15 Temmuz 2015 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN OKLAVA TATLISI

Burma baklava tarifi
Baklava yufkasından kolay baklava nasıl yapılır
Oklava tatlısı tarifi
Kolay baklava nasıl yapılır
     Geleneksel olarak her bayram öncesi imece usulü kırk kat incecik yufka açılıp, içine dövülmüş badem konularak yaptığımız baklavanın yufkasını henüz :) açamadığımdan, kendim yapmışım gibi paylaşmak istemedim.Zaten annemden sonra teyzem o görevi devralıp, baklavamızı yaptığından ben de çeşit olsun diye hazır baklava yufkası ile yapılabilen kolay tariflere yöneliyorum. Hazır baklava yufkası havayla temas ettiğinde çok çabuk kuruduğu için her aşamada üstünü iyice örtüp, fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince yavaş yavaş soğuk şerbetini dökerek çıtır çıtır bir tatlı yapabilirsiniz.Oklava tatlısı yada burma baklava da denilen bu tatlının iç malzemesi olarak, tercihinize göre dövülmüş badem yada ceviz kullanabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 paket baklavalık yufka 
  • 500 gram ceviz veya badem 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti:
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Toz şeker ve su derin bir tencereye alınır.
  • Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak on, on beş dakika daha kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
  • Eritilmiş tereyağı ile zeytinyağı karıştırılır.
  • İki yufka üst üste konulup, üzerine dövülmüş ceviz veya badem yayılır.
  • Yufka oklavaya sarılıp, ortaya doğru büzülür.
  • Oklavadan büzülmüş halde çıkartılan yufka, yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Diğer yufkalara da aynı işlem yapılarak tepsiye yan yana dizilip, keskin bir bıçakla üç dört parmak kalınlığında parçalamadan kesilir.
  • Zeytinyağı tereyağı karışımı her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet yavaş yavaş her yerine gelecek şekilde dökülür. 
  • Şerbeti döküldükten sonra servis edilir.

10 Temmuz 2015 Cuma

ÇİÇEK POĞAÇA

Çiçek poğaça tarifi
Poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
Çiçek poğaça nasıl yapılır
     En çok yaptığımız ve en sevilen hamurişlerimizden poğaçaları hep tek tek görmeye alışık olsak da; ben tek tek yaptığım poğaçaları ortada birleştirerek çiçek şekline getirdim.Birer birer koparılarak yenilebilecek bu poğaçanın iç malzemesine ben kaşar loru ve ince kıydığım dereotu koydum, siz istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz
İç malzemesi: 
  • Kaşar loru, dereotu, karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 
  • Çörekotu

Yapılışı:

  • Unun yarısı geniş bir kaba dökülüp, ortası açılır.
  • Yoğurt ve kabartma tozu dökülüp, karıştırılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, süt ve tuz eklenir.
  • Yumurtalardan birinin sarısı ayrılıp, kalanı da eklenerek karıştırılır.
  • Karışıma kalan un da azar azar eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur dinlendirilir.
  • Hamur bir tanesi biraz daha büyük olmak üzere 12 parçaya ayrılır.
  • Büyük parça elimizde açılıp, yuvarlak şekil verilip iç malzemesi konularak kapatılır.
  • Diğer parçalar da elimizde açılıp; içine lorlu, dereotlu iç konulup, kapatılır.
  • Poğaçaların ek yeri alta gelecek şekilde, çiçek şekli verilerek yan yana yağlanmış kalıba veya yuvarlak bir fırın kabına dizilir.
  • Ayrılan yumurta sarısı biraz zeytinyağı ile çırpılarak poğaçaların üzerine fırça ile sürülür.
  • Ortaya çörekotu, diğerler poğaçalara ise susam  serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.

8 Temmuz 2015 Çarşamba

TAZE NOHUT SALATASI

Taze nohut salatası tarifi
Taze nohut salatası nasıl yapılır
Maydanoz salatası tarifi
     Çocukluk yıllarımızda severek yediğimiz taze yeşil nohuta uzun zamandır rastlamamıştım.Pazarda görünce eski günlerin hatırına hemen aldığım, bir demet taze nohutun bir kısmını çerez gibi yedik, kalanını ise kuru nohuttan salata yapıyoruz tazesinden neden olmasın diye düşünerek taze nohutlu maydanoz salatası yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 demet taze nohut 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 5 adet kornişon turşu
  • Yarım çay bardağı köftelik bulgur 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerini geçmeyecek kadar kaynar su dökülür.
  • Kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Taze nohutlar ayıklanır.
  • Maydanozlar doğranır.
  • Kırmızı biber ve kornişon turşular mümkün olduğunca küçük doğranır.
  • Soğumuş bulgurun içine malzemeler eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip, karıştırılarak servis edilir.

6 Temmuz 2015 Pazartesi

YOĞURTLU DENİZ FASULYESİ

Yoğurtlu deniz fasulyesi tarifi
Yoğurtlu deniz fasulyesi nasıl yapılır
     Deniz börülcesine göre daha az bulunmasına rağmen, en azından yaz tatilini Ege'de geçirenlerin pazarlarda bulabileceğini düşündüğüm deniz fasulyesinin salatasını yapabilir veya üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek farklı bir lezzette deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet deniz fasulyesi 
  • 2 - 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 - 3 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 250 gram yoğurt
Yapılışı:
  • Deniz fasulyelerinin kök kısımları kesilip, temizlenir.
  • Bol su ile birkaç defa diplerinde toprak kalmayana kadar yıkanır.
  • Sirkeli suda biraz bekletilir.
  • Çatala gelecek uzunlukta kırılır.
  • Kaynamış suyun içine atılıp, biraz diri kalacak şekilde 10 dakika haşlanır.
  • Süzüldükten sonra yeşil renkte kalması için soğuk suyun içine atılır.
  • Tekrar süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Deniz fasulyelerinin üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklenir.
  • Çırpılmış yoğurda çok az tuz ile dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Sarımsaklı yoğurt fasulyelerin üzerine dökülür.
  • İstenirse üzerine çok az zeytinyağı gezdirilip, baharat eklenir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...