25 Şubat 2016 Perşembe

TURUNÇ EKŞİSİ

Turunç ekşisi tarifi
Turunç ekşisi nasıl yapılır
     Turunçgillere ve turuncu renge adını veren turunçlardan bol miktarda gelince ve evde de son zamanlarda fazla reçel tüketilmeyince bu defa reçel yerine ne zamandır yapmak istediğim turunç ekşisini yaptım.Güneyde zaman zaman limon yerine kullanıldığını bildiğimden, evde limon olmadığında kullanıma hazır sos olur diye düşündüm. Beş kilogram kadar turuncun suyunu sıkıp kaynattıktan sonra yaklaşık üç su bardağı çıkan ekşiyi ben buzdolabında saklıyorum ama siz daha çok turunçtan yapıp saklamak isterseniz, konserve yapar gibi kaynattıktan sonra kavanoza koyup, sıcakken ters çevirerek saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 kilogram turunç 
  • Meyve sıkacağı 
  • Kalın tabanlı tencere 
Yapılışı:
  • Turunçlar yıkanır.
  • Kabuklarından reçel yapılacaksa kabukları rendenin ince tarafı ile rendelenip, ayrılır.
  • Reçel yapılmayacaksa bıçakla ortadan ikiye bölünerek, meyve sıkacağı ile suyu sıkılır.
  • Sıkılan turunç suları süzgeçten geçirilip, kalın tabanlı bir tencereye alınır.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılıp, suyu iyice uçana kadar yaklaşık 1- 1,5 saat kadar arada karıştırılarak kaynatılır.
  • Kıvamı biraz koyulaşan turunç ekşisi soğuyunca tekrar süzgeçten geçirilip, uygun kaplara doldurulur.
  • Buzdolabında saklanır.

36 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Eminim Akdenizliler çok daha profesyonelce yapıyorlardır, ben de bir denemek istedim :)

      Sil
  2. ilk defa duydum eminim ki güzeldir ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Limon yerine kullanılabilecek hazırda bekleyen bir sos oldu, çok teşekkürler.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık.. Turunç eşkisinin yeri de ayrı tabi..

    YanıtlaSil
  4. Rahmetli babaannem yapardı hep. Ellerinze sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke bile küplerle yapılırdı eskiden, ne varsa eskilerde var :) Çok teşekkürler

      Sil
  5. turunç bana acı gelen bir meyve :-( yiyemiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerken acı ama ekşisinin limon suyundan bir farkı olmadı.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık, böyle değerlendirmek de güzel. Adana'da yollarda parklarda turunç çoktur, limon yerine de çok kullanırız;))
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'de de refüjlere dikmişler ama egzozlar arasında olunca çok sağlıklı olmaz herhalde.Ancak böyle bahçeden toplayıp gelen olunca denemek istedim.Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  7. ooo tarıflerıne bayılıyorum kılo alacagım yanı ellerinize saglık sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tarifleri paylaşayım ki kiloları da sadece ben almayayım değil mi :)

      Sil
  8. Elinize sağlık.Vitamin deposu olmuşlar ♥

    YanıtlaSil
  9. turunç derken portakal mı oluyor ? :/:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görünüşü portakala benziyor ama genellikle daha küçük boyutta ve daha kalın kabuklu tadı da biraz acımsı bir ekşi yani portakaldan farklı bir meyve :)

      Sil
  10. Çok şaşkınım şu anda daha önce duymadın hiç böyle bir şey, turunç bulursam görürsem mutlaka alıp deneyeceğim. ellerinize sağlık.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nar ekşisi yapıyoruz ya ondan pek bir farkı yok aslında :) Çok teşekkürler.

      Sil
  11. ElleriNize sağlık bende ilk defa duydum güzele benziyor ama:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel, pratik ve sağlıklı :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  12. Ben hiç bilmiyordum sayenizde öğrendim. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, aslında güneyde yapılan bir sosmuş ama ben de yeni denedim.

      Sil
  13. hiç denemedim, salatalara güzel olur sanki :)
    ellerine sağlık ablacım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Fatma'cığım, her an hazırda olması iyi oluyor, salatalara da farklı bir aroma katıyor.Sevgilerimle.

      Sil
  14. Bende ilk defa turunç ekşisi yaptım çok güzel oldu ama çok yaptım buzulma riski varmı cevap verirseniz sevinirim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında fazla yapmak isteyenler için tarifin üzerindeki başlık kısmında yazmıştım ama sanıyorum gözünüzden kaçtı :) Fazla miktarda yapıp saklamak isterseniz, konserve yapar gibi kaynattıktan sonra kavanoza koyup, sıcakken ters çevirerek saklayabilirsiniz.Size de afiyet olsun.

      Sil
  15. Turuncun rendeledigimiz kısmı da mükemmel ötesi bulaşık deterjanı
    Yağ koku hiç bir şey kalmıyor
    Sifir deyerjan mutfak mis gibi kokuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turunçtan denemedim ama portakal kabuklarından deterjan yapıyorum.Sizin de elinize sağlık.

      Sil
  16. Yaptım ama acımtrak oldu neden acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal tadı da zaten portakal gibi değil ama sizin ki olması gerekenden daha mı acımsı oldu bilemiyorum.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...