayıs 2015 Perşembe

AKASYA ÇİÇEĞİ ŞERBETİ

Akasya çiçeği şerbeti tarifi
Akasya çiçeklerinden şerbet nasıl yapılır
Şerbet tarifleri

                                                  Akasya kokan gecelerde
                                                  Türküler söyleyip dolaşırdın sen,
                                                  Birer birer dökülen hecelerde
                                                  Kendi yüreğinle yarışırdın sen...

     Çocukluk yıllarımda köy dolmuşlarının kalktığı yerde; dere kenarında mis kokulu, çok büyük bir akasya ağacı vardı yada ben çok küçüktüm ağaç bana çok büyük geliyordu, bilemiyorum :) Şimdilerde; dere de, akasya ağacı da kalmamış ama anılar, kokular yıllar geçse de hatırlanıyor. Akasya çiçeklerinden yaptığım şerbeti içerken, o mis kokulu ağacın kokusunu duyup, ağacın uzanabildiği dallarından akasya çiçeklerini koparıp, koparıp içindeki ballı kısmı yiyerek dolmuşun gelmesini bekleyen o küçük kız çocuğunu görüyorum desem inanır mısınız :) 
Malzemeler:
  • 200 gram ayıklanmış akasya çiçeği 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 6 su bardağı içme suyu 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı: 

  • Akasya çiçeklerinin sadece taç yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
  • Limon suyu ile ovularak, üzeri streçlenip bir gece bekletilir.
  • İçme suyuna toz şeker eklenip, bir tencerede şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Limon suyu ile ovulmuş çiçekler de tencereye eklenir.
  • Bir iki taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Soğuyunca süzülüp, kapaklı bir sürahiye alınır.
  • Şeker ve su oranı damak zevkinize göre arttırılıp, azaltılabilir.
  • Buzdolabında bekletilip, servis edileceği zaman istenirse buz eklenir.

6 Mayıs 2015 Çarşamba

BAHAR PİLAVI

Enginarlı iç baklalı pilav tarifi
İç baklalı enginarlı pilav nasıl yapılır
Bahar pilavı tarifi

     Baharla birlikte pazarlarda birbirinden taze sebzeler, meyveler yerini almışken baharı hatırlatan enginar, iç bakla ve taze soğanlı bahar pilavı yaptım.Bu pilavı sadece ana yemek olarak tüketebileceğiniz gibi, ana yemek yanında hatta çay saatlerinizde bile tüketebilirsiniz.Eğer iç bakla bulamaz iseniz, artık her yerde satılan enginar çanaklarından alarak daha önceki yıllarda paylaştığım enginarlı pilav da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 5 adet enginar çanağı 
  • 1 su bardağı iç bakla 
  • 3 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pirinçler ılık su içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Pirinçler yıkanıp, süzülür.
  • Enginarlar üzerini geçecek kadar tuzlu, limonlu su da yumuşayana kadar haşlanır.
  • İç baklalar da  çok az haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Zeytinyağında pirinçler biraz kavrulur.
  • Doğranmış taze soğanlar da eklenip, yağda çevrilir.
  • Doğranmış enginarlar ve haşlanmış iç baklalar da eklenir.
  • Tuzu ve sıcak suyu eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Üzerine kağıt havlu örtülüp, dinlendirilir.
  • Piştikten sonra karabiberi ve ince kıyılmış dereotu eklenir.
  • Bir kez karıştırılıp, tercihen sıcak servis edilir.

5 Mayıs 2015 Salı

MISIR UNLU KURABİYE

Mısır unlu kurabiye tarifi
Mısır unlu kurabiye nasıl yapılır
     Mısır ununu genellikle ekmek yada mıhlama yapmakta kullanırken; yaptığım mısır unlu poğaça hoşuma gidince, bir de kurabiyesini deneyeyim dedim.Gerçekten çok hafif, kıyır kıyır bir kurabiye oldu.Bu ölçülerle 25 adet çıkan mısır unlu kurabiyeyi deneyenlerin beğeneceğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • 2,5 su bardağı mısır unu 
  • 1 su bardağı un 
  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu 
Üzerine: 
  • Toz şeker
Yapılışı:
  • Derin bir kap içinde yumurta ve toz şeker çırpılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve zeytinyağı eklenir.
  • Kabartma tozu, mısır unu da eklenir.
  • Elenmiş un azar azar eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • İstenirse bu aşamada kurabiyeler toz şekere bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kontrollü olarak 25-30 dakika pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...